A KÖNYV ÍZE

Konyha, kultúra, étel és irodalom. Ízletes körítés, érdekes történetekkel szórakoztatás, az egyszerűség nagyszerűsége. Alapanyagok és kíváncsiság.

portré.jpg

book5b.jpg

 

Miner.hu

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

Creative Commons Licenc

A blogon található írások, saját fotók a szerző  tulajdonát képezik, ezek másolása, terjesztése akár részletként is csak előzetes írásbeli engedéllyel lehetséges. Kivételt képez az Index2, illetve azok a gyűjtőportálok is, ahol nem közlik az egész írást, csak annak első pár sorát, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.

postaláda.jpg

kantortothkriszta@gmail.com

Címkék

"Charmat" (1) aceto balsamico (1) aceto balsamico di Modena (1) Ady (1) aioli (1) ajurvédikus gyógyítás (1) allicin (1) alliin (1) alma (1) Almásy László (1) almás süti (1) ananász (1) ananász-papaya lekvár (1) antibiotikum (1) anyakovász (1) aranyalma (1) árpa (3) Árvalányok (1) aszalt gyümölcs (1) asztalnok mester (1) Attila (1) azzurri (1) Az angol beteg (1) A hülyeség kora (1) A szerelem almája (1) bab (1) babapiskóta (1) Bagna cauda (1) Bálint gazda (1) Balzsamecet (1) balzsamecet (1) barna rizs (1) Barolo (1) bejgli (1) Besztercei (1) betegség (1) bicsérdizmus (1) Bicsérdy Béla (2) bobojka (1) Boccaccio (1) bodzalekvár (1) bonbon (1) bormártás (1) bőrrák (1) briós (1) Buddha (1) Buddhizmus (2) Cato (1) Ceylon (1) Charlie és a csokigyár (1) chili con carne (1) citromos méz (1) Codex Atlanticus (1) cornetti (1) crema pasticcera (1) croissant (1) Cselenfi János (1) Csendes-óceán (1) csirkemell (1) csodaszer (1) csokikrém (1) csokimáz (1) csokis (1) csokis süti (1) csokoládé (3) csöröge (2) Csukás István (1) cukrászkrém (2) Dalai Láma (1) Datolyaszilva (1) diéta (1) dijoni mustár (2) dió (1) dióbél (1) diós (1) diós bejgli (1) disznóvér (1) DOP (2) édesnemes fűszerpaprika (1) egészséges édesség (1) egészséges ételek (1) Egyiptom (3) egytálétel (1) élesztő (1) Élet és Irodalom (1) Emilia-Romagna (4) érdekességek (1) erjedés (1) étekfogó (1) evés (1) fagylalt (1) fahéj (2) fánk (1) farsangi étel (1) fehér rizs (1) fenyőmag (1) fermentáció (1) Ferrero (1) focaccia (1) fokhagyma (1) földimogyoró (1) forgácsfánk (1) főtt must (1) főzelék (2) Franciaország (1) füge (1) fügeesszenciás joghurt (1) fűszer (1) fűszeres sajtgolyó (1) fűszerpaprika (1) fuszulyka (1) Gasztro (8) gasztronómia (3) Gasztronómia (3) gersli (1) globális felmelegedés (1) GMO (1) gnocchi (2) Gnocco (1) Gnocco fritto (1) gránátalma (1) Grecsó Krisztián (1) gyógyhatás (1) gyógynövény (2) gyógyulás (1) gyümölcsleves (1) házi joghurt (1) házi kenyér (1) házi mogyorókrém (1) házi nutella (1) Himalayablues (1) Hippokratész (2) Hús (1) I. Károly (1) II. Viktor Emanuel (1) indiai füge (1) Indul a bakterház (1) Irodalom (2) ivóvízhiány (1) jak (1) Japán (2) joghurt (1) Jókai (1) József Attila (1) juhtúrós puliszka (1) Jupiter makkja (1) K.Kovász & co. (1) kacsatojás (1) kakaó (1) Kakiszilva (1) kalács (1) kalocsai paprika (1) karácsonyi menü (1) kávés (1) kekszes süti (1) kelt fánk (1) kenyérsütés (1) kenyértészta (1) kivándorlás (1) Kobe marha (1) koleszterin (1) kolin (1) kolónia-összeomlás (1) konyhaművészet (1) könyv (1) kopra (1) Kosztolányi Dezső (2) kovász (2) kovászmag (1) középkori konyha (1) középkori magyar konyha (1) kukorica (1) kukoricaleves (1) Kutyaszar (1) L-carnitin (1) Laktobacillus bulgaricus (1) Lambrusco (1) láz (1) lazac (1) lázcsillapító (1) lecsó (1) lecsós pizza (1) lencse (1) Leonardo da Vinci (2) lepény (1) leveles tészta (1) leves (2) licopin (1) liszt nélkül (1) lúdláb (1) lúdláb torta (1) magyarok (1) majdnem Torta Barozzi (1) mák (1) mákkrém (1) mákony (1) mákos (1) mákos guba (1) mákos süti (1) Mandarinello (1) mandula (2) mandulapuding (1) mandulás süti (1) mandulatej (1) mángold (1) maradék (1) marcipán (1) marhahús (2) mascarpone (1) mascarpone házi (1) mazsola (1) mazsolabor (1) megfázás (1) méh (1) melanzana (1) melograno (1) méz (1) Minoh (1) mítosz (1) mocsi (1) Modena (3) mogyorókrém (1) Momo (1) Móricz Zsigmond (1) must (2) mustár (1) mustáros lazac (1) napraforgómag (1) narancslekvár (1) nátha (1) nektár (1) népi gyógymód (3) népi orvoslás (2) Nizza (1) növényi ösztrogén (1) nudli (1) nutella (1) nyerskoszt (1) Nyugat (1) O-bento (1) olaszok és magyarok (1) Olaszország (1) Olasz Királyság (1) olasz konyha (1) olasz sütemény (1) olívabogyó (1) olivaolaj (2) olívaolaj (1) olvasás (1) öntött saláta (1) Oriza Triznyák (1) őrölt paprika (1) őrölt pirospaprika (1) őstulok (1) Ovidius (1) Padlizsán (1) padlizsán (1) palacsinta (1) paprikaőrlemény (1) paradicsom (1) paradicsompüré (1) parboiled (1) parmezán sajt (3) Parmigiano Reggiano (1) Parti Nagy Lajos (1) paszuly (1) pellagra (1) pesto (1) Piaszt Erzsébet (1) pinoli (1) pizza (1) Polinézia (1) portói (1) probiotikumok (1) prosciutto (1) puding (1) rakott padlizsán (1) rák ellenszere (1) ramen leves (1) rántott csirke (1) rántott falevél (1) receptek (1) reformkonyha (1) reggeli (1) Regős Bendegúz (1) répatorta (1) repülés (1) ringló (1) rizs (1) rizses zöldséges hús (1) rizssör (1) Róma (1) római pizza (1) rózsavíz (1) rozsliszt (1) sáfrányos rizs (1) sajtgolyó (1) saláta (2) Salsomaggiore (1) Sandro Boticelli (1) sanguinaccio (1) San Geminiano (1) Savoyai-ház (1) sebgyógyulás (2) Simai Kristóf (1) soba tészta (1) solanin (1) sonka (1) sörélesztő (1) sós palacsinta (1) spagetti (1) spenót (2) Sri Lanka (1) Streptococcus thermophilus (1) sült disznóvér (1) Sült dudor (1) sütés (1) süti reggelire (1) süti sütés nélkül (1) szalagos fánk (1) szaloncukor (1) szardella (1) szarvasmarha (1) szegedi paprika (1) szerelem almája (1) szerelmi bájital (1) Szerzetesek (1) szicíliai narancs (1) szilva (1) szőlő (1) Taxidermia (1) tej (1) tejallergia (1) tejérzékenység (1) tejszín (1) Tendzin Gyaco (1) tengeri (1) természetes gyógyszer (2) testtömegindex (1) Tibet (1) tiramisu (1) tojás (1) tojásgyümölcs (1) tojáskód (1) tökmag (1) tökmagolaj (1) töltött palacsinta (1) tomatin (1) tönkölybúza (1) törökbúza (1) törökparadicsom (1) török ételek (1) tradícionális modenai balzsamecet (1) Trebbiano (1) tudomány (1) Tuvalu (1) tyúk (1) utazás (1) vadlazac (1) vadmajmok (1) vadrizs (1) vaj (1) Váncsa István (3) Vega (1) Vegetarianizmus (1) Vezúz (1) Vignola (1) Visegrád (1) Vitis Labrusca (1) wagyu (1) xocoatl (1) Záh Felicián (1) zöldborsó (1) zöldborsó főzelék (1) zöldcitrom (1) zöldség (1) zsír (1) Címkefelhő

Kakaó, az istenek eledele

2013.01.19. 10:40 A könyv íze

 

kakaós2jó

Tudtátok, hogy a kakaó termésének alakja adta az ötletet a Coca-Cola üvegének egyedi formájához? Én nem és ezen teljesen kiborultam! Olyannyira, hogy azonnal szükségesnek láttam készíteni valami kakaósat. Meg közben rámtört  a csokivágy is.  Igazi retro kakaós és duplacsokis csigákat sütöttem hát. Figyelem! A süti alkalmas a kilók megzavarására...

 

 

kakaós csiga  

A kólás palackkal kapcsolatban még csak annyit: eredetileg a kokalevél és a koffein felhasználásával akarták az üveget egy pályázat útján megterveztetni, de a későbbi nyertes nem tudta, hogy azok hogyan néznek ki. A könyvtárban csak a kakaó terméséről talált képet…

 

csigák

 A maják már régóta ismerték a kakaófát, pedig akkoriban könyvtárba még nem jártak. A legenda szerint a kakaó volt az aztékok szent madara, a kvézál eledele. Közép-Amerikában a kakaóbab magját tápszernek és pénzként használták. 100 kakaóbabért egy rabszolgát lehetett venni. Először Pénzbabnak nevezték el a termést, majd  Theobroma cacao, azaz “Istenek eledele” lett. Az ősi  források azt is mesélik: annyira értékes volt, hogy gyakori volt a hamisítása, az üres kakaótermés héját  sárral tömték ki. A csokoládé szó az azték Nahuatl  xocoatl-ból ered, így nevezték ugyanis a kakaóbab magjából készült ősi tápláló italt a mexikói indiánok. A megőrölt magokat kukoricaliszttel, vízzel, esetleg mézzel keverték, és az egyik orchidea termésével, a vaníliával ízesítve habzó italként fogyasztották. Ez volt egyébként az első csokoládéital a világon. A kakaóbab Kolombusz Kristóffal vagy Hernán Cortés-zal érkezett Európába. Ezen még vitatkoznak a történészek, szerintem nekünk egyre megy, lényeg, hogy elhozták. Nagy sikere volt a kakaós italnak, amelyet kontinensünkön cukor, ánizs, fahéj és vanília hozzáadásával fogyasztottak. 1606-ban már csokoládéital készült Olaszországban, Firenzében és Velencében. 1678-ban Antonio Ari engedélyt kért  a Savoyaiaktól, hogy árulhassa  a csodás nedűt. 1819-ben alapították az első svájci csokoládégyárat Vevey-ben. Az Istenek eledelét keverték vízzel, tejjel, sörrel, borral és fűszerekkel. A holland Van Houten család dolgozta ki, hogyan lehet a kakaómasszából kivonni a kakaóvajat, és ezzel szilárd, formába préselt, ehető csokoládét készíteni. Áldjuk nevüket. 

 

kakaó.jpg

De hogyan is lesz a babból kakaó? A szüretelést követően a terméseket felnyitják, majd a belőlük kiszedett magokat a fermentálás helyére szállítják. A fermentáció a kakaó minőségét meghatározó egyik legfontosabb lépés. E folyamat során nyeri el a kakaóbab jellegzetes színét és aromáját, miközben a babszemekben számos bonyolult kémiai folyamat zajlik le. Ezt követően a szárítás során 60 százalékról mintegy 7 százalékra csökkentik a kakaóbab nedvességtartalmát, a  pörköléssel pedig a nedvességtartalom már csak 2 százalék lesz, miközben számos íz-, aroma- és színanyag alakul ki bennük. Ezután a pörkölt babszemeket megőrlik, és a rostálásnak nevezett folyamat során eltávolítják vékony burkukat.

 

kakaóbab.jpg

A kakaó fő hatóanyaga a teobromin, amiből 100 g csokoládé mintegy 100 mg-ot tartalmaz. Diuretikus hatású, akárcsak rokon vegyületei, a koffein és a teofilin. Az úgynevezett xanthin-származékok a központi idegrendszert is befolyásolják: serkentő, izgató hatásúak, emelik a vérnyomást, ugye-ugye... Van benne magnézium, foszfor, rostok, alkaloidok, polifenolok. A kakaó különösen sokat tartalmaz  flavanolokból, ezek közül is az epicatechin és a catechin gazdag forrása. E vegyületeknek köszönhetően például csökken a vérnyomás értéke, a vérrögképződés valószínűsége és a szervezet egészét általánosan érintő gyulladásos megbetegedések gyakorisága is. A kakaó polifenoljai emellett bizonyítottan jótékonyan hatnak a vér koleszterintartalmára: egyszóval  védik a szervezetet a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben.

 

P1080795

 A kakaóvaj, más néven theobroma-olaj meghatározott zsírsavakat (36%-ban egyszeresen telítetlen zsírsavakat) tartalmazó halványsárga színű zsiradék. Az egyik legstabilabb zsírszerű anyag, mivel természetes antioxidáns-tartalmának (pl. E-vitamin) köszönhetően nehezebben avasodik meg, ezért eltarthatósága 2-5 év. A kakaót szépségápolási termékekben is felhasználják. Alexander von Humboldt, német kutató mondta egyszer a kakaóról, hogy "sehol másutt a természetben nincs annyi értékes tápanyag olyan kis helyen felhalmozva, mint a kakaóbabszemekben."  Teljes mértékben egyetértek ezzel, ezért is igyekszem sűrűn fogyasztani.

 

P1080797

Mielőtt a duplacsokis, retro kakaós csigának nekiállnánk, nézzük meg a "Charlie és a csokigyár" című filmet, Johhny Depp másik csokis filmjét. Majd 30 dkg ricottát vagy túrót összekeverünk 30 dkg liszttel, fél csomag sütőporral, 15 dkg cukorral, egy vaníliás cukorral és 6 dkg olvasztott vajjal. Összegyúrjuk, kinyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal, megszórjuk őrölt nádcukorral elkevert kakaóval valamint néhány szem előzőleg tejben áztatott mazsolával. Feltekerjük, kívánt vastagságúra felszeleteljük. Sütőpapírra rakjuk a csigákat és 170 fokon 25 perc alatt pírt adunk neki. 5 perccel azelőtt, mielőtt kivennénk, ráspriccelünk mindegyik csigára egy kis tejet. Ha kész, rárakunk a tetejükre egy-egy kocka fehér és tejcsokit, amely így egy picit ráolvad  a sütire. A csiga garantáltan azonnal el fog fogyni…  A diéta meg? Majd hétfőtől!

 

kakaós

 

kakaós csigácskák 

Mézes fahéjas reszelt almával pedig így néz ki: 

almacsiga

almacsiga1

Szólj hozzá!

Címkék: retro kakaó maják aztékok almás kakaóvaj csokis süti Kolumbusz Kristóf kakaós duplacsokis csiga Istenek eledele Charlie és a csokigyár

A bejegyzés trackback címe:

https://akonyvize.blog.hu/api/trackback/id/tr134822091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása