A KÖNYV ÍZE

Konyha, kultúra, étel és irodalom. Ízletes körítés, érdekes történetekkel szórakoztatás, az egyszerűség nagyszerűsége. Alapanyagok és kíváncsiság.

portré.jpg

book5b.jpg

 

Miner.hu

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

Creative Commons Licenc

A blogon található írások, saját fotók a szerző  tulajdonát képezik, ezek másolása, terjesztése akár részletként is csak előzetes írásbeli engedéllyel lehetséges. Kivételt képez az Index2, illetve azok a gyűjtőportálok is, ahol nem közlik az egész írást, csak annak első pár sorát, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.

postaláda.jpg

kantortothkriszta@gmail.com

Címkék

"Charmat" (1) aceto balsamico (1) aceto balsamico di Modena (1) Ady (1) aioli (1) ajurvédikus gyógyítás (1) allicin (1) alliin (1) alma (1) Almásy László (1) almás süti (1) ananász (1) ananász-papaya lekvár (1) antibiotikum (1) anyakovász (1) aranyalma (1) árpa (3) Árvalányok (1) aszalt gyümölcs (1) asztalnok mester (1) Attila (1) azzurri (1) Az angol beteg (1) A hülyeség kora (1) A szerelem almája (1) bab (1) babapiskóta (1) Bagna cauda (1) Bálint gazda (1) Balzsamecet (1) balzsamecet (1) barna rizs (1) Barolo (1) bejgli (1) Besztercei (1) betegség (1) bicsérdizmus (1) Bicsérdy Béla (2) bobojka (1) Boccaccio (1) bodzalekvár (1) bonbon (1) bormártás (1) bőrrák (1) briós (1) Buddha (1) Buddhizmus (2) Cato (1) Ceylon (1) Charlie és a csokigyár (1) chili con carne (1) citromos méz (1) Codex Atlanticus (1) cornetti (1) crema pasticcera (1) croissant (1) Cselenfi János (1) Csendes-óceán (1) csirkemell (1) csodaszer (1) csokikrém (1) csokimáz (1) csokis (1) csokis süti (1) csokoládé (3) csöröge (2) Csukás István (1) cukrászkrém (2) Dalai Láma (1) Datolyaszilva (1) diéta (1) dijoni mustár (2) dió (1) dióbél (1) diós (1) diós bejgli (1) disznóvér (1) DOP (2) édesnemes fűszerpaprika (1) egészséges édesség (1) egészséges ételek (1) Egyiptom (3) egytálétel (1) élesztő (1) Élet és Irodalom (1) Emilia-Romagna (4) érdekességek (1) erjedés (1) étekfogó (1) evés (1) fagylalt (1) fahéj (2) fánk (1) farsangi étel (1) fehér rizs (1) fenyőmag (1) fermentáció (1) Ferrero (1) focaccia (1) fokhagyma (1) földimogyoró (1) forgácsfánk (1) főtt must (1) főzelék (2) Franciaország (1) füge (1) fügeesszenciás joghurt (1) fűszer (1) fűszeres sajtgolyó (1) fűszerpaprika (1) fuszulyka (1) Gasztro (8) gasztronómia (3) Gasztronómia (3) gersli (1) globális felmelegedés (1) GMO (1) gnocchi (2) Gnocco (1) Gnocco fritto (1) gránátalma (1) Grecsó Krisztián (1) gyógyhatás (1) gyógynövény (2) gyógyulás (1) gyümölcsleves (1) házi joghurt (1) házi kenyér (1) házi mogyorókrém (1) házi nutella (1) Himalayablues (1) Hippokratész (2) Hús (1) I. Károly (1) II. Viktor Emanuel (1) indiai füge (1) Indul a bakterház (1) Irodalom (2) ivóvízhiány (1) jak (1) Japán (2) joghurt (1) Jókai (1) József Attila (1) juhtúrós puliszka (1) Jupiter makkja (1) K.Kovász & co. (1) kacsatojás (1) kakaó (1) Kakiszilva (1) kalács (1) kalocsai paprika (1) karácsonyi menü (1) kávés (1) kekszes süti (1) kelt fánk (1) kenyérsütés (1) kenyértészta (1) kivándorlás (1) Kobe marha (1) koleszterin (1) kolin (1) kolónia-összeomlás (1) konyhaművészet (1) könyv (1) kopra (1) Kosztolányi Dezső (2) kovász (2) kovászmag (1) középkori konyha (1) középkori magyar konyha (1) kukorica (1) kukoricaleves (1) Kutyaszar (1) L-carnitin (1) Laktobacillus bulgaricus (1) Lambrusco (1) láz (1) lazac (1) lázcsillapító (1) lecsó (1) lecsós pizza (1) lencse (1) Leonardo da Vinci (2) lepény (1) leveles tészta (1) leves (2) licopin (1) liszt nélkül (1) lúdláb (1) lúdláb torta (1) magyarok (1) majdnem Torta Barozzi (1) mák (1) mákkrém (1) mákony (1) mákos (1) mákos guba (1) mákos süti (1) Mandarinello (1) mandula (2) mandulapuding (1) mandulás süti (1) mandulatej (1) mángold (1) maradék (1) marcipán (1) marhahús (2) mascarpone (1) mascarpone házi (1) mazsola (1) mazsolabor (1) megfázás (1) méh (1) melanzana (1) melograno (1) méz (1) Minoh (1) mítosz (1) mocsi (1) Modena (3) mogyorókrém (1) Momo (1) Móricz Zsigmond (1) must (2) mustár (1) mustáros lazac (1) napraforgómag (1) narancslekvár (1) nátha (1) nektár (1) népi gyógymód (3) népi orvoslás (2) Nizza (1) növényi ösztrogén (1) nudli (1) nutella (1) nyerskoszt (1) Nyugat (1) O-bento (1) olaszok és magyarok (1) Olaszország (1) Olasz Királyság (1) olasz konyha (1) olasz sütemény (1) olívabogyó (1) olivaolaj (2) olívaolaj (1) olvasás (1) öntött saláta (1) Oriza Triznyák (1) őrölt paprika (1) őrölt pirospaprika (1) őstulok (1) Ovidius (1) Padlizsán (1) padlizsán (1) palacsinta (1) paprikaőrlemény (1) paradicsom (1) paradicsompüré (1) parboiled (1) parmezán sajt (3) Parmigiano Reggiano (1) Parti Nagy Lajos (1) paszuly (1) pellagra (1) pesto (1) Piaszt Erzsébet (1) pinoli (1) pizza (1) Polinézia (1) portói (1) probiotikumok (1) prosciutto (1) puding (1) rakott padlizsán (1) rák ellenszere (1) ramen leves (1) rántott csirke (1) rántott falevél (1) receptek (1) reformkonyha (1) reggeli (1) Regős Bendegúz (1) répatorta (1) repülés (1) ringló (1) rizs (1) rizses zöldséges hús (1) rizssör (1) Róma (1) római pizza (1) rózsavíz (1) rozsliszt (1) sáfrányos rizs (1) sajtgolyó (1) saláta (2) Salsomaggiore (1) Sandro Boticelli (1) sanguinaccio (1) San Geminiano (1) Savoyai-ház (1) sebgyógyulás (2) Simai Kristóf (1) soba tészta (1) solanin (1) sonka (1) sörélesztő (1) sós palacsinta (1) spagetti (1) spenót (2) Sri Lanka (1) Streptococcus thermophilus (1) sült disznóvér (1) Sült dudor (1) sütés (1) süti reggelire (1) süti sütés nélkül (1) szalagos fánk (1) szaloncukor (1) szardella (1) szarvasmarha (1) szegedi paprika (1) szerelem almája (1) szerelmi bájital (1) Szerzetesek (1) szicíliai narancs (1) szilva (1) szőlő (1) Taxidermia (1) tej (1) tejallergia (1) tejérzékenység (1) tejszín (1) Tendzin Gyaco (1) tengeri (1) természetes gyógyszer (2) testtömegindex (1) Tibet (1) tiramisu (1) tojás (1) tojásgyümölcs (1) tojáskód (1) tökmag (1) tökmagolaj (1) töltött palacsinta (1) tomatin (1) tönkölybúza (1) törökbúza (1) törökparadicsom (1) török ételek (1) tradícionális modenai balzsamecet (1) Trebbiano (1) tudomány (1) Tuvalu (1) tyúk (1) utazás (1) vadlazac (1) vadmajmok (1) vadrizs (1) vaj (1) Váncsa István (3) Vega (1) Vegetarianizmus (1) Vezúz (1) Vignola (1) Visegrád (1) Vitis Labrusca (1) wagyu (1) xocoatl (1) Záh Felicián (1) zöldborsó (1) zöldborsó főzelék (1) zöldcitrom (1) zöldség (1) zsír (1) Címkefelhő

Nyerskoszt, bicsérdisták és az örök élet tana

2012.12.11. 08:30 A könyv íze

gyümölcs.jpg

„Hurka, kolbász, sonka, rántott csirke!” - a magát a nyerskoszt és koplalás mesterének tartó Bicsérdy Béla elleni tüntettek így állítólag 1926-ban. Az örök élet tanát hirdető különcről Kosztolányi Dezső kapcsán tettem említést. Nagyon érdekes, megfontolandó és tanulságos történet az övé: kigyógyította magát minden betegségből, ötvenévesen világbajnok lett, folyamatosan kutatta a nyers étel hatásait, miközben azt hirdette, hogy 750 évig fog élni…

 

bicsérdi béla.jpg

Bicsérdy fiatal korában sokat olvasta az I. században élt író, Lucrétius feljegyzéseit egy görög népcsoportról, akik „táplálékaik közül mindennél többre becsülték az erdők vörösen csillámló almáit, mégis évszázadok teltek, de daliás termetük egy hüvelyknyit se rokkant”. Az adótisztként dolgozó erdélyi fiatalember  20 évesesen szifiliszes lett,  amely akkoriban gyógyíthatatlan betegségnek számított. Megtanult franciául, németül, angolul és sokat utazott, hogy gyógymódot találjon. Ismereteit folyamatosan bővítette és a keleti filozófiát is tanulmányozta. Végül saját kezébe vette a sorsát.  Előbb vegetáriánus lett, majd  áttért a nyerskosztra. Sokat sportolt és atlétikai versenyeket nyert. A víz alatti búvárkodásban rekordot is döntött. Kísérletezett magán: a nyerskoszt, a böjt és a különféle izzasztókúrák kombinációjából egy sajátos módszert  dolgozott ki, miközben folyamatosan kutatta az egészséges táplálkozást is. Minden betegségből, még a szifiliszből is kigyógyította magát, visszanőtt a haja és - saját állítása szerint - három foga is. Még a nyers légyölő galóca emberre gyakorolt hatásait is tanulmányozta, amelybe majdnem belehalt. 

bicsérdi könyv.jpg

“A halál legyőzése” címmel jelent meg könyve, mely nagy visszhangot kapott. „Az embernek nem szabad megsemmisítenie különböző sütési-főzési eljárásokkal a természet műhelyében készült élelmet, mely visszafejlődést és korai halált hoz számára. A főtt-sült vegetáriánus ételek a növényi trágya színvonalán állnak… Ezek az ételek mindig félrevezetik az embert, minden esetben többet fogyasztunk belőlük a kelleténél, mert érzékszerveink ezen természetellenes és holt anyagokkal szemben nem reagálnak… Aki vegetáriánus receptek felől érdeklődik tőlem, semmit nem értett meg könyvemből. A főzés mestersége az élet tudományával összeférhetetlen.” Elkezdte hirdetni a nyerskoszt és a koplalás dicsőségét, azt hirdette, hogy a szervezetet nyers növényi koszttal és kéthetes, vagy 45 napos böjtökkel meg kell tisztítani a káros erjedést előidéző anyagoktól.

Egész Erdélyt bejárta, többszáz előadást tartott. Magas, szikár, elegánsan öltözködő és választékosan társalgó karizmatikus személyiség volt, hamar népszerűvé vált. Tanait egy mozgalom, a “bicsérdisták” is népszerűsítették, hatására Aradon több bicsérdista étkezde is nyílt. Tanításaiban a táplálkozáson és a böjtön kívül részletesen kitért a mozgásra, légzésre, napozásra, munkára, pihenésre, meditációra, pozitív gondolkodási módra is. Szerinte az „energikus törekvők”  soha ne reggelizzenek, hanem legyen az ebédjük alma vagy más idényjellegű gyümölcs, esetleg dióval vagy hámozott mogyoróval. Este pedig a legmegfelelőbb vacsora az őrölt dió mézzel és tejfellel, és kevés élesztő nélküli kenyér.

 

ada-kaleh-ada-kaleh-szigete.jpg

Száz, egyenként 500 oldalas kötetben tervezte megírni összes műveit és mint mondta, ezért meg fogja kapni a Nobel-díjat, ahogy azt is kijelentette, hogy 750 évig fog élni. Kolóniát hozott létre Ada Kaleh szigetén, hogy földi Paradicsomot teremtsen híveivel. Az egykor a  Dunán, Orsova alatt kb. 3 kilométerre található szigeten törökök laktak. (A szigetet 1972-ben a vaskapui vízerőmű gátjának megépítése után vízzel árasztottak el.)

 

bicserdy súlyzói.jpg

Bicsérdy saját magát Zoroaszter és Jézus után a harmadik egyetemes mesternek tartotta, aki az emberiségnek világosságot nyújt és utat mutat. Azt hangoztatta, hogy olyan képességeket fejlesztett ki, amivel addig senki se rendelkezett. A romániai orvosok egy része kuruzslással vádolta. Tömeghisztéria alakult ki körülötte, előadásait be akarták tiltani, azonban ez tiltakozási hullámhoz vezetett. 50 évesen világbajnok lett súlyemelésben, életmódjának és edzettségének köszönhetően:  fekve 188 kilót nyomott ki. „Szervezetem fejlődik, erőm háromszorosa a húsz évvel ezelőttinek... Rendszeremben Mester lettem, szellemi és testi erőm folyton növekszik... Napi 22 órát dolgozom. Kétórai alvás folytonos tökéletesedésem mellett is elegendő részemre.”  - nyilatkozta a Beszélgetés Bicsérdy Bélával, aki még hatszáz évig akar dolgozni rendszerén című riportban.

Népszerű volt a hölgyek körében és követői közé sok értelmiségi tartozott. Több ízben hallgatta előadását Babits Mihály, felkereste őt  Bartók Béla és Kodály Zoltán is. A bicsérdisták  közül  sokan meggyógyultak betegségeikből, betartva az előírásokat. Hívei lapot is próbáltak alapítani, az  ellentábor viszont egyszerűen legyilkosozta, mivel követői közül voltak olyanok is, akik félreértelmezték a sokszor amúgy is túlzásokba eső tanításait és belehaltak a koplalásba. Például 1929. áprilisában hírül adta az újság, hogy dr. Zólyomi Arturné, egy előkelő aradi kereskedő felesége Bicsérdy hívévé szegődött, így csak gyümölccsel táplálkozott, húst és főtt ételt nem evett. Napról napra gyöngült, de nem volt hajlandó változtatni az életmódján. Budapestre egy szanatóriumba szállították, ahol később a kielégítő étkezés hiánya miatti végelgyengülésben elhunyt, azaz éhenhalt. A mester később beszüntette az előadásokat és a könyvet is visszavonatta a nagy botrányt okozó halálesetek miatt. Elismerte, hogy voltak tévedései, például amikor kezdetben hosszú, több hetes koplalásokat írt elő. Ötödik feleségével 1944-ben Németországba ment, majd az Egyesült Államokba emigrált, ahol nem sokkal később szívelégtelenségben elhunyt. 

 

gyümölcsszeletek

Szólj hozzá!

Címkék: betegség diéta gyógyulás egészséges ételek reformkonyha bicsérdizmus nyerskoszt Kosztolányi Dezső Bicsérdy Béla

A bejegyzés trackback címe:

https://akonyvize.blog.hu/api/trackback/id/tr654959303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása