A KÖNYV ÍZE

Konyha, kultúra, étel és irodalom. A gyomron keresztül szeretnék olvasásra csábítani. Fontos a körítés, az érdekes történetekkel szórakoztatás, az egyszerűség nagyszerűsége. Az alapanyagok és a kíváncsiság...

portré.jpg

book5b.jpg

 

Fotóim a blogon:

Miner.hu

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

Creative Commons Licenc

A blogon található írások, saját fotók a szerző  tulajdonát képezik, ezek másolása, terjesztése akár részletként is csak előzetes írásbeli engedéllyel lehetséges. Kivételt képez az Index2, illetve azok a gyűjtőportálok is, ahol nem közlik az egész írást, csak annak első pár sorát, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.

postaláda.jpg

kantortothkriszta@gmail.com

Címkék

"Charmat" (1) Ady (1) aioli (1) ajurvédikus gyógyítás (1) allicin (1) alliin (1) alma (1) Almásy László (1) ananász (1) ananász-papaya lekvár (1) antibiotikum (1) anyakovász (1) aranyalma (1) árpa (3) Árvalányok (1) aszalt gyümölcs (1) asztalnok mester (1) Attila (1) azzurri (1) Az angol beteg (1) A hülyeség kora (1) A szerelem almája (1) bab (1) babapiskóta (1) Bagna cauda (1) Bálint gazda (1) Balzsamecet (1) balzsamecet (1) barna rizs (1) Barolo (1) bejgli (1) Besztercei (1) betegség (1) bicsérdizmus (1) Bicsérdy Béla (2) bobojka (1) Boccaccio (1) bodzalekvár (1) bonbon (1) bormártás (1) bőrrák (1) briós (1) Buddha (1) Buddhizmus (2) Cato (1) Ceylon (1) chili con carne (1) citromos méz (1) Codex Atlanticus (1) cornetti (1) crema pasticcera (1) croissant (1) Cselenfi János (1) Csendes-óceán (1) csirkemell (1) csodaszer (1) csokikrém (1) csokimáz (1) csokis (1) csokoládé (3) csöröge (2) Csukás István (1) cukrászkrém (2) Dalai Láma (1) Datolyaszilva (1) diéta (1) dijoni mustár (2) dió (1) dióbél (1) diós (1) diós bejgli (1) DOP (2) egészséges édesség (1) egészséges ételek (1) Egyiptom (3) élesztő (1) Élet és Irodalom (1) Emilia-Romagna (4) érdekességek (1) erjedés (1) étekfogó (1) ételfotók (1) evés (1) fagylalt (1) fahéj (2) fehér rizs (1) fenyőmag (1) fermentáció (1) Ferrero (1) focaccia (1) fokhagyma (1) földimogyoró (1) főtt must (1) főzelék (2) Franciaország (1) füge (1) fügeesszenciás joghurt (1) fűszer (1) fűszerpaprika (1) fuszulyka (1) Gasztro (8) gasztronómia (3) Gasztronómia (3) gersli (1) globális felmelegedés (1) GMO (1) gnocchi (2) Gnocco (1) Gnocco fritto (1) gránátalma (1) gyógyhatás (1) gyógynövény (2) gyógyulás (1) gyümölcsleves (1) házi joghurt (1) házi nutella (1) Hippokratész (2) Hús (1) I. Károly (1) II. Viktor Emanuel (1) indiai füge (1) Indul a bakterház (1) Irodalom (2) ivóvízhiány (1) jak (1) Japán (2) joghurt (1) Jókai (1) József Attila (1) juhtúrós puliszka (1) Jupiter makkja (1) K.Kovász & co. (1) kakaó (1) Kakiszilva (1) kalács (1) karácsonyi menü (1) kávés (1) kekszes süti (1) kelt fánk (1) kenyértészta (1) kivándorlás (1) Kobe marha (1) koleszterin (1) kolin (1) kolónia-összeomlás (1) konyhaművészet (1) könyv (1) kopra (1) Kosztolányi Dezső (2) kovász (2) kovászmag (1) középkori konyha (1) középkori magyar konyha (1) kukorica (1) kukoricaleves (1) Kutyaszar (1) L-carnitin (1) Laktobacillus bulgaricus (1) Lambrusco (1) láz (1) lazac (1) lázcsillapító (1) lecsó (1) lecsós pizza (1) lencse (1) Leonardo da Vinci (2) lepény (1) leves (2) licopin (1) liszt nélkül (1) lúdláb torta (1) magyarok (1) majdnem Torta Barozzi (1) mák (1) mákkrém (1) mákony (1) mákos (1) mákos guba (1) Mandarinello (1) mandula (2) mandulapuding (1) mandulatej (1) mángold (1) maradék (1) marcipán (1) marhahús (2) mascarpone házi (1) mazsola (1) mazsolabor (1) megfázás (1) méh (1) melanzana (1) melograno (1) méz (1) Minoh (1) mítosz (1) mocsi (1) Modena (3) mogyorókrém (1) Momo (1) Móricz Zsigmond (1) must (2) mustár (1) mustáros lazac (1) napraforgómag (1) narancslekvár (1) nátha (1) nektár (1) népi orvoslás (1) Nizza (1) növényi ösztrogén (1) nudli (1) nutella (1) nyerskoszt (1) Nyugat (1) O-bento (1) olaszok és magyarok (1) Olaszország (1) Olasz Királyság (1) olasz konyha (1) olívabogyó (1) olivaolaj (2) olívaolaj (1) olvasás (1) öntött saláta (1) Oriza Triznyák (1) őrölt pirospaprika (1) őstulok (1) Ovidius (1) Padlizsán (1) padlizsán (1) palacsinta (1) paprikaőrlemény (1) paradicsom (1) paradicsompüré (1) parboiled (1) parmezán sajt (3) Parmigiano Reggiano (1) Parti Nagy Lajos (1) paszuly (1) pellagra (1) pesto (1) Piaszt Erzsébet (1) pinoli (1) pizza (1) Polinézia (1) portói (1) probiotikumok (1) prosciutto (1) puding (1) rakott padlizsán (1) rák ellenszere (1) ramen leves (1) rántott csirke (1) rántott falevél (1) receptek (1) reformkonyha (1) reggeli (1) répatorta (1) repülés (1) ringló (1) rizs (1) rizses zöldséges hús (1) rizssör (1) Róma (1) római pizza (1) rózsavíz (1) rozsliszt (1) sáfrányos rizs (1) sajtgolyó (1) saláta (2) Salsomaggiore (1) Sandro Boticelli (1) sanguinaccio (1) San Geminiano (1) Savoyai-ház (1) sebgyógyulás (2) soba tészta (1) solanin (1) sörélesztő (1) sós palacsinta (1) spagetti (1) spenót (2) Sri Lanka (1) Streptococcus thermophilus (1) sült disznóvér (1) Sült dudor (1) sütés (1) süti reggelire (1) szalagos fánk (1) szardella (1) szarvasmarha (1) szerelem almája (1) szerelmi bájital (1) Szerzetesek (1) szicíliai narancs (1) szilva (1) szőlő (1) tej (1) tejallergia (1) tejérzékenység (1) tejszín (1) Tendzin Gyaco (1) tengeri (1) természetes gyógyszer (1) testtömegindex (1) Tibet (1) tiramisu (1) tojás (1) tojásgyümölcs (1) tojáskód (1) tökmag (1) tökmagolaj (1) tomatin (1) tönkölybúza (1) törökbúza (1) törökparadicsom (1) török ételek (1) tradícionális modenai balzsamecet (1) Trebbiano (1) tudomány (1) Tuvalu (1) tyúk (1) utazás (1) vadlazac (1) vadmajmok (1) vadrizs (1) vaj (1) Váncsa István (3) Vega (1) Vegetarianizmus (1) Vezúz (1) Vignola (1) Visegrád (1) Vitis Labrusca (1) wagyu (1) xocoatl (1) Záh Felicián (1) zöldborsó (1) zöldcitrom (1) zöldség (1) zsír (1) Címkefelhő

"Majdnem Torta Barozzi" fügeesszenciás joghurttal

2012.10.27. 07:56 A könyv íze


majdnem torta barozzi

Szigorúan hétpecsétes a receptje több mint 100 év óta, még a nevét is  levédetették.  Ez az olasz  “Torta Barozzi”.  Természetesen minden Modena megyében élő háziasszony tudja a titkos összetételt. A szomszédom is felhívta rá a figyelmemet és megosztotta velem az édesanyja  receptfüzetében találhatót. Majd hallottam és elolvastam még vagy húsz félét, persze mindegyik különböző volt. Annyira kíváncsi lettem, hogy elmentünk megkóstolni  az eredetit Vignola történelmi belvárosának cukrászdájába, aztán készítettem egy másolatot: kikísérleteztem a magam Barozziját. Így most már én is birtokában vagyok egy tuti receptnek :-)! Meg is osztom veletek a titkot... Ezt sütöttem meg Flóra  SAD receptversenyére.

 

majdnem barozzi zöld

A "fekete tortát", ahogyan először nevezték, egyébként Eugene Gollini kísérletezte ki az olasz kisváros,  Vignola központjában 1887-ban  nyílt   cukrászdájában. A mester nagyon szeretett kutyulni, napról napra tökéletesítette receptjeit.  Ez a sütije a sok közül végül olyan jól sikerült, hogy rövid időn belül a település szimbólumává vált. 1907-ben a szintén vignolai világhírű építész, Jacopo Barozzi  tiszteletére  születésének negyedik centenáriumán keresztelték "Pasta Barozzi"-ra, végül "Torta Barozzi" lett. 1948-ban a nevet le is védették. A legtöbbet utánozni kívánt tortaféleségek egyike Modena környékén. A Barozzi típusú tortaként elnevezett sütemények  hasonlóak, de mégsem egyeznek az eredetivel. A Barozzi-őrület jó példája, hogy az utóbbi években már divatba jött  a Barozzi ízű fagylalt is…

 

mogyoró

Földimogyoró, mandula, kakaó és kávé – a  majdnem biztos összetevők közül néhány. Liszt nincs benne. A megfelelő mennyiséget és  a torta pontos elkészítési módját, ahogy említettem, még mindig szigorúan őrzik a Gollini leszármazottak, akik ma is ugyanabban a cukrászdában készítik nap mint nap minőségi összetevőkből és teljesen házilag dédapjuk csodáját. Milyen jól teszik… Egyszóval, hogy mi van benne pontosan, rejtély. A megfejtés egyedül a   Via Garibaldi 1. szám alatt található Vignolában, manapság is ezrek zarándokolnak érte a díjazott cukrászdába.

 

őrőlt magok kakaóval

Összegezve mindent, amit megtudtam róla, végül így határoztam meg a mennyiséget és az összetevőket: 
150 g  földimogyoró (a pucolni való, nem sós), 
150 g mandula, 
200 g nádcukor megőrölve, 100 g kakaópor,
 100 g vaj, 
5 kiskanál őrölt kávé, 
4 tojás, 
1 vaníliás cukor, 
1 csipet só.

 

mandula

Megpirítottam egy picit a héjától megfosztott   mogyorót és a mandulát majd kávédarálón ledaráltam őket, csodás állagú lisztet kaptam. Hozzákevertem a porrá őrölt cukrot, a kávét és a vaníliás cukrot. A tojássárgákat kikevertem a vajjal és hozzáadtam a száraz összetevőkhöz, mellyel jól elkevertem. Végül a   fehérjét felvertem egy csipet sóval és óvatosan beleforgattam a tésztába. Sűrű állagú masszát kaptam. Egy tortaformát kibéleltem sütőpapírral. Beleöntöttem a tésztát, elsimítottam és 160 fokon 30 percig sütöttem. Ha nagyon sötétedne a teteje, fedjük le az utolsó 10 percre egy másik sütőpapírral.

 

majdnem barozzi sütés előtt

A tortát aztán továbbgondoltam. Kíséretként fügeesszenciás joghurtot készítettem hozzá. Néhány szem fügének kikapartam a belsejét, lassú tűzön egy kicsit lekvárosítottam. Elkevertem natúr joghurttal és fagylaltformában raktam a mélyhűtőbe.  A sütemény mellé kínáltam. A torta olyan ízletes lett, hogy Barozzi vagy sem, néhány szempillantás alatt egy morzsa nem maradt  belőle: a siserehad addig kóstolgatta, míg már nem volt mit.

 

majdnem barozzi maradék

 Legközelebb változtatok a magok arányán. Aztán meg kipróbálom majd, hogy milyen lesz, ha egy kis rumot is teszek bele… Most ugrott be, hogy  Vignolában terem egy híres szilvafajta, lehet valami belőle a sütiben is? Azzal is lehetne kísérletezgetni… 

majdnem barozzi torta

majdnem barozzi közeli

tojáshéj

Szólj hozzá!

Címkék: mandula földimogyoró kávés liszt nélkül Emilia-Romagna majdnem Torta Barozzi Vignola fügeesszenciás joghurt

A bejegyzés trackback címe:

https://akonyvize.blog.hu/api/trackback/id/tr704871948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.