A KÖNYV ÍZE

Konyha, kultúra, étel és irodalom. Ízletes körítés, érdekes történetekkel szórakoztatás, az egyszerűség nagyszerűsége. Alapanyagok és kíváncsiság.

portré.jpg

book5b.jpg

 

Miner.hu

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

Creative Commons Licenc

A blogon található írások, saját fotók a szerző  tulajdonát képezik, ezek másolása, terjesztése akár részletként is csak előzetes írásbeli engedéllyel lehetséges. Kivételt képez az Index2, illetve azok a gyűjtőportálok is, ahol nem közlik az egész írást, csak annak első pár sorát, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.

postaláda.jpg

kantortothkriszta@gmail.com

Címkék

"Charmat" (1) aceto balsamico (1) aceto balsamico di Modena (1) Ady (1) aioli (1) ajurvédikus gyógyítás (1) allicin (1) alliin (1) alma (1) Almásy László (1) almás süti (1) ananász (1) ananász-papaya lekvár (1) antibiotikum (1) anyakovász (1) aranyalma (1) árpa (3) Árvalányok (1) aszalt gyümölcs (1) asztalnok mester (1) Attila (1) azzurri (1) Az angol beteg (1) A hülyeség kora (1) A szerelem almája (1) bab (1) babapiskóta (1) Bagna cauda (1) Bálint gazda (1) Balzsamecet (1) balzsamecet (1) barna rizs (1) Barolo (1) bejgli (1) Besztercei (1) betegség (1) bicsérdizmus (1) Bicsérdy Béla (2) bobojka (1) Boccaccio (1) bodzalekvár (1) bonbon (1) bormártás (1) bőrrák (1) briós (1) Buddha (1) Buddhizmus (2) Cato (1) Ceylon (1) Charlie és a csokigyár (1) chili con carne (1) citromos méz (1) Codex Atlanticus (1) cornetti (1) crema pasticcera (1) croissant (1) Cselenfi János (1) Csendes-óceán (1) csirkemell (1) csodaszer (1) csokikrém (1) csokimáz (1) csokis (1) csokis süti (1) csokoládé (3) csöröge (2) Csukás István (1) cukrászkrém (2) Dalai Láma (1) Datolyaszilva (1) diéta (1) dijoni mustár (2) dió (1) dióbél (1) diós (1) diós bejgli (1) disznóvér (1) DOP (2) édesnemes fűszerpaprika (1) egészséges édesség (1) egészséges ételek (1) Egyiptom (3) egytálétel (1) élesztő (1) Élet és Irodalom (1) Emilia-Romagna (4) érdekességek (1) erjedés (1) étekfogó (1) evés (1) fagylalt (1) fahéj (2) fánk (1) farsangi étel (1) fehér rizs (1) fenyőmag (1) fermentáció (1) Ferrero (1) focaccia (1) fokhagyma (1) földimogyoró (1) forgácsfánk (1) főtt must (1) főzelék (2) Franciaország (1) füge (1) fügeesszenciás joghurt (1) fűszer (1) fűszeres sajtgolyó (1) fűszerpaprika (1) fuszulyka (1) Gasztro (8) gasztronómia (3) Gasztronómia (3) gersli (1) globális felmelegedés (1) GMO (1) gnocchi (2) Gnocco (1) Gnocco fritto (1) gránátalma (1) Grecsó Krisztián (1) gyógyhatás (1) gyógynövény (2) gyógyulás (1) gyümölcsleves (1) házi joghurt (1) házi kenyér (1) házi mogyorókrém (1) házi nutella (1) Himalayablues (1) Hippokratész (2) Hús (1) I. Károly (1) II. Viktor Emanuel (1) indiai füge (1) Indul a bakterház (1) Irodalom (2) ivóvízhiány (1) jak (1) Japán (2) joghurt (1) Jókai (1) József Attila (1) juhtúrós puliszka (1) Jupiter makkja (1) K.Kovász & co. (1) kacsatojás (1) kakaó (1) Kakiszilva (1) kalács (1) kalocsai paprika (1) karácsonyi menü (1) kávés (1) kekszes süti (1) kelt fánk (1) kenyérsütés (1) kenyértészta (1) kivándorlás (1) Kobe marha (1) koleszterin (1) kolin (1) kolónia-összeomlás (1) konyhaművészet (1) könyv (1) kopra (1) Kosztolányi Dezső (2) kovász (2) kovászmag (1) középkori konyha (1) középkori magyar konyha (1) kukorica (1) kukoricaleves (1) Kutyaszar (1) L-carnitin (1) Laktobacillus bulgaricus (1) Lambrusco (1) láz (1) lazac (1) lázcsillapító (1) lecsó (1) lecsós pizza (1) lencse (1) Leonardo da Vinci (2) lepény (1) leveles tészta (1) leves (2) licopin (1) liszt nélkül (1) lúdláb (1) lúdláb torta (1) magyarok (1) majdnem Torta Barozzi (1) mák (1) mákkrém (1) mákony (1) mákos (1) mákos guba (1) mákos süti (1) Mandarinello (1) mandula (2) mandulapuding (1) mandulás süti (1) mandulatej (1) mángold (1) maradék (1) marcipán (1) marhahús (2) mascarpone (1) mascarpone házi (1) mazsola (1) mazsolabor (1) megfázás (1) méh (1) melanzana (1) melograno (1) méz (1) Minoh (1) mítosz (1) mocsi (1) Modena (3) mogyorókrém (1) Momo (1) Móricz Zsigmond (1) must (2) mustár (1) mustáros lazac (1) napraforgómag (1) narancslekvár (1) nátha (1) nektár (1) népi gyógymód (3) népi orvoslás (2) Nizza (1) növényi ösztrogén (1) nudli (1) nutella (1) nyerskoszt (1) Nyugat (1) O-bento (1) olaszok és magyarok (1) Olaszország (1) Olasz Királyság (1) olasz konyha (1) olasz sütemény (1) olívabogyó (1) olivaolaj (2) olívaolaj (1) olvasás (1) öntött saláta (1) Oriza Triznyák (1) őrölt paprika (1) őrölt pirospaprika (1) őstulok (1) Ovidius (1) Padlizsán (1) padlizsán (1) palacsinta (1) paprikaőrlemény (1) paradicsom (1) paradicsompüré (1) parboiled (1) parmezán sajt (3) Parmigiano Reggiano (1) Parti Nagy Lajos (1) paszuly (1) pellagra (1) pesto (1) Piaszt Erzsébet (1) pinoli (1) pizza (1) Polinézia (1) portói (1) probiotikumok (1) prosciutto (1) puding (1) rakott padlizsán (1) rák ellenszere (1) ramen leves (1) rántott csirke (1) rántott falevél (1) receptek (1) reformkonyha (1) reggeli (1) Regős Bendegúz (1) répatorta (1) repülés (1) ringló (1) rizs (1) rizses zöldséges hús (1) rizssör (1) Róma (1) római pizza (1) rózsavíz (1) rozsliszt (1) sáfrányos rizs (1) sajtgolyó (1) saláta (2) Salsomaggiore (1) Sandro Boticelli (1) sanguinaccio (1) San Geminiano (1) Savoyai-ház (1) sebgyógyulás (2) Simai Kristóf (1) soba tészta (1) solanin (1) sonka (1) sörélesztő (1) sós palacsinta (1) spagetti (1) spenót (2) Sri Lanka (1) Streptococcus thermophilus (1) sült disznóvér (1) Sült dudor (1) sütés (1) süti reggelire (1) süti sütés nélkül (1) szalagos fánk (1) szaloncukor (1) szardella (1) szarvasmarha (1) szegedi paprika (1) szerelem almája (1) szerelmi bájital (1) Szerzetesek (1) szicíliai narancs (1) szilva (1) szőlő (1) Taxidermia (1) tej (1) tejallergia (1) tejérzékenység (1) tejszín (1) Tendzin Gyaco (1) tengeri (1) természetes gyógyszer (2) testtömegindex (1) Tibet (1) tiramisu (1) tojás (1) tojásgyümölcs (1) tojáskód (1) tökmag (1) tökmagolaj (1) töltött palacsinta (1) tomatin (1) tönkölybúza (1) törökbúza (1) törökparadicsom (1) török ételek (1) tradícionális modenai balzsamecet (1) Trebbiano (1) tudomány (1) Tuvalu (1) tyúk (1) utazás (1) vadlazac (1) vadmajmok (1) vadrizs (1) vaj (1) Váncsa István (3) Vega (1) Vegetarianizmus (1) Vezúz (1) Vignola (1) Visegrád (1) Vitis Labrusca (1) wagyu (1) xocoatl (1) Záh Felicián (1) zöldborsó (1) zöldborsó főzelék (1) zöldcitrom (1) zöldség (1) zsír (1) Címkefelhő

A méz, a méhnász és a zamatos hányás

2013.01.30. 08:00 A könyv íze

méz 

Néhány amerikai kutató megvizsgálta, hogyan reagálnak az alkoholra a méhek. Az angol kutatók hogy csapkodhatják most a homlokukat! Arra jutottak, hogy minél nagyobb töménységű alkoholt fogyasztott el egy méh, annál kisebb valószínűséggel repült vagy párzott és annál nagyobb eséllyel feküdt lábaival a levegőben kalimpálva. Azt tapasztalták, hogy a legnagyobb töménységűt fogyasztók az idő nagy részét szárnyaikon fekve töltötték és nem tudtak felállni. Ebből azt a következtetést vonták le, hogy a méh és az ember agya molekuláris szinten hasonlóképpen reagál és a méhek is meghülyülnek, ha isznak. Micsoda felfedezés! Ajánlom ezeknek az elmés tudósoknak a mézet, sok bajon segít, bár abban nem vagyok bizonyos, hogy agyi problémák esetén is hatásos. Mi is mézzel édesítjük az életünket, szorgosan eszegetjük mostanság, amikor minden sarkon lesben áll egy vírus. Alma, fokhagyma, mustár és méz, ezek vannak a gyógyszeres szekrényben. Meg házi pálinka.

 

méhecske.jpg

Mindig is szerettem volna méhcsaládot, ellennének a többi állattal, amelyekre vágyom. A méhek nagyon szervezettek, mindenkinek megvan a dolga. Természetesen a királynő, vagyis az anyaméh él legtovább, 5 évig. A férfiak most felzúdulhatnak, hogy: de méh? Pedig csak most jön a java… A fiatal méhkirálynőnél hamar beindulnak a hormonok: 8 naposan már nászrepül. A levegőben párzik néhány herével, akiknek, a név kötelez, kizárólag ez a feladatuk, és a királynő illata csábítja oda őket. A nász sajnos Heréék számára végzetes, mert nemző szervük a párzást követően egyszerűen leszakad. Mennyire műanyag kerti székes az életünk hozzájuk képest. A királynő a hímivarsejteket egy “zacskóban” gyűjti össze. Tökös csaj. Ha a párzás nem volt sikeres, és hiába a sok hősi halott, megtermékenyítetlen petéket rak le. Az ilyen királynőre bosszú vár, jön  a méhész, mondjuk VIII. Henrik, Jonathan Rhys Meyers jóképében és ő vagy a méhek saját maguk egyszerűen lecserélik az anyakirálynőt. Aki szerencsésebb esetben igazán termékeny: naponta akár 3000 petét is képes lerakni a többiektől eltérő, hosszabb potrohával. A mézengúzok 21 nap múlva kelnek ki. A királynő illatanyagától egyébként minden és mindenki anya illatú lesz a környezetében, így találnak vissza a méhek a kaptárba. Egy méhcsalád kb. 60 ezer dolgozóból áll. A fiatalabb méhek kaptárt takarítanak és etetik az utódokat, az álcákat és a petéket. Az idősebbek feladata a viaszépítés. A kutatóméhek felderítik a virágokat, ha jó a felhozatal, visszatérnek és potrohukkal eltáncolják, merre van az arra. Kommunikatív aktus – így nevezik ezt. A virágok nektármirigyei által termelt édes folyadék mellett nagy kiterjedésű fenyőerdőkben a méhek a leveleken található édesharmatot (mézharmatot) is begyűjtik, melyet levéltetvek és  kabócák termelnek.

 

mézes ananász

A gyűjtőméhek virágról virágra szállnak az összetett cukrokat tartalmazó nektárért, amelyet aztán a mézgyomrukban tárolnak. Többfunkciós, még szűrő is van benne, a virágporokat, az esetleges baktérium és gomba spórákat is képes eltávolítani. Majd felböfögik a nektárt, ehhez hozzákeveredik az emzimeket tartalmazó garatváladékuk, amely egyszerű cukrokká bontja azt.  Eme hányadékot, azaz a mézet  a viaszsejtekben terítik el. Ekkor még igen magas a víztartalma, különben hamar megerjedne. Azonban ez folyamatosan csökken a meleg kaptárban. A páradús levegőt a méhek szárnyrezegtetésükkel keltett légárammal távolítják el a kaptárból. Ha a 90 százalékos víztartalomból 20 százalék körüli lesz, a sejtet lezárják viasszal. Nincs víztartalommérő kütyüjük, egyszerűen tudják. Mézbontó. Általában a méz egyébként arany színű. Minél sötétebb a színe, annál több ásványi anyag van benne. De előfordult, hogy például Elzászban kék mézet készítettek a méhek, torkosságuk okán. A közeli M&M's cukorkák feldolgozásával foglalkozó cég telephelyén ugyanis cukormázra bukkantak. 

 mézes tea

 

16 000 éves spanyolországi sziklarajzon látható a legrégebbi ábrázolás  lépes mézet gyűjtögető emberről. A görögök égi harmatnak nevezték, a mitológiában az istenek újszülöttjeinek kizárólagos tápláléka, az istenek eledele: úgy tartották, örök ifjúságot és halhatatlanságot biztosít és még a  sebek is begyógyulnak tőle. A fáraók sírjába hermetikusan lezárt mézes bödönöket találtak, amelyek megőrizték többezer éven át  tartalmukat. Micimackó nagyon szeretett volna fáraó lenni, talált volna egy-két gondolkodó sarkot is a piramisok belsejében. Még Hammurapi törvényeiben is szerepel a mennyei manna. Az ayurvedikus gyógyászat már háromezer évvel ezelőtt más-más mézet ajánlott a különböző betegségekre. Pitagorasz a hosszú élet titkát látta benne. A római fürdőkben az ismerkedni vágyók mézes vizet küldtek a kiszemeltjüknek, a Távol-Keleten pedig sokszor a gátlásos újdonsült férjet méz alapú nászborral itatták, hogy leküzdje szemérmességét és vágya fellobbanjon. Szent István királyunk három okiratában is foglalkozik a méhészettel, nagy becsben tartották eleink. Mária Terézia még méhészeti főiskolát is alapított. 

A japán vérengző óriásdarazsakról hallottatok? Egymagukban nem olyan nagy az arcuk, bandában támadnak.  Igen rövid idő alatt akár egy egész méhkolóniát képesek kiírtani, ha rábukkanak a kaptárjukra, szó szerint felkoncolják a méheket. Ezért érdekes védekezőmechnizmust fejlesztettek ki a szigetországi méhecskék: elevenen megsütik a betolakodókat. Elbújnak a kaptárban, ha közelít a banda, majd vagy ötszázan rávetik magukat egy-egy darázsra, rezgő méhlabdát képezve körülötte. Fifikásak, mert a mozgásukkal hőt termelnek, amely a méhlabda belsejében eléri a darázs számára végzetes 47 Celsius fok körüli hőmérsékletet. A japán méhecskék 47,8 fokig hőállóak, így az Evolúció nevű társasjátékban néha ők húzzák a Jolly Jokert. Amúgy az embert sem kíméli a gyilkos darázs: az éghajlatváltozás miatt Ázsiában egyre több gondot okoz, hogy az embereket is megtámadja, a bőrön puskagolyó nagyságú lyukakat ütve bénulást és halált is okozhat a mérgük. 

 

ananász

A méz évezredeken át megfelelt édesítőszerként, legyen ez még évezredekig így. A szervezetünk számára szükséges 24 ásványi anyagból 22 megtalálható benne. Mintegy hetven féle  gyógy-, és fiziológiai hatással bír. A méz kiváló szénhidrátforrás, gazdag ásványi anyagokban, tartalmaz vitaminokat, szerves savakat, illóolajokat és fontos enzimeket, aminosavakat, fehérjéket és egyéb bioaktív anyagokat. Elsősorban C- és B-vitamin, kalcium, folsav és nikotinsav, foszfor, nátrium, cink, réz és vas van benne. Baktériumölő, nagyon magas az antioxidáns tartalma,  jelentős antibiotikus hatással rendelkezik. 40 °C-on  megindul az enzimek bomlása, ezért nem szabad például forrón a teába tenni. A lépes mézben lévő viasz és propolisz fokozza a méz hatékonyságát nyálkahártya-gyulladások, illetve immungyengeség esetén. A sebek is sokkal gyorsabban gyógyulnak, ha mézet kenünk rá, de kenhetjük a hajunkra is. Idővel kikristályosodik, de ez nem változtat a minőségén. Számos vizsgálat megállapította, hogy a boltban kapható mézek nagy része silány minőségű vagy hamisított, ezen azonban már meg se lepődünk.  Inkább megbízható termelőtől vásároljunk.

 

citromos méz

Télen jó szolgálatot tehet, ha egy biocitromot alaposan megmosunk, felkarikázzuk és beletesszük egy csupor mézbe. Minden nap reggel és este együnk belőle egy evőkanállal. Gyömbérrel is megbolondíthatjuk. 

 

mézes ananász joghurttal

Ízesítőként is használhatjuk. Tisztítsunk meg egy ananászt, távolítsuk el a csutkáját és szeleteljük fel karikákra. Ezután az ananászt rumba áztatjuk (de  főtt musttal is kipróbáltam), mézben megforgatjuk, majd sütőben kicsit meggrillezzük. Házi meggylekváros joghurttal párosítottam. Mézes csibemell is készülhet: kevés olajon megpirítjuk a husi mindkét oldalát, majd egy mézből, pirospaprikából, néhány csepp narancsból és sóból álló pépben hagyjuk állni. Ezután a serpenyőben fél-fél perc alatt enyhén ismét megkapatjuk mindkét oldalát.

 

mézes csibemell

P.s.: Sajnos a mézelő méhek populációja – amely jelentős szerepet játszik a növények szaporodásában és egyfajta lakmuszpapírként jelzi a természet állapotát – az úgynevezett kolónia-összeomlás következtében 20-50 százalékkal csökkent az elmúlt húsz évben. A jelenséget eddig vírusok, atkák, az urbanizáció és az időjárás megváltozásának hatásaival magyarázták. Egyre biztosabb azonban, hogy a rovarok elsősorban a kémiai behatások és vegyszerek miatt pusztulnak nagy számmal. A pici kis állat jelzi, mennyire beteg a Földünk… Nagy falat és nem könnyen emészthető “A hülyeség kora” című film, de nagyon ajánlom mindenkinek!

Szólj hozzá!

Címkék: méz méh csirkemell nektár ananász antibiotikum sebgyógyulás népi gyógymód citromos méz kolónia-összeomlás A hülyeség kora természetes gyógyszer népi orvoslás

A bejegyzés trackback címe:

https://akonyvize.blog.hu/api/trackback/id/tr625051805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása