A KÖNYV ÍZE

Konyha, kultúra, étel és irodalom. Ízletes körítés, érdekes történetekkel szórakoztatás, az egyszerűség nagyszerűsége. Alapanyagok és kíváncsiság.

portré.jpg

book5b.jpg

 

Miner.hu

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

Creative Commons Licenc

A blogon található írások, saját fotók a szerző  tulajdonát képezik, ezek másolása, terjesztése akár részletként is csak előzetes írásbeli engedéllyel lehetséges. Kivételt képez az Index2, illetve azok a gyűjtőportálok is, ahol nem közlik az egész írást, csak annak első pár sorát, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.

postaláda.jpg

kantortothkriszta@gmail.com

Címkék

"Charmat" (1) aceto balsamico (1) aceto balsamico di Modena (1) Ady (1) aioli (1) ajurvédikus gyógyítás (1) allicin (1) alliin (1) alma (1) Almásy László (1) almás süti (1) ananász (1) ananász-papaya lekvár (1) antibiotikum (1) anyakovász (1) aranyalma (1) árpa (3) Árvalányok (1) aszalt gyümölcs (1) asztalnok mester (1) Attila (1) azzurri (1) Az angol beteg (1) A hülyeség kora (1) A szerelem almája (1) bab (1) babapiskóta (1) Bagna cauda (1) Bálint gazda (1) balzsamecet (1) Balzsamecet (1) barna rizs (1) Barolo (1) bejgli (1) Besztercei (1) betegség (1) bicsérdizmus (1) Bicsérdy Béla (2) bobojka (1) Boccaccio (1) bodzalekvár (1) bonbon (1) bormártás (1) bőrrák (1) briós (1) Buddha (1) Buddhizmus (2) Cato (1) Ceylon (1) Charlie és a csokigyár (1) chili con carne (1) citromos méz (1) Codex Atlanticus (1) cornetti (1) crema pasticcera (1) croissant (1) Cselenfi János (1) Csendes-óceán (1) csirkemell (1) csodaszer (1) csokikrém (1) csokimáz (1) csokis (1) csokis süti (1) csokoládé (3) csöröge (2) Csukás István (1) cukrászkrém (2) Dalai Láma (1) Datolyaszilva (1) diéta (1) dijoni mustár (2) dió (1) dióbél (1) diós (1) diós bejgli (1) disznóvér (1) DOP (2) édesnemes fűszerpaprika (1) egészséges édesség (1) egészséges ételek (1) Egyiptom (3) egytálétel (1) élesztő (1) Élet és Irodalom (1) Emilia-Romagna (4) érdekességek (1) erjedés (1) étekfogó (1) evés (1) fagylalt (1) fahéj (2) fánk (1) farsangi étel (1) fehér rizs (1) fenyőmag (1) fermentáció (1) Ferrero (1) focaccia (1) fokhagyma (1) földimogyoró (1) forgácsfánk (1) főtt must (1) főzelék (2) Franciaország (1) füge (1) fügeesszenciás joghurt (1) fűszer (1) fűszeres sajtgolyó (1) fűszerpaprika (1) fuszulyka (1) Gasztro (8) gasztronómia (3) Gasztronómia (3) gersli (1) globális felmelegedés (1) GMO (1) gnocchi (2) Gnocco (1) Gnocco fritto (1) gránátalma (1) Grecsó Krisztián (1) gyógyhatás (1) gyógynövény (2) gyógyulás (1) gyümölcsleves (1) házi joghurt (1) házi kenyér (1) házi mogyorókrém (1) házi nutella (1) Himalayablues (1) Hippokratész (2) Hús (1) I. Károly (1) II. Viktor Emanuel (1) indiai füge (1) Indul a bakterház (1) Irodalom (2) ivóvízhiány (1) jak (1) Japán (2) joghurt (1) Jókai (1) József Attila (1) juhtúrós puliszka (1) Jupiter makkja (1) K.Kovász & co. (1) kacsatojás (1) kakaó (1) Kakiszilva (1) kalács (1) kalocsai paprika (1) karácsonyi menü (1) kávés (1) kekszes süti (1) kelt fánk (1) kenyérsütés (1) kenyértészta (1) kivándorlás (1) Kobe marha (1) koleszterin (1) kolin (1) kolónia-összeomlás (1) konyhaművészet (1) könyv (1) kopra (1) Kosztolányi Dezső (2) kovász (2) kovászmag (1) középkori konyha (1) középkori magyar konyha (1) kukorica (1) kukoricaleves (1) Kutyaszar (1) L-carnitin (1) Laktobacillus bulgaricus (1) Lambrusco (1) láz (1) lazac (1) lázcsillapító (1) lecsó (1) lecsós pizza (1) lencse (1) Leonardo da Vinci (2) lepény (1) leveles tészta (1) leves (2) licopin (1) liszt nélkül (1) lúdláb (1) lúdláb torta (1) magyarok (1) majdnem Torta Barozzi (1) mák (1) mákkrém (1) mákony (1) mákos (1) mákos guba (1) mákos süti (1) Mandarinello (1) mandula (2) mandulapuding (1) mandulás süti (1) mandulatej (1) mángold (1) maradék (1) marcipán (1) marhahús (2) mascarpone (1) mascarpone házi (1) mazsola (1) mazsolabor (1) megfázás (1) méh (1) melanzana (1) melograno (1) méz (1) Minoh (1) mítosz (1) mocsi (1) Modena (3) mogyorókrém (1) Momo (1) Móricz Zsigmond (1) must (2) mustár (1) mustáros lazac (1) napraforgómag (1) narancslekvár (1) nátha (1) nektár (1) népi gyógymód (3) népi orvoslás (2) Nizza (1) növényi ösztrogén (1) nudli (1) nutella (1) nyerskoszt (1) Nyugat (1) O-bento (1) olaszok és magyarok (1) Olaszország (1) Olasz Királyság (1) olasz konyha (1) olasz sütemény (1) olívabogyó (1) olivaolaj (2) olívaolaj (1) olvasás (1) öntött saláta (1) Oriza Triznyák (1) őrölt paprika (1) őrölt pirospaprika (1) őstulok (1) Ovidius (1) padlizsán (1) Padlizsán (1) palacsinta (1) paprikaőrlemény (1) paradicsom (1) paradicsompüré (1) parboiled (1) parmezán sajt (3) Parmigiano Reggiano (1) Parti Nagy Lajos (1) paszuly (1) pellagra (1) pesto (1) Piaszt Erzsébet (1) pinoli (1) pizza (1) Polinézia (1) portói (1) probiotikumok (1) prosciutto (1) puding (1) rakott padlizsán (1) rák ellenszere (1) ramen leves (1) rántott csirke (1) rántott falevél (1) receptek (1) reformkonyha (1) reggeli (1) Regős Bendegúz (1) répatorta (1) repülés (1) ringló (1) rizs (1) rizses zöldséges hús (1) rizssör (1) Róma (1) római pizza (1) rózsavíz (1) rozsliszt (1) sáfrányos rizs (1) sajtgolyó (1) saláta (2) Salsomaggiore (1) Sandro Boticelli (1) sanguinaccio (1) San Geminiano (1) Savoyai-ház (1) sebgyógyulás (2) Simai Kristóf (1) soba tészta (1) solanin (1) sonka (1) sörélesztő (1) sós palacsinta (1) spagetti (1) spenót (2) Sri Lanka (1) Streptococcus thermophilus (1) sült disznóvér (1) Sült dudor (1) sütés (1) süti reggelire (1) süti sütés nélkül (1) szalagos fánk (1) szaloncukor (1) szardella (1) szarvasmarha (1) szegedi paprika (1) szerelem almája (1) szerelmi bájital (1) Szerzetesek (1) szicíliai narancs (1) szilva (1) szőlő (1) Taxidermia (1) tej (1) tejallergia (1) tejérzékenység (1) tejszín (1) Tendzin Gyaco (1) tengeri (1) természetes gyógyszer (2) testtömegindex (1) Tibet (1) tiramisu (1) tojás (1) tojásgyümölcs (1) tojáskód (1) tökmag (1) tökmagolaj (1) töltött palacsinta (1) tomatin (1) tönkölybúza (1) törökbúza (1) törökparadicsom (1) török ételek (1) tradícionális modenai balzsamecet (1) Trebbiano (1) tudomány (1) Tuvalu (1) tyúk (1) utazás (1) vadlazac (1) vadmajmok (1) vadrizs (1) vaj (1) Váncsa István (3) Vega (1) Vegetarianizmus (1) Vezúz (1) Vignola (1) Visegrád (1) Vitis Labrusca (1) wagyu (1) xocoatl (1) Záh Felicián (1) zöldborsó (1) zöldborsó főzelék (1) zöldcitrom (1) zöldség (1) zsír (1) Címkefelhő

Tartsunk jakot!

2013.01.17. 07:59 A könyv íze

 

 

yak tib.jpg

 

(Kőrősi Csoma Sándor emlékére)

Ha ránk tör az ünnepek utáni januári depi vagy épp örömünket leljük a világ legértelmetlenebb dolgában (hólapátolás), merthogy nincs járvány, mégis mindenki havat hány, vagy nem hagy nyugodni minket a gondolat, hogy Tóth Gabi és Voksán Virág ombre lett, Demi Moore pedig sárosan napozott és ettől álmatlanul forgolódunk az ágyban éjszakánként, ábrándozzunk inkább a nomád életről. Ehhez jól jöhet, ha  tudjuk a jakvajas tea receptjét. A tea inkább leves és sokszor árpával készítik, nagyon laktató egytálétel, fogvacogtató időkben főképp jól eshet a melegítő hatása miatt (mackófelső effektus). Könnyen elkészíthető és tárolható, gyakran használják serpák, nomádok és utazók, de sportolóknak is ajánlani szokták magas tápanyagtartalma miatt, összességében tehát épp nekünk való. Elkészítéséhez először is keressünk a közelünkben magas hegyeket, hogy tarthassunk jakot vadon, ha már ugye nem kaptunk karácsonyra,  ahogy néhány napja említettem így magunknak kell azt beszerezni. Ha mázlink van, az állat háziasított fajtáját is fellelhetjük. Ez az ázsiai emlős szarvasmarha félével könnyen kereszteződik, ezért sincs minden veszve. Ha van tibeti nagybácsink, akkor még egyszerűbb a dolgunk. Nekem nincs, az én életem sem tökéletes. A jakvajas teához egyébként Kőrösi Csoma Sándoron keresztül vezetett az utam, neki pedig egészen Tibetig.

 

jakvajas tea


 

Kőrösi Csoma a buddhisták szerint a "nyugati világ bódhiszattvája" azaz Megvilágosodott Lény, aki a jövőben Buddhává válik. Az 1784-1842-ig élt székely-magyar tudós munkássága felbecsülhetetlen értékű a keleti nyelvek és kultúrák megismeréséhez. Egyetemista korában már 13 nyelven írt és olvasott. 1819 novemberében gyalogosan extrém túrázni indult: meg akarta keresni a magyar őshazát. A Balkánon át jutott el Konstantinápolyig. Az ott dúló pestisjárvány miatt hajóval Szíriába ment, innen arab viseletben egy karavánhoz csatlakozva utazott tovább Moszulba, a Tigris folyón csónakkal Bagdadba, majd Teheránba. Szkander bég néven indult a háborúk dúlta Belső-Ázsia felé. 1822-ben érkezett Kabulba, majd Kasmír felől eljutott a nyugat-tibeti Lehbe. Tovább akart menni, de meggyőzték, hogy ez már túl nagy veszélyekkel járna. Így aztán inkább megtanulta a tibeti nyelvet. A következő éveket a phuktali kolostorban és Kanamban töltötte. Ez idő alatt végigolvasta, kivonatolta és a nyugati emberek számára magyarázatokkal látta el a tibeti nyelvű buddhista "Biblia" 325 kötetének 105 ezer lapját, összeállította a mintegy 40 ezer szócikkből álló tibeti-angol szótárt, a tibeti nyelvtanról szóló művét. Ekkoriban olvasott a mesés Shambala országáról, a buddhisták Jeruzsáleméről, amely a jugarok (ujgurok) országában van. Ez a hely a keleti felfogás szerint a bölcsesség tárháza. Meggyőződése volt, hogy eleink innen származnak. Ha élne, a mai politikusokat hallgatva ebben biztosan kételkedne. 

 

kőrösi.jpg

 

Tibetet elhagyva 1831 májusában érkezett meg Kalkuttába, majd a következő években “Molla Eszkander Csoma a Mulk-i Rúm”  azaz “Európából való Csoma Sándor írástudó” névre kiállított okmányokkal járta be Észak-Bengáliát. 1842 tavaszán újra elindult Lhászába, azonban útközben maláriában megbetegedett: Dardzsilingben halt meg, itt is temették el. Kőrösi az élete során az aszketikus életmódot folytatta, amelynek később sokszor vette hasznát: a földön aludt, nem fogyasztott alkoholt, néha még a vizet is megvonta magától. Tibeti tartózkodása alatt vált  kedvencévé a jakvajas tea, amelyet néha pirított árpával, tsampával fogyasztott. Erről az őseink által is igen kedvelt gabonáról "A hős al-étekfogó és a hős nő"  történetében írtam már.

 

árpa

A jakvajas tea elkészítéséhez jakhiányos időkben jó minőségű vaj is megteszi. Kell még hozzá pirított árpaliszt, amit a tibetiek kis adagokban, tömörítve tárolnak, hasonlóak a leveskockákhoz. Így csak belerakják egy tálba és ráöntenek egy adag forró fekete teát. Mivel most nomádosat játszunk, ujjal jól elkevergetjük a megpirított árpalisztet a teával, majd mehet hozzá a vaj ízlés szerint. Meg is sózhatjuk ha szükséges, hogy stílusosak legyünk, Himalája sóval. Kóstoljuk meg: ha ízlik, szürcsölgessük el, ha nem, öntsük ki. Vagy kínáljuk meg vele a szomszédot. Az étel elkészítéséhez nincs meghatározott arány, ízlés szerint oldunk fel a teában annyi pirított árpalisztet, amilyen állagúra és táplálóra szeretnénk. Ha cukrot adunk hozzá só helyett, édes változatot kapunk. Ha pedig még sűrűbbre készítjük el, ki is süthetjük egy serpenyőben, akár a palacsintát:  a lepény hús és zöldség kísérője is lehet, de édes töltelékkel is fogyaszthatjuk.

A (jak)vajas tea szürcsölgetése közben mindenképpen nézzük meg a Himalayablues című fotófilmet!

 

korosi-csoma-sandor.jpg

 

árpatsampa.jpg

_Lhassa.jpg

 

jakvajas tea közeli

 

 

2 komment

Címkék: leves vaj jak árpa Tibet Buddhizmus Kőrösi Csoma Sándor Jakvaj Jakvajas tea Tsampa ujgurok Himalayablues

A bejegyzés trackback címe:

https://akonyvize.blog.hu/api/trackback/id/tr424787340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

joskarola 2013.01.18. 16:59:02

Nemrég jártam Tibetben és kóstoltam a jakvajas teát. Nagyon-nagyon rossz. Tényleg. Sós és zsíros. Mégis mindenki ezt issza ott.

A könyv íze · http://akonyvize.blog.hu 2013.01.18. 19:20:30

@joskarola: Az anyatejjel szívják magukba, biztos azért :-). Az eszkimók alapvető tápláléka meg főként a bálnazsír...
süti beállítások módosítása