A KÖNYV ÍZE

Konyha, kultúra, étel és irodalom. Ízletes körítés, érdekes történetekkel szórakoztatás, az egyszerűség nagyszerűsége. Alapanyagok és kíváncsiság.

portré.jpg

book5b.jpg

 

Miner.hu

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

Creative Commons Licenc

A blogon található írások, saját fotók a szerző  tulajdonát képezik, ezek másolása, terjesztése akár részletként is csak előzetes írásbeli engedéllyel lehetséges. Kivételt képez az Index2, illetve azok a gyűjtőportálok is, ahol nem közlik az egész írást, csak annak első pár sorát, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.

postaláda.jpg

kantortothkriszta@gmail.com

Címkék

"Charmat" (1) aceto balsamico (1) aceto balsamico di Modena (1) Ady (1) aioli (1) ajurvédikus gyógyítás (1) allicin (1) alliin (1) alma (1) Almásy László (1) almás süti (1) ananász (1) ananász-papaya lekvár (1) antibiotikum (1) anyakovász (1) aranyalma (1) árpa (3) Árvalányok (1) aszalt gyümölcs (1) asztalnok mester (1) Attila (1) azzurri (1) Az angol beteg (1) A hülyeség kora (1) A szerelem almája (1) bab (1) babapiskóta (1) Bagna cauda (1) Bálint gazda (1) balzsamecet (1) Balzsamecet (1) barna rizs (1) Barolo (1) bejgli (1) Besztercei (1) betegség (1) bicsérdizmus (1) Bicsérdy Béla (2) bobojka (1) Boccaccio (1) bodzalekvár (1) bonbon (1) bormártás (1) bőrrák (1) briós (1) Buddha (1) Buddhizmus (2) Cato (1) Ceylon (1) Charlie és a csokigyár (1) chili con carne (1) citromos méz (1) Codex Atlanticus (1) cornetti (1) crema pasticcera (1) croissant (1) Cselenfi János (1) Csendes-óceán (1) csirkemell (1) csodaszer (1) csokikrém (1) csokimáz (1) csokis (1) csokis süti (1) csokoládé (3) csöröge (2) Csukás István (1) cukrászkrém (2) Dalai Láma (1) Datolyaszilva (1) diéta (1) dijoni mustár (2) dió (1) dióbél (1) diós (1) diós bejgli (1) disznóvér (1) DOP (2) édesnemes fűszerpaprika (1) egészséges édesség (1) egészséges ételek (1) Egyiptom (3) egytálétel (1) élesztő (1) Élet és Irodalom (1) Emilia-Romagna (4) érdekességek (1) erjedés (1) étekfogó (1) evés (1) fagylalt (1) fahéj (2) fánk (1) farsangi étel (1) fehér rizs (1) fenyőmag (1) fermentáció (1) Ferrero (1) focaccia (1) fokhagyma (1) földimogyoró (1) forgácsfánk (1) főtt must (1) főzelék (2) Franciaország (1) füge (1) fügeesszenciás joghurt (1) fűszer (1) fűszeres sajtgolyó (1) fűszerpaprika (1) fuszulyka (1) Gasztro (8) gasztronómia (3) Gasztronómia (3) gersli (1) globális felmelegedés (1) GMO (1) gnocchi (2) Gnocco (1) Gnocco fritto (1) gránátalma (1) Grecsó Krisztián (1) gyógyhatás (1) gyógynövény (2) gyógyulás (1) gyümölcsleves (1) házi joghurt (1) házi kenyér (1) házi mogyorókrém (1) házi nutella (1) Himalayablues (1) Hippokratész (2) Hús (1) I. Károly (1) II. Viktor Emanuel (1) indiai füge (1) Indul a bakterház (1) Irodalom (2) ivóvízhiány (1) jak (1) Japán (2) joghurt (1) Jókai (1) József Attila (1) juhtúrós puliszka (1) Jupiter makkja (1) K.Kovász & co. (1) kacsatojás (1) kakaó (1) Kakiszilva (1) kalács (1) kalocsai paprika (1) karácsonyi menü (1) kávés (1) kekszes süti (1) kelt fánk (1) kenyérsütés (1) kenyértészta (1) kivándorlás (1) Kobe marha (1) koleszterin (1) kolin (1) kolónia-összeomlás (1) konyhaművészet (1) könyv (1) kopra (1) Kosztolányi Dezső (2) kovász (2) kovászmag (1) középkori konyha (1) középkori magyar konyha (1) kukorica (1) kukoricaleves (1) Kutyaszar (1) L-carnitin (1) Laktobacillus bulgaricus (1) Lambrusco (1) láz (1) lazac (1) lázcsillapító (1) lecsó (1) lecsós pizza (1) lencse (1) Leonardo da Vinci (2) lepény (1) leveles tészta (1) leves (2) licopin (1) liszt nélkül (1) lúdláb (1) lúdláb torta (1) magyarok (1) majdnem Torta Barozzi (1) mák (1) mákkrém (1) mákony (1) mákos (1) mákos guba (1) mákos süti (1) Mandarinello (1) mandula (2) mandulapuding (1) mandulás süti (1) mandulatej (1) mángold (1) maradék (1) marcipán (1) marhahús (2) mascarpone (1) mascarpone házi (1) mazsola (1) mazsolabor (1) megfázás (1) méh (1) melanzana (1) melograno (1) méz (1) Minoh (1) mítosz (1) mocsi (1) Modena (3) mogyorókrém (1) Momo (1) Móricz Zsigmond (1) must (2) mustár (1) mustáros lazac (1) napraforgómag (1) narancslekvár (1) nátha (1) nektár (1) népi gyógymód (3) népi orvoslás (2) Nizza (1) növényi ösztrogén (1) nudli (1) nutella (1) nyerskoszt (1) Nyugat (1) O-bento (1) olaszok és magyarok (1) Olaszország (1) Olasz Királyság (1) olasz konyha (1) olasz sütemény (1) olívabogyó (1) olívaolaj (1) olivaolaj (2) olvasás (1) öntött saláta (1) Oriza Triznyák (1) őrölt paprika (1) őrölt pirospaprika (1) őstulok (1) Ovidius (1) Padlizsán (1) padlizsán (1) palacsinta (1) paprikaőrlemény (1) paradicsom (1) paradicsompüré (1) parboiled (1) parmezán sajt (3) Parmigiano Reggiano (1) Parti Nagy Lajos (1) paszuly (1) pellagra (1) pesto (1) Piaszt Erzsébet (1) pinoli (1) pizza (1) Polinézia (1) portói (1) probiotikumok (1) prosciutto (1) puding (1) rakott padlizsán (1) rák ellenszere (1) ramen leves (1) rántott csirke (1) rántott falevél (1) receptek (1) reformkonyha (1) reggeli (1) Regős Bendegúz (1) répatorta (1) repülés (1) ringló (1) rizs (1) rizses zöldséges hús (1) rizssör (1) Róma (1) római pizza (1) rózsavíz (1) rozsliszt (1) sáfrányos rizs (1) sajtgolyó (1) saláta (2) Salsomaggiore (1) Sandro Boticelli (1) sanguinaccio (1) San Geminiano (1) Savoyai-ház (1) sebgyógyulás (2) Simai Kristóf (1) soba tészta (1) solanin (1) sonka (1) sörélesztő (1) sós palacsinta (1) spagetti (1) spenót (2) Sri Lanka (1) Streptococcus thermophilus (1) sült disznóvér (1) Sült dudor (1) sütés (1) süti reggelire (1) süti sütés nélkül (1) szalagos fánk (1) szaloncukor (1) szardella (1) szarvasmarha (1) szegedi paprika (1) szerelem almája (1) szerelmi bájital (1) Szerzetesek (1) szicíliai narancs (1) szilva (1) szőlő (1) Taxidermia (1) tej (1) tejallergia (1) tejérzékenység (1) tejszín (1) Tendzin Gyaco (1) tengeri (1) természetes gyógyszer (2) testtömegindex (1) Tibet (1) tiramisu (1) tojás (1) tojásgyümölcs (1) tojáskód (1) tökmag (1) tökmagolaj (1) töltött palacsinta (1) tomatin (1) tönkölybúza (1) törökbúza (1) törökparadicsom (1) török ételek (1) tradícionális modenai balzsamecet (1) Trebbiano (1) tudomány (1) Tuvalu (1) tyúk (1) utazás (1) vadlazac (1) vadmajmok (1) vadrizs (1) vaj (1) Váncsa István (3) Vega (1) Vegetarianizmus (1) Vezúz (1) Vignola (1) Visegrád (1) Vitis Labrusca (1) wagyu (1) xocoatl (1) Záh Felicián (1) zöldborsó (1) zöldborsó főzelék (1) zöldcitrom (1) zöldség (1) zsír (1) Címkefelhő

A tej, a Riska meg a Bimbó

2013.01.11. 08:02 A könyv íze

 diós-mákos palacsinta

(A fotóhoz: Nem, nem hasmenéses madarak üldögéltek a tányér felett órákig...)

Ismét nem volt a karácsonyfa alatt jak, azóta próbálom kiheverni a csalódást. Pedig elképzeltem, ahogy kinézek az ablakon és nem egy távoli pontot fürkészek, hanem az állat ott legelészik a kis tulokformájával a kertben minden napra biztosítva a zsírdús tejet, melyből aztán jakvaj, joghurt és társai készülnének… Ha nem, hát nem, gondoltam bánatos bébifókafejet vágva. Így a hűtőből kénytelen voltam tehén tőgyváladékát elővenni az alábbi recepthez. Mert hogy az Európai Tanács 2007-es rendelete szerint a "tej" szó kizárólag az egy vagy több fejésből nyert igazi tőgyváladékot jelenti. A világon kb. 1 milliárd tehén él, egyötöd része Indiában, ahol szent állatként tekintenek rájuk. A dinkák mindennél többre becsülik marháikat, mintegy négyszáz különböző szava van a szarvasmarhára  e dél-szudáni népnek. És azt tudtátok, hogy  a Holstein fajtájú tehenek mintázata olyan, mint  az ujjlenyomat: nincs két egyforma? Ez a fajta adja egyébként a legkevésbé zsíros tejet, a magyar állomány nagy része ilyen tehénből áll. Hol van már az idő, (1870), amikor hazánkban több mint 13 millió magyar szürkét tartottak számon…

 

tej

 

Többek között a  szarvasmarha, juh, kecske, bivaly, szamár, lókanca és teve teje alkalmas fogyasztásra. A kecske- és a tehéntejhez hasonlóan a bivalytej is körülbelül 4 százalék zsírt tartalmaz. A juhtej viszont már 5-6 százalékos, még zsírosabb a nyúl teje. A rénszarvas és a jak  teje  a  legtartalmasabb. Egyötöde szárazanyag, míg a tehéntejnek tizede, a többi víz. Kutatók kimutatták, hogy a tehén több tejet ad, ha a gazdája a nevén szólítja, mint ha csupán a csorda részeként kezelné…

 

palacsinták

Az emberi csontvázak tanúsága szerint a mezőgazdaság kialakulásával párhuzamosan, a vadon élő állat háziasítását követő tejfogyasztásnak köszönhetően kezdett nőni a népesség átlagmagassága. Közel- és Közép-Keleten, majd később Európában,  Afrikában tejedt el a szarvasmarha tenyésztés. A tehéntejben tejzsír, tejfehérje, tejcukor, B2-, B6-, B12-, D-vitamin, Kalcium, Magnézium, Kálium, Tiamin, Foszfor, Szelén és A-vitamin található. Reménykedjünk, hogy minél kevesebbet tartalmaz antibiotikumból, hormonokból, kórokozókból és a szennyezett környezetből az állat szervezetébe kerülő káros anyagokból… A tejben minden vitamin, nyomelem megtalálható, amire a szervezetnek szüksége van. Vas azonban nincs benne. A baktériumok szaporodásához ugyanis vasra van szükség, és ha a tejben elszaporodnának a baktériumok, az állat könnyen tőgygyulladást kapna. A tehenek egyébként keveset alszanak, szinte az egész napot kérődzéssel és emésztéssel töltik. Más íze van a hegyi legelőkön élő és más a pusztákon tartott tehén tejének, a “futószalagról” boltba kerülőről nem is beszélve. Mostanság reneszánszát éli a nyerstej, ennek is vannak pártolói és ellenzői. Érdekesség, hogy egy tehén naponta 400 liter metángázt termel: ez a táplálék lebontása során szabadul fel, aminek jó része böfögéssel távozik a levegőbe. A metán a szén-dioxidnál hússzor erősebb üvegházhatású gáz.

 

palacsinta

 

Nem minden ember fogyaszthat tejet. A tejallergia és tejcukor allergia (laktóz intolerancia) két kórképének tünetei közötti különbség, hogy a tejallergiában szenvedő ember tünetei már kis mennyiségű tej fogyasztása után megjelennek. Laktázhiány esetén a maradék laktázkapacitás kis mennyiségű tejet képes lebontani, így a tünetek nem jelentkeznek. A legtöbb ember felnőtt korára – az európaiak kivételt képeznek - elveszíti a tejcukor megemésztésének képességét. Azokon a területen, ahol nem foglalkoztak tehéntartással, 80-100 százalékos a tejintolerancia. Genetikai kutatások fényt derítettek arra, miként kerülte meg Afrika egyes részein az evolúció ezt a  problémát, ahogy az néhány ezer évvel ezelőtt Észak-Európában is megtörtént. Az összes pásztorkodó afrikai nép tejet fogyaszt, a genetikai összecsiszolódás remek példája a laktóz-tolerancia kialakulása náluk.  

 

mák 

Dr Frank Oski,  egy gyermekosztály vezetője könyvet írt arról, milyen  ártalmasnak tartja a tejet. A gyermekek minden második egészségügyi problémájáért a hormonokkal teli kereskedelmi tejet teszi felelőssé. Hat éves kor alatti gyerekek fülgyulladását a tej okozza, és fogyasztása az első számú oka a csecsemők vashiányos vérszegénységének - állitja az Amerikai Gyerekgyógyászok Szövetsége. A Harvard egyetem tudósai több mint 75 000 nőt vizsgáltak 12 éven keresztül és megállapították, hogy a tej megnövelt fogyasztása nem csökkentette a csonttörések kockázatát, hanem növelte. A tejben található fehérjék nagyfokú savasságot idéznek elő, olyan reakciókat okozva, amely kivonja a kalciumot a csontokból. Például Svédország a legnagyobb tejfogyasztó a világon, ott a legtöbb a csonttörések száma is, míg az ázsiai országokban, ahol nem fogyasztanak jelentős mennyiséget, alig fordul elő csontritkulás.

 

dió

De akkor hogy is van a maszájokkal, akiknek a zebu, azaz a púpos szarvasmarha tenyésztése a fő megélhetési forrás, és vannak szamaraik, kecskéik és juhaik is? A félnomád pásztornép egyoldalúan táplálkozik, szinte kizárólag az  állataik húsát, vérét és tejét  fogyasztja. A harcosok levese, az imotori évszázadok óta ugyanúgy készül: különféle gyökerekből gyógyteát főznek, majd összekeverik tejjel és húslevessel. Szerintük ez a titka harcosaik erejének.

 

diós, mákos palacsinta közeli

A tej megítélése tehát nem egyértelmű. Ezért tétovázás nélkül felhasználtam, nyilván egy bioBimbóé, rántottam meg a vállam. A karácsonyi sütés-főzésből maradt ledarált mák és dió, így egy ebédre  tartalmas leves mellé  készítettem bejglinosztalgiából hasonló zamatú csemegét: mákos és diós palacsintát. Kisütöttem a palacsintákat, megkentem baracklekvárral, rászórtam a darált diót, almát reszeltem rá és édesítésként főtt musttal locsoltam meg, majd feltekertem. A másik típusúhoz reszelt mákot nádcukorral kevertem el, és annyi tejben melegítettem fel, hogy könnyen kenhető állagú legyen. Biocitrom héját reszeltem hozzá. 7 dl tehéntőgyváladékból folyékonyabb vanília pudingot készítettem, ezzel locsoltam meg a palacsintákat, főtt mustot csepegtettem rá. A tehén tőgyét egyébként ételekben is felhasználják, például Olaszországban pacallal együtt főzik meg.

 

palacsinta

A tejről eszembe jutott Regős Bendegúz meg a ténsasszony az “Indul a bakterház”-ból. Rideg Sándor könyvének és a belőle készült filmnek ideje van ezredszer is! "…Csaknem kész lett a fejés, mikor varrótűt döftem a Riska hasába. A tehén erre úgy elrúgta a banyát, hogy én azt hittem angyallá változott, mert kirepült az istállóajtón, neki a köcsögfának...A ténsasszony rendesen visítozott, ahogy szokott, ha valami baja esett:  -Jaj, jaj végem van! Végem van jaj, végem van!.. -Ne kurjássz! - mondom a ténsasszonynak. De ő egyre azt hajtogatta, hogy vége van, és csak kurjászott, mintha fizetést kapott volna érte...” 

 

diós, mákos palacsinta

4 komment

Címkék: tej palacsinta mákos diós puding jak must tejallergia almás mákkrém Indul a bakterház Regős Bendegúz

A bejegyzés trackback címe:

https://akonyvize.blog.hu/api/trackback/id/tr315011144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.11. 11:44:40

ez most így ebéd előtt jó volt étvágygerjesztőnek. :D

no mail, no problem 2013.01.11. 20:30:51

szerintem pár dolog hozzátratozik a képhez:

- az európai emberek között is vannak a tejallergiások. most nem tudom hány százalékban, nincs is kedven kiguglizni, de a mérési hibánál jóval többen.

- a tej azóta olyan roppant egészséges, amióta túltermelik, és az ipar nem bírja másképp eladni. így se tudja, rengeteg tejet dolgoznak fel porrá, és használják fel ebben a formában.

- egyetlen egy felnőtt emlősállat sem iszik anyatejet.

- különösen nem más egy más állatét, ami gyökeresen más szükségletekre optimalizált kizárólagos táplálék az egyedfejledős egy korai szakaszában.

ez utóbbival összefüggésben persze, h megnőttek tőle az emberek, mert fogalmam sincs hányszor több kazein van benne. a kazein az a fehérje, amitől megnőned a csontjaid. és a szarvasmarhának sokkal nagyobb csontokat kellett növeszteni, mint az embernek.

(ugyan nagyon messzi asszociáció, de az utóbbi két pontról az is eszembe jut, h mennyire beszólnak azoknak a nőknek, akik több éven keresztül a saját tejükkel szoptatják a saját gyereküket. sőt, már olyan véleménnyel is találkoztam, h ez undorító. ehhez képest ugyanezek az emberek, egy másik állat csecsemőjének szánt tejet napi rendszereséggel isszák. ez nekem megalol.)

összeségében a nyers tej fogyasztása számomra merőben irracionális, felesleges és szükségtelen szokás. személy szerint még jónak se mondanám, de ez már végképp egyéni probléma.
süti beállítások módosítása