Milyen palacsintát kértek? Ha gyerekeket kérdezel, tuti, hogy a legtöbben nem kakaósat vagy házi baracklekvárosat, a kenyérből sem a vajas-mézesre esküsznek. Hanem a nutellásra, minden formában. Hol van már, amikor kincsnek számított a külföldről hazahozott ici-pici, pár grammos kiszerelésű, suttogva kimondott Nutella, amit olyan áhítattal és mikkrofalatonként próbáltunk beosztani? Manapság nagykanállal falják az életet…
De mi is van ebben a nagykanálban? Sok millió mogyorókrém-imádó teszi fel a közismert szlogent: “Milyen lenne a világ Nutella nélkül?” A mogyorókrém története egészen 1945-re nyúlik vissza. Olaszország Alba településén, Piemonte tartomány mogyoróban bőséges vidékén a mestercukrász Pietro Ferrero alkotta meg a szegények desszertjét, amely akkor még mogyorópasztás csokoládé volt, amelyet tömbben árultak. A cukrász olyan édességet szeretett volna létrehozni, amely a reggelihez kínál alternatívát a földműveseknek, akik általában munkába indulás előtt egy kis kenyeret ettek néhány szem paradicsommal.
A kenhető krém ötlete véletlenül született, mert a meleg megolvasztotta a kenyéren a csokoládédarabot. Így 1951-ben megszületett a SuperCrema, amelyet már Ferreróék nagy tégelyekben árultak. Maga a Nutella márka 1963-ban indult világ körüli útjára. Ferrero fia úgy döntött, hogy újít a szuperkrémen, hogy azt egész Európában értékesíthetővé tegye. Változtatott a recepten és az elnevezésen is. Még a márka színeinek kiválasztása sem volt véletlenszerű: a fekete “n” betű a mogyorót (nut), míg a piros betűk a hőt és energiát jelképezik. Azóta töretlen a Ferrero mogyorókrémjének sikere. A Nutella népszerűsége nagyban köszönhető a jól sikerült reklám és marketing-kampánynak is. 2010-ben az Európai Parlament jóváhagyta azt a törvényt, amely szerint minden olyan élelmiszert, amely sok zsírt és cukrot tartalmaz, figyelmeztető felirattal kell ellátni. A kezdeményezés célja az elhízás elleni küzdelem, a gyártók több információt kötelesek nyújtani az adott élelmiszerről a fogyasztók számára. A törvény Olaszországban nagy felháborodást keltett, a Ferrero alelnöke megalkotta az "Le a kezekkel a Nutelláról" bizottságot, melyhez csatlakozott a parlament is, felkérve az Európai Uniót, hogy ne essen a "táplálkozási fundamentalizmus" kelepcéjébe. És akkor még hol volt a pálmaolaj leleplezése.
A Ferrero mogyorókrémjének a receptje országról országra változik. Az olasz Nutella a következőket tartalmazza:
Cukor (56%)
Növényi olaj (19%)
Mogyoró (al 13%)
Sovány kakaó
Tejpor (6,6%)
Tejsavó por
Szójalecitin
Vanília
544 kcal, 100 gr 31 % zsírt rejt.
A növényi olaj a szakértők szerint a Nutellánál a pálmaolajat takarja, amely sokkal olcsóbb mint a kakaóvaj. Az egészségtelen olajok közé sorolt pálmaolaj a Ferrero gyárban egy olyan finomítási eljáráson esik át, amely kiválasztja belőle az értékesebb, nemesebb részt. Ezzel a különleges eljárással mindössze hét gyár rendelkezik a világon. E pálmaolaj felhasználásával a Nutella gyártásának költségei drasztikusan csökkenthetőek, azonban a táplálkozási szakértők szerint a pálmaolaj ellenjavalt az étkezésben. Más szervezetek is lobbiznak a felhasználása ellen, mivel a termelés fokozása érdekében esőerdőket irtanak ki és ahová egyszer olajpálma-ültetvény kerül, ott soha többé nem nő erdő, mivel a fa gyökere olyan gátlóanyagot termel, ami kiöl minden más növényt és évtizedekig a talajban marad. Pálamolajból készül a margarin, a biodízel és különböző tisztítószerek is. Az Amerikai Egyesült Államokban található Nutella leányvállalatnak a 2008 és 2012 között eladott minden egyes Nutella után 4 dollár büntetést kell fizetnie. Egy San Diego-i anya perelte be a céget, mert az úgy reklámozta a Nutellát, mint “példa a kiegyensúlyozott, ízletes és egészséges reggelire”. Azonban a termék éppen ennek az ellenkezője: se nem egészséges, se nem megfelelően tápláló, hanem sok más édességhez hasonlóan nagy mennyiségben tartalmaz cukrot és veszélyes mértékű telített zsírsavat. Ezért ha nem akarunk úgy kinézni, mint egy telibekakált búvárruha, csak mértékkel fogyasszuk.
Persze felvetődik a kérdés: milyen lenne a világ Nutella nélkül?
Például házi csokoládés mogyorókrémes! 60 gr pörkölt mogyorót 100 gr apró darabokra reszelt ét- vagy tejcsokoládéval és 100 gr cukorral darálj le kávédarálóban. Egy serpenyőben melegíts fel 70 gr vajat és 100 ml tejet, közben add hozzá a csokis mogyoródarálékkal folyamatos keverés mellett és hevítsd fel. Mielőtt kihűlne, tedd egy üvegpohárba vagy kis befőttesüvegbe. Lezárva több napig is eláll a hűtőben, szobahőmérsékleten pedig jól kenhető.