A KÖNYV ÍZE

Konyha, kultúra, étel és irodalom. Ízletes körítés, érdekes történetekkel szórakoztatás, az egyszerűség nagyszerűsége. Alapanyagok és kíváncsiság.

portré.jpg

book5b.jpg

 

Miner.hu

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

Creative Commons Licenc

A blogon található írások, saját fotók a szerző  tulajdonát képezik, ezek másolása, terjesztése akár részletként is csak előzetes írásbeli engedéllyel lehetséges. Kivételt képez az Index2, illetve azok a gyűjtőportálok is, ahol nem közlik az egész írást, csak annak első pár sorát, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.

postaláda.jpg

kantortothkriszta@gmail.com

Címkék

"Charmat" (1) aceto balsamico (1) aceto balsamico di Modena (1) Ady (1) aioli (1) ajurvédikus gyógyítás (1) allicin (1) alliin (1) alma (1) Almásy László (1) almás süti (1) ananász (1) ananász-papaya lekvár (1) antibiotikum (1) anyakovász (1) aranyalma (1) árpa (3) Árvalányok (1) aszalt gyümölcs (1) asztalnok mester (1) Attila (1) azzurri (1) Az angol beteg (1) A hülyeség kora (1) A szerelem almája (1) bab (1) babapiskóta (1) Bagna cauda (1) Bálint gazda (1) Balzsamecet (1) balzsamecet (1) barna rizs (1) Barolo (1) bejgli (1) Besztercei (1) betegség (1) bicsérdizmus (1) Bicsérdy Béla (2) bobojka (1) Boccaccio (1) bodzalekvár (1) bonbon (1) bormártás (1) bőrrák (1) briós (1) Buddha (1) Buddhizmus (2) Cato (1) Ceylon (1) Charlie és a csokigyár (1) chili con carne (1) citromos méz (1) Codex Atlanticus (1) cornetti (1) crema pasticcera (1) croissant (1) Cselenfi János (1) Csendes-óceán (1) csirkemell (1) csodaszer (1) csokikrém (1) csokimáz (1) csokis (1) csokis süti (1) csokoládé (3) csöröge (2) Csukás István (1) cukrászkrém (2) Dalai Láma (1) Datolyaszilva (1) diéta (1) dijoni mustár (2) dió (1) dióbél (1) diós (1) diós bejgli (1) disznóvér (1) DOP (2) édesnemes fűszerpaprika (1) egészséges édesség (1) egészséges ételek (1) Egyiptom (3) egytálétel (1) élesztő (1) Élet és Irodalom (1) Emilia-Romagna (4) érdekességek (1) erjedés (1) étekfogó (1) evés (1) fagylalt (1) fahéj (2) fánk (1) farsangi étel (1) fehér rizs (1) fenyőmag (1) fermentáció (1) Ferrero (1) focaccia (1) fokhagyma (1) földimogyoró (1) forgácsfánk (1) főtt must (1) főzelék (2) Franciaország (1) füge (1) fügeesszenciás joghurt (1) fűszer (1) fűszeres sajtgolyó (1) fűszerpaprika (1) fuszulyka (1) Gasztro (8) gasztronómia (3) Gasztronómia (3) gersli (1) globális felmelegedés (1) GMO (1) gnocchi (2) Gnocco (1) Gnocco fritto (1) gránátalma (1) Grecsó Krisztián (1) gyógyhatás (1) gyógynövény (2) gyógyulás (1) gyümölcsleves (1) házi joghurt (1) házi kenyér (1) házi mogyorókrém (1) házi nutella (1) Himalayablues (1) Hippokratész (2) Hús (1) I. Károly (1) II. Viktor Emanuel (1) indiai füge (1) Indul a bakterház (1) Irodalom (2) ivóvízhiány (1) jak (1) Japán (2) joghurt (1) Jókai (1) József Attila (1) juhtúrós puliszka (1) Jupiter makkja (1) K.Kovász & co. (1) kacsatojás (1) kakaó (1) Kakiszilva (1) kalács (1) kalocsai paprika (1) karácsonyi menü (1) kávés (1) kekszes süti (1) kelt fánk (1) kenyérsütés (1) kenyértészta (1) kivándorlás (1) Kobe marha (1) koleszterin (1) kolin (1) kolónia-összeomlás (1) konyhaművészet (1) könyv (1) kopra (1) Kosztolányi Dezső (2) kovász (2) kovászmag (1) középkori konyha (1) középkori magyar konyha (1) kukorica (1) kukoricaleves (1) Kutyaszar (1) L-carnitin (1) Laktobacillus bulgaricus (1) Lambrusco (1) láz (1) lazac (1) lázcsillapító (1) lecsó (1) lecsós pizza (1) lencse (1) Leonardo da Vinci (2) lepény (1) leveles tészta (1) leves (2) licopin (1) liszt nélkül (1) lúdláb (1) lúdláb torta (1) magyarok (1) majdnem Torta Barozzi (1) mák (1) mákkrém (1) mákony (1) mákos (1) mákos guba (1) mákos süti (1) Mandarinello (1) mandula (2) mandulapuding (1) mandulás süti (1) mandulatej (1) mángold (1) maradék (1) marcipán (1) marhahús (2) mascarpone (1) mascarpone házi (1) mazsola (1) mazsolabor (1) megfázás (1) méh (1) melanzana (1) melograno (1) méz (1) Minoh (1) mítosz (1) mocsi (1) Modena (3) mogyorókrém (1) Momo (1) Móricz Zsigmond (1) must (2) mustár (1) mustáros lazac (1) napraforgómag (1) narancslekvár (1) nátha (1) nektár (1) népi gyógymód (3) népi orvoslás (2) Nizza (1) növényi ösztrogén (1) nudli (1) nutella (1) nyerskoszt (1) Nyugat (1) O-bento (1) olaszok és magyarok (1) Olaszország (1) Olasz Királyság (1) olasz konyha (1) olasz sütemény (1) olívabogyó (1) olívaolaj (1) olivaolaj (2) olvasás (1) öntött saláta (1) Oriza Triznyák (1) őrölt paprika (1) őrölt pirospaprika (1) őstulok (1) Ovidius (1) Padlizsán (1) padlizsán (1) palacsinta (1) paprikaőrlemény (1) paradicsom (1) paradicsompüré (1) parboiled (1) parmezán sajt (3) Parmigiano Reggiano (1) Parti Nagy Lajos (1) paszuly (1) pellagra (1) pesto (1) Piaszt Erzsébet (1) pinoli (1) pizza (1) Polinézia (1) portói (1) probiotikumok (1) prosciutto (1) puding (1) rakott padlizsán (1) rák ellenszere (1) ramen leves (1) rántott csirke (1) rántott falevél (1) receptek (1) reformkonyha (1) reggeli (1) Regős Bendegúz (1) répatorta (1) repülés (1) ringló (1) rizs (1) rizses zöldséges hús (1) rizssör (1) Róma (1) római pizza (1) rózsavíz (1) rozsliszt (1) sáfrányos rizs (1) sajtgolyó (1) saláta (2) Salsomaggiore (1) Sandro Boticelli (1) sanguinaccio (1) San Geminiano (1) Savoyai-ház (1) sebgyógyulás (2) Simai Kristóf (1) soba tészta (1) solanin (1) sonka (1) sörélesztő (1) sós palacsinta (1) spagetti (1) spenót (2) Sri Lanka (1) Streptococcus thermophilus (1) sült disznóvér (1) Sült dudor (1) sütés (1) süti reggelire (1) süti sütés nélkül (1) szalagos fánk (1) szaloncukor (1) szardella (1) szarvasmarha (1) szegedi paprika (1) szerelem almája (1) szerelmi bájital (1) Szerzetesek (1) szicíliai narancs (1) szilva (1) szőlő (1) Taxidermia (1) tej (1) tejallergia (1) tejérzékenység (1) tejszín (1) Tendzin Gyaco (1) tengeri (1) természetes gyógyszer (2) testtömegindex (1) Tibet (1) tiramisu (1) tojás (1) tojásgyümölcs (1) tojáskód (1) tökmag (1) tökmagolaj (1) töltött palacsinta (1) tomatin (1) tönkölybúza (1) törökbúza (1) törökparadicsom (1) török ételek (1) tradícionális modenai balzsamecet (1) Trebbiano (1) tudomány (1) Tuvalu (1) tyúk (1) utazás (1) vadlazac (1) vadmajmok (1) vadrizs (1) vaj (1) Váncsa István (3) Vega (1) Vegetarianizmus (1) Vezúz (1) Vignola (1) Visegrád (1) Vitis Labrusca (1) wagyu (1) xocoatl (1) Záh Felicián (1) zöldborsó (1) zöldborsó főzelék (1) zöldcitrom (1) zöldség (1) zsír (1) Címkefelhő

A rizs, mármint Oriza Triznyák

2012.10.11. 07:32 A könyv íze

 rizses hús 2

Egyik nagy kedvencünk Csukás István. Mesehősei, így Mirr Murr barátja, Oriza Triznyák is többek között ötletes nevének köszönheti halhatatlanságát. Az Oriza egy csecsemőtápszer volt, amelyet egy nagy hasú csecsemővel reklámoztak, míg  a Triznyák egyszerűen beugrott neki – mondta az író a név választásról. Az Oryza a rizs latin neve, a Triznyák meg ugye  a rizsnyákra hajaz, nálunk meg így lett az egyik rizses eledelünk Oriza Triznyák.

oriza.jpg

A mindennapi lét alapvető szükségletei egy kínai közmondás szerint  a tüzifa, rizs, olaj, só, szósz, ecet és tea. A rizs a keleti népek szerint a pozitív energiák szimbóluma. Teljes értékű, igen egészséges gabona, mely  az emberiség több mint 60 százalékának alapvető tápláléka. Biológiai értéke az állati fehérjékhez hasonlítható esszenciális aminosav összetétele miatt. Azonban ez csak a barna rizsre igaz. A fehér és a barna rizs is ugyanannak a növénynek a termése, a  különbség a feldolgozás módjában van. A barna rizsnél kizárólag a legfelső réteg kerül le a magról, megmarad az úgynevezett „ezüsthártya”, a  korpa és csíra. Kiváló mangánforrás, 
gazdag szelénben, 
tartalmaz magnéziumot, 
rostban gazdag,  
bizonyítottan csökkenti az LDL koleszterinszintet. Átmenetet képez a hántolt rizsek egy speciális változata, a parboiled vagy opál rizs. Ezt a rizsfajtát még a héjában felgőzölik és  csak utána hántolják. Barnás színű, ízesebb, tápdúsabb és mire elkészül, kifehéredik.

rizses hús

 A fehér rizs  pedig a barnához képest elveszti a  B3 vitamin 67%-át, a B1 vitamin 80%-át, a B6 vitamin 90%-át és vastartalmának 60%-át. A feldolgozás során odaveszik az összes rostanyag is, csakúgy, mint az esszenciális zsírsavak. Tulajdonképpen semmi más nem marad, mint egy fényezetlen keményítő. Ha fényezik, azt rizsviasz vagy olaj és zsírkő hozzáadásával teszik. A hosszú szemű rizs általában nem tapadós, míg a kisebb, gömbölyűbb ragad.  A vadrizs valójában nem rizs, hanem egy fűféle, a tuszkaróra termése (ennek a nevét is érdemes ízlelgetni), de ugyanúgy használjuk, mint a pergősebb rizsféléket. Intenzív aromája van a basmati, a jázmin és a vörös rizsnek. A fekete rizs vagy császárok rizse Kínában annyira ritkaságszámba ment évszázadokig, hogy csak a császár részére termesztették. Nagyon magas a rost és ásványi anyag tartalma, antioxidáns hatású. 

zöldség

A gabonát már az újkőkor óta ismerték, fő terménynek számított Kína déli vidékein, innen indult hódító útjára. Magyarországon  mostanra csökkent a rizsmezők területe, főleg az Alföldön, Békés, Karcag, és Szarvas közelében folyik a termesztése.

A rizsből sokféle étel készíthető. Különleges felhasználásainak egyike  a tibeti vajas rizssör, amelyet a  szervezetet erősítő hatása miatt fogyasztják, gyermekágyas asszonyoknak is adják. A fehér rizst vízzel felforralják, majd megvárják, amíg langyosra hűl és belekevernek sörélesztőt valamint cukrot.  Erjedni hagyják, ebből lesz a  “lum”, amelyet csemegeként is fogyasztanak: egy kis olajban megpirítják, cukorral ízesítik és édességként tálalják. Ha a  lumot hideg vízzel elkeverik és lezárják, rizssör, azaz  “csang” érlelődik. Két-három hétig hagyják állni, sárral, jakürülékkel vagy méhviasszal tapasztják be a korsó tetejét. Amikor a csang megérett, leöntik a lét és átszűrik, ez a rizssör.
 Olvasztott jakvajjal és felmelegítve is tápláló étel. Miközben ezt írtam, úgy néztem, mint a szupermárket árcédulájára írt "disznó szárny" olvastán. A jakvajról amúgy már írtam itt: 

http://akonyvize.blog.hu/2012/09/19/tartsunk_jakot_korosi_csoma_emlekere

Oszakában  a rizsből egy család meghívására mi mocsit, egy japán tradícionális édességet készítettünk. Ez egy sütemény, persze nem a nyugati fogalmaink szerinti. Megfőztek egy nagy adag rizst tapadósra, amit aztán az udvaron egy kőlapra helyeztek és egy  termetes fakalapáccsal addig ütögették, míg pépessé majd nyúlóssá nem vált. Ritmusos vezényszót  kántálva az apa forgatta a  kezével  a ragacsos masszát, míg az ütögetésből mindenki, a gyerekek is kivették a részüket. Amikor elkészült, kis  gombócokat formáztunk a tésztaszerű anyagból, melyek belsejébe különböző tölteléket nyomtunk: babpürét, porított zöldteát, gesztenyét,  csokoládét, vagy lekvárt. 

mochi.jpg

A megszokott hazait, a rizses húst zöldséggel szoktam feldobni. Az Oriza Triznyákhoz most maradék csirkepörköltet  használtam. Feltettem a rizst főni. Hagymát pirítottam olivaolajon, rászórtam  kis zöldbabot, paprikát, brokkolit, karfiolt, répát, hagymát, krumplit, fokhagymát és néhány vajborsó héjat. Fedő alatt hagytam egy picit párolódni majd fedő nélkül egy szempillantásnyit pirítottam. Hozzákevertem a pörköltet és a rizst: így lett a fényezetlen keményítőből  tápláló ebéd…

rizses hús 1

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: rizs rizssör vadrizs barna rizs Csukás István rizses zöldséges hús Oriza Triznyák fehér rizs parboiled mocsi

A bejegyzés trackback címe:

https://akonyvize.blog.hu/api/trackback/id/tr384831665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása