A KÖNYV ÍZE

Konyha, kultúra, étel és irodalom. Ízletes körítés, érdekes történetekkel szórakoztatás, az egyszerűség nagyszerűsége. Alapanyagok és kíváncsiság.

portré.jpg

book5b.jpg

 

Miner.hu

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

Creative Commons Licenc

A blogon található írások, saját fotók a szerző  tulajdonát képezik, ezek másolása, terjesztése akár részletként is csak előzetes írásbeli engedéllyel lehetséges. Kivételt képez az Index2, illetve azok a gyűjtőportálok is, ahol nem közlik az egész írást, csak annak első pár sorát, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.

postaláda.jpg

kantortothkriszta@gmail.com

Címkék

"Charmat" (1) aceto balsamico (1) aceto balsamico di Modena (1) Ady (1) aioli (1) ajurvédikus gyógyítás (1) allicin (1) alliin (1) alma (1) Almásy László (1) almás süti (1) ananász (1) ananász-papaya lekvár (1) antibiotikum (1) anyakovász (1) aranyalma (1) árpa (3) Árvalányok (1) aszalt gyümölcs (1) asztalnok mester (1) Attila (1) azzurri (1) Az angol beteg (1) A hülyeség kora (1) A szerelem almája (1) bab (1) babapiskóta (1) Bagna cauda (1) Bálint gazda (1) Balzsamecet (1) balzsamecet (1) barna rizs (1) Barolo (1) bejgli (1) Besztercei (1) betegség (1) bicsérdizmus (1) Bicsérdy Béla (2) bobojka (1) Boccaccio (1) bodzalekvár (1) bonbon (1) bormártás (1) bőrrák (1) briós (1) Buddha (1) Buddhizmus (2) Cato (1) Ceylon (1) Charlie és a csokigyár (1) chili con carne (1) citromos méz (1) Codex Atlanticus (1) cornetti (1) crema pasticcera (1) croissant (1) Cselenfi János (1) Csendes-óceán (1) csirkemell (1) csodaszer (1) csokikrém (1) csokimáz (1) csokis (1) csokis süti (1) csokoládé (3) csöröge (2) Csukás István (1) cukrászkrém (2) Dalai Láma (1) Datolyaszilva (1) diéta (1) dijoni mustár (2) dió (1) dióbél (1) diós (1) diós bejgli (1) disznóvér (1) DOP (2) édesnemes fűszerpaprika (1) egészséges édesség (1) egészséges ételek (1) Egyiptom (3) egytálétel (1) élesztő (1) Élet és Irodalom (1) Emilia-Romagna (4) érdekességek (1) erjedés (1) étekfogó (1) evés (1) fagylalt (1) fahéj (2) fánk (1) farsangi étel (1) fehér rizs (1) fenyőmag (1) fermentáció (1) Ferrero (1) focaccia (1) fokhagyma (1) földimogyoró (1) forgácsfánk (1) főtt must (1) főzelék (2) Franciaország (1) füge (1) fügeesszenciás joghurt (1) fűszer (1) fűszeres sajtgolyó (1) fűszerpaprika (1) fuszulyka (1) Gasztro (8) gasztronómia (3) Gasztronómia (3) gersli (1) globális felmelegedés (1) GMO (1) gnocchi (2) Gnocco (1) Gnocco fritto (1) gránátalma (1) Grecsó Krisztián (1) gyógyhatás (1) gyógynövény (2) gyógyulás (1) gyümölcsleves (1) házi joghurt (1) házi kenyér (1) házi mogyorókrém (1) házi nutella (1) Himalayablues (1) Hippokratész (2) Hús (1) I. Károly (1) II. Viktor Emanuel (1) indiai füge (1) Indul a bakterház (1) Irodalom (2) ivóvízhiány (1) jak (1) Japán (2) joghurt (1) Jókai (1) József Attila (1) juhtúrós puliszka (1) Jupiter makkja (1) K.Kovász & co. (1) kacsatojás (1) kakaó (1) Kakiszilva (1) kalács (1) kalocsai paprika (1) karácsonyi menü (1) kávés (1) kekszes süti (1) kelt fánk (1) kenyérsütés (1) kenyértészta (1) kivándorlás (1) Kobe marha (1) koleszterin (1) kolin (1) kolónia-összeomlás (1) konyhaművészet (1) könyv (1) kopra (1) Kosztolányi Dezső (2) kovász (2) kovászmag (1) középkori konyha (1) középkori magyar konyha (1) kukorica (1) kukoricaleves (1) Kutyaszar (1) L-carnitin (1) Laktobacillus bulgaricus (1) Lambrusco (1) láz (1) lazac (1) lázcsillapító (1) lecsó (1) lecsós pizza (1) lencse (1) Leonardo da Vinci (2) lepény (1) leveles tészta (1) leves (2) licopin (1) liszt nélkül (1) lúdláb (1) lúdláb torta (1) magyarok (1) majdnem Torta Barozzi (1) mák (1) mákkrém (1) mákony (1) mákos (1) mákos guba (1) mákos süti (1) Mandarinello (1) mandula (2) mandulapuding (1) mandulás süti (1) mandulatej (1) mángold (1) maradék (1) marcipán (1) marhahús (2) mascarpone (1) mascarpone házi (1) mazsola (1) mazsolabor (1) megfázás (1) méh (1) melanzana (1) melograno (1) méz (1) Minoh (1) mítosz (1) mocsi (1) Modena (3) mogyorókrém (1) Momo (1) Móricz Zsigmond (1) must (2) mustár (1) mustáros lazac (1) napraforgómag (1) narancslekvár (1) nátha (1) nektár (1) népi gyógymód (3) népi orvoslás (2) Nizza (1) növényi ösztrogén (1) nudli (1) nutella (1) nyerskoszt (1) Nyugat (1) O-bento (1) olaszok és magyarok (1) Olaszország (1) Olasz Királyság (1) olasz konyha (1) olasz sütemény (1) olívabogyó (1) olivaolaj (2) olívaolaj (1) olvasás (1) öntött saláta (1) Oriza Triznyák (1) őrölt paprika (1) őrölt pirospaprika (1) őstulok (1) Ovidius (1) Padlizsán (1) padlizsán (1) palacsinta (1) paprikaőrlemény (1) paradicsom (1) paradicsompüré (1) parboiled (1) parmezán sajt (3) Parmigiano Reggiano (1) Parti Nagy Lajos (1) paszuly (1) pellagra (1) pesto (1) Piaszt Erzsébet (1) pinoli (1) pizza (1) Polinézia (1) portói (1) probiotikumok (1) prosciutto (1) puding (1) rakott padlizsán (1) rák ellenszere (1) ramen leves (1) rántott csirke (1) rántott falevél (1) receptek (1) reformkonyha (1) reggeli (1) Regős Bendegúz (1) répatorta (1) repülés (1) ringló (1) rizs (1) rizses zöldséges hús (1) rizssör (1) Róma (1) római pizza (1) rózsavíz (1) rozsliszt (1) sáfrányos rizs (1) sajtgolyó (1) saláta (2) Salsomaggiore (1) Sandro Boticelli (1) sanguinaccio (1) San Geminiano (1) Savoyai-ház (1) sebgyógyulás (2) Simai Kristóf (1) soba tészta (1) solanin (1) sonka (1) sörélesztő (1) sós palacsinta (1) spagetti (1) spenót (2) Sri Lanka (1) Streptococcus thermophilus (1) sült disznóvér (1) Sült dudor (1) sütés (1) süti reggelire (1) süti sütés nélkül (1) szalagos fánk (1) szaloncukor (1) szardella (1) szarvasmarha (1) szegedi paprika (1) szerelem almája (1) szerelmi bájital (1) Szerzetesek (1) szicíliai narancs (1) szilva (1) szőlő (1) Taxidermia (1) tej (1) tejallergia (1) tejérzékenység (1) tejszín (1) Tendzin Gyaco (1) tengeri (1) természetes gyógyszer (2) testtömegindex (1) Tibet (1) tiramisu (1) tojás (1) tojásgyümölcs (1) tojáskód (1) tökmag (1) tökmagolaj (1) töltött palacsinta (1) tomatin (1) tönkölybúza (1) törökbúza (1) törökparadicsom (1) török ételek (1) tradícionális modenai balzsamecet (1) Trebbiano (1) tudomány (1) Tuvalu (1) tyúk (1) utazás (1) vadlazac (1) vadmajmok (1) vadrizs (1) vaj (1) Váncsa István (3) Vega (1) Vegetarianizmus (1) Vezúz (1) Vignola (1) Visegrád (1) Vitis Labrusca (1) wagyu (1) xocoatl (1) Záh Felicián (1) zöldborsó (1) zöldborsó főzelék (1) zöldcitrom (1) zöldség (1) zsír (1) Címkefelhő

Gránátalma, a skarlátvörös érzékiség

2012.12.07. 08:11 A könyv íze

croissant crema pastecceria


Hetek óta készülök valamilyen csemegét készíteni reggelire gránátalmával, nemcsak azért, mert enyhén fűszeres, gyümölcsös illata igazán érzéki hatást kelt és így jól indul a nap. Előre elterveztem, mi is lesz a süti, de addig-addig eszegettük a környékünkön termett gránátalmákat, és addig patópáloztam, hogy kifutottam az időből és már csak a boltban tudtam beszerezni a gyümölcsöt. Igaz, a biztonság kedvéért ültettünk egy fát nemrégiben a kertben, türelmes is vagyok, de azért annyira nem, hogy bevárjam, míg néhány év múlva beérnek az első  termések. A fa több évszakban is gyönyörködtet, mélypiros virágai apró sötétzöld levelekkel tavasz végéig, a sárgáról narancsszínűre majd pirosra érő gyümölcs pedig egészen decemberig. Szerintem egy kertből sem hiányozhat, hiszen az Édenkertben is termett. Fagytól védett helyen Magyarországon is megél, nátha esetén csak le kell vennünk egy szemet, gyógyír még láz ellen is.

 

gránátalma melograno

A termés héja érés után, ha nem szedik le, a száradás következtében hirtelen felreped, és robbanásszerűen szétszóródnak a magok, innen a gránátalma elnevezés. Míg olaszul melograno, azaz magvas alma. Őshazája Közép- és Dél-Ázsia, Afganisztán, Irán és Azerbajdzsán szubtrópusi vidékei, innen került  földközi-tengeri területekre. Dél-Tirol napos lejtőin is szép gránátalmák díszlenek, Észak-Afrikában, Dél-Amerikában és Kínában is megterem. Ősi gyümölcs, levéből már az egyiptomiak is bort erjesztettek, a szarkofágokba is került, hogy a túlvilágon se hiányozzon. A gránátalma héja és leve évszázadok óta kelmék színezőanyaga. A gyümölcs megfőzésével fekete színű tinta is készíthető.

 

gránátalma belső melograno

 

Csodálatos a gyümölcs, amit mi sem bizonyít jobban, hogy minden kultúrában főszerepet kapott, érdemes egy kicsit olvasni róla. A gránátalma a szír Atargatisz istennő szimbóluma. A görögöknél Aphroditéhez kötődik: ő ültette az első gránátalmabokrokat. Rómában Vénusz gyümölcse, a sok mag miatt termékenységgel kapcsolatos hatást tulajdonítottak neki. A görög mitológiában Perszephonénak azért kellett visszatérnie az Alvilágba Hádészhoz, mert kiderült, hogy evett egy szem alvilágban termett gránátalmát.

 

gránátalma darab melograno

 

A Koránban háromszor említik. A Biblia szerint Salamon papjainak ruháin kis gránátalmák lógtak, a szentélybe csak így lehetett belépni. A föníciaiak is használták szertartásaikon a terméseket. A babilóniaiak úgy tartották, hogy ha harc előtt gránátalmamagokat esznek, legyőzhetetlenné válnak. A zsidók szimbóluma is, a tisztességet és a méltányosságot jelképezi. Szerintük a gyümölcs 613 magot tartalmaz, éppen annyit, ahány előírást  tartalmaz a Tóra: 365 kötelességet és 248 tilalmat. A kevés szimbólumok egyike, amely Júdea régi pénzérméin megjelenik, mint szent jelkép. Néhány tudós feltételezése szerint a Paradicsomban az élet fája gránátalmafa, ahogy az ígéret földje hét kincsének egyike is e gyümölcs. Sok festményen tart a kezében a gyermek Jézus gránátalmát, mint például Sandro Boticelli “La Madonna della Melagrana” című festményén (1487).  A “Madonna Dreyfus” című Leonardo da Vinci művön Mária gránátalmavirágot tart a kezében (1469).

 

boticelli2.jpg

leonardo.jpg

 

Mivel a gyümölcs leve a vér színét idézi, a keresztény ikonográfiában a vértanúság jelképe is. A hindu vallásban az egyik Isten, Ganesha neve a "Bijapuraphalasakta", azaz “aki szereti a sokmagvú gyümölcsöt”. Néhol a lakodalmi vendégek a mátkapár belépésekor gránátalmát dobnak a földre: ha darabokra törik, ez szerencsét, gazdagságot és termékenységet jelent, a törököknél ahány mag kiesik, annyi utód várható. A magyarok kedvelt motívuma is volt, valószínűleg őseink Ázsiából hozták magukkal a gyümölcsöt. Mátyás király reneszánsz udvarában vörösmárvány gránátalmák ragyogtak. Nemcsak olasz festmények, hanem Galeotto krónikái is megőrizték a királyi lakomák leírásában.

 

gránátalma mag melograno

Virága, a Balaustium égőpiros színe miatt a szerelmet jelképezte, a középkorban gyógyszerként  használták  a keresztény és arab világban is. A gránátalma nagy mennyiségű flavonoidot (mantocián és guercetin) tartalmaz. C-vitaminban, káliumban és kalciumban gazdag, jelentős B-vitamin forrás. A görög kultúrában használatos volt vesekő ellen, vérzéscsillapító készítésére, lázcsillapításra, féreghajtásra, cserzésre, festésre, sőt mustkészítésre is.

 

gránátalma magok melograno

 

Mára az orvostudomány is bizonyította, hogy hatásos a szív- és keringési rendellenességek, a rák és a gyulladásos megbetegedések megelőzésében és gyógyításában. Tény, hogy napi egy pohár gránátalmalé fogyasztása egy év alatt lecsökkenti az érfali lerakódásokat. Vérnyomáscsökkentő és vérrögképződést gátló hatású  a rendszeres fogyasztása, a koleszterinszintet is szabályozza. Állítólag a gránátalma kivonata képes meggátolni a bőrrák kialakulását. Lázcsillapítóként is hasznosnak bizonyult. Az ájurvédikus gyógyászatban a növény minden részét (gyökerek, fakéreg, virágok, levelek) felhasználják. A gránátalma szépít is: kivonata erősíti a bőrszövetet, antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású,  aktiválja a sejtregenerációt.

 

croissant kész

 

A fényes, skarlátvörös gyöngyöket salátákhoz, sós és édes ételek készítéséhez is használhatjuk. Én most cukrászkrémbe kevertem és croissant-ba töltöttem. A cukrászkrémhez 4 dl tejet egy edényben lassú tűzön melegítettem egy biocitrom héjával (egy vaníliarúddal szokták készíteni, de a gránátalma fanyarabb ízéhez ezt illőbbnek tartottam). Eközben 5 tojás sárgájához 100 g mézet adtam, hozzákevertem 50 g lisztet, majd 1 dl hideg tejjel kevertem simára. Ezt öntöttem a meleg tejhez amiből kivettem a citromhéjat és folyamatos keverés mellett vártam, hogy besűrűsödjön. Kész leveles tésztát háromszögekre osztottam késsel, a csúccsal szemközti oldalához raktam egy-egy kanál krémet és néhány szem gránátalmamagot. (A magokat óvatosan szedjük ki, mert fröcsög mindenfelé a lé, hacsak nem kifejezetten gránátalma színű ruhára vágyunk.) Feltekertem a háromszögeket és sütőpapírral bélelt tepsibe raktam, tetejüket felvert tojással kentem meg.  200 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt aranybarnára sütöttem, tetejét porrá őrölt nádcukorral hintettem meg. Szempillantás alatt elkészül. Kell ennél csábítóbb reggeli?

 

 

croissant gránátalmás melograno

croissant készül

croissant

croissant gránátalmás melograno crema pastecceria

gránátalma 2 melograno

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: reggeli nátha cukrászkrém gránátalma bőrrák croissant briós leveles tészta lázcsillapító népi gyógymód Leonardo da Vinci melograno crema pasticcera Sandro Boticelli cornetti ajurvédikus gyógyítás

A bejegyzés trackback címe:

https://akonyvize.blog.hu/api/trackback/id/tr164951742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása