A KÖNYV ÍZE

Konyha, kultúra, étel és irodalom. Ízletes körítés, érdekes történetekkel szórakoztatás, az egyszerűség nagyszerűsége. Alapanyagok és kíváncsiság.

portré.jpg

book5b.jpg

 

Miner.hu

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

Creative Commons Licenc

A blogon található írások, saját fotók a szerző  tulajdonát képezik, ezek másolása, terjesztése akár részletként is csak előzetes írásbeli engedéllyel lehetséges. Kivételt képez az Index2, illetve azok a gyűjtőportálok is, ahol nem közlik az egész írást, csak annak első pár sorát, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.

postaláda.jpg

kantortothkriszta@gmail.com

Címkék

"Charmat" (1) aceto balsamico (1) aceto balsamico di Modena (1) Ady (1) aioli (1) ajurvédikus gyógyítás (1) allicin (1) alliin (1) alma (1) Almásy László (1) almás süti (1) ananász (1) ananász-papaya lekvár (1) antibiotikum (1) anyakovász (1) aranyalma (1) árpa (3) Árvalányok (1) aszalt gyümölcs (1) asztalnok mester (1) Attila (1) azzurri (1) Az angol beteg (1) A hülyeség kora (1) A szerelem almája (1) bab (1) babapiskóta (1) Bagna cauda (1) Bálint gazda (1) balzsamecet (1) Balzsamecet (1) barna rizs (1) Barolo (1) bejgli (1) Besztercei (1) betegség (1) bicsérdizmus (1) Bicsérdy Béla (2) bobojka (1) Boccaccio (1) bodzalekvár (1) bonbon (1) bormártás (1) bőrrák (1) briós (1) Buddha (1) Buddhizmus (2) Cato (1) Ceylon (1) Charlie és a csokigyár (1) chili con carne (1) citromos méz (1) Codex Atlanticus (1) cornetti (1) crema pasticcera (1) croissant (1) Cselenfi János (1) Csendes-óceán (1) csirkemell (1) csodaszer (1) csokikrém (1) csokimáz (1) csokis (1) csokis süti (1) csokoládé (3) csöröge (2) Csukás István (1) cukrászkrém (2) Dalai Láma (1) Datolyaszilva (1) diéta (1) dijoni mustár (2) dió (1) dióbél (1) diós (1) diós bejgli (1) disznóvér (1) DOP (2) édesnemes fűszerpaprika (1) egészséges édesség (1) egészséges ételek (1) Egyiptom (3) egytálétel (1) élesztő (1) Élet és Irodalom (1) Emilia-Romagna (4) érdekességek (1) erjedés (1) étekfogó (1) evés (1) fagylalt (1) fahéj (2) fánk (1) farsangi étel (1) fehér rizs (1) fenyőmag (1) fermentáció (1) Ferrero (1) focaccia (1) fokhagyma (1) földimogyoró (1) forgácsfánk (1) főtt must (1) főzelék (2) Franciaország (1) füge (1) fügeesszenciás joghurt (1) fűszer (1) fűszeres sajtgolyó (1) fűszerpaprika (1) fuszulyka (1) Gasztro (8) Gasztronómia (3) gasztronómia (3) gersli (1) globális felmelegedés (1) GMO (1) gnocchi (2) Gnocco (1) Gnocco fritto (1) gránátalma (1) Grecsó Krisztián (1) gyógyhatás (1) gyógynövény (2) gyógyulás (1) gyümölcsleves (1) házi joghurt (1) házi kenyér (1) házi mogyorókrém (1) házi nutella (1) Himalayablues (1) Hippokratész (2) Hús (1) I. Károly (1) II. Viktor Emanuel (1) indiai füge (1) Indul a bakterház (1) Irodalom (2) ivóvízhiány (1) jak (1) Japán (2) joghurt (1) Jókai (1) József Attila (1) juhtúrós puliszka (1) Jupiter makkja (1) K.Kovász & co. (1) kacsatojás (1) kakaó (1) Kakiszilva (1) kalács (1) kalocsai paprika (1) karácsonyi menü (1) kávés (1) kekszes süti (1) kelt fánk (1) kenyérsütés (1) kenyértészta (1) kivándorlás (1) Kobe marha (1) koleszterin (1) kolin (1) kolónia-összeomlás (1) konyhaművészet (1) könyv (1) kopra (1) Kosztolányi Dezső (2) kovász (2) kovászmag (1) középkori konyha (1) középkori magyar konyha (1) kukorica (1) kukoricaleves (1) Kutyaszar (1) L-carnitin (1) Laktobacillus bulgaricus (1) Lambrusco (1) láz (1) lazac (1) lázcsillapító (1) lecsó (1) lecsós pizza (1) lencse (1) Leonardo da Vinci (2) lepény (1) leveles tészta (1) leves (2) licopin (1) liszt nélkül (1) lúdláb (1) lúdláb torta (1) magyarok (1) majdnem Torta Barozzi (1) mák (1) mákkrém (1) mákony (1) mákos (1) mákos guba (1) mákos süti (1) Mandarinello (1) mandula (2) mandulapuding (1) mandulás süti (1) mandulatej (1) mángold (1) maradék (1) marcipán (1) marhahús (2) mascarpone (1) mascarpone házi (1) mazsola (1) mazsolabor (1) megfázás (1) méh (1) melanzana (1) melograno (1) méz (1) Minoh (1) mítosz (1) mocsi (1) Modena (3) mogyorókrém (1) Momo (1) Móricz Zsigmond (1) must (2) mustár (1) mustáros lazac (1) napraforgómag (1) narancslekvár (1) nátha (1) nektár (1) népi gyógymód (3) népi orvoslás (2) Nizza (1) növényi ösztrogén (1) nudli (1) nutella (1) nyerskoszt (1) Nyugat (1) O-bento (1) olaszok és magyarok (1) Olaszország (1) Olasz Királyság (1) olasz konyha (1) olasz sütemény (1) olívabogyó (1) olivaolaj (2) olívaolaj (1) olvasás (1) öntött saláta (1) Oriza Triznyák (1) őrölt paprika (1) őrölt pirospaprika (1) őstulok (1) Ovidius (1) padlizsán (1) Padlizsán (1) palacsinta (1) paprikaőrlemény (1) paradicsom (1) paradicsompüré (1) parboiled (1) parmezán sajt (3) Parmigiano Reggiano (1) Parti Nagy Lajos (1) paszuly (1) pellagra (1) pesto (1) Piaszt Erzsébet (1) pinoli (1) pizza (1) Polinézia (1) portói (1) probiotikumok (1) prosciutto (1) puding (1) rakott padlizsán (1) rák ellenszere (1) ramen leves (1) rántott csirke (1) rántott falevél (1) receptek (1) reformkonyha (1) reggeli (1) Regős Bendegúz (1) répatorta (1) repülés (1) ringló (1) rizs (1) rizses zöldséges hús (1) rizssör (1) Róma (1) római pizza (1) rózsavíz (1) rozsliszt (1) sáfrányos rizs (1) sajtgolyó (1) saláta (2) Salsomaggiore (1) Sandro Boticelli (1) sanguinaccio (1) San Geminiano (1) Savoyai-ház (1) sebgyógyulás (2) Simai Kristóf (1) soba tészta (1) solanin (1) sonka (1) sörélesztő (1) sós palacsinta (1) spagetti (1) spenót (2) Sri Lanka (1) Streptococcus thermophilus (1) sült disznóvér (1) Sült dudor (1) sütés (1) süti reggelire (1) süti sütés nélkül (1) szalagos fánk (1) szaloncukor (1) szardella (1) szarvasmarha (1) szegedi paprika (1) szerelem almája (1) szerelmi bájital (1) Szerzetesek (1) szicíliai narancs (1) szilva (1) szőlő (1) Taxidermia (1) tej (1) tejallergia (1) tejérzékenység (1) tejszín (1) Tendzin Gyaco (1) tengeri (1) természetes gyógyszer (2) testtömegindex (1) Tibet (1) tiramisu (1) tojás (1) tojásgyümölcs (1) tojáskód (1) tökmag (1) tökmagolaj (1) töltött palacsinta (1) tomatin (1) tönkölybúza (1) törökbúza (1) törökparadicsom (1) török ételek (1) tradícionális modenai balzsamecet (1) Trebbiano (1) tudomány (1) Tuvalu (1) tyúk (1) utazás (1) vadlazac (1) vadmajmok (1) vadrizs (1) vaj (1) Váncsa István (3) Vega (1) Vegetarianizmus (1) Vezúz (1) Vignola (1) Visegrád (1) Vitis Labrusca (1) wagyu (1) xocoatl (1) Záh Felicián (1) zöldborsó (1) zöldborsó főzelék (1) zöldcitrom (1) zöldség (1) zsír (1) Címkefelhő

A bimbózó élesztőgomba varázsa

2012.09.16. 10:41 A könyv íze

 

cipó_1.jpg

 

Egy kenyér annál jobb, minél több a szeme… A kovászról már írtam bővebben, jöjjön egy kis kenyér történelem,  cipó és kalács.

Az első búzakenyeret kb. 7000 évvel ezelőtt készítették. A British Museum egyiptomi kiállításán 5000 éves kenyér is   látható. Ugyanebben az időben Kínában vagy Tibetben árpakenyeret sütöttek. A feltételezések szerint az egyiptomiak készítettek először természetes élesztőt mintegy 2500 évvel Krisztus születése előtt. Mint minden valamire való találmány, ez is a véletlennek köszönhető. A Nílus áradásakor a part mentén tárolt liszt vízzel keveredett, amely megfelelő hőmérsékleten és  nedves környezetben erjedési folyamatot indított  be, amely során természetes élesztő keletkezett. Hogy ne vesszen kárba  a vizes elegy, valószínűleg hozzákeverték a száraz liszthez  és kisütték azt. Ez a kenyér sokkal ízletesebb, emészthetőbb és tartósabb volt, mint az élesztő nélküli lepény. Más feltételezések szerint a sör előállításakor keletkezett maradék került a lepénytésztára, amely kelésnek indult. Az egyiptomi ásatások során találtak kúp alakú kemencéket illetve kis figurákat, melyek a kenyérkészítés menetét ábrázolják.

Bizonyos, hogy Krisztus születése előtt 1000 évvel legalább 40 féle kenyeret és édességet ismertek már eleink.  A görögök a frissen préselt szőlő levét keverték a liszthez, hogy beinduljon az erjedés folyamata. Démétér istennő, a földművelés és a termékenység  istennője egyben a kenyér anyja is volt a görög mitológia szerint.  Ahhoz hogy ízletes és egészséges kenyér készülhessen, Hippokratész azt javasolta receptként, hogy jó minőségű búzából alaposan megőrőlt legyen a   liszt, amelyben nincs korpa, legyen megfelelő mennyiségű természetes élesztő,  tiszta víz és adjanak hozzá pici sódarabokat. Legyen megdolgozva és jól megkelve a tészta, melyet  forró kemencében kell kisütni. A Római Birodalomban a 2. században tűntek fel a köztéri  kemencék, sokáig inkább  kovász nélküli lepényt fogyasztottak. Cato az új, élesztős kenyeret a hanyatlás jelének vélte. A birodalom bukásával eltűntek a sütőmesterek és csak házilag készült  a kelesztett tészta. A reneszánsz korában egyre többféle összetevő került az itáliai  kenyérbe, például szardella, sajt vagy fűszernövények. Elterjedt a “biga” nevű élesztő, amit sokan a mai napig is így készítenek: a természetes erjedés folyamatát felgyorsítják például összetört szőlőszemek hozzáadásával. A galloknál is hamar népszerűvé vált  az élesztő használata. Ott az árpából készített világos vagy barna sört keverték a liszthez. Minél zavarosabb volt a sör, a kenyér annál jobban megkelt és annál finomabb lett.  Medici Katalin királyné Párizsban szorgalmazta a sörélesztővel készült kenyér fogyasztását.

A “kenyér” szó valószínűleg ősmagyar jövevényszó, korai jelentése “kásaféle, darából készült ételféleség” lehetett. A kenyér  a honfoglalás idején feltételezhetően a lepénykenyeret jelentette. A 14. században jelenhettek meg az erjesztett, “magas” kenyerek, mert ekkor kezdik el  a kalács szót használni. A 16. században már a katonaság étkeztetésében is fontos szerepet kapott, azonban olyan értékes volt, hogy  lopását feljegyezték. A 17. századtól kezdve inkább “pogácsának” nevezték a lepényt, és   “kenyér” már csak a kelesztett változat volt. Erjesztőanyagát sok helyen kovászmagnak  nevezik ma is, amely hosszabb időre, többnyire egy egész évre előre, általában szüret után készült és  kis darabokban megszárítva tárolták. Ki minő kovászt tesz, olyan kenyeret eszik - tartották. 

A természetes élesztő, vagy ahogy az olaszok nevezik találóan, “lievito madre” azaz anyaélesztő vagy anyakovász  a természetben található  élesztőgombáknak köszönhető. Gyors szaporodásukhoz,  ékesszóval bimbózásukhoz víz, meleg és tápanyag szükséges. A cukrot a lisztben található keményítő lebontásával nyerik, a folyamat során alkohol és széndioxid keletkezik. Innen az isteni savanyú illat és íz valamint a likacsok a kenyérben. A természetes élesztőben rengeteg vitamin és enzim található, ahogy a nevében is rejlik, hatása élesztő: elfogyasztva erőre kap az ember…

A kenyér otthoni készítésekor sokat kísérletezgettem kovásszal és többféle élesztővel egyaránt. Ha gyorsan szeretnék puha zsömlét vagy kalácsot, mert a  gyerekek már torkig vannak  a ropogós kenyérrel, akkor a bukta tésztájához hasonlót gyúrok be,  de vaj helyett tejszínt használok.  50 dkg kenyérliszt közepébe egy kanál mézet és 1 kanál cukrot teszek, rászórok  egy adag szárított sörélesztőt és egy kis langyos tejet öntök rá. Ha az élesztő felfutott, hozzáteszek 1 tojást, egy kanál sót, 2 dl langyos tejszínnel és annyi langyos tejjel dagasztom be, hogy közepesen kemény kenyértésztát kapjak. Meleg  helyen addig kelesztem, míg kétszeresére nő. Újra átgyúrom, és letakarom fél órára. Ezután újra átmozgatom,  de már csak óvatosan és cipókat vagy zsömléket formálok  belőle. Rárakom kivajazott sütőlemezre, letakarom és  további másfél órát hagyom éledni. Tejet kenek a tetejére és 170-180 fokon  addig sütöm, amíg szép  pírt nem kap. Ugyanebből a tésztából 10 dkg cukor és két vaníliás cukor hozzáadásával isteni kalács készülhet ugyanígy. 

kalács_1.jpg

kalács2_1.jpg

egyiptom.jpg

egyiptomi kenyér.jpg

egyiptom kenyér és sör készytés.jpg

lepény.jpg

kenyérsütés.jpg

Pasta madre_2.jpg

altamura.jpg

bigával_1.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: kenyér kalács lepény kovász biga sörélesztő Egyiptom természetes élesztő kovászmag anyakovász Hippokratész

A bejegyzés trackback címe:

https://akonyvize.blog.hu/api/trackback/id/tr934779953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása