A KÖNYV ÍZE

Konyha, kultúra, étel és irodalom. Ízletes körítés, érdekes történetekkel szórakoztatás, az egyszerűség nagyszerűsége. Alapanyagok és kíváncsiság.

portré.jpg

book5b.jpg

 

Miner.hu

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

Creative Commons Licenc

A blogon található írások, saját fotók a szerző  tulajdonát képezik, ezek másolása, terjesztése akár részletként is csak előzetes írásbeli engedéllyel lehetséges. Kivételt képez az Index2, illetve azok a gyűjtőportálok is, ahol nem közlik az egész írást, csak annak első pár sorát, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.

postaláda.jpg

kantortothkriszta@gmail.com

Címkék

"Charmat" (1) aceto balsamico (1) aceto balsamico di Modena (1) Ady (1) aioli (1) ajurvédikus gyógyítás (1) allicin (1) alliin (1) alma (1) Almásy László (1) almás süti (1) ananász (1) ananász-papaya lekvár (1) antibiotikum (1) anyakovász (1) aranyalma (1) árpa (3) Árvalányok (1) aszalt gyümölcs (1) asztalnok mester (1) Attila (1) azzurri (1) Az angol beteg (1) A hülyeség kora (1) A szerelem almája (1) bab (1) babapiskóta (1) Bagna cauda (1) Bálint gazda (1) balzsamecet (1) Balzsamecet (1) barna rizs (1) Barolo (1) bejgli (1) Besztercei (1) betegség (1) bicsérdizmus (1) Bicsérdy Béla (2) bobojka (1) Boccaccio (1) bodzalekvár (1) bonbon (1) bormártás (1) bőrrák (1) briós (1) Buddha (1) Buddhizmus (2) Cato (1) Ceylon (1) Charlie és a csokigyár (1) chili con carne (1) citromos méz (1) Codex Atlanticus (1) cornetti (1) crema pasticcera (1) croissant (1) Cselenfi János (1) Csendes-óceán (1) csirkemell (1) csodaszer (1) csokikrém (1) csokimáz (1) csokis (1) csokis süti (1) csokoládé (3) csöröge (2) Csukás István (1) cukrászkrém (2) Dalai Láma (1) Datolyaszilva (1) diéta (1) dijoni mustár (2) dió (1) dióbél (1) diós (1) diós bejgli (1) disznóvér (1) DOP (2) édesnemes fűszerpaprika (1) egészséges édesség (1) egészséges ételek (1) Egyiptom (3) egytálétel (1) élesztő (1) Élet és Irodalom (1) Emilia-Romagna (4) érdekességek (1) erjedés (1) étekfogó (1) evés (1) fagylalt (1) fahéj (2) fánk (1) farsangi étel (1) fehér rizs (1) fenyőmag (1) fermentáció (1) Ferrero (1) focaccia (1) fokhagyma (1) földimogyoró (1) forgácsfánk (1) főtt must (1) főzelék (2) Franciaország (1) füge (1) fügeesszenciás joghurt (1) fűszer (1) fűszeres sajtgolyó (1) fűszerpaprika (1) fuszulyka (1) Gasztro (8) Gasztronómia (3) gasztronómia (3) gersli (1) globális felmelegedés (1) GMO (1) gnocchi (2) Gnocco (1) Gnocco fritto (1) gránátalma (1) Grecsó Krisztián (1) gyógyhatás (1) gyógynövény (2) gyógyulás (1) gyümölcsleves (1) házi joghurt (1) házi kenyér (1) házi mogyorókrém (1) házi nutella (1) Himalayablues (1) Hippokratész (2) Hús (1) I. Károly (1) II. Viktor Emanuel (1) indiai füge (1) Indul a bakterház (1) Irodalom (2) ivóvízhiány (1) jak (1) Japán (2) joghurt (1) Jókai (1) József Attila (1) juhtúrós puliszka (1) Jupiter makkja (1) K.Kovász & co. (1) kacsatojás (1) kakaó (1) Kakiszilva (1) kalács (1) kalocsai paprika (1) karácsonyi menü (1) kávés (1) kekszes süti (1) kelt fánk (1) kenyérsütés (1) kenyértészta (1) kivándorlás (1) Kobe marha (1) koleszterin (1) kolin (1) kolónia-összeomlás (1) konyhaművészet (1) könyv (1) kopra (1) Kosztolányi Dezső (2) kovász (2) kovászmag (1) középkori konyha (1) középkori magyar konyha (1) kukorica (1) kukoricaleves (1) Kutyaszar (1) L-carnitin (1) Laktobacillus bulgaricus (1) Lambrusco (1) láz (1) lazac (1) lázcsillapító (1) lecsó (1) lecsós pizza (1) lencse (1) Leonardo da Vinci (2) lepény (1) leveles tészta (1) leves (2) licopin (1) liszt nélkül (1) lúdláb (1) lúdláb torta (1) magyarok (1) majdnem Torta Barozzi (1) mák (1) mákkrém (1) mákony (1) mákos (1) mákos guba (1) mákos süti (1) Mandarinello (1) mandula (2) mandulapuding (1) mandulás süti (1) mandulatej (1) mángold (1) maradék (1) marcipán (1) marhahús (2) mascarpone (1) mascarpone házi (1) mazsola (1) mazsolabor (1) megfázás (1) méh (1) melanzana (1) melograno (1) méz (1) Minoh (1) mítosz (1) mocsi (1) Modena (3) mogyorókrém (1) Momo (1) Móricz Zsigmond (1) must (2) mustár (1) mustáros lazac (1) napraforgómag (1) narancslekvár (1) nátha (1) nektár (1) népi gyógymód (3) népi orvoslás (2) Nizza (1) növényi ösztrogén (1) nudli (1) nutella (1) nyerskoszt (1) Nyugat (1) O-bento (1) olaszok és magyarok (1) Olaszország (1) Olasz Királyság (1) olasz konyha (1) olasz sütemény (1) olívabogyó (1) olivaolaj (2) olívaolaj (1) olvasás (1) öntött saláta (1) Oriza Triznyák (1) őrölt paprika (1) őrölt pirospaprika (1) őstulok (1) Ovidius (1) padlizsán (1) Padlizsán (1) palacsinta (1) paprikaőrlemény (1) paradicsom (1) paradicsompüré (1) parboiled (1) parmezán sajt (3) Parmigiano Reggiano (1) Parti Nagy Lajos (1) paszuly (1) pellagra (1) pesto (1) Piaszt Erzsébet (1) pinoli (1) pizza (1) Polinézia (1) portói (1) probiotikumok (1) prosciutto (1) puding (1) rakott padlizsán (1) rák ellenszere (1) ramen leves (1) rántott csirke (1) rántott falevél (1) receptek (1) reformkonyha (1) reggeli (1) Regős Bendegúz (1) répatorta (1) repülés (1) ringló (1) rizs (1) rizses zöldséges hús (1) rizssör (1) Róma (1) római pizza (1) rózsavíz (1) rozsliszt (1) sáfrányos rizs (1) sajtgolyó (1) saláta (2) Salsomaggiore (1) Sandro Boticelli (1) sanguinaccio (1) San Geminiano (1) Savoyai-ház (1) sebgyógyulás (2) Simai Kristóf (1) soba tészta (1) solanin (1) sonka (1) sörélesztő (1) sós palacsinta (1) spagetti (1) spenót (2) Sri Lanka (1) Streptococcus thermophilus (1) sült disznóvér (1) Sült dudor (1) sütés (1) süti reggelire (1) süti sütés nélkül (1) szalagos fánk (1) szaloncukor (1) szardella (1) szarvasmarha (1) szegedi paprika (1) szerelem almája (1) szerelmi bájital (1) Szerzetesek (1) szicíliai narancs (1) szilva (1) szőlő (1) Taxidermia (1) tej (1) tejallergia (1) tejérzékenység (1) tejszín (1) Tendzin Gyaco (1) tengeri (1) természetes gyógyszer (2) testtömegindex (1) Tibet (1) tiramisu (1) tojás (1) tojásgyümölcs (1) tojáskód (1) tökmag (1) tökmagolaj (1) töltött palacsinta (1) tomatin (1) tönkölybúza (1) törökbúza (1) törökparadicsom (1) török ételek (1) tradícionális modenai balzsamecet (1) Trebbiano (1) tudomány (1) Tuvalu (1) tyúk (1) utazás (1) vadlazac (1) vadmajmok (1) vadrizs (1) vaj (1) Váncsa István (3) Vega (1) Vegetarianizmus (1) Vezúz (1) Vignola (1) Visegrád (1) Vitis Labrusca (1) wagyu (1) xocoatl (1) Záh Felicián (1) zöldborsó (1) zöldborsó főzelék (1) zöldcitrom (1) zöldség (1) zsír (1) Címkefelhő

Kakiszilva, a hét erény fájának gyümölcse

2012.11.03. 08:00 A könyv íze

kakigyümölcs sütivel

 

Amikor már a tökkel torkig vagyunk, mondjuk most, érdemes a többi narancsszínben pompázó őszi termésből is készíteni valami csemegét. Nekem így született a Mandarinello-val áztatott almás-répás süti kakiszilvával töltve. Vitamin és narancssárga színorgia a javából…

 

mandarin

Érdemes ültetni  a kertünkbe sárgabarack és mézízű datolyaszilvát adó fát, pompázatos látványú, jól tűri a fagyot és még télen is szedhetünk róla gyümölcsöt. A legrégebb óta ismert gyümölcsök egyike, Kínában már 2000 évvel ezelőtt termesztették. A kakiszilva, datolyaszilva vagy japánlótusz az ébenfafélékhez tartozó  kultúrnövényfaj. Délkelet-Ázsia, Kína és India ősi kultúrnövénye, ezért  a Kelet almájának is nevezik. A kínaiak a hét erény fájának tartják: sokáig él, nagy árnyékot ad, a madarak fészket rakhatnak az ágaira, nem bántják a paraziták, az őszi  sárga-piros lombozat  a fagyokig nagyon látványos, a fája kiváló tüzelőanyag és nagyon jó trágyát ad a bőséges lombozat. Japánban és Olaszországban is nagyon elterjedt gyümölcs, sok kertben díszlik télen a már lombtalan, de  a fenthagyott gyümölcsök miatt még narancs színben pompázó fa. A béke fájának is nevezik: az  1945 augusztusi Nagaszaki elleni atomtámadást csak néhány kakifa élte túl…

 

kakiszilva

A datolyaszilva a lombok elszíneződésével egyidőben, ősszel kezd érni, termése akár a fél kg-ot is elérheti. Lehet gömb, lapított gömb és megnyúlt alakú is. Éretlenül nem érdemes megkóstolni, akár “szájzárat” is kaphatunk, olyan keserű. Utóérés után lesz narancssárga húsa puha és édes, melyet kikanalazva érdemes fogyasztani. A konyhában alma mellé téve például 2-3 nap alatt beérik. Aszalva is nagyon ízletes, a gyümölcscukor kiül az aszalványra, márványszerűvé varázsolva azt. 100 grammja mindösze 65 kalória, gyümölcs- és szőlőcukor-tartalma eléri a 17-25 %-ot.  Csersavon kívül sok citrom- és almasav rejlik benne. Jelentős a A-, C-, P, B1-, B2-, és E-vitamin tartalma. Kálium, magnézium és jód, jelentős mértékű vas, kalcium, foszfor, kis mennyiségben mangán és réz található benne.

 

kaki

A kakiszilva is gyógynövény: nagy  rost- és a pektintartalma miatt jó hatással van a bélrendszerre. Fontos szerepe van a pajzsmirigy betegségek, a magas vérnyomás, az érelmeszesedés, a fogínysorvadás, a vérszegénység megelőzésében és kezelésében. A megszárított terméskocsányból és csészéből készített főzet a kínai gyógyászatban köhögés és légzési nehézségek elleni szer.

 

mandarin felülről

Ázsiában bort és likőrt is készítenek belőle. Délkelet-Ázsiában a szétfőzött termések pépjét kis lepények formájában megszárítják. Megpörkölt magja kávépótló. Az éretlen termések cseranyagát bőrök kidolgozására használják. Fogyasztható nyersen, gyümölcsléként, aszalva, lekvárként, befőttként és tárolhatjuk lefagyasztva is.

 

répatorta

A narancsszínű csemegéhez lereszeltem 25 dkg sárgarépát, egy szem almát és egy biocitrom héját. 20 dkg őrölt nádcukrot kikevertem 3 tojás sárgájával, majd 1 dl napraforgóolajjal. Ehhez kevertem 30 dkg lisztet, melyben fél csomag sütőpor is volt. Habbá vertem a 3 tojásfehérjét csipet sóval és a masszához kevertem. Sütiformában 170 fokon 30 perc alatt megsütöttem, majd pogácsaszaggatóval kerek formákat készítettem. Kiszedtem néhány kakiszilva belsejét, egy picit összeturmixoltam. Mandarinlikőrbe áztattam a felnőtteknek szánt sütik alját, majd megkentem mindegyiket kakiszilva belsejéből frissen készített lekvárral. Néhány mandarint cukorban megforgattam majd serpenyőben enyhén karamellizáltam és  ezzel kínáltam. 

 

kakifa

tojás és répa

 

 


mandarinok

Szólj hozzá!

Címkék: répatorta Kakiszilva Datolyaszilva Mandarinello

A bejegyzés trackback címe:

https://akonyvize.blog.hu/api/trackback/id/tr34886167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása