A KÖNYV ÍZE

Konyha, kultúra, étel és irodalom. Ízletes körítés, érdekes történetekkel szórakoztatás, az egyszerűség nagyszerűsége. Alapanyagok és kíváncsiság.

portré.jpg

book5b.jpg

 

Miner.hu

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

Creative Commons Licenc

A blogon található írások, saját fotók a szerző  tulajdonát képezik, ezek másolása, terjesztése akár részletként is csak előzetes írásbeli engedéllyel lehetséges. Kivételt képez az Index2, illetve azok a gyűjtőportálok is, ahol nem közlik az egész írást, csak annak első pár sorát, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.

postaláda.jpg

kantortothkriszta@gmail.com

Címkék

"Charmat" (1) aceto balsamico (1) aceto balsamico di Modena (1) Ady (1) aioli (1) ajurvédikus gyógyítás (1) allicin (1) alliin (1) alma (1) Almásy László (1) almás süti (1) ananász (1) ananász-papaya lekvár (1) antibiotikum (1) anyakovász (1) aranyalma (1) árpa (3) Árvalányok (1) aszalt gyümölcs (1) asztalnok mester (1) Attila (1) azzurri (1) Az angol beteg (1) A hülyeség kora (1) A szerelem almája (1) bab (1) babapiskóta (1) Bagna cauda (1) Bálint gazda (1) balzsamecet (1) Balzsamecet (1) barna rizs (1) Barolo (1) bejgli (1) Besztercei (1) betegség (1) bicsérdizmus (1) Bicsérdy Béla (2) bobojka (1) Boccaccio (1) bodzalekvár (1) bonbon (1) bormártás (1) bőrrák (1) briós (1) Buddha (1) Buddhizmus (2) Cato (1) Ceylon (1) Charlie és a csokigyár (1) chili con carne (1) citromos méz (1) Codex Atlanticus (1) cornetti (1) crema pasticcera (1) croissant (1) Cselenfi János (1) Csendes-óceán (1) csirkemell (1) csodaszer (1) csokikrém (1) csokimáz (1) csokis (1) csokis süti (1) csokoládé (3) csöröge (2) Csukás István (1) cukrászkrém (2) Dalai Láma (1) Datolyaszilva (1) diéta (1) dijoni mustár (2) dió (1) dióbél (1) diós (1) diós bejgli (1) disznóvér (1) DOP (2) édesnemes fűszerpaprika (1) egészséges édesség (1) egészséges ételek (1) Egyiptom (3) egytálétel (1) élesztő (1) Élet és Irodalom (1) Emilia-Romagna (4) érdekességek (1) erjedés (1) étekfogó (1) evés (1) fagylalt (1) fahéj (2) fánk (1) farsangi étel (1) fehér rizs (1) fenyőmag (1) fermentáció (1) Ferrero (1) focaccia (1) fokhagyma (1) földimogyoró (1) forgácsfánk (1) főtt must (1) főzelék (2) Franciaország (1) füge (1) fügeesszenciás joghurt (1) fűszer (1) fűszeres sajtgolyó (1) fűszerpaprika (1) fuszulyka (1) Gasztro (8) Gasztronómia (3) gasztronómia (3) gersli (1) globális felmelegedés (1) GMO (1) gnocchi (2) Gnocco (1) Gnocco fritto (1) gránátalma (1) Grecsó Krisztián (1) gyógyhatás (1) gyógynövény (2) gyógyulás (1) gyümölcsleves (1) házi joghurt (1) házi kenyér (1) házi mogyorókrém (1) házi nutella (1) Himalayablues (1) Hippokratész (2) Hús (1) I. Károly (1) II. Viktor Emanuel (1) indiai füge (1) Indul a bakterház (1) Irodalom (2) ivóvízhiány (1) jak (1) Japán (2) joghurt (1) Jókai (1) József Attila (1) juhtúrós puliszka (1) Jupiter makkja (1) K.Kovász & co. (1) kacsatojás (1) kakaó (1) Kakiszilva (1) kalács (1) kalocsai paprika (1) karácsonyi menü (1) kávés (1) kekszes süti (1) kelt fánk (1) kenyérsütés (1) kenyértészta (1) kivándorlás (1) Kobe marha (1) koleszterin (1) kolin (1) kolónia-összeomlás (1) konyhaművészet (1) könyv (1) kopra (1) Kosztolányi Dezső (2) kovász (2) kovászmag (1) középkori konyha (1) középkori magyar konyha (1) kukorica (1) kukoricaleves (1) Kutyaszar (1) L-carnitin (1) Laktobacillus bulgaricus (1) Lambrusco (1) láz (1) lazac (1) lázcsillapító (1) lecsó (1) lecsós pizza (1) lencse (1) Leonardo da Vinci (2) lepény (1) leveles tészta (1) leves (2) licopin (1) liszt nélkül (1) lúdláb (1) lúdláb torta (1) magyarok (1) majdnem Torta Barozzi (1) mák (1) mákkrém (1) mákony (1) mákos (1) mákos guba (1) mákos süti (1) Mandarinello (1) mandula (2) mandulapuding (1) mandulás süti (1) mandulatej (1) mángold (1) maradék (1) marcipán (1) marhahús (2) mascarpone (1) mascarpone házi (1) mazsola (1) mazsolabor (1) megfázás (1) méh (1) melanzana (1) melograno (1) méz (1) Minoh (1) mítosz (1) mocsi (1) Modena (3) mogyorókrém (1) Momo (1) Móricz Zsigmond (1) must (2) mustár (1) mustáros lazac (1) napraforgómag (1) narancslekvár (1) nátha (1) nektár (1) népi gyógymód (3) népi orvoslás (2) Nizza (1) növényi ösztrogén (1) nudli (1) nutella (1) nyerskoszt (1) Nyugat (1) O-bento (1) olaszok és magyarok (1) Olaszország (1) Olasz Királyság (1) olasz konyha (1) olasz sütemény (1) olívabogyó (1) olivaolaj (2) olívaolaj (1) olvasás (1) öntött saláta (1) Oriza Triznyák (1) őrölt paprika (1) őrölt pirospaprika (1) őstulok (1) Ovidius (1) padlizsán (1) Padlizsán (1) palacsinta (1) paprikaőrlemény (1) paradicsom (1) paradicsompüré (1) parboiled (1) parmezán sajt (3) Parmigiano Reggiano (1) Parti Nagy Lajos (1) paszuly (1) pellagra (1) pesto (1) Piaszt Erzsébet (1) pinoli (1) pizza (1) Polinézia (1) portói (1) probiotikumok (1) prosciutto (1) puding (1) rakott padlizsán (1) rák ellenszere (1) ramen leves (1) rántott csirke (1) rántott falevél (1) receptek (1) reformkonyha (1) reggeli (1) Regős Bendegúz (1) répatorta (1) repülés (1) ringló (1) rizs (1) rizses zöldséges hús (1) rizssör (1) Róma (1) római pizza (1) rózsavíz (1) rozsliszt (1) sáfrányos rizs (1) sajtgolyó (1) saláta (2) Salsomaggiore (1) Sandro Boticelli (1) sanguinaccio (1) San Geminiano (1) Savoyai-ház (1) sebgyógyulás (2) Simai Kristóf (1) soba tészta (1) solanin (1) sonka (1) sörélesztő (1) sós palacsinta (1) spagetti (1) spenót (2) Sri Lanka (1) Streptococcus thermophilus (1) sült disznóvér (1) Sült dudor (1) sütés (1) süti reggelire (1) süti sütés nélkül (1) szalagos fánk (1) szaloncukor (1) szardella (1) szarvasmarha (1) szegedi paprika (1) szerelem almája (1) szerelmi bájital (1) Szerzetesek (1) szicíliai narancs (1) szilva (1) szőlő (1) Taxidermia (1) tej (1) tejallergia (1) tejérzékenység (1) tejszín (1) Tendzin Gyaco (1) tengeri (1) természetes gyógyszer (2) testtömegindex (1) Tibet (1) tiramisu (1) tojás (1) tojásgyümölcs (1) tojáskód (1) tökmag (1) tökmagolaj (1) töltött palacsinta (1) tomatin (1) tönkölybúza (1) törökbúza (1) törökparadicsom (1) török ételek (1) tradícionális modenai balzsamecet (1) Trebbiano (1) tudomány (1) Tuvalu (1) tyúk (1) utazás (1) vadlazac (1) vadmajmok (1) vadrizs (1) vaj (1) Váncsa István (3) Vega (1) Vegetarianizmus (1) Vezúz (1) Vignola (1) Visegrád (1) Vitis Labrusca (1) wagyu (1) xocoatl (1) Záh Felicián (1) zöldborsó (1) zöldborsó főzelék (1) zöldcitrom (1) zöldség (1) zsír (1) Címkefelhő

A könnyfakasztó Focaccia

2012.12.04. 08:03 A könyv íze

focaccia tálalás

Crescenta, schiaccia, chizzuola, pizza, fogazza, torta, gastella, messinese, pinza, cofaccia. Azaz focaccia. Azonnal beleszeret az, aki egyszer megkóstolta. A költők verseket zengtek róla, íze az olasz tájra emlékezteti a messzire tévedőket. A focaccia alapja tulajdonképpen kenyértészta, de annál sokkal  tartalmasabb. Kalóriabomba: igazán egészségtelen, de épp ezért mennyei is, ahogy tocsog az olajtól és csíp a sok sótól. Ahogy a pizzából, a focacciából is sokféle van, mind közül a “focaccia genovese” az egyik leghíresebb.  

 

focaccia bogyóval

A ligur tengerpart menti “fugássa” korán kelők tartalmas étke, a kávé mellé fogyasztják vagy önmagában főételként, tízóraira vagy uzsonnára, mindenhol, mindenkor. Egy genovait könnyekig meg tud hatni a focaccia illata, ha távol van az otthonától, annyira kötődik születése óta az illatához és az ízéhez. Szó szerint ínycsiklandó: az anyák már akkor adják gyerekeiknek, amikor még nincs foguk, mert jót tesz az ínynek, serkenti a fogképződést – tartják. A pékségekben a klasszikus focacciát hatalmas tálcákban sütik és téglalapokra szeletelik fel, így árulják.

 

focaccia ligure

Vittorio G. Rossi újságíró gyönyörűen jellemezte a focaccia olajjal megtelt kis gödröcskéit: …”a focaccia ujjal benyomkodott gödreiben könnyek vannak, de nem a bánat, hanem az öröm könnyei … Miközben esszük, nem szabad gondolni semmire, csak magára a focacciára… Ha tengernél vagy, az még jobb, mert így azzal is gazdagítod, tengerízű lesz…”

 

focaccia olajjal

A focacciához hasonlót már készítettek a főníciaiak és a kárthágóiak mindenfélével gazdagítva. A görög klasszikus irodalom említi, hogy árpa, rozs vagy  köles lisztjéből is készítik. Elnevezése a “focus fuoco”-ból származik, tűzön sültet jelent. A rómaiak szertartásaikon az isteneknek ajánlották. A középkorban is ott volt minden étkezőasztalon, nagy jelentőséget kapott az éhínség idején. Volt idő, amikor a templomban esküvőkön is fogyasztották, hogy áldást  és örömöt hozzon a párra és a kapcsolat gyümölcsöző legyen. De temetés sem múlhatott el nélküle: a tömjén és a gyertyák illata keveredett az ellenállhatlan focaccia illattal, amelyet  a szertartás közben eszegettek a népek. Matteo Gambaro püspök kiközösítéssel fenyegette azokat, akik nem hagyják abba ezt a szokást, így aztán nehezen és vonakodva, de lemondtak róla a hívők.

 

olívabogyó

A klaszikus genovai focaccia összetevői: 500 g liszt, 1 adag sörélesztő (az élesztő mennyisége egyébként a genovaiak szerint a klimatikus viszonyoktól függő), 10-15 g só, 10 g nagyszemű só a tészta tetejére, 50 ml extraszűz olívaolaj a tésztába és 50 ml elosztva a tepsi aljára valamint a tészta tetejére, 400 ml langyos tiszta víz vagy 300 ml víz és 100 ml fehérbor.  Az élesztőt feloldjuk egy kis langyos vízben és elkeverjük az összes hozzávalóval, majd jól bedagasztjuk. 20 órán át 20 fokos szobahőmérsékleten letakarva hagyjuk kelni a tésztát. Olívaolajat öntünk bőségesen egy tepsi aljára, 2 cm vastagra kinyújtjuk a tésztát vagy a tepsiben kézzel szétterítjük-nyomkodjuk, majd a tetején elsimítjuk a maradék olajat a tenyerünkkel. Ezzel a bőrápolás is letudva. Nyolc ujjunkat belenyomogatjuk a tésztába úgy, hogy kis gödröcskéket kapjunk, ezekbe folyik bele a mennyei olívaolaj. Nagyszemű sóval megszórjuk a tésztát és 240 fokon 20 percig sütjük, amíg enyhe pírt nem kap.

 

focaccia kész

 

A genovaiak egy pohár fehérbort ajánlanak hozzá, de reggelire tejeskávéba mártogatva is kitűnő. Én most rozslisztes kovásszal készítettem ugyanennyi idő alatt, olívabogyót raktam a pohárral kiszaggatott kör alakú falatkákra és a tetejére nem raktam sódarabokat, mert a gyerekeknek szántam az iskolába tízóraira. Érdemes kipróbálni paradicsomosan, rozmaringgal, hagymásan, szalámisan, sonkadarabokkal, sajttal, zöldfűszerekkel, gombával, paprikával… de még só nélkül mogyorókrémesen vagy csokoládéval is. Lehet fantáziálni...

 

focaccia

 

focaccia tészta

focaccia közeli

olívabogyó

 

focaccia bogyós

Szólj hozzá!

Címkék: olívaolaj élesztő focaccia olívabogyó kenyértészta

A bejegyzés trackback címe:

https://akonyvize.blog.hu/api/trackback/id/tr974946253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása