A KÖNYV ÍZE

Konyha, kultúra, étel és irodalom. Ízletes körítés, érdekes történetekkel szórakoztatás, az egyszerűség nagyszerűsége. Alapanyagok és kíváncsiság.

portré.jpg

book5b.jpg

 

Miner.hu

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

Creative Commons Licenc

A blogon található írások, saját fotók a szerző  tulajdonát képezik, ezek másolása, terjesztése akár részletként is csak előzetes írásbeli engedéllyel lehetséges. Kivételt képez az Index2, illetve azok a gyűjtőportálok is, ahol nem közlik az egész írást, csak annak első pár sorát, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.

postaláda.jpg

kantortothkriszta@gmail.com

Címkék

"Charmat" (1) aceto balsamico (1) aceto balsamico di Modena (1) Ady (1) aioli (1) ajurvédikus gyógyítás (1) allicin (1) alliin (1) alma (1) Almásy László (1) almás süti (1) ananász (1) ananász-papaya lekvár (1) antibiotikum (1) anyakovász (1) aranyalma (1) árpa (3) Árvalányok (1) aszalt gyümölcs (1) asztalnok mester (1) Attila (1) azzurri (1) Az angol beteg (1) A hülyeség kora (1) A szerelem almája (1) bab (1) babapiskóta (1) Bagna cauda (1) Bálint gazda (1) balzsamecet (1) Balzsamecet (1) barna rizs (1) Barolo (1) bejgli (1) Besztercei (1) betegség (1) bicsérdizmus (1) Bicsérdy Béla (2) bobojka (1) Boccaccio (1) bodzalekvár (1) bonbon (1) bormártás (1) bőrrák (1) briós (1) Buddha (1) Buddhizmus (2) Cato (1) Ceylon (1) Charlie és a csokigyár (1) chili con carne (1) citromos méz (1) Codex Atlanticus (1) cornetti (1) crema pasticcera (1) croissant (1) Cselenfi János (1) Csendes-óceán (1) csirkemell (1) csodaszer (1) csokikrém (1) csokimáz (1) csokis (1) csokis süti (1) csokoládé (3) csöröge (2) Csukás István (1) cukrászkrém (2) Dalai Láma (1) Datolyaszilva (1) diéta (1) dijoni mustár (2) dió (1) dióbél (1) diós (1) diós bejgli (1) disznóvér (1) DOP (2) édesnemes fűszerpaprika (1) egészséges édesség (1) egészséges ételek (1) Egyiptom (3) egytálétel (1) élesztő (1) Élet és Irodalom (1) Emilia-Romagna (4) érdekességek (1) erjedés (1) étekfogó (1) evés (1) fagylalt (1) fahéj (2) fánk (1) farsangi étel (1) fehér rizs (1) fenyőmag (1) fermentáció (1) Ferrero (1) focaccia (1) fokhagyma (1) földimogyoró (1) forgácsfánk (1) főtt must (1) főzelék (2) Franciaország (1) füge (1) fügeesszenciás joghurt (1) fűszer (1) fűszeres sajtgolyó (1) fűszerpaprika (1) fuszulyka (1) Gasztro (8) Gasztronómia (3) gasztronómia (3) gersli (1) globális felmelegedés (1) GMO (1) gnocchi (2) Gnocco (1) Gnocco fritto (1) gránátalma (1) Grecsó Krisztián (1) gyógyhatás (1) gyógynövény (2) gyógyulás (1) gyümölcsleves (1) házi joghurt (1) házi kenyér (1) házi mogyorókrém (1) házi nutella (1) Himalayablues (1) Hippokratész (2) Hús (1) I. Károly (1) II. Viktor Emanuel (1) indiai füge (1) Indul a bakterház (1) Irodalom (2) ivóvízhiány (1) jak (1) Japán (2) joghurt (1) Jókai (1) József Attila (1) juhtúrós puliszka (1) Jupiter makkja (1) K.Kovász & co. (1) kacsatojás (1) kakaó (1) Kakiszilva (1) kalács (1) kalocsai paprika (1) karácsonyi menü (1) kávés (1) kekszes süti (1) kelt fánk (1) kenyérsütés (1) kenyértészta (1) kivándorlás (1) Kobe marha (1) koleszterin (1) kolin (1) kolónia-összeomlás (1) konyhaművészet (1) könyv (1) kopra (1) Kosztolányi Dezső (2) kovász (2) kovászmag (1) középkori konyha (1) középkori magyar konyha (1) kukorica (1) kukoricaleves (1) Kutyaszar (1) L-carnitin (1) Laktobacillus bulgaricus (1) Lambrusco (1) láz (1) lazac (1) lázcsillapító (1) lecsó (1) lecsós pizza (1) lencse (1) Leonardo da Vinci (2) lepény (1) leveles tészta (1) leves (2) licopin (1) liszt nélkül (1) lúdláb (1) lúdláb torta (1) magyarok (1) majdnem Torta Barozzi (1) mák (1) mákkrém (1) mákony (1) mákos (1) mákos guba (1) mákos süti (1) Mandarinello (1) mandula (2) mandulapuding (1) mandulás süti (1) mandulatej (1) mángold (1) maradék (1) marcipán (1) marhahús (2) mascarpone (1) mascarpone házi (1) mazsola (1) mazsolabor (1) megfázás (1) méh (1) melanzana (1) melograno (1) méz (1) Minoh (1) mítosz (1) mocsi (1) Modena (3) mogyorókrém (1) Momo (1) Móricz Zsigmond (1) must (2) mustár (1) mustáros lazac (1) napraforgómag (1) narancslekvár (1) nátha (1) nektár (1) népi gyógymód (3) népi orvoslás (2) Nizza (1) növényi ösztrogén (1) nudli (1) nutella (1) nyerskoszt (1) Nyugat (1) O-bento (1) olaszok és magyarok (1) Olaszország (1) Olasz Királyság (1) olasz konyha (1) olasz sütemény (1) olívabogyó (1) olivaolaj (2) olívaolaj (1) olvasás (1) öntött saláta (1) Oriza Triznyák (1) őrölt paprika (1) őrölt pirospaprika (1) őstulok (1) Ovidius (1) padlizsán (1) Padlizsán (1) palacsinta (1) paprikaőrlemény (1) paradicsom (1) paradicsompüré (1) parboiled (1) parmezán sajt (3) Parmigiano Reggiano (1) Parti Nagy Lajos (1) paszuly (1) pellagra (1) pesto (1) Piaszt Erzsébet (1) pinoli (1) pizza (1) Polinézia (1) portói (1) probiotikumok (1) prosciutto (1) puding (1) rakott padlizsán (1) rák ellenszere (1) ramen leves (1) rántott csirke (1) rántott falevél (1) receptek (1) reformkonyha (1) reggeli (1) Regős Bendegúz (1) répatorta (1) repülés (1) ringló (1) rizs (1) rizses zöldséges hús (1) rizssör (1) Róma (1) római pizza (1) rózsavíz (1) rozsliszt (1) sáfrányos rizs (1) sajtgolyó (1) saláta (2) Salsomaggiore (1) Sandro Boticelli (1) sanguinaccio (1) San Geminiano (1) Savoyai-ház (1) sebgyógyulás (2) Simai Kristóf (1) soba tészta (1) solanin (1) sonka (1) sörélesztő (1) sós palacsinta (1) spagetti (1) spenót (2) Sri Lanka (1) Streptococcus thermophilus (1) sült disznóvér (1) Sült dudor (1) sütés (1) süti reggelire (1) süti sütés nélkül (1) szalagos fánk (1) szaloncukor (1) szardella (1) szarvasmarha (1) szegedi paprika (1) szerelem almája (1) szerelmi bájital (1) Szerzetesek (1) szicíliai narancs (1) szilva (1) szőlő (1) Taxidermia (1) tej (1) tejallergia (1) tejérzékenység (1) tejszín (1) Tendzin Gyaco (1) tengeri (1) természetes gyógyszer (2) testtömegindex (1) Tibet (1) tiramisu (1) tojás (1) tojásgyümölcs (1) tojáskód (1) tökmag (1) tökmagolaj (1) töltött palacsinta (1) tomatin (1) tönkölybúza (1) törökbúza (1) törökparadicsom (1) török ételek (1) tradícionális modenai balzsamecet (1) Trebbiano (1) tudomány (1) Tuvalu (1) tyúk (1) utazás (1) vadlazac (1) vadmajmok (1) vadrizs (1) vaj (1) Váncsa István (3) Vega (1) Vegetarianizmus (1) Vezúz (1) Vignola (1) Visegrád (1) Vitis Labrusca (1) wagyu (1) xocoatl (1) Záh Felicián (1) zöldborsó (1) zöldborsó főzelék (1) zöldcitrom (1) zöldség (1) zsír (1) Címkefelhő

Bagna Cauda: (v)együnk meleg fürdőt!

2012.10.09. 07:13 A könyv íze

bagna cauda.jpg

Miért nevezik azzurrinak az olasz válogatott focistákat és sportolókat, miközben Olaszország zászlója zöld, fehér, piros? Nem hagyott nyugodni a kérdés, így rákerestem: a Savoyai-dinasztia színe volt az azzurro vagyis savoyai-kék, az ország egyesítésében fontos szerepet játszó uralkodó család jele egy fehér pajzs volt vörös kereszttel kék alapon. A Savoyaiak uralkodásának idején lépett először pályára az Olasz Királyság fociválogatottja a mítikus azúrkék mezben és a dinasztia szimbólumával 1911. január 6-án Milánóban egy barátságos meccsen, éppen a magyar válogatott ellen. (Az eredmény 1-0, 22. perc: Schlosser).  Így kezdődött.

800px-Nazionale_italiana_calcio_-_6_1_1911.jpg

A  II. Világháború  után, amikor Olaszország köztársaság lett, a címert eltávolították, de a kék szín megmaradt. (Hasonló a helyzet a hollandoknál is: bár a zászlójuk piros, fehér, kék,  a királyi család színe a narancssárga, így ezt  a színt használják  a válogatott meznél is.)

150px-Giacinto_facchetti_nazionale.jpg(Giacinto Facchetti csapatkapitány a klasszikus  azúrkék mezben.)

A különleges azúrkék szín tehát a Savoya dinasztia színe, az olasz nemzet színe, ősi eredetűnek tartják. Állítólag 1366-ban  VI. Amadeusz megszökött a velencei rabságból 17 hajóval és 2000 emberrel.  A  vezérhajón a szokásos savoyai címer mellett egy nagy kék zászló is lobogott aranykoronával és Szűz Mária képével mely a  "Boldogságos Szűz Mária, segítsd a keresztényeket!” könyörgést jelképezte. Ezért az olasz nemzet színe a monarchia történésze, Luigi Cibrario szerint  a Szűz Mária által megszentelt  ég  kékje.

savoia.png

A Savoyai-házból való II. Viktor Emánuel volt az egyesített Olasz Királyság (1861-1946) első uralkodója. Nagy vadász, nagy ínyenc és nagy ivó hírében állt. Szerette a hagyományos  piemonti borokat,  különösen a Barolo-t. Kedvelt ételei a tajarin (amely  a tagliatelléhez hasonló, de annál sokkal vékonyabb piemonti tésztafajta),   a vadhús, a kemény tojás apróra vágott petrezselyemmel és olajjal valamint a Gran Bollito Piemontese voltak. Utóbbi egy különleges főtt marhahúsos étel. Ez a fogás nem készülhetett másból, mint piemonti marhából, “amelynek megfelelő karaktere volt, jól táplálták, nem volt munkára fogva és nem sportolt “ –  pontosan így írta elő annak idején az Olasz  Főzőakadémia.

gran.jpg

Az uralkodó nagyon szerette a Bagna cauda-t (szó szerint fordítva: meleg fürdő) is. Ez az egytálétel egy nyers zöldségekhez illő meleg fürdő, forró  szósz, amelynek az alapja fokhagyma, olivaolaj és sós szardella.  A hagyomány szerint a betakarítási időszakban fogyasztották, az ősz és a tél eledele. Úgy tartják, azért készítették először a parasztok, hogy elnyomják a szüretelésnél a préselt szőlő édes, gyakran szinte émelyítő illatát. Különféle szezonális zöldségekkel (nyers vagy sült hagyma, paprika, káposzta, csicsóka, répa, zellerszár, főtt burgonya és még sok más zölség) tálalják, olyan, akár egy mártogatós: igazi társasági (meccsnézős) étel. Piemonte tartomány déli részének tipikus ételéhez az ott élőknek nem volt nehéz beszerezni a hozzávalókat és a sós szardella manapság is nagyon sok ételük alapanyaga. Régen az Alpok kereskedelmi útvonalain,  a sóutakon át került Itáliába,  amikor még Nizza és környéke is a Savoyaiaké volt. A legenda szerint a sózott szardella kereskedelme volt a módja a só forgalmazásának, mert így annak magas vámját nem  kellett megfizetniük a fifikás kereskedőknek. Azonban az igazság az, hogy a sózott szardella olyan drága volt, hogy csak megfelelő mennyiség eladása esetén érte meg forgalmazni.

vittorio.jpg
Egyesek szerint a meleg mártogatós eredeti receptjének alapja a dióolaj volt, manapság  vajjal, főzőtejszínnel, tejjel, darált dióval is gazdagítják. Terracotta tálban (fujot) tartják elkészülte után, amely alatt gyertya ég, hogy meleg maradjon a mártás. A  forró szószhoz  testes vörösbor illik. Ha a hagyományos ízvilágot szeretnénk megismerni,  akkor Barbera, Nebbiolo, Barbaresco, Dolcetto  ajánlott hozzá.

acciughe.jpg

Szóval az esős, hűvös  időjárás beköszöntével együnk meleg fürdőt! A Bagna Cauda elkészítésítése: 100 g szardellát mossunk le egy kis pohár vörösborban majd szalvétával itassuk le róla a nedvességet. Szeleteljünk fel nagyon vékonyra 7 fokhagymagerezdet és áztassuk be egy órára fél pohár tejbe. Ezután lassú tűzön melegítsük a tejet a fokhagymával. Egy serpenyőben 50 gr vajat és fél pohár olivaolajat  melegítsünk (de ne hevítsük túl), keverjük hozzá a fokhagymás tejet. Főzzük addig, amíg a fokhagyma jól feloldódik. Csak ezután keverjük hozzá  a  szardellát és ezt is kevergessük lassú tűznél legalább 20 percig, amíg a szardellák is püréhez hasonló állapotot vesznek fel. Ekkor van kész a  forró mártogatós, melyhez adhatjuk is a szezonális friss zöldségeket, de akár párolhatjuk vagy grillezhetjük is azokat.

BagnaCauda.jpg

Étkezés közben aztán megvitathatjuk az aktuális híreket a Savoyai dinasztiáról, ugyanis a családon belül áll a balhé: 2006-ban Savoyai Amadé, Aosta 5. hercege saját magát nyilvánította a Savoyai-ház fejévé és Savoya hercegévé. Viktor Emanuel herceg, aki II. Umbertó király legidősebb fia, és  a "Savoya hercege" cím jogos viselője, ezt nem tűrhette és bíróság elé vitte a kérdést. Azóta is pereskednek…

 

Szólj hozzá!

Címkék: marhahús szardella azzurri Savoyai-ház Bagna cauda II. Viktor Emanuel Olasz Királyság Barolo

A bejegyzés trackback címe:

https://akonyvize.blog.hu/api/trackback/id/tr974827555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása