A KÖNYV ÍZE

Konyha, kultúra, étel és irodalom. Ízletes körítés, érdekes történetekkel szórakoztatás, az egyszerűség nagyszerűsége. Alapanyagok és kíváncsiság.

portré.jpg

book5b.jpg

 

Miner.hu

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

Creative Commons Licenc

A blogon található írások, saját fotók a szerző  tulajdonát képezik, ezek másolása, terjesztése akár részletként is csak előzetes írásbeli engedéllyel lehetséges. Kivételt képez az Index2, illetve azok a gyűjtőportálok is, ahol nem közlik az egész írást, csak annak első pár sorát, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.

postaláda.jpg

kantortothkriszta@gmail.com

Címkék

"Charmat" (1) aceto balsamico (1) aceto balsamico di Modena (1) Ady (1) aioli (1) ajurvédikus gyógyítás (1) allicin (1) alliin (1) alma (1) Almásy László (1) almás süti (1) ananász (1) ananász-papaya lekvár (1) antibiotikum (1) anyakovász (1) aranyalma (1) árpa (3) Árvalányok (1) aszalt gyümölcs (1) asztalnok mester (1) Attila (1) azzurri (1) Az angol beteg (1) A hülyeség kora (1) A szerelem almája (1) bab (1) babapiskóta (1) Bagna cauda (1) Bálint gazda (1) balzsamecet (1) Balzsamecet (1) barna rizs (1) Barolo (1) bejgli (1) Besztercei (1) betegség (1) bicsérdizmus (1) Bicsérdy Béla (2) bobojka (1) Boccaccio (1) bodzalekvár (1) bonbon (1) bormártás (1) bőrrák (1) briós (1) Buddha (1) Buddhizmus (2) Cato (1) Ceylon (1) Charlie és a csokigyár (1) chili con carne (1) citromos méz (1) Codex Atlanticus (1) cornetti (1) crema pasticcera (1) croissant (1) Cselenfi János (1) Csendes-óceán (1) csirkemell (1) csodaszer (1) csokikrém (1) csokimáz (1) csokis (1) csokis süti (1) csokoládé (3) csöröge (2) Csukás István (1) cukrászkrém (2) Dalai Láma (1) Datolyaszilva (1) diéta (1) dijoni mustár (2) dió (1) dióbél (1) diós (1) diós bejgli (1) disznóvér (1) DOP (2) édesnemes fűszerpaprika (1) egészséges édesség (1) egészséges ételek (1) Egyiptom (3) egytálétel (1) élesztő (1) Élet és Irodalom (1) Emilia-Romagna (4) érdekességek (1) erjedés (1) étekfogó (1) evés (1) fagylalt (1) fahéj (2) fánk (1) farsangi étel (1) fehér rizs (1) fenyőmag (1) fermentáció (1) Ferrero (1) focaccia (1) fokhagyma (1) földimogyoró (1) forgácsfánk (1) főtt must (1) főzelék (2) Franciaország (1) füge (1) fügeesszenciás joghurt (1) fűszer (1) fűszeres sajtgolyó (1) fűszerpaprika (1) fuszulyka (1) Gasztro (8) gasztronómia (3) Gasztronómia (3) gersli (1) globális felmelegedés (1) GMO (1) gnocchi (2) Gnocco (1) Gnocco fritto (1) gránátalma (1) Grecsó Krisztián (1) gyógyhatás (1) gyógynövény (2) gyógyulás (1) gyümölcsleves (1) házi joghurt (1) házi kenyér (1) házi mogyorókrém (1) házi nutella (1) Himalayablues (1) Hippokratész (2) Hús (1) I. Károly (1) II. Viktor Emanuel (1) indiai füge (1) Indul a bakterház (1) Irodalom (2) ivóvízhiány (1) jak (1) Japán (2) joghurt (1) Jókai (1) József Attila (1) juhtúrós puliszka (1) Jupiter makkja (1) K.Kovász & co. (1) kacsatojás (1) kakaó (1) Kakiszilva (1) kalács (1) kalocsai paprika (1) karácsonyi menü (1) kávés (1) kekszes süti (1) kelt fánk (1) kenyérsütés (1) kenyértészta (1) kivándorlás (1) Kobe marha (1) koleszterin (1) kolin (1) kolónia-összeomlás (1) konyhaművészet (1) könyv (1) kopra (1) Kosztolányi Dezső (2) kovász (2) kovászmag (1) középkori konyha (1) középkori magyar konyha (1) kukorica (1) kukoricaleves (1) Kutyaszar (1) L-carnitin (1) Laktobacillus bulgaricus (1) Lambrusco (1) láz (1) lazac (1) lázcsillapító (1) lecsó (1) lecsós pizza (1) lencse (1) Leonardo da Vinci (2) lepény (1) leveles tészta (1) leves (2) licopin (1) liszt nélkül (1) lúdláb (1) lúdláb torta (1) magyarok (1) majdnem Torta Barozzi (1) mák (1) mákkrém (1) mákony (1) mákos (1) mákos guba (1) mákos süti (1) Mandarinello (1) mandula (2) mandulapuding (1) mandulás süti (1) mandulatej (1) mángold (1) maradék (1) marcipán (1) marhahús (2) mascarpone (1) mascarpone házi (1) mazsola (1) mazsolabor (1) megfázás (1) méh (1) melanzana (1) melograno (1) méz (1) Minoh (1) mítosz (1) mocsi (1) Modena (3) mogyorókrém (1) Momo (1) Móricz Zsigmond (1) must (2) mustár (1) mustáros lazac (1) napraforgómag (1) narancslekvár (1) nátha (1) nektár (1) népi gyógymód (3) népi orvoslás (2) Nizza (1) növényi ösztrogén (1) nudli (1) nutella (1) nyerskoszt (1) Nyugat (1) O-bento (1) olaszok és magyarok (1) Olaszország (1) Olasz Királyság (1) olasz konyha (1) olasz sütemény (1) olívabogyó (1) olivaolaj (2) olívaolaj (1) olvasás (1) öntött saláta (1) Oriza Triznyák (1) őrölt paprika (1) őrölt pirospaprika (1) őstulok (1) Ovidius (1) padlizsán (1) Padlizsán (1) palacsinta (1) paprikaőrlemény (1) paradicsom (1) paradicsompüré (1) parboiled (1) parmezán sajt (3) Parmigiano Reggiano (1) Parti Nagy Lajos (1) paszuly (1) pellagra (1) pesto (1) Piaszt Erzsébet (1) pinoli (1) pizza (1) Polinézia (1) portói (1) probiotikumok (1) prosciutto (1) puding (1) rakott padlizsán (1) rák ellenszere (1) ramen leves (1) rántott csirke (1) rántott falevél (1) receptek (1) reformkonyha (1) reggeli (1) Regős Bendegúz (1) répatorta (1) repülés (1) ringló (1) rizs (1) rizses zöldséges hús (1) rizssör (1) Róma (1) római pizza (1) rózsavíz (1) rozsliszt (1) sáfrányos rizs (1) sajtgolyó (1) saláta (2) Salsomaggiore (1) Sandro Boticelli (1) sanguinaccio (1) San Geminiano (1) Savoyai-ház (1) sebgyógyulás (2) Simai Kristóf (1) soba tészta (1) solanin (1) sonka (1) sörélesztő (1) sós palacsinta (1) spagetti (1) spenót (2) Sri Lanka (1) Streptococcus thermophilus (1) sült disznóvér (1) Sült dudor (1) sütés (1) süti reggelire (1) süti sütés nélkül (1) szalagos fánk (1) szaloncukor (1) szardella (1) szarvasmarha (1) szegedi paprika (1) szerelem almája (1) szerelmi bájital (1) Szerzetesek (1) szicíliai narancs (1) szilva (1) szőlő (1) Taxidermia (1) tej (1) tejallergia (1) tejérzékenység (1) tejszín (1) Tendzin Gyaco (1) tengeri (1) természetes gyógyszer (2) testtömegindex (1) Tibet (1) tiramisu (1) tojás (1) tojásgyümölcs (1) tojáskód (1) tökmag (1) tökmagolaj (1) töltött palacsinta (1) tomatin (1) tönkölybúza (1) törökbúza (1) törökparadicsom (1) török ételek (1) tradícionális modenai balzsamecet (1) Trebbiano (1) tudomány (1) Tuvalu (1) tyúk (1) utazás (1) vadlazac (1) vadmajmok (1) vadrizs (1) vaj (1) Váncsa István (3) Vega (1) Vegetarianizmus (1) Vezúz (1) Vignola (1) Visegrád (1) Vitis Labrusca (1) wagyu (1) xocoatl (1) Záh Felicián (1) zöldborsó (1) zöldborsó főzelék (1) zöldcitrom (1) zöldség (1) zsír (1) Címkefelhő

"Majdnem Torta Barozzi" fügeesszenciával bolondítva

2012.10.27. 07:56 A könyv íze


majdnem torta barozzi

Szigorúan hétpecsétes a receptje több mint 100 év óta, még a nevét is  levédetették. Ez az olasz “Torta Barozzi”.  Természetesen minden Modena megyében élő háziasszony tudja a titkos összetételt. A szomszédom is felhívta rá a figyelmemet és megosztotta velem az édesanyja receptfüzetében találhatót. Majd hallottam és elolvastam még vagy húsz félét, persze mindegyik különböző volt. Annyira kíváncsi lettem, hogy elmentünk megkóstolni az eredetit Vignola történelmi belvárosának cukrászdájába, aztán készítettem egy másolatot: kikísérleteztem a magam Barozziját. Így most már én is birtokában vagyok egy tuti receptnek, és felvehetem a "faterom odaadta a Golfot, jöttök egy körre kicsi csírák"  tekintetet. Úgyhogy meg is osztom veletek a titkot. Ezt sütöttem meg Flóra  SAD receptversenyére.

 

majdnem barozzi zöld

A "fekete tortát", ahogyan először nevezték, egyébként Eugene Gollini kísérletezte ki az előbb említett olasz kisváros, Vignola központjában 1887-ban  nyílt cukrászdájában. A mester nagyon szeretett kutyulni, napról napra tökéletesítette receptjeit. Ez a sütije a sok közül végül olyan jól sikerült, hogy rövid időn belül a település szimbólumává vált. 1907-ben a szintén vignolai világhírű építész, Jacopo Barozzi  tiszteletére  születésének negyedik centenáriumán keresztelték "Pasta Barozzi"-ra, végül "Torta Barozzi" lett. 1948-ban a nevet le is védették. A legtöbbet utánozni kívánt tortaféleségek egyike Modena környékén. A Barozzi típusú tortaként elnevezett sütemények  hasonlóak, de mégsem egyeznek az eredetivel. A Barozzi-őrület jó példája, hogy az utóbbi években már divatba jött  a Barozzi ízű fagylalt is.

 

mogyoró

Földimogyoró, mandula, kakaó és kávé – a majdnem biztosra vehető összetevők közül néhány. Liszt nincs benne. A megfelelő mennyiséget és  a torta pontos elkészítési módját, ahogy említettem, még mindig szigorúan őrzik a Gollini leszármazottak, akik ma is ugyanabban a cukrászdában készítik nap mint nap minőségi összetevőkből és teljesen házilag dédapjuk csodáját. Milyen jól teszik… Egyszóval, hogy mi van benne pontosan, rejtély. A megfejtés egyedül a   Via Garibaldi 1. szám alatt található Vignolában, manapság is ezrek zarándokolnak érte a díjazott cukrászdába.

 

őrőlt magok kakaóval

Összegezve mindent, amit megtudtam róla, végül így határoztam meg a mennyiséget és az összetevőket: 
150 g  földimogyoró (a pucolni való, nem sós), 
150 g mandula, 
200 g nádcukor megőrölve, 100 g kakaópor,
 100 g vaj, 
5 kiskanál őrölt kávé, 
4 tojás, 
1 vaníliás cukor, 
1 csipet só.

 

mandula

Megpirítottam egy picit a héjától megfosztott mogyorót és a mandulát majd kávédarálón ledaráltam őket, csodás állagú lisztet kaptam. Hozzákevertem a porrá őrölt cukrot, a kávét és a vaníliás cukrot. A tojássárgákat kikevertem a vajjal és hozzáadtam a száraz összetevőkhöz, mellyel jól elkevertem. Végül a fehérjét felvertem egy csipet sóval és óvatosan beleforgattam a tésztába. Sűrű állagú masszát kaptam. Egy tortaformát kibéleltem sütőpapírral. Beleöntöttem a tésztát, elsimítottam és 160 fokon 30 percig sütöttem. Ha nagyon sötétedne a teteje, fedjük le az utolsó 10 percre egy  sütőpapírral.

 

majdnem barozzi sütés előtt

A tortát aztán továbbgondoltam. Kíséretként fügeesszenciás joghurtot készítettem hozzá. Néhány szem fügének kikapartam a belsejét, lassú tűzön egy kicsit lekvárosítottam. Elkevertem natúr joghurttal és fagylaltformában raktam a mélyhűtőbe. A sütemény mellé kínáltam. A torta olyan ízletes lett, hogy Barozzi vagy sem, néhány szempillantás alatt egy morzsa nem maradt  belőle: a siserehad addig kóstolgatta, míg már nem volt mit.

 

majdnem barozzi maradék

 Legközelebb változtatok a magok arányán. Aztán meg kipróbálom majd, hogy milyen lesz, ha egy kis rumot is teszek bele… Most ugrott be, hogy  Vignolában terem egy híres szilvafajta, lehet valami belőle a sütiben is? Azzal is lehetne kísérletezgetni… 

 

majdnem barozzi torta

majdnem barozzi közeli

tojáshéj

Szólj hozzá!

Címkék: mandula földimogyoró kávés liszt nélkül Emilia-Romagna majdnem Torta Barozzi Vignola fügeesszenciás joghurt

A bejegyzés trackback címe:

https://akonyvize.blog.hu/api/trackback/id/tr644871948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása