A KÖNYV ÍZE

Konyha, kultúra, étel és irodalom. A gyomron keresztül szeretnék olvasásra csábítani. Fontos a körítés, az érdekes történetekkel szórakoztatás, az egyszerűség nagyszerűsége. Az alapanyagok és a kíváncsiság...

portré.jpg

book5b.jpg

 

Fotóim a blogon:

Miner.hu

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

Creative Commons Licenc

A blogon található írások, saját fotók a szerző  tulajdonát képezik, ezek másolása, terjesztése akár részletként is csak előzetes írásbeli engedéllyel lehetséges. Kivételt képez az Index2, illetve azok a gyűjtőportálok is, ahol nem közlik az egész írást, csak annak első pár sorát, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.

postaláda.jpg

kantortothkriszta@gmail.com

Címkék

"Charmat" (1) Ady (1) aioli (1) ajurvédikus gyógyítás (1) allicin (1) alliin (1) alma (1) Almásy László (1) ananász (1) ananász-papaya lekvár (1) antibiotikum (1) anyakovász (1) aranyalma (1) árpa (3) Árvalányok (1) aszalt gyümölcs (1) asztalnok mester (1) Attila (1) azzurri (1) Az angol beteg (1) A hülyeség kora (1) A szerelem almája (1) bab (1) babapiskóta (1) Bagna cauda (1) Bálint gazda (1) balzsamecet (1) Balzsamecet (1) barna rizs (1) Barolo (1) bejgli (1) Besztercei (1) betegség (1) bicsérdizmus (1) Bicsérdy Béla (2) bobojka (1) Boccaccio (1) bodzalekvár (1) bonbon (1) bormártás (1) bőrrák (1) briós (1) Buddha (1) Buddhizmus (2) Cato (1) Ceylon (1) chili con carne (1) citromos méz (1) Codex Atlanticus (1) cornetti (1) crema pasticcera (1) croissant (1) Cselenfi János (1) Csendes-óceán (1) csirkemell (1) csodaszer (1) csokikrém (1) csokimáz (1) csokis (1) csokoládé (3) csöröge (2) Csukás István (1) cukrászkrém (2) Dalai Láma (1) Datolyaszilva (1) diéta (1) dijoni mustár (2) dió (1) dióbél (1) diós (1) diós bejgli (1) DOP (2) egészséges édesség (1) egészséges ételek (1) Egyiptom (3) élesztő (1) Élet és Irodalom (1) Emilia-Romagna (4) érdekességek (1) erjedés (1) étekfogó (1) ételfotók (1) evés (1) fagylalt (1) fahéj (2) fehér rizs (1) fenyőmag (1) fermentáció (1) Ferrero (1) focaccia (1) fokhagyma (1) földimogyoró (1) főtt must (1) főzelék (2) Franciaország (1) füge (1) fügeesszenciás joghurt (1) fűszer (1) fűszerpaprika (1) fuszulyka (1) Gasztro (8) gasztronómia (3) Gasztronómia (3) gersli (1) globális felmelegedés (1) GMO (1) gnocchi (2) Gnocco (1) Gnocco fritto (1) gránátalma (1) gyógyhatás (1) gyógynövény (2) gyógyulás (1) gyümölcsleves (1) házi joghurt (1) házi nutella (1) Hippokratész (2) Hús (1) I. Károly (1) II. Viktor Emanuel (1) indiai füge (1) Indul a bakterház (1) Irodalom (2) ivóvízhiány (1) jak (1) Japán (2) joghurt (1) Jókai (1) József Attila (1) juhtúrós puliszka (1) Jupiter makkja (1) K.Kovász & co. (1) kakaó (1) Kakiszilva (1) kalács (1) karácsonyi menü (1) kávés (1) kekszes süti (1) kelt fánk (1) kenyértészta (1) kivándorlás (1) Kobe marha (1) koleszterin (1) kolin (1) kolónia-összeomlás (1) konyhaművészet (1) könyv (1) kopra (1) Kosztolányi Dezső (2) kovász (2) kovászmag (1) középkori konyha (1) középkori magyar konyha (1) kukorica (1) kukoricaleves (1) Kutyaszar (1) L-carnitin (1) Laktobacillus bulgaricus (1) Lambrusco (1) láz (1) lazac (1) lázcsillapító (1) lecsó (1) lecsós pizza (1) lencse (1) Leonardo da Vinci (2) lepény (1) leves (2) licopin (1) liszt nélkül (1) lúdláb torta (1) magyarok (1) majdnem Torta Barozzi (1) mák (1) mákkrém (1) mákony (1) mákos (1) mákos guba (1) Mandarinello (1) mandula (2) mandulapuding (1) mandulatej (1) mángold (1) maradék (1) marcipán (1) marhahús (2) mascarpone házi (1) mazsola (1) mazsolabor (1) megfázás (1) méh (1) melanzana (1) melograno (1) méz (1) Minoh (1) mítosz (1) mocsi (1) Modena (3) mogyorókrém (1) Momo (1) Móricz Zsigmond (1) must (2) mustár (1) mustáros lazac (1) napraforgómag (1) narancslekvár (1) nátha (1) nektár (1) népi orvoslás (1) Nizza (1) növényi ösztrogén (1) nudli (1) nutella (1) nyerskoszt (1) Nyugat (1) O-bento (1) olaszok és magyarok (1) Olaszország (1) Olasz Királyság (1) olasz konyha (1) olívabogyó (1) olivaolaj (2) olívaolaj (1) olvasás (1) öntött saláta (1) Oriza Triznyák (1) őrölt pirospaprika (1) őstulok (1) Ovidius (1) Padlizsán (1) padlizsán (1) palacsinta (1) paprikaőrlemény (1) paradicsom (1) paradicsompüré (1) parboiled (1) parmezán sajt (3) Parmigiano Reggiano (1) Parti Nagy Lajos (1) paszuly (1) pellagra (1) pesto (1) Piaszt Erzsébet (1) pinoli (1) pizza (1) Polinézia (1) portói (1) probiotikumok (1) prosciutto (1) puding (1) rakott padlizsán (1) rák ellenszere (1) ramen leves (1) rántott csirke (1) rántott falevél (1) receptek (1) reformkonyha (1) reggeli (1) répatorta (1) repülés (1) ringló (1) rizs (1) rizses zöldséges hús (1) rizssör (1) Róma (1) római pizza (1) rózsavíz (1) rozsliszt (1) sáfrányos rizs (1) sajtgolyó (1) saláta (2) Salsomaggiore (1) Sandro Boticelli (1) sanguinaccio (1) San Geminiano (1) Savoyai-ház (1) sebgyógyulás (2) soba tészta (1) solanin (1) sörélesztő (1) sós palacsinta (1) spagetti (1) spenót (2) Sri Lanka (1) Streptococcus thermophilus (1) sült disznóvér (1) Sült dudor (1) sütés (1) süti reggelire (1) szalagos fánk (1) szardella (1) szarvasmarha (1) szerelem almája (1) szerelmi bájital (1) Szerzetesek (1) szicíliai narancs (1) szilva (1) szőlő (1) tej (1) tejallergia (1) tejérzékenység (1) tejszín (1) Tendzin Gyaco (1) tengeri (1) természetes gyógyszer (1) testtömegindex (1) Tibet (1) tiramisu (1) tojás (1) tojásgyümölcs (1) tojáskód (1) tökmag (1) tökmagolaj (1) tomatin (1) tönkölybúza (1) törökbúza (1) törökparadicsom (1) török ételek (1) tradícionális modenai balzsamecet (1) Trebbiano (1) tudomány (1) Tuvalu (1) tyúk (1) utazás (1) vadlazac (1) vadmajmok (1) vadrizs (1) vaj (1) Váncsa István (3) Vega (1) Vegetarianizmus (1) Vezúz (1) Vignola (1) Visegrád (1) Vitis Labrusca (1) wagyu (1) xocoatl (1) Záh Felicián (1) zöldborsó (1) zöldcitrom (1) zöldség (1) zsír (1) Címkefelhő

Szavak nélkül

2013.02.28. 08:00 A könyv íze

 

Egy kis maradék, az ételfotókból:

 

csokoládé

P1100080

balzsamecet

balzsamecet

balzsam

sütik

csörögék

sütemények

mákos kifli

mákos kifli

mákos kifli

mákos töltelék

őrölt dió

szegfűszeg

mandula

mézes

fagylalt

spenótos

hagyma2

krumplis

krumplis tészta

fűszerek

paprika belső

paprika

mandarin

paprika magokkal

lazacpikkely 2

sajtgolyó

P1100059

édesnemes

tiramisú álló

kenyér

házi kenyér

csoki

Szólj hozzá!

Címkék: ételfotók

Édes véres

2013.02.20. 08:15 A könyv íze

sanguinaccio.jpg

 

Állt a bál a múlt héten, céllövölde, ringlispil, plüss szív mérgezés meg édes sült disznóvér, ahogy olasz karnevál idején illik. Utóbbit csak megidéztük, nápolyi ismerősöm említette, hogy náluk elmaradhatatlan kelléke a farsangi mulatságnak a chiacchiere (lárifári), becenevén bugie (hazugság) vagy frappe (mesebeszéd), azaz  összefoglaló nevén csörögefánk és mellé  a sanguinaccio, az édes disznóvér.  Én nem hagytam magunkat, visszavágtam, nálunk meg van torta di véres hurka. (Szeretném megkérdezni Váncsa Istvánt, végülis az egy torta, ha só helyett cukrot rakunk bele, megbolondítjuk egy kis fahéjjal és tortaformában sütjük ki, ugye?) A csörögéről múlt héten írtam, ha sanguinaccióhoz tervezzük fogyasztani, illő disznózsírban kisütni. Az édes véres csemegéhez többféle elkészítési opciót is leírok, lehet válogatni szájzamat szerint… Én ezt most kihagytam, nem készítettem el, csak mert nem volt a kamrában disznó, azért.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: csöröge Parti Nagy Lajos Váncsa István sanguinaccio sült disznóvér

Csörög-e?

2013.02.15. 08:04 A könyv íze

 

P1100323

 

Imádom a frissen felásott föld illatát. Érezni benne a kacér tavaszt, a harsogó zöldet, a reményt, a megújulást, a napfényt meg a szarvasmarhatrágyát. Nagyon hiányzik már ez az élmény, úgyhogy ideje a tél bozontos farkára csomót kötni és jól fenéken billenteni. Erre  kiválóan megfelel a herőce vagy szalagos fánk azaz csöröge. A férjem tiltakozott, nem emberes sütemény az, félfog, zajos, törik is, meg ilyenek. Nem értem, hogy nem lehet transzba esni, amint a leheletvékony sütemény íze átjárja a testet-lelket, meg hogy újra gyerek lehet az ember és füle hegyéig elmerülhet a porcukorban tobzódó porhanyós törmelékben. A konyhában is minden dolog sikere attól függ, hogy menedzselem, milyen a píárja…

Szólj hozzá!

Címkék: zsír sütés csöröge szalagos fánk

A bűzös maradék dicsérete

2013.02.11. 08:00 A könyv íze

palacsintatekerecs

 

India leggazdagabb embere és családja beköltözött 1 milliárd dolláros lakásukba, 600 alkalmazottal. A ház a nyomornegyedre néz. A feleség azt nyilatkozta, hogy a három gyereknek saját maguknak kell takarítaniuk a szobájukat. Az épületben jégszoba is van, kézzel készített (?) hópelyhekkel. Ilyen hír olvastán az ember gyorsan kitárja az ablakot és ellenőrzi a hópihék állapotát a többezer négyzetméteres világában majd benéz a jégszekrénybe is, mivel csillapíthatná hirtelen keletkezett izgalmát. Csak maradék van: csibemell, kolbász, saláta. Alkalmi ötlet: süssünk sós palacsintát, legyen töltelék a felesleg, mellé fokhagymás joghurtszósz, kész is. Maradékból lesznek az elsők, stresszevés kipipálva. Felkavaró hírt nélkülöző napokon a családnak is elkészíthetjük ezt vacsorára.

2 komment

Címkék: saláta fokhagyma aioli maradék csodaszer sós palacsinta alliin allicin rák ellenszere természetes gyógyszer népi orvoslás

Ha lúdláb, legyen kövér

2013.02.07. 07:55 A könyv íze

 

lúdláb távoli

Kezeket fel (nem, nem úgy), ki emlékszik még Kaposváron a Pálma cukrászdára? Isteni lúdláb tortát és fagyikat lehetett ott enni negyed évszázaddal ezelőtt. Ahogy most a csokis mignon Kaposfüreden és Pici néninél,  a gesztenyeszív pedig a Somogy soron a legjobb. Férjem kedvence a lúdláb  torta, így szülinapi státusza van. (Már csak azért is, mert a  vajas krém általában annyira megfekszi a gyomrunkat, hogy utána egy évig rá sem bírunk nézni.) Így most kipróbáltam egy új krémmel és más lett az alap. Nem piskóta…

Szólj hozzá!

Címkék: tojás tyúk koleszterin tejszín cukrászkrém kolin csokimáz csokikrém lúdláb torta tojáskód

Édesbús fűszerpapri

2013.02.02. 08:03 A könyv íze

sajtgolyók fűszerrel

 

Réges-régen, még az alföldipapucskorban édesanyámmal szombatonként vásároltunk be, méghozzá a piacon.  A tyúk tyúk volt, nem szilikonbögyű broiler, a fokhagyma meg Bözsi néni kertjében termett és nem a Huang-He partján, ahol mostanság dobozolt friss levegőt árulnak. Néhanap leküldött anyám a kisboltba, tej, kenyér és jó napot. Valahogy felnőttünk bevásárlóközpontok nélkül. Most, az okostelefonkorban a hétvégi program, hogy Fogyasztói Társadalom és Fogyasztói Társadalomné a kilóméter hosszúságú  polcok között szlalomoznak púposra tömött bevásárlókocsival. Kedvenceim az olyan termékek, mint a gyümölcsös joghurt, pláne light, miközben esetleg ott a valódi gyümölcs vagy  a nagymama lekvárja? Arról nem is szólva, hogy ha még az egész Szaharában is titkos eperföldek húzódnának sem terem akkora mennyiség a világon, ami elég lenne ennyi epres joghurtba. A színe meg, a kármin, porított nőstény bíbortetű-kivonat. És hogy alszik az, aki képes volt az újházi tyúkhúslevest kiszárítani és 67 grammonként bezacskózni? Az őrölt fűszerpaprika meg… (legyintés). Ma már fűszerpaprika-őrlemény szigorúan csak saját készítésű lehet vagy ismerőstől veszi az ember, ha jót akar magának és a pörköltnek. A "Bűvös szakács" blog tavalyi tesztjének eredménye nagyon elszomorító, bár nem meglepő. A hazai boltokban beszerzett, tömegfogyasztásra szánt őrlemények egyike sem érte el a “fogyasztható” színvonalat. Ez történik mindennel: hússal, zöldséggel, politikával. Puccosan csomagolt szemetet etetnek velünk és még fizetünk is érte. “Tudom én jól, az a baja az országnak, hogy nem a tehénpásztorok kormányozzák.” – jegyezné meg Regős Bendegúz.

1 komment

Címkék: fűszerpaprika őrölt pirospaprika sajtgolyó paprikaőrlemény

Mézes máz

2013.01.30. 08:00 A könyv íze

méz 

Néhány amerikai kutató azt vizsgálta, hogyan reagálnak az alkoholra a méhek. Minél nagyobb töménységű alkoholt fogyasztott el egy méh, annál kisebb valószínűséggel repült vagy párzott és annál nagyobb eséllyel feküdt lábaival a levegőben kalimpálva. Azt tapasztalták, hogy a legnagyobb töménységűt fogyasztók az idő nagy részét szárnyaikon fekve töltötték és nem tudtak felállni. Ebből azt a következtetést vonták le, hogy a méh és az ember agya molekuláris szinten hasonlóképpen reagál és a méhek is meghülyülnek, ha isznak. Ajánlom ezeknek az elmés tudósoknak a mézet, sok bajon segít, bár abban nem vagyok bizonyos, hogy agyi problémák esetén is hatásos. Mi is mézzel édesítjük az életünket, szorgosan eszegetjük mostanság, amikor minden sarkon lesben áll egy vírus. Alma, fokhagyma, mustár és méz, ezek vannak a gyógyszeres szekrényben.  Meg tömény pálinka.

Szólj hozzá!

Címkék: méz méh csirkemell nektár ananász antibiotikum sebgyógyulás citromos méz kolónia-összeomlás A hülyeség kora

A csábító

2013.01.28. 08:01 A könyv íze

mákos-almás keksz

Az almáról csak egy levegővétellel lehet beszélni: az ókorban sok növénynek nem volt neve, így az almához hasonló nagyságú, kerek gyümölcsöket vagy zöldségeket is almának nevezték el, mivel a női kebelhez hasonlít, ezért a szerelem és a termékenység, míg virága a nőiesség, a szépség szimbóluma, a csábítás királynője minden  bűnbeesésről szóló festményen vagy szobron szerepel, Ádám és Éva miatta űzetett ki a paradicsomból, a tudás fáján alma termett és Éva ebből szakított a kígyó bíztatására, hogy Ádámot a bűn útjára csábítsa, Héraklész csaknem az életével fizetett az almáért  a sárkánnyal vívott harcban, Parisz trójai király a három szépség közül Helénának nyújtotta át a győztest megillető aranyalmát, tette aztán háborúhoz vezetett,  a skandináv mitológiában az örök fiatalság jelképe, a Római Birodalomban a hatalomé, Dante szerint az alma az Isten, Tell Vilmosnak almát kellett lelőnie íjával az uralkodó fejéről, "A Hófehérke és a hét törpe" című mesében a mostoha ezzel mérgezi meg a hősnőt, de aztán jött a hős, tudjuk ki és mivel és mi lett a vége, mindannyian erről álmodunk, valószínűleg már az ősember vitt ajándékba almát az ősembernének, hiszen már a korai kőkorban ismerték, a rómaiak már 36 különböző fajtát tartottak számon, később a szerzetesek foglalkoztak a gyümölcs nevelésével, a népek ünnepekkor  sült almát, mustot, almabort,  almapálinkát készítettek,  Galénosz, az ókor híres orvosa száz éven felüli életkorát annak tulajdonította, hogy naponta evett ánizzsal, fahéjjal, mézzel ízesített almapépet, a 14. századtól már kereskedtek vele, Newtont a kertjében fejére hulló alma indította el azon az úton, amely aztán az általános gravitáció törvényéhez vezetett, a középkori babonák egyik fontos szereplője volt,  a népi hiedelmek szerint  például a karácsonykor meghámozott alma szerencsét hozott, ha egyben maradt a héja, ha tőből szakad el az alma szára, akkor  a nőnek lánygyermeke, ha kis csonkot hagyott maga után, akkor fia lesz, ha pedig meg szeretnéd álmodni milyen lesz jövőbeli szerelmed, egy almát tekerj át bal harisnyakötőddel, és helyezd a párnád alá éjszakára, de ha ez sem elég, akkor dobd a hátad mögé a héját, a formájából kiolvashatod leendő vőlegényed nevének kezdőbetűjét, nagyanyáink vasszöget szúrtak egy almába és azzal etették a sápatag leányokat, ki is virultak, mint az almaág tavasszal, nemhiába ennek az évszaknak a szimbóluma hazájában, mely Japán, Észak-Amerika, és főképp  Ázsia, ahol a Tang-dinasztia császárának szép ágyasát, Yang Guifei-t "Mennyei almalány"-nak hívták, néhol szerelmet jelent, máshol földi dolgokat, így lett az országalma a hatalom jelképe, de szimbóluma New Yorknak és az Apple cégnek is, a Beatles alapította 1968-ban az Apple Records-ot, a legnagyobb kazah város, Alma-Ata  nevének jelentése “almák atyja”, Horo, a mangahős szinte kizárólag almát eszik, A Karib tenger kalózai első három részében Hector Barbarossa kapitány ha eszik, csak zöld almával látni, talán kampányol az egészséges gyümölcsért, mivel mindennap egy alma az egészség oltalma, amely sok kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, nyomelemeket, A-vitamint, B-vitaminokat tartalmaz, csodás hatóanyaga a pektin, ami vízben oldva kocsonyás zselét képez és segíti a méreganyagok eltávozását a szervezetből, a héjában sok a C-vitamin és a  cellulóz, amelynek béltisztító hatása van, az egyetlen gyümölcs, amelyet más ételekkel együtt is ehetünk, anélkül, hogy erjedés lépne fel, a világon megtalálható mintegy 7000 almafajta mind ilyen tulajdonságokkal rendelkezik, szerencsére ehetünk bőven, mert tavaszig eláll és mert az összes almatermés felét Európa állítja elő…

Szólj hozzá!

Címkék: alma mák keksz puding csokis kekszes sütés nélküli süti mákkrém

Némi vágy

2013.01.25. 08:17 A könyv íze

tiramisu hópehely

Adolphe Quetelet költő szeretett volna lenni, de 1830 tájékán egy reggelen úgy ébredt, hogy inkább meghatározza a testtömegindexet. Nem tudjuk, volt-e szerepe ebben a feleségének. Most az Oxford Egyetem kutatói megállapították, hogy a belga statisztikus formulája félrevezető, ugyanis az alacsony emberek soványabbnak, a magasabbak pedig kövérebbnek hihetik magukat. Adolphe nem vette figyelembe, hogy az égimeszelőknek nagyobb a testfelületük – indokolták. Éreztem én ezt, ott legbelül, hogy valami nem stimmel és azonnal kinyitottam a hűtőt egy adag Tiramisùért, hisz fejem mindig a felhők fölött, azonnal korrigálnom kellett a testtömegindexemet. (Így lett az az index2.) Azért is ezzel a csemegével kompenzáltam, mert most volt a világnapja, így kötelességemnek tartottam megünnepelni. Van parkettacsiszolás, szingli csajok, takarítás, és még “Ne vásárolj semmit!” világnap is, akkor ez a süti mindenképp megérdemli, hogy megemlékezzünk róla.

Szólj hozzá!

Címkék: tiramisu kakaó babapiskóta testtömegindex mascarpone házi

Marhaság

2013.01.21. 08:12 A könyv íze

marhasült

Mostanában marhaságokkal is foglalkoztam a blogomon, ma sincs ez másképp. Nem túl gyakran készítek húst, de túl rövid az élet ahhoz, hogy: - legalább egyszer ne taknyoljak motorral, - ne tudjam, mi az, hogy építőtábor, - ne horgásszak ki egy angolnát, - ne hímezzek kalocsai mintás poháralátétet, - lemondjak a marhapörköltről, sültekről, vadakról. Egyébként mostanság igyekszem egyeztetni a reinkarnációért felelős nagyfőnökkel, hogy a következő életemben Váncsa István feleségeként szülessek újjá. Na jó, azzal is kiegyezek, ha a fakanalán lehetek egy kis  szalonnazsír…

A hús tekintetében az enni vagy nem enni kérdéssel nem foglalkoznék most, a “mértékkel mindent lehet”  híve vagyok. (Ez alól “csakacsoki” kivétel. Többek között.) Imádjuk a zöldségeket, gyümölcsöket és a legjobb akkor volt a közérzetem, amikor kizárólag olyan ételt ettem, amely a kevésbé szennyezett természetből (kiskert) és nem a gyártósorokról származott…

Szólj hozzá!

Címkék: marhahús olivaolaj chili con carne szarvasmarha wagyu prosciutto dijoni mustár Japán Váncsa István parmezán sajt középkori konyha Kobe marha őstulok L-carnitin

Istenek eledele

2013.01.19. 10:40 A könyv íze

kakaós2jó

Tudtátok, hogy a kakaó termése adta az ötletet a Coca-Cola üvegének egyedi formájához? Én nem és ezen teljesen kiborultam! Olyannyira, hogy azonnal szükségesnek láttam készíteni valami kakaósat. Meg közben rámtört  a csokivágy is.  Igazi retro kakaós és duplacsokis csigákat sütöttem hát. Figyelem! A süti alkalmas a kilók megzavarására...

Szólj hozzá!

Címkék: retro kakaó maják aztékok almás kakaóvaj Kolumbusz Kristóf kakaós duplacsokis csiga Istenek eledele

Tartsunk jakot!

2013.01.17. 07:59 A könyv íze

 

yak tib.jpg

 

Ha ránk tör az ünnepek utáni januári depi vagy örömünket leljük a világ legértelmetlenebb dolgában (hólapátolás), miközben megtudtuk, hogy Tóth Gabi és Voksán Virág ombre lett, Demi Moore pedig sárosan napozott és ettől álmatlanul forgolódunk az ágyban éjszakánként, válasszuk inkább a nomád életet. Ehhez jól jöhet, ha  tudjuk a jakvajas tea receptjét. A tea inkább leves és sokszor árpával készítik, nagyon laktató egytálétel, fogvacogtató időkben főképp jól eshet a melegítő hatása miatt (mackófelső). Könnyen elkészíthető és tárolható, gyakran használják serpák, nomádok és utazók, de sportolóknak is ajánlani szokták magas tápanyagtartalma miatt, összességében tehát épp nekünk való. Elkészítéséhez először is keressünk a közelünkben magas hegyeket, hogy tarthassunk jakot vadon, ha már ugye nem kaptunk karácsonyra,  ahogy néhány napja említettem így magunknak kell azt beszerezni. Ha mázlink van, az állat háziasított fajtáját is fellelhetjük. Ez az ázsiai emlős szarvasmarha félével könnyen kereszteződik, ezért sincs minden veszve. Ha van tibeti nagybácsink, akkor még egyszerűbb a dolgunk. A jakvajas teához egyébként Kőrösi Csoma Sándoron keresztül vezetett az utam, neki pedig egészen Tibetig.

2 komment

Címkék: leves vaj jak árpa Tibet Buddhizmus Kőrösi Csoma Sándor Jakvaj Jakvajas tea Tsampa ujgurok

Mindennapi kenyerünk

2013.01.14. 08:05 A könyv íze

 

vajas kenyér

 

“…Ó, rejtsd el magad a frissen sült kenyérben…” Megfogadtam József Attila tanácsát, az eredmény egy  aranybarna kovászos gyönyörűség lett. Sok heti izgatott várakozás megkoronázása volt ez a kenyér. Mert ŐT, a fő művet, annyiszor dobtam ki és kezdtem újra. Nevelgettem, szuggeráltam, becézgettem, kézrátétel, gondolatátvitel, holdnaptár, mindhiába. Vagy rekkenő hőség volt, vagy túl hideg, vagy a víz nem volt megfelelő, vagy a liszt, vagy nem kószált elég élesztőgomba a levegőben, vagy az univerzum rezgése nem volt megfelelő…meg ahány recept, annyiféle készítési módszer. Így kikísérleteztem a magamét. Végül megszületett a  Kovász.

 

Szólj hozzá!

Címkék: kenyér biga tönkölybúza rozsliszt József Attila természetes élesztő kovászmag Kovász

Riska meg a Bimbó

2013.01.11. 08:02 A könyv íze

 diós-mákos palacsinta

Ismét nem volt a karácsonyfa alatt jak, azóta próbálom kiheverni a csalódást. Pedig elképzeltem, ahogy kinézek az ablakon és nem egy távoli pontot fürkészek, hanem az állat ott legelészik kis tulokformájával a kertben minden napra biztosítva a zsírdús tejet, melyből aztán jakvaj, joghurt és társai készülnének… Ha nem, hát nem, a remény és a  lepényhal meg utoljára.  Így előkerült a hűtőből  az alábbi recepthez a tehéntej.  Azaz tőgyváladék. Mert az Európai Tanács 2007-es rendelete szerint a "tej" szó kizárólag az egy vagy több fejésből nyert rendes tőgyváladékot jelenti. A világon kb. 1 milliárd tehén él, egyötöd része Indiában, ahol szent állatként tekintenek rájuk. A dinkák mindennél többre becsülik marháikat, mintegy négyszáz különböző szava van a szarvasmarhára  e dél-szudáni népnek. És azt tudtátok, hogy  a Holstein fajtájú tehenek mintázata olyan, mint  az ujjlenyomat: nincs két egyforma? Ez a fajta adja egyébként a legkevésbé zsíros tejet, a magyar állomány nagy része ilyen tehénből áll. Hol van már az idő, (1870), amikor hazánkban több mint 13 millió magyar szürkét tartottak számon…

4 komment

Címkék: tej palacsinta mákos diós puding jak must tejallergia almás mákkrém Indul a bakterház

Év és világvégi mustos bonbon

2012.12.18. 09:19 A könyv íze

bonbon

 

A csokoládé fogyasztása függőséget okoz – állapította meg néhány tanulmány. Nem tudom, erre a következtetésre hány tudós hány munkanapot áldozott. Én magam is nagy csokikutató vagyok,  szerintem vagyunk még egy páran, akik ezt mindenféle tudományos ismeret nélkül is tudjuk, mármint kutatni a csoki után. Csak be kell nézni a konyhaszekrényünkbe. A december ráadásul csokoládémérgezés közeli állapotot is tud produkálni.  A másik dolog, ami foglalkoztat: mivel nem születtem Kínában, ezért most nincs esélyem sem, hogy helyet kapjak a “szok kici”, azaz hét életmentő óriásgolyó egyikében, amit egy kínai épített. Így nem lehetek a kevés kiválasztott egyike, akik a világvége után az emberi faj megmentője lesz. A golyók fennmaradnak a vízen és mindenféle hasznos holmi van bennük, például morzsaporszívó. A Noé bárkájáról lemaradok, ez kiborít, így nem maradt más, mint csokiba ölni a kétségbeesésemet (nem, nem két shake-be, bár az sem rossz). Bonbonokat készítettem, kiváló karácsonyfára szaloncukornak vagy ajándéknak, márha, ugye.... Az  első adag épp csak a fotózást élte túl. Ez egyébként egy  EGÉSZSÉGES bonbon :-P  így az év és világvége előtt, mert aszalt gyümölcs a töltelék, amely főtt mustban fürdött órákig, a pocakjukba pedig balzsamecettel megbolondított marcipán került.

1 komment

Címkék: csokoládé marcipán balzsamecet csokis bonbon must aszalt gyümölcs egészséges édesség xocoatl

Szerelemszínű lazackaland

2012.12.14. 08:08 A könyv íze

lazactál

A lazacok és az emberek között a hasonlóság az, hogy  a kor előrehaladtával mindkét faj elveszíti a fogait…:-) És hát a kalandos élet, hogy aztán belepusztuljanak a szerelembe… A lazac  édesvízben születik, majd elindul a hidegebb tengerek felé, akár Grönlandig is. 8-10 életévükből a tengerben a fiúk 5, míg a lányok 7 évet töltenek. Itt éldegélnek, mint hal a vízben, majd a szaporodási idő közeledtével mehetnékjük támad. A szerelem nem ismer határokat, és hát várja őket az anyavíz, ahol születtek. Akár három métert is képesek ugrani, hogy az akadályokat leküzdjék, mindezt a folyásiránnyal szemben. Mivel egész életüket úszással töltik, edzésben vannak, izmos testüknek ez meg sem kottyan. Alaszkában például sok helyen medvék által sűrűn lakott térségeken kell átúszniuk, így folyamatosan veszélyben vannak. Egy másik ragadozó fajról nem is szólva…

2 komment

Címkék: spenót lazac mustár árpa karácsonyi menü vadlazac dijoni mustár mustáros lazac

Az vagy, amit megeszel...

2012.12.11. 08:30 A könyv íze

gyümölcs.jpg

„Hurka, kolbász, sonka, rántott csirke!” - a magát a nyerskoszt és koplalás mesterének tartó Bicsérdy Béla elleni tüntettek így állítólag 1926-ban. Az örök élet tanát hirdető különcről Kosztolányi Dezső kapcsán tettem említést. Nagyon érdekes, megfontolandó és tanulságos történet az övé: kigyógyította magát minden betegségből, ötvenévesen világbajnok lett, folyamatosan kutatta a nyers étel hatásait, miközben azt hirdette, hogy 750 évig fog élni…

Szólj hozzá!

Címkék: betegség diéta gyógyulás egészséges ételek reformkonyha bicsérdizmus nyerskoszt Kosztolányi Dezső Bicsérdy Béla

Skarlátvörös érzékiség

2012.12.07. 08:11 A könyv íze

croissant crema pastecceria


Hetek óta készülök valamilyen csemegét készíteni reggelire gránátalmával, nemcsak azért, mert enyhén fűszeres, gyümölcsös illata igazán érzéki hatást kelt és így jól indul a nap. Előre elterveztem, mi is lesz a süti, de addig-addig eszegettük a környékünkön termett gránátalmákat, és addig patópáloztam, hogy kifutottam az időből és már csak a boltban tudtam beszerezni a gyümölcsöt. Igaz, a biztonság kedvéért ültettünk egy fát nemrégiben a kertben, türelmes is vagyok, de azért annyira nem, hogy bevárjam, míg néhány év múlva beérnek az első  termések. A fa több évszakban is gyönyörködtet, mélypiros virágai apró sötétzöld levelekkel tavasz végéig, a sárgáról narancsszínűre majd pirosra érő gyümölcs pedig egészen decemberig. Szerintem egy kertből sem hiányozhat, hiszen az Édenkertben is termett. Fagytól védett helyen Magyarországon is megél, nátha esetén csak le kell vennünk egy szemet, gyógyír még láz ellen is.

Szólj hozzá!

Címkék: reggeli nátha cukrászkrém gránátalma bőrrák croissant briós lázcsillapító Leonardo da Vinci melograno crema pasticcera Sandro Boticelli cornetti ajurvédikus gyógyítás

Focaccia, a mennyei...

2012.12.04. 08:03 A könyv íze

focaccia tálalás

Crescenta, schiaccia, chizzuola, pizza, fogazza, torta, gastella, messinese, pinza, cofaccia. Azaz focaccia. Azonnal beleszeret az, aki egyszer megkóstolta. A költők verseket írtak róla, íze az olasz tájra emlékezteti a messzire tévedőket. A focaccia alapja tulajdonképpen kenyértészta, de annál sokkal  tartalmasabb. Kalóriabomba: igazán egészségtelen, de épp ezért mennyei is, ahogy tocsog az olajtól és csíp a sok sótól. Ahogy a pizzából, a focacciából is sokféle van, mind közül a “focaccia genovese” az egyik leghíresebb.  

Szólj hozzá!

Címkék: olívaolaj élesztő focaccia olívabogyó kenyértészta

Mazsola a Holdon

2012.11.30. 07:53 A könyv íze

fánk fahéjjal

Ha egyszer eljutok a Holdra és döntenem kell, mit vigyek magammal, mazsola biztosan lesz nálam. Minden megvan benne, ami egy ellenálhatatlan csemegéhez szükséges: természetes, édes és sokáig lehet szemezgetni anélkül, hogy bűntudatot érezne az ember, a csokival ellentétben. A magtalan vagy legfeljebb egymagvú szőlőszemekből készülő, napon vagy aszalókban szárított csoda szőlőfajtától függően lehet kicsi, szinte fekete színű, mint például a szőlőtőkén hagyott és a szeptemberi napon megaszalódott  Szultán  fajta vagy  nagy és aranyszínű, mint a Malaga. Sportolóknak különösen ajánlott, mivel magas az egyszerű szénhidrát tartalma. Remek kálium forrás, amely az intenzív fizikai megterhelésnél és magas vérnyomás szabályozásánál fontos, rost, kalcium és vastartalma jelentős még. Magyar iratokban az édes aszalvány a 16. században szerepelt először.

2 komment

Címkék: alma mazsola mazsolabor kelt fánk