A KÖNYV ÍZE

Konyha, kultúra, étel és irodalom. Ízletes körítés, érdekes történetekkel szórakoztatás, az egyszerűség nagyszerűsége. Alapanyagok és kíváncsiság.

portré.jpg

book5b.jpg

 

Miner.hu

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

Creative Commons Licenc

A blogon található írások, saját fotók a szerző  tulajdonát képezik, ezek másolása, terjesztése akár részletként is csak előzetes írásbeli engedéllyel lehetséges. Kivételt képez az Index2, illetve azok a gyűjtőportálok is, ahol nem közlik az egész írást, csak annak első pár sorát, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.

postaláda.jpg

kantortothkriszta@gmail.com

Címkék

"Charmat" (1) aceto balsamico (1) aceto balsamico di Modena (1) Ady (1) aioli (1) ajurvédikus gyógyítás (1) allicin (1) alliin (1) alma (1) Almásy László (1) almás süti (1) ananász (1) ananász-papaya lekvár (1) antibiotikum (1) anyakovász (1) aranyalma (1) árpa (3) Árvalányok (1) aszalt gyümölcs (1) asztalnok mester (1) Attila (1) azzurri (1) Az angol beteg (1) A hülyeség kora (1) A szerelem almája (1) bab (1) babapiskóta (1) Bagna cauda (1) Bálint gazda (1) Balzsamecet (1) balzsamecet (1) barna rizs (1) Barolo (1) bejgli (1) Besztercei (1) betegség (1) bicsérdizmus (1) Bicsérdy Béla (2) bobojka (1) Boccaccio (1) bodzalekvár (1) bonbon (1) bormártás (1) bőrrák (1) briós (1) Buddha (1) Buddhizmus (2) Cato (1) Ceylon (1) Charlie és a csokigyár (1) chili con carne (1) citromos méz (1) Codex Atlanticus (1) cornetti (1) crema pasticcera (1) croissant (1) Cselenfi János (1) Csendes-óceán (1) csirkemell (1) csodaszer (1) csokikrém (1) csokimáz (1) csokis (1) csokis süti (1) csokoládé (3) csöröge (2) Csukás István (1) cukrászkrém (2) Dalai Láma (1) Datolyaszilva (1) diéta (1) dijoni mustár (2) dió (1) dióbél (1) diós (1) diós bejgli (1) disznóvér (1) DOP (2) édesnemes fűszerpaprika (1) egészséges édesség (1) egészséges ételek (1) Egyiptom (3) egytálétel (1) élesztő (1) Élet és Irodalom (1) Emilia-Romagna (4) érdekességek (1) erjedés (1) étekfogó (1) evés (1) fagylalt (1) fahéj (2) fánk (1) farsangi étel (1) fehér rizs (1) fenyőmag (1) fermentáció (1) Ferrero (1) focaccia (1) fokhagyma (1) földimogyoró (1) forgácsfánk (1) főtt must (1) főzelék (2) Franciaország (1) füge (1) fügeesszenciás joghurt (1) fűszer (1) fűszeres sajtgolyó (1) fűszerpaprika (1) fuszulyka (1) Gasztro (8) gasztronómia (3) Gasztronómia (3) gersli (1) globális felmelegedés (1) GMO (1) gnocchi (2) Gnocco (1) Gnocco fritto (1) gránátalma (1) Grecsó Krisztián (1) gyógyhatás (1) gyógynövény (2) gyógyulás (1) gyümölcsleves (1) házi joghurt (1) házi kenyér (1) házi mogyorókrém (1) házi nutella (1) Himalayablues (1) Hippokratész (2) Hús (1) I. Károly (1) II. Viktor Emanuel (1) indiai füge (1) Indul a bakterház (1) Irodalom (2) ivóvízhiány (1) jak (1) Japán (2) joghurt (1) Jókai (1) József Attila (1) juhtúrós puliszka (1) Jupiter makkja (1) K.Kovász & co. (1) kacsatojás (1) kakaó (1) Kakiszilva (1) kalács (1) kalocsai paprika (1) karácsonyi menü (1) kávés (1) kekszes süti (1) kelt fánk (1) kenyérsütés (1) kenyértészta (1) kivándorlás (1) Kobe marha (1) koleszterin (1) kolin (1) kolónia-összeomlás (1) konyhaművészet (1) könyv (1) kopra (1) Kosztolányi Dezső (2) kovász (2) kovászmag (1) középkori konyha (1) középkori magyar konyha (1) kukorica (1) kukoricaleves (1) Kutyaszar (1) L-carnitin (1) Laktobacillus bulgaricus (1) Lambrusco (1) láz (1) lazac (1) lázcsillapító (1) lecsó (1) lecsós pizza (1) lencse (1) Leonardo da Vinci (2) lepény (1) leveles tészta (1) leves (2) licopin (1) liszt nélkül (1) lúdláb (1) lúdláb torta (1) magyarok (1) majdnem Torta Barozzi (1) mák (1) mákkrém (1) mákony (1) mákos (1) mákos guba (1) mákos süti (1) Mandarinello (1) mandula (2) mandulapuding (1) mandulás süti (1) mandulatej (1) mángold (1) maradék (1) marcipán (1) marhahús (2) mascarpone (1) mascarpone házi (1) mazsola (1) mazsolabor (1) megfázás (1) méh (1) melanzana (1) melograno (1) méz (1) Minoh (1) mítosz (1) mocsi (1) Modena (3) mogyorókrém (1) Momo (1) Móricz Zsigmond (1) must (2) mustár (1) mustáros lazac (1) napraforgómag (1) narancslekvár (1) nátha (1) nektár (1) népi gyógymód (3) népi orvoslás (2) Nizza (1) növényi ösztrogén (1) nudli (1) nutella (1) nyerskoszt (1) Nyugat (1) O-bento (1) olaszok és magyarok (1) Olaszország (1) Olasz Királyság (1) olasz konyha (1) olasz sütemény (1) olívabogyó (1) olívaolaj (1) olivaolaj (2) olvasás (1) öntött saláta (1) Oriza Triznyák (1) őrölt paprika (1) őrölt pirospaprika (1) őstulok (1) Ovidius (1) padlizsán (1) Padlizsán (1) palacsinta (1) paprikaőrlemény (1) paradicsom (1) paradicsompüré (1) parboiled (1) parmezán sajt (3) Parmigiano Reggiano (1) Parti Nagy Lajos (1) paszuly (1) pellagra (1) pesto (1) Piaszt Erzsébet (1) pinoli (1) pizza (1) Polinézia (1) portói (1) probiotikumok (1) prosciutto (1) puding (1) rakott padlizsán (1) rák ellenszere (1) ramen leves (1) rántott csirke (1) rántott falevél (1) receptek (1) reformkonyha (1) reggeli (1) Regős Bendegúz (1) répatorta (1) repülés (1) ringló (1) rizs (1) rizses zöldséges hús (1) rizssör (1) Róma (1) római pizza (1) rózsavíz (1) rozsliszt (1) sáfrányos rizs (1) sajtgolyó (1) saláta (2) Salsomaggiore (1) Sandro Boticelli (1) sanguinaccio (1) San Geminiano (1) Savoyai-ház (1) sebgyógyulás (2) Simai Kristóf (1) soba tészta (1) solanin (1) sonka (1) sörélesztő (1) sós palacsinta (1) spagetti (1) spenót (2) Sri Lanka (1) Streptococcus thermophilus (1) sült disznóvér (1) Sült dudor (1) sütés (1) süti reggelire (1) süti sütés nélkül (1) szalagos fánk (1) szaloncukor (1) szardella (1) szarvasmarha (1) szegedi paprika (1) szerelem almája (1) szerelmi bájital (1) Szerzetesek (1) szicíliai narancs (1) szilva (1) szőlő (1) Taxidermia (1) tej (1) tejallergia (1) tejérzékenység (1) tejszín (1) Tendzin Gyaco (1) tengeri (1) természetes gyógyszer (2) testtömegindex (1) Tibet (1) tiramisu (1) tojás (1) tojásgyümölcs (1) tojáskód (1) tökmag (1) tökmagolaj (1) töltött palacsinta (1) tomatin (1) tönkölybúza (1) törökbúza (1) törökparadicsom (1) török ételek (1) tradícionális modenai balzsamecet (1) Trebbiano (1) tudomány (1) Tuvalu (1) tyúk (1) utazás (1) vadlazac (1) vadmajmok (1) vadrizs (1) vaj (1) Váncsa István (3) Vega (1) Vegetarianizmus (1) Vezúz (1) Vignola (1) Visegrád (1) Vitis Labrusca (1) wagyu (1) xocoatl (1) Záh Felicián (1) zöldborsó (1) zöldborsó főzelék (1) zöldcitrom (1) zöldség (1) zsír (1) Címkefelhő

Ha lúdláb, legyen kövér

2013.02.07. 07:55 A könyv íze

 

lúdláb távoli

Kezeket fel (nem, nem úgy), ki emlékszik még Kaposváron a Pálma cukrászdára? Isteni lúdláb tortát és fagyikat lehetett ott enni negyed évszázaddal ezelőtt. Ahogy most a csokis mignon Kaposfüreden vagy Pici néninél,  a gesztenyeszív pedig a Somogy soron a legjobb. Férjem kedvence a lúdláb  torta, így szülinapi státusza van. (Már csak azért is, mert a  vajas krém általában annyira megfekszi a gyomrunkat, hogy utána egy évig rá sem bírunk nézni.) Így most inkább kipróbáltam egy új krémmel és más lett az alap. Mondhatom, nem piskóta…

 

lúdlábtorta

Lehetne a torta elnevezése nyúlcipő is, mert hiába kutattam utána, miért épp lúdláb, nem akadtam a nyomára. Így legvalószínűbb, hogy háromszög alakja miatt. Vagy azért, mert kilóg a lúdláb: a többségében monogám párkapcsolatban élő récefélékkel ellentétben az ujjas vagy hasadtujjú  lúdnál egy hímhez kettő tojó társul. Igazából az elnevezés eredetének fontossága a cipőfűzővédő pöcökével vetekszik, de a kíváncsiság nagy úr… Ha a lúdlábról nem sokat, a tojásról, régiesen monyról viszont annál többet megtudtam. 

 

"Rég gyötrődve kutatjuk,

hogy a tojás volt-e előbb vagy a tyúk.

A tyúkot ez a gond sohasem bántotta,

csak az, mi lesz előbb: pörkölt vagy rántotta?"

(Romhányi József)

 

tojás

 

A tojás szuperétel: egyik leggazdagabb tápanyagtartalmú élelmiszerünk. Fontos szerepe van az egészségmegőrzésben, a fogyásban és a testsúly megtartásában is. A koleszterin-őrület sikeresen megtépázta a  hírnevét. (Arról nem is beszélve, hogy mit keres a kolesz Terin?) Pedig e sokszikű petében a zsírsavak összetétele optimális, túlnyomórészt élettanilag nélkülözhetetlen telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Szénhidrátban szegény táplálék, viszont gazdag fehérjében, kb. 40 féle található benne, a növekedéshez és fejlődéshez nélkülözhetetlen esszenciális aminosavak leggazdagabb keverékét tartalmazza. Az antioxidánsok magas szintje gátolja a szem sárgafolt-elfajulását, amely a korral járó vakság vezető oka a fejlett országokban. A C-n kívül minden alapvető vitamint tartalmaz, jelentős D-vitamin forrás. Így fogyasztásával megelőzhető többek között a csontritkulás, a daganatok, szívbetegségek, sőt a mentális problémák is. Van benne kolin, ami az egyik legfontosabb alapanyaga a sejtmembránoknak.

 

tojás

Földünk legnagyobb tojása a kihalt Aepyorius maximusé volt 9 literes űrtartalommal. Új-Zéland erdeiben él a főleg éjszaka aktív kivi. Ez a madár tojja a testméretéhez képest legnagyobb tojást, amit aztán átpasszol a hímnek: "én már szenvedtem eleget, költsed ki te". Egy tojáshéjnak kb. 17 000 pórusa van, ha lemossuk a héjat, rövidebb ideig áll el és felveszi a környezete illatait. A tojás szobahőmérsékleten 1 nap alatt öregszik annyit, mint
 hűtőszekrényben 1 hét alatt. Héja alaposan megtisztítva újrahasznosítható is: szárítsuk ki, törjük darabokra és daráljuk le. Egy kiskanállal rakhatunk a házikenyér tésztájához vagy joghurtba, remek kalcium-forrás. Átlagosan 26 óra 20 perc alatt lesz egy petéből tojás. Ha a kakas megbúbolta a tyúkot, abból a tojásból csibe is lehet, ha kotlik rajta a tojó. A cicerélés nélkül létrejött tojás terméketlen, csak a tányérunkon nyer értelmet. Nemcsak tyúktojást fogyaszhatunk: a fürj, galamb és pulykatojás is kedvelt, külföldön pedig a vadmadarak tojása mellett a krokodil és a teknőstojás is népszerű. A Kindertojást most hagyjuk, főképp ha a nyuszi tojja. Ha strucctojásból szeretnénk lágytojást, akkor 48-60 percig kell főzni, míg a keményhez legalább másfél óra kell. A 19. század végén készült Pallas nagy lexikona szerint akkoriban így hamisították Amerikában a tojást:  “E célból vesznek kukoricalisztet, fehérjenemü anyagokkal keverve megfagyasztják, majd körülveszik fehérjével és párisi mészből készült héjjal és ugy hozzák a kereskedésbe.”  Most a kínaiak teszik ezt hasonló módon. Ez az ország  a legnagyobb “tojásgyártó” is, évente mintegy 160 milliárd tojással.

 

tojás tányéron

Kínában és Japánban is közkedvelt a száznapos tojás. Kacsatojás szükséges hozzá, amely itthon forgalomban nem kapható, mert a víziszárnyasok életmódjukból adódóan potenciális szalmonella hordozók. Általában faszénből, oltott mészből, sóból és vízből álló keverékbe helyezik a kacsatojást három hónapra, a fehérje majdnem fekete és zselatinszerű, míg a sárgája krémtúró állagú  és zöld lesz. Ammóniaszag lengi körül tálaláskor. Tofuval, ecettel és gyömbérrel fogyasztják. Hát egészségükre. 

És hogy mit takar a Kolumbusz tojása szólás? Az anekdota szerint 1493-ban egy vacsorán, melyet Mendoza bíboros tiszteletére adtak, a vendégek azt mondták Kolumbusznak: akár ők is felfedezhették volna az új világot. Kolumbusz fogott egy tojást és azt mondta, hogy ez olyan egyértelmű, mint egy tojást megállítani az asztalon. Mindenki próbálkozott, de senkinek sem sikerült, míg végül Kolombusz odacsapta a tompább csúcsát. A tojáshéj a horpadt csúcson megállva nem gurult le az asztalról…

 

lúdláb közel

Ha már lúdláb, legyen kövér. A krémhez 500 ml tejszínt lassú tűzön melegítsünk, állandó keverés mellett oldjunk fel benne 200 g 85 %-os étcsokoládét és azonnal vegyük le a tűzről, amint sikerrel jártunk. Keverjünk hozzá két evőkanál mézet, ha kihűlt, rakjuk a hűtőbe egy éjszakára. Másnap szétválasztunk 3 tojásfehérjét a sárgájától, (remek módszer, ha fogunk egy üres fél literes műanyag üveget, enyhén benyomjuk az oldalát, majd a tálba tett tojás sárgája fölé tartjuk az üveg száját és engedünk az üveg szorításán, a képződő vákuum felszippantja azt, így könnyedén belenyomhatjuk egy másik tálba, anélkül, hogy megrepedne vagy túl sok fehérje maradna körülötte).  A tojások sárgáját kikeverjük 15 dkg mézzel vagy 20 dkg őrölt nádcukorral, hozzáöntünk 1 dl langyos vizet és 1 dl olajat, jól megkevergetjük, majd 30 dkg lisztet, 2 evőkanál darált diót és késhegynyi szódabikarbonát forgatunk bele. Tortaformában 170 fokon 30 perc alatt kisütjük a lúdláb alapját. Az egyéjszakás tejszínes csokikrémet kivesszük a hűtőből ha maradt belőle és habverővel néhány percig magas fokozaton keverjük, amíg kemény, de krémes állagú nem lesz. Ha túlságosan megemelkedett sütéskor a tortaalapunk teteje, egyenesítsük ki, azaz vízszintesen vágjuk le a felesleget és azonnal együk meg, mert muszáj lemeóznunk a csokikrémmel. A tortaalapra simítsuk rá a tejszínes csokit, majd kenjünk rá 20 dkg meggylekvárt. Még nincs vége: a csokoládémázhoz felolvasztunk 200 g tejcsokoládét vízfürdő felett, majd belekeverünk 1 ek olajat, ezzel koronázzuk meg a művünket. Én még  cukrászkrémmel díszítettem.

 

tortadísz

Okostojás: a  kereskedelemben a tojás az egész világon hasonló csomagolásban kerül forgalomba, kötelező kóddal ellátni. Mit jelentenek a sor elején a számok?

0: "biotojás" – a tyúkokat hagyományosan tartották, és a takarmány is vegyszermentes volt

1: a tyúkokat hagyományosan tartották, ám esetenként gyógyszeres-vegyszeres táppal kezelték

2:  csarnokban, mély alomban, rudakon tartott állatok, csőrlevágással

3: ipari körülmények között tartott csőrlevágott tyúkok, vegyszeres táppal és gyógyszerekkel etetve.

A boltokban túlnyomórészt az utóbbit találjuk…

 

tojás kód

tortaszelet

lúdláb virággal

torta közeli

lúdláb közel

tojáshéj

Szólj hozzá!

Címkék: tojás tyúk koleszterin tejszín cukrászkrém kolin csokimáz lúdláb kacsatojás csokikrém lúdláb torta tojáskód

A bejegyzés trackback címe:

https://akonyvize.blog.hu/api/trackback/id/tr825064690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása