A KÖNYV ÍZE

Konyha, kultúra, étel és irodalom. Ízletes körítés, érdekes történetekkel szórakoztatás, az egyszerűség nagyszerűsége. Alapanyagok és kíváncsiság.

portré.jpg

book5b.jpg

 

Miner.hu

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

Creative Commons Licenc

A blogon található írások, saját fotók a szerző  tulajdonát képezik, ezek másolása, terjesztése akár részletként is csak előzetes írásbeli engedéllyel lehetséges. Kivételt képez az Index2, illetve azok a gyűjtőportálok is, ahol nem közlik az egész írást, csak annak első pár sorát, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.

postaláda.jpg

kantortothkriszta@gmail.com

Címkék

"Charmat" (1) aceto balsamico (1) aceto balsamico di Modena (1) Ady (1) aioli (1) ajurvédikus gyógyítás (1) allicin (1) alliin (1) alma (1) Almásy László (1) almás süti (1) ananász (1) ananász-papaya lekvár (1) antibiotikum (1) anyakovász (1) aranyalma (1) árpa (3) Árvalányok (1) aszalt gyümölcs (1) asztalnok mester (1) Attila (1) azzurri (1) Az angol beteg (1) A hülyeség kora (1) A szerelem almája (1) bab (1) babapiskóta (1) Bagna cauda (1) Bálint gazda (1) Balzsamecet (1) balzsamecet (1) barna rizs (1) Barolo (1) bejgli (1) Besztercei (1) betegség (1) bicsérdizmus (1) Bicsérdy Béla (2) bobojka (1) Boccaccio (1) bodzalekvár (1) bonbon (1) bormártás (1) bőrrák (1) briós (1) Buddha (1) Buddhizmus (2) Cato (1) Ceylon (1) Charlie és a csokigyár (1) chili con carne (1) citromos méz (1) Codex Atlanticus (1) cornetti (1) crema pasticcera (1) croissant (1) Cselenfi János (1) Csendes-óceán (1) csirkemell (1) csodaszer (1) csokikrém (1) csokimáz (1) csokis (1) csokis süti (1) csokoládé (3) csöröge (2) Csukás István (1) cukrászkrém (2) Dalai Láma (1) Datolyaszilva (1) diéta (1) dijoni mustár (2) dió (1) dióbél (1) diós (1) diós bejgli (1) disznóvér (1) DOP (2) édesnemes fűszerpaprika (1) egészséges édesség (1) egészséges ételek (1) Egyiptom (3) egytálétel (1) élesztő (1) Élet és Irodalom (1) Emilia-Romagna (4) érdekességek (1) erjedés (1) étekfogó (1) evés (1) fagylalt (1) fahéj (2) fánk (1) farsangi étel (1) fehér rizs (1) fenyőmag (1) fermentáció (1) Ferrero (1) focaccia (1) fokhagyma (1) földimogyoró (1) forgácsfánk (1) főtt must (1) főzelék (2) Franciaország (1) füge (1) fügeesszenciás joghurt (1) fűszer (1) fűszeres sajtgolyó (1) fűszerpaprika (1) fuszulyka (1) Gasztro (8) Gasztronómia (3) gasztronómia (3) gersli (1) globális felmelegedés (1) GMO (1) gnocchi (2) Gnocco (1) Gnocco fritto (1) gránátalma (1) Grecsó Krisztián (1) gyógyhatás (1) gyógynövény (2) gyógyulás (1) gyümölcsleves (1) házi joghurt (1) házi kenyér (1) házi mogyorókrém (1) házi nutella (1) Himalayablues (1) Hippokratész (2) Hús (1) I. Károly (1) II. Viktor Emanuel (1) indiai füge (1) Indul a bakterház (1) Irodalom (2) ivóvízhiány (1) jak (1) Japán (2) joghurt (1) Jókai (1) József Attila (1) juhtúrós puliszka (1) Jupiter makkja (1) K.Kovász & co. (1) kacsatojás (1) kakaó (1) Kakiszilva (1) kalács (1) kalocsai paprika (1) karácsonyi menü (1) kávés (1) kekszes süti (1) kelt fánk (1) kenyérsütés (1) kenyértészta (1) kivándorlás (1) Kobe marha (1) koleszterin (1) kolin (1) kolónia-összeomlás (1) konyhaművészet (1) könyv (1) kopra (1) Kosztolányi Dezső (2) kovász (2) kovászmag (1) középkori konyha (1) középkori magyar konyha (1) kukorica (1) kukoricaleves (1) Kutyaszar (1) L-carnitin (1) Laktobacillus bulgaricus (1) Lambrusco (1) láz (1) lazac (1) lázcsillapító (1) lecsó (1) lecsós pizza (1) lencse (1) Leonardo da Vinci (2) lepény (1) leveles tészta (1) leves (2) licopin (1) liszt nélkül (1) lúdláb (1) lúdláb torta (1) magyarok (1) majdnem Torta Barozzi (1) mák (1) mákkrém (1) mákony (1) mákos (1) mákos guba (1) mákos süti (1) Mandarinello (1) mandula (2) mandulapuding (1) mandulás süti (1) mandulatej (1) mángold (1) maradék (1) marcipán (1) marhahús (2) mascarpone (1) mascarpone házi (1) mazsola (1) mazsolabor (1) megfázás (1) méh (1) melanzana (1) melograno (1) méz (1) Minoh (1) mítosz (1) mocsi (1) Modena (3) mogyorókrém (1) Momo (1) Móricz Zsigmond (1) must (2) mustár (1) mustáros lazac (1) napraforgómag (1) narancslekvár (1) nátha (1) nektár (1) népi gyógymód (3) népi orvoslás (2) Nizza (1) növényi ösztrogén (1) nudli (1) nutella (1) nyerskoszt (1) Nyugat (1) O-bento (1) olaszok és magyarok (1) Olaszország (1) Olasz Királyság (1) olasz konyha (1) olasz sütemény (1) olívabogyó (1) olivaolaj (2) olívaolaj (1) olvasás (1) öntött saláta (1) Oriza Triznyák (1) őrölt paprika (1) őrölt pirospaprika (1) őstulok (1) Ovidius (1) Padlizsán (1) padlizsán (1) palacsinta (1) paprikaőrlemény (1) paradicsom (1) paradicsompüré (1) parboiled (1) parmezán sajt (3) Parmigiano Reggiano (1) Parti Nagy Lajos (1) paszuly (1) pellagra (1) pesto (1) Piaszt Erzsébet (1) pinoli (1) pizza (1) Polinézia (1) portói (1) probiotikumok (1) prosciutto (1) puding (1) rakott padlizsán (1) rák ellenszere (1) ramen leves (1) rántott csirke (1) rántott falevél (1) receptek (1) reformkonyha (1) reggeli (1) Regős Bendegúz (1) répatorta (1) repülés (1) ringló (1) rizs (1) rizses zöldséges hús (1) rizssör (1) Róma (1) római pizza (1) rózsavíz (1) rozsliszt (1) sáfrányos rizs (1) sajtgolyó (1) saláta (2) Salsomaggiore (1) Sandro Boticelli (1) sanguinaccio (1) San Geminiano (1) Savoyai-ház (1) sebgyógyulás (2) Simai Kristóf (1) soba tészta (1) solanin (1) sonka (1) sörélesztő (1) sós palacsinta (1) spagetti (1) spenót (2) Sri Lanka (1) Streptococcus thermophilus (1) sült disznóvér (1) Sült dudor (1) sütés (1) süti reggelire (1) süti sütés nélkül (1) szalagos fánk (1) szaloncukor (1) szardella (1) szarvasmarha (1) szegedi paprika (1) szerelem almája (1) szerelmi bájital (1) Szerzetesek (1) szicíliai narancs (1) szilva (1) szőlő (1) Taxidermia (1) tej (1) tejallergia (1) tejérzékenység (1) tejszín (1) Tendzin Gyaco (1) tengeri (1) természetes gyógyszer (2) testtömegindex (1) Tibet (1) tiramisu (1) tojás (1) tojásgyümölcs (1) tojáskód (1) tökmag (1) tökmagolaj (1) töltött palacsinta (1) tomatin (1) tönkölybúza (1) törökbúza (1) törökparadicsom (1) török ételek (1) tradícionális modenai balzsamecet (1) Trebbiano (1) tudomány (1) Tuvalu (1) tyúk (1) utazás (1) vadlazac (1) vadmajmok (1) vadrizs (1) vaj (1) Váncsa István (3) Vega (1) Vegetarianizmus (1) Vezúz (1) Vignola (1) Visegrád (1) Vitis Labrusca (1) wagyu (1) xocoatl (1) Záh Felicián (1) zöldborsó (1) zöldborsó főzelék (1) zöldcitrom (1) zöldség (1) zsír (1) Címkefelhő

A Nutella megszelidítése

2012.09.04. 07:40 A könyv íze

 

                                                       palacs.jpg

Milyen palacsintát kértek? Ha gyerekeket kérdezel, tuti, hogy a legtöbben  nem kakaósat vagy  házi baracklekvárosat, a kenyérből sem a vajas-mézesre esküsznek. Hanem a nutellásra, minden formában. Hol van már, amikor kincsnek számított a külföldről hazahozott ici-pici, pár grammos kiszerelésű, suttogva kimondott Nutella, amit olyan áhítattal és mikkrofalatonként próbáltunk beosztani? Manapság nagykanállal falják az életet…

De mi is van ebben a nagykanálban? Sok millió  mogyorókrém-imádó teszi fel a közismert szlogent: “Milyen lenne a világ Nutella nélkül?” A mogyorókrém története egészen 1945-re nyúlik vissza.  Olaszország Alba településén, Piemonte tartomány mogyoróban bőséges vidékén a mestercukrász Pietro Ferrero alkotta meg a szegények desszertjét, amely akkor még  mogyorópasztás csokoládé volt, amelyet  tömbben árultak. A cukrász olyan édességet szeretett volna létrehozni, amely  a reggelihez kínál alternatívát a földműveseknek, akik általában munkába indulás előtt egy kis kenyeret ettek néhány szem paradicsommal.

A kenhető krém ötlete véletlenül született, mert a meleg megolvasztotta a kenyéren a csokoládédarabot. Így 1951-ben megszületett a SuperCrema, amelyet már Ferreróék nagy tégelyekben árultak. Maga a Nutella márka 1963-ban indult világ körüli útjára. Ferrero fia úgy döntött, hogy újít a szuperkrémen, hogy azt egész Európában értékesíthetővé tegye. Változtatott a recepten és az elnevezésen is. Még a márka színeinek kiválasztása sem volt véletlenszerű: a fekete “n” betű a mogyorót (nut), míg a piros betűk a hőt és energiát jelképezik. Azóta töretlen a Ferrero mogyorókrémjének sikere. A Nutella népszerűsége nagyban köszönhető a jól sikerült reklám és marketing-kampánynak is.  2010-ben az Európai Parlament jóváhagyta azt a  törvényt, amely szerint minden olyan élelmiszert, amely sok zsírt és cukrot tartalmaz, figyelmeztető felirattal kell ellátni. A kezdeményezés célja az elhízás elleni küzdelem, a gyártók több információt kötelesek nyújtani az adott élelmiszerről a fogyasztók számára. A törvény Olaszországban nagy felháborodást keltett, a Ferrero alelnöke megalkotta az "Le a kezekkel a Nutelláról" bizottságot, melyhez csatlakozott a parlament is, felkérve  az Európai Uniót, hogy ne essen a "táplálkozási fundamentalizmus" kelepcéjébe. És akkor még hol volt a pálmaolaj leleplezése.

A Ferrero mogyorókrémjének a  receptje országról országra változik. Az olasz Nutella  a következőket tartalmazza:

Cukor (56%)

Növényi olaj (19%)

Mogyoró (al 13%)

Sovány kakaó

Tejpor (6,6%)

Tejsavó por

Szójalecitin

Vanília

544 kcal, 100 gr 31 % zsírt rejt.

A növényi olaj a szakértők szerint a Nutellánál a pálmaolajat takarja, amely sokkal olcsóbb mint a kakaóvaj. Az egészségtelen olajok közé sorolt pálmaolaj a Ferrero gyárban egy olyan finomítási eljáráson esik át, amely kiválasztja belőle az értékesebb, nemesebb részt. Ezzel a különleges eljárással mindössze hét gyár rendelkezik a világon. E pálmaolaj felhasználásával a Nutella gyártásának költségei drasztikusan csökkenthetőek, azonban a táplálkozási szakértők szerint a pálmaolaj ellenjavalt az étkezésben. Más szervezetek  is lobbiznak a felhasználása ellen, mivel a termelés fokozása érdekében esőerdőket irtanak ki és ahová egyszer olajpálma-ültetvény kerül, ott soha többé nem nő erdő, mivel a fa  gyökere olyan gátlóanyagot termel, ami kiöl minden más növényt és évtizedekig a talajban marad. Pálamolajból készül a margarin, a biodízel és különböző tisztítószerek is. Az Amerikai Egyesült Államokban található Nutella leányvállalatnak a 2008 és 2012 között eladott minden egyes Nutella után 4 dollár büntetést kell fizetnie. Egy San Diego-i anya perelte be a céget, mert  az úgy reklámozta a Nutellát, mint “példa a kiegyensúlyozott, ízletes és egészséges reggelire”. Azonban a termék éppen ennek az  ellenkezője: se nem egészséges, se nem megfelelően tápláló, hanem  sok más édességhez hasonlóan nagy mennyiségben tartalmaz  cukrot és veszélyes mértékű telített zsírsavat. Ezért ha nem akarunk úgy kinézni, mint egy telibekakált búvárruha, csak mértékkel fogyasszuk. 

Persze felvetődik a kérdés: milyen lenne a világ Nutella nélkül?

Például házi csokoládés mogyorókrémes! 60 gr pörkölt mogyorót 100 gr apró darabokra reszelt ét- vagy  tejcsokoládéval és  100 gr cukorral darálj le kávédarálóban. Egy serpenyőben melegíts fel  70 gr  vajat és 100 ml tejet, közben add hozzá a csokis mogyoródarálékkal folyamatos keverés mellett és  hevítsd fel. Mielőtt kihűlne,  tedd egy üvegpohárba vagy kis befőttesüvegbe. Lezárva több napig is eláll a hűtőben, szobahőmérsékleten pedig jól kenhető.

                                  nut.jpg 

                                  nutella1.jpg

                                    nuts.jpg

2 komment

Címkék: csokoládé mítosz nutella mogyorókrém Gasztro Ferrero házi nutella házi mogyorókrém

A bejegyzés trackback címe:

https://akonyvize.blog.hu/api/trackback/id/tr824753939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2012.09.06. 14:24:20

Gyerekkoromban nálunk többször nem volt nutella, mint igen, főleg a borsos ára miatt. Nem szoktunk nagyon rá. Ha már mogyoró, akkor inkább mogyoróvaj és lekvár! Nyammm! :) (De ezt is felnőtt koromban fedeztem már fel)
De amúgy tetszett a cikk nagyon. :)
süti beállítások módosítása