A KÖNYV ÍZE

Konyha, kultúra, étel és irodalom. Ízletes körítés, érdekes történetekkel szórakoztatás, az egyszerűség nagyszerűsége. Alapanyagok és kíváncsiság.

portré.jpg

book5b.jpg

 

Miner.hu

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

Creative Commons Licenc

A blogon található írások, saját fotók a szerző  tulajdonát képezik, ezek másolása, terjesztése akár részletként is csak előzetes írásbeli engedéllyel lehetséges. Kivételt képez az Index2, illetve azok a gyűjtőportálok is, ahol nem közlik az egész írást, csak annak első pár sorát, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.

postaláda.jpg

kantortothkriszta@gmail.com

Címkék

"Charmat" (1) aceto balsamico (1) aceto balsamico di Modena (1) Ady (1) aioli (1) ajurvédikus gyógyítás (1) allicin (1) alliin (1) alma (1) Almásy László (1) almás süti (1) ananász (1) ananász-papaya lekvár (1) antibiotikum (1) anyakovász (1) aranyalma (1) árpa (3) Árvalányok (1) aszalt gyümölcs (1) asztalnok mester (1) Attila (1) azzurri (1) Az angol beteg (1) A hülyeség kora (1) A szerelem almája (1) bab (1) babapiskóta (1) Bagna cauda (1) Bálint gazda (1) Balzsamecet (1) balzsamecet (1) barna rizs (1) Barolo (1) bejgli (1) Besztercei (1) betegség (1) bicsérdizmus (1) Bicsérdy Béla (2) bobojka (1) Boccaccio (1) bodzalekvár (1) bonbon (1) bormártás (1) bőrrák (1) briós (1) Buddha (1) Buddhizmus (2) Cato (1) Ceylon (1) Charlie és a csokigyár (1) chili con carne (1) citromos méz (1) Codex Atlanticus (1) cornetti (1) crema pasticcera (1) croissant (1) Cselenfi János (1) Csendes-óceán (1) csirkemell (1) csodaszer (1) csokikrém (1) csokimáz (1) csokis (1) csokis süti (1) csokoládé (3) csöröge (2) Csukás István (1) cukrászkrém (2) Dalai Láma (1) Datolyaszilva (1) diéta (1) dijoni mustár (2) dió (1) dióbél (1) diós (1) diós bejgli (1) disznóvér (1) DOP (2) édesnemes fűszerpaprika (1) egészséges édesség (1) egészséges ételek (1) Egyiptom (3) egytálétel (1) élesztő (1) Élet és Irodalom (1) Emilia-Romagna (4) érdekességek (1) erjedés (1) étekfogó (1) evés (1) fagylalt (1) fahéj (2) fánk (1) farsangi étel (1) fehér rizs (1) fenyőmag (1) fermentáció (1) Ferrero (1) focaccia (1) fokhagyma (1) földimogyoró (1) forgácsfánk (1) főtt must (1) főzelék (2) Franciaország (1) füge (1) fügeesszenciás joghurt (1) fűszer (1) fűszeres sajtgolyó (1) fűszerpaprika (1) fuszulyka (1) Gasztro (8) gasztronómia (3) Gasztronómia (3) gersli (1) globális felmelegedés (1) GMO (1) gnocchi (2) Gnocco (1) Gnocco fritto (1) gránátalma (1) Grecsó Krisztián (1) gyógyhatás (1) gyógynövény (2) gyógyulás (1) gyümölcsleves (1) házi joghurt (1) házi kenyér (1) házi mogyorókrém (1) házi nutella (1) Himalayablues (1) Hippokratész (2) Hús (1) I. Károly (1) II. Viktor Emanuel (1) indiai füge (1) Indul a bakterház (1) Irodalom (2) ivóvízhiány (1) jak (1) Japán (2) joghurt (1) Jókai (1) József Attila (1) juhtúrós puliszka (1) Jupiter makkja (1) K.Kovász & co. (1) kacsatojás (1) kakaó (1) Kakiszilva (1) kalács (1) kalocsai paprika (1) karácsonyi menü (1) kávés (1) kekszes süti (1) kelt fánk (1) kenyérsütés (1) kenyértészta (1) kivándorlás (1) Kobe marha (1) koleszterin (1) kolin (1) kolónia-összeomlás (1) konyhaművészet (1) könyv (1) kopra (1) Kosztolányi Dezső (2) kovász (2) kovászmag (1) középkori konyha (1) középkori magyar konyha (1) kukorica (1) kukoricaleves (1) Kutyaszar (1) L-carnitin (1) Laktobacillus bulgaricus (1) Lambrusco (1) láz (1) lazac (1) lázcsillapító (1) lecsó (1) lecsós pizza (1) lencse (1) Leonardo da Vinci (2) lepény (1) leveles tészta (1) leves (2) licopin (1) liszt nélkül (1) lúdláb (1) lúdláb torta (1) magyarok (1) majdnem Torta Barozzi (1) mák (1) mákkrém (1) mákony (1) mákos (1) mákos guba (1) mákos süti (1) Mandarinello (1) mandula (2) mandulapuding (1) mandulás süti (1) mandulatej (1) mángold (1) maradék (1) marcipán (1) marhahús (2) mascarpone (1) mascarpone házi (1) mazsola (1) mazsolabor (1) megfázás (1) méh (1) melanzana (1) melograno (1) méz (1) Minoh (1) mítosz (1) mocsi (1) Modena (3) mogyorókrém (1) Momo (1) Móricz Zsigmond (1) must (2) mustár (1) mustáros lazac (1) napraforgómag (1) narancslekvár (1) nátha (1) nektár (1) népi gyógymód (3) népi orvoslás (2) Nizza (1) növényi ösztrogén (1) nudli (1) nutella (1) nyerskoszt (1) Nyugat (1) O-bento (1) olaszok és magyarok (1) Olaszország (1) Olasz Királyság (1) olasz konyha (1) olasz sütemény (1) olívabogyó (1) olivaolaj (2) olívaolaj (1) olvasás (1) öntött saláta (1) Oriza Triznyák (1) őrölt paprika (1) őrölt pirospaprika (1) őstulok (1) Ovidius (1) Padlizsán (1) padlizsán (1) palacsinta (1) paprikaőrlemény (1) paradicsom (1) paradicsompüré (1) parboiled (1) parmezán sajt (3) Parmigiano Reggiano (1) Parti Nagy Lajos (1) paszuly (1) pellagra (1) pesto (1) Piaszt Erzsébet (1) pinoli (1) pizza (1) Polinézia (1) portói (1) probiotikumok (1) prosciutto (1) puding (1) rakott padlizsán (1) rák ellenszere (1) ramen leves (1) rántott csirke (1) rántott falevél (1) receptek (1) reformkonyha (1) reggeli (1) Regős Bendegúz (1) répatorta (1) repülés (1) ringló (1) rizs (1) rizses zöldséges hús (1) rizssör (1) Róma (1) római pizza (1) rózsavíz (1) rozsliszt (1) sáfrányos rizs (1) sajtgolyó (1) saláta (2) Salsomaggiore (1) Sandro Boticelli (1) sanguinaccio (1) San Geminiano (1) Savoyai-ház (1) sebgyógyulás (2) Simai Kristóf (1) soba tészta (1) solanin (1) sonka (1) sörélesztő (1) sós palacsinta (1) spagetti (1) spenót (2) Sri Lanka (1) Streptococcus thermophilus (1) sült disznóvér (1) Sült dudor (1) sütés (1) süti reggelire (1) süti sütés nélkül (1) szalagos fánk (1) szaloncukor (1) szardella (1) szarvasmarha (1) szegedi paprika (1) szerelem almája (1) szerelmi bájital (1) Szerzetesek (1) szicíliai narancs (1) szilva (1) szőlő (1) Taxidermia (1) tej (1) tejallergia (1) tejérzékenység (1) tejszín (1) Tendzin Gyaco (1) tengeri (1) természetes gyógyszer (2) testtömegindex (1) Tibet (1) tiramisu (1) tojás (1) tojásgyümölcs (1) tojáskód (1) tökmag (1) tökmagolaj (1) töltött palacsinta (1) tomatin (1) tönkölybúza (1) törökbúza (1) törökparadicsom (1) török ételek (1) tradícionális modenai balzsamecet (1) Trebbiano (1) tudomány (1) Tuvalu (1) tyúk (1) utazás (1) vadlazac (1) vadmajmok (1) vadrizs (1) vaj (1) Váncsa István (3) Vega (1) Vegetarianizmus (1) Vezúz (1) Vignola (1) Visegrád (1) Vitis Labrusca (1) wagyu (1) xocoatl (1) Záh Felicián (1) zöldborsó (1) zöldborsó főzelék (1) zöldcitrom (1) zöldség (1) zsír (1) Címkefelhő

Zöldborsó főzelék, mármint "Tavasz van! Gyönyörű!"

2012.11.28. 08:03 A könyv íze

borsófőzi

Varázsoljunk tavaszt! A borongós napokon igazán jólesik zöldet enni, a zsenge zöldborsónak például nem lehet ellenállni. A legfinomabb dolgok a hátsó kertben teremnek, ha sikerül, még télire is marad a föld zamataiból. Ha már zöld, legyen a társa is az, rántott cukkini lett a kísérője. A borsó egyébként éretlen még, amikor zöld, éretten, azaz száradtan sárga (vagy zöld) színűvé válik, ebből lesz a hántolt felesborsó és a mítikus sárgaborsófőzi. Magas fehérjetartalma miatt a vegetáriánus étrend alapanyaga, érdemes kipróbálni például a frissen sült kenyérre kent borsópástétomot. A 19. században egyébként már  készítettek borsókolbászt  is.

 

zöldborsó

Az egyik legrébben ismert zöldségféle, vad ősei több mint 5 ezer évvel ezelőtt éltek. Afganisztán és Abesszínia a borsó két őshazája, egyiptomi ásatások során a Nílus-deltájából 4000 éves borsószemek is előkerültek. Később a görögök és a rómaiak gazdasági haszonnövényként tartották. A középkorban mindenütt termesztették, szarvasmarháknak adva fokozta a tejtermelést, a borsószalma pedig a juhok legfontosabb téli takarmánya volt. Az emberek szárazon rágcsálták vagy borsópürét készítettek belőle. A  zöldborsót a XVI. századtól fogyasztották, először mint drága különlegességet: a „divatos és őrült hölgyek" nagy lakomák végén, titokban csipegették egy 1696-os francia feljegyzés szerint. Eleink már a vándorlás idején megismerhették, elnevezése egyébként ótörök.

 

borsófőzi cukkinivel

 Magas a B1, B2, és C vitamin tartalma, rostban gazdag. Fehérjetartalma háromszorosa a burgonyáénak. Erősíti az érrendszert, segítik a zsírok és fehérjék lebontását. Szabályozza a vérnyomást, az emésztési rendellenességeket. Magas a növényi ösztrogén (fitoösztrogén) tartalma is. A termékenységet is jelképezte más társaival együtt, így esküvőkor is fogyasztották régen, az ifjú párt is borsószemekkel dobálták meg. Vastartalma fáradékonyság, vérszegénység ellenszere, erősíti az  immunrendszert és jobban forog tőle az agyunk.

 

cukkini

 

Ezért aztán zöldborsófőzit készítettem lefagyasztott tavaszi zsenge alapanyagból. Fél kilót szórtam volna egy fej, zöld színű oliva olajon megdínsztelt hagymára, de közben jó pár szemet elcsipegettünk belőle, nem titokban. Ami az edényben végezte, azt  egy kávéskanál pirospaprikával megszórtam, és hagytam párolódni 4-5 percig. Közben vizet melegítettem, majd ráöntöttem úgy, hogy egy ujjnyira elfedje a borsót. Adtam hozzá egy gerezd fokhagymát is. Még öt percig főztem lassú tűzön, majd a felét leturmixoltam  a fokhagymával együtt és hozzákevertem 2 dl tejszínt valamint egy evőkanál burgonyakeményítőt, ezt aztán hozzáöntöttem az edényben várakozó borsókhoz. Melegítettem még 2-3 percig, hogy főzelék állagot öltsön. Megsóztam. Nem érdemes sokáig főzni, mert megkeményedik, ráadásul így több értékes anyag marad benne. Két zöld cukkinit alaposan megmostam és felkarikáztam. Sűrű, enyhén sós palacsintatésztát készítettem, ebbe mártogattam bele a zöldségeket, majd forró olajban kisütöttem. Tálalásnál friss zööööööld petrezselyemmel kínáltam.

 

főzelék cukkinivel


zöldborsó

1 komment

Címkék: főzelék zöldborsó zöldborsó főzelék Vega növényi ösztrogén

A bejegyzés trackback címe:

https://akonyvize.blog.hu/api/trackback/id/tr304930679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2012.12.02. 23:15:33

Az angolok is odáig vannak a borsóért. Sokkal többet esznek belőle, mint mi.
Én még imádom a borsó-friss menta kombinációt, akár levesnek, akár vajasan köretnek. A menta nagyon feldobja.
süti beállítások módosítása