A KÖNYV ÍZE

Konyha, kultúra, étel és irodalom. Ízletes körítés, érdekes történetekkel szórakoztatás, az egyszerűség nagyszerűsége. Alapanyagok és kíváncsiság.

portré.jpg

book5b.jpg

 

Miner.hu

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

Creative Commons Licenc

A blogon található írások, saját fotók a szerző  tulajdonát képezik, ezek másolása, terjesztése akár részletként is csak előzetes írásbeli engedéllyel lehetséges. Kivételt képez az Index2, illetve azok a gyűjtőportálok is, ahol nem közlik az egész írást, csak annak első pár sorát, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.

postaláda.jpg

kantortothkriszta@gmail.com

Címkék

"Charmat" (1) aceto balsamico (1) aceto balsamico di Modena (1) Ady (1) aioli (1) ajurvédikus gyógyítás (1) allicin (1) alliin (1) alma (1) Almásy László (1) almás süti (1) ananász (1) ananász-papaya lekvár (1) antibiotikum (1) anyakovász (1) aranyalma (1) árpa (3) Árvalányok (1) aszalt gyümölcs (1) asztalnok mester (1) Attila (1) azzurri (1) Az angol beteg (1) A hülyeség kora (1) A szerelem almája (1) bab (1) babapiskóta (1) Bagna cauda (1) Bálint gazda (1) balzsamecet (1) Balzsamecet (1) barna rizs (1) Barolo (1) bejgli (1) Besztercei (1) betegség (1) bicsérdizmus (1) Bicsérdy Béla (2) bobojka (1) Boccaccio (1) bodzalekvár (1) bonbon (1) bormártás (1) bőrrák (1) briós (1) Buddha (1) Buddhizmus (2) Cato (1) Ceylon (1) Charlie és a csokigyár (1) chili con carne (1) citromos méz (1) Codex Atlanticus (1) cornetti (1) crema pasticcera (1) croissant (1) Cselenfi János (1) Csendes-óceán (1) csirkemell (1) csodaszer (1) csokikrém (1) csokimáz (1) csokis (1) csokis süti (1) csokoládé (3) csöröge (2) Csukás István (1) cukrászkrém (2) Dalai Láma (1) Datolyaszilva (1) diéta (1) dijoni mustár (2) dió (1) dióbél (1) diós (1) diós bejgli (1) disznóvér (1) DOP (2) édesnemes fűszerpaprika (1) egészséges édesség (1) egészséges ételek (1) Egyiptom (3) egytálétel (1) élesztő (1) Élet és Irodalom (1) Emilia-Romagna (4) érdekességek (1) erjedés (1) étekfogó (1) evés (1) fagylalt (1) fahéj (2) fánk (1) farsangi étel (1) fehér rizs (1) fenyőmag (1) fermentáció (1) Ferrero (1) focaccia (1) fokhagyma (1) földimogyoró (1) forgácsfánk (1) főtt must (1) főzelék (2) Franciaország (1) füge (1) fügeesszenciás joghurt (1) fűszer (1) fűszeres sajtgolyó (1) fűszerpaprika (1) fuszulyka (1) Gasztro (8) gasztronómia (3) Gasztronómia (3) gersli (1) globális felmelegedés (1) GMO (1) gnocchi (2) Gnocco (1) Gnocco fritto (1) gránátalma (1) Grecsó Krisztián (1) gyógyhatás (1) gyógynövény (2) gyógyulás (1) gyümölcsleves (1) házi joghurt (1) házi kenyér (1) házi mogyorókrém (1) házi nutella (1) Himalayablues (1) Hippokratész (2) Hús (1) I. Károly (1) II. Viktor Emanuel (1) indiai füge (1) Indul a bakterház (1) Irodalom (2) ivóvízhiány (1) jak (1) Japán (2) joghurt (1) Jókai (1) József Attila (1) juhtúrós puliszka (1) Jupiter makkja (1) K.Kovász & co. (1) kacsatojás (1) kakaó (1) Kakiszilva (1) kalács (1) kalocsai paprika (1) karácsonyi menü (1) kávés (1) kekszes süti (1) kelt fánk (1) kenyérsütés (1) kenyértészta (1) kivándorlás (1) Kobe marha (1) koleszterin (1) kolin (1) kolónia-összeomlás (1) konyhaművészet (1) könyv (1) kopra (1) Kosztolányi Dezső (2) kovász (2) kovászmag (1) középkori konyha (1) középkori magyar konyha (1) kukorica (1) kukoricaleves (1) Kutyaszar (1) L-carnitin (1) Laktobacillus bulgaricus (1) Lambrusco (1) láz (1) lazac (1) lázcsillapító (1) lecsó (1) lecsós pizza (1) lencse (1) Leonardo da Vinci (2) lepény (1) leveles tészta (1) leves (2) licopin (1) liszt nélkül (1) lúdláb (1) lúdláb torta (1) magyarok (1) majdnem Torta Barozzi (1) mák (1) mákkrém (1) mákony (1) mákos (1) mákos guba (1) mákos süti (1) Mandarinello (1) mandula (2) mandulapuding (1) mandulás süti (1) mandulatej (1) mángold (1) maradék (1) marcipán (1) marhahús (2) mascarpone (1) mascarpone házi (1) mazsola (1) mazsolabor (1) megfázás (1) méh (1) melanzana (1) melograno (1) méz (1) Minoh (1) mítosz (1) mocsi (1) Modena (3) mogyorókrém (1) Momo (1) Móricz Zsigmond (1) must (2) mustár (1) mustáros lazac (1) napraforgómag (1) narancslekvár (1) nátha (1) nektár (1) népi gyógymód (3) népi orvoslás (2) Nizza (1) növényi ösztrogén (1) nudli (1) nutella (1) nyerskoszt (1) Nyugat (1) O-bento (1) olaszok és magyarok (1) Olaszország (1) Olasz Királyság (1) olasz konyha (1) olasz sütemény (1) olívabogyó (1) olivaolaj (2) olívaolaj (1) olvasás (1) öntött saláta (1) Oriza Triznyák (1) őrölt paprika (1) őrölt pirospaprika (1) őstulok (1) Ovidius (1) padlizsán (1) Padlizsán (1) palacsinta (1) paprikaőrlemény (1) paradicsom (1) paradicsompüré (1) parboiled (1) parmezán sajt (3) Parmigiano Reggiano (1) Parti Nagy Lajos (1) paszuly (1) pellagra (1) pesto (1) Piaszt Erzsébet (1) pinoli (1) pizza (1) Polinézia (1) portói (1) probiotikumok (1) prosciutto (1) puding (1) rakott padlizsán (1) rák ellenszere (1) ramen leves (1) rántott csirke (1) rántott falevél (1) receptek (1) reformkonyha (1) reggeli (1) Regős Bendegúz (1) répatorta (1) repülés (1) ringló (1) rizs (1) rizses zöldséges hús (1) rizssör (1) Róma (1) római pizza (1) rózsavíz (1) rozsliszt (1) sáfrányos rizs (1) sajtgolyó (1) saláta (2) Salsomaggiore (1) Sandro Boticelli (1) sanguinaccio (1) San Geminiano (1) Savoyai-ház (1) sebgyógyulás (2) Simai Kristóf (1) soba tészta (1) solanin (1) sonka (1) sörélesztő (1) sós palacsinta (1) spagetti (1) spenót (2) Sri Lanka (1) Streptococcus thermophilus (1) sült disznóvér (1) Sült dudor (1) sütés (1) süti reggelire (1) süti sütés nélkül (1) szalagos fánk (1) szaloncukor (1) szardella (1) szarvasmarha (1) szegedi paprika (1) szerelem almája (1) szerelmi bájital (1) Szerzetesek (1) szicíliai narancs (1) szilva (1) szőlő (1) Taxidermia (1) tej (1) tejallergia (1) tejérzékenység (1) tejszín (1) Tendzin Gyaco (1) tengeri (1) természetes gyógyszer (2) testtömegindex (1) Tibet (1) tiramisu (1) tojás (1) tojásgyümölcs (1) tojáskód (1) tökmag (1) tökmagolaj (1) töltött palacsinta (1) tomatin (1) tönkölybúza (1) törökbúza (1) törökparadicsom (1) török ételek (1) tradícionális modenai balzsamecet (1) Trebbiano (1) tudomány (1) Tuvalu (1) tyúk (1) utazás (1) vadlazac (1) vadmajmok (1) vadrizs (1) vaj (1) Váncsa István (3) Vega (1) Vegetarianizmus (1) Vezúz (1) Vignola (1) Visegrád (1) Vitis Labrusca (1) wagyu (1) xocoatl (1) Záh Felicián (1) zöldborsó (1) zöldborsó főzelék (1) zöldcitrom (1) zöldség (1) zsír (1) Címkefelhő

Napindító zöldcitromos joghurtos süti

2012.09.24. 07:35 A könyv íze

 

süt1.jpg

Mivel is indíthatnánk jobban a napot, mint egy szelet napfény színű sütivel. S ha napsütés, akkor legyen valami zöld is hozzá! A zöldcitromos joghurtsüti  szempillantás alatt elkészül.

Keverék: ilyen típusú a sütemény és ezt jelenti a török jogurt szó, feltételezések szerint onnan is származik e tejtermék. Már “Az Ezeregyéjszaka meséi”-ben is felbukkant, a joghurt az araboknál nagyon elterjedt volt, a föníciaiak, a görögök, az egyiptomiak és a rómaiak is fogyasztották. Az indiai konyhában a mai napig az egyik legfontosabb  alapanyag.

Hírnév övezte:  csodaszer, orvosság álmatlanság és  tuberkulózis ellen,  valamint  segíti a vérképződést - tartották. Mígnem Ilja Iljics Mechnikov orosz mikrobiológus, akit  izgatott a sok joghurtot fogyasztó bolgárok hosszú életének titka, laboratóriumban is megvizsgálta azt. Izolálta is azon nyomban a Lactobacillus bulgaricust, a tej  fermentációjáért, azaz erjedéséért felelős egyik baktériumot.  Abban a hitben, hogy ez a lactobacillus elengedhetetlen a jó egészség megőrzéséhez, sikerült meggyőzni a vállalkozó Isaac Carassot, hogy ipari technológiákkal is állítsanak elő joghurtot. Az utóbbi nevéhez fűződik az 1919-ben elsőként készített joghurt egy barcelonai üzemben, a  Danone  cég égisze alatt…

A tápanyagtartalom attól függően változik, hogy milyen típusú tejet használnak, és mekkora annak zsírtartalma. Értékek 100 grammonként:

Fehérje: 3,7 g.

Zsír: 3,2 g.

Szénhidrát: 4,6 g.

Ásvány-(különösen a kalcium)

B-komplex vitaminok

pantoténsav

vitamin PP

Ez a különleges tartalom teszi a joghurtot a mindennapi étkezés fontos részévé. A baktériumok a tejcukor egy részét tejsavvá alakítják át, a fehérje pedig megalvad. Így a  fehérjék a tejsavbaktériumoknak köszönhetően már  részben “megemésztődtek”, könnyebben befogadható a szervezet számára és ezért különösen ajánlott sportolóknak  és  a növekedő szervezet számára a joghurt fogyasztása.

A tej erjesztését a Streptococcus thermophilus kezdi és ezt a munkát fejezi be a  Lactobacillus bulgaricus. A reklámokkal ellentétben ezek semmilyen hatással nincsenek a bélrendszerre, ugyanis  a gyomornedv azonnal elpusztítja őket, nem szívlelik a savas környezetet.

A probiotikumok azok, amelyeket előszeretettel kezdtek el belekeverni az  orvosok tanácsára némely  joghurtba. Ezek a baktériumok jelen vannak az emberi szervezetben, az antibiotikumos kezelés, stressz vagy helytelen táplálkozás miatt  megsérült baktériumflórát képesek helyreállítani.  A probiotikumok  jótékonyak, ellenállnak a  gyomornedveknek sőt szaporodni is tudnak a gyomor-bél traktusban. Hatással vannak az emésztésre,  megakadályozzák a bélrendszeri fertőzéseket  és  a gombák támadását, erősítik az immunrendszert,  úgynevezett "természetes antibiotikumok". Fő probiotikumok a szépséges nevű Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Lactobacillus lactis, Bifidobacterium bifidum.

Joghurtot házilag is könnyedén készíthetünk: teljes tejből, minél zsírosabb házitejből a legjobb készíteni, ha bolti tej, akkor zacskós a legjobb. Még szójatejből is készíthetnek az igazán türelmesek. A tejet lassan, legalább 20-25 percig melegítsük fel forrásig, majd hagyjuk hűlni. Ezután ha visszahűlt a megfelelő hőmérsékletre (lsd. alább) akkor adjunk hozzá 3 evőkanál élőflórás, élő joghurtkultúrát tartalmazó natúr joghurtot, azaz oltsuk be:  

- Ha 40-45°C közötti tejhőmérsékleten tesszük ezt és letakarva tartjuk (szárazdunszt, sütő), a fermentáció következtében a joghurt néhány órán belül el is készül, bár durva szerkezetű joghurtunk lesz. Ez akár 8 óra alatt is elérhető.

- Ha 30-35°C közötti hőmérsékleten tartjuk a tejet, jóval finomabb szerkezetű joghurtunk lesz, amely a savót is homogénebben tárolja. Ez az akció 18-20 órát is igénybe vehet. Rekkenő hőségben ezt könnyű kivitelezni.

Ha elkészült a joghurtunk, néhány napig hűtőben tárolhatjuk, én ezzel oltottam be mindig a következő adagot. A gyerekeknek először nem ízlett, mert hozzászoktak az ipari “joghurt” ízhez, de friss gyümölccsel elturmixolva vagy  a varázsszót: - “shake”! - bedobva már bejött. Sokkal több hasznos anyag van benne, mint a boltiban, tudjuk, miből van és ráadásul adalékanyagmentes. Lehet tovább is kísérletezni: ha még finomabbat szeretnénk, adhatunk hozzá tejszínt. Ha pedig vászonkendőbe kötjük és hagyjuk kicsöpögni a savót, még krémesebb lesz a joghurtunk.

A joghurtot most zöldcitromos süti készítéséhez használtam, amelyet reggelire gyorsan össze lehet dobni. Előmelegítettem a sütőt 160-170 fokra. 3 tojást elkevertem 20 dkg nádcukorral,  2 dl natúr joghurttal. Hozzáadtam 1 dl olivaolajat, majd elkevertem 30 dkg, sütőporral kiegészített liszttel. A keverékbe belereszeltem két alaposan megtisztított (bio)zöldcitrom héját. A tésztát tortaformába öntöttem és fél óra alatt kisütöttem. Most bodzalekvárral kínáltam.

P1080607.JPG

süt2.jpg

süt4.jpg

joghur.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: joghurt házi joghurt bodzalekvár zöldcitrom erjedés probiotikumok Laktobacillus bulgaricus Streptococcus thermophilus fermentáció süti reggelire

A bejegyzés trackback címe:

https://akonyvize.blog.hu/api/trackback/id/tr484798795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása