A KÖNYV ÍZE

Konyha, kultúra, étel és irodalom. Ízletes körítés, érdekes történetekkel szórakoztatás, az egyszerűség nagyszerűsége. Alapanyagok és kíváncsiság.

portré.jpg

book5b.jpg

 

Miner.hu

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

Creative Commons Licenc

A blogon található írások, saját fotók a szerző  tulajdonát képezik, ezek másolása, terjesztése akár részletként is csak előzetes írásbeli engedéllyel lehetséges. Kivételt képez az Index2, illetve azok a gyűjtőportálok is, ahol nem közlik az egész írást, csak annak első pár sorát, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.

postaláda.jpg

kantortothkriszta@gmail.com

Címkék

"Charmat" (1) aceto balsamico (1) aceto balsamico di Modena (1) Ady (1) aioli (1) ajurvédikus gyógyítás (1) allicin (1) alliin (1) alma (1) Almásy László (1) almás süti (1) ananász (1) ananász-papaya lekvár (1) antibiotikum (1) anyakovász (1) aranyalma (1) árpa (3) Árvalányok (1) aszalt gyümölcs (1) asztalnok mester (1) Attila (1) azzurri (1) Az angol beteg (1) A hülyeség kora (1) A szerelem almája (1) bab (1) babapiskóta (1) Bagna cauda (1) Bálint gazda (1) Balzsamecet (1) balzsamecet (1) barna rizs (1) Barolo (1) bejgli (1) Besztercei (1) betegség (1) bicsérdizmus (1) Bicsérdy Béla (2) bobojka (1) Boccaccio (1) bodzalekvár (1) bonbon (1) bormártás (1) bőrrák (1) briós (1) Buddha (1) Buddhizmus (2) Cato (1) Ceylon (1) Charlie és a csokigyár (1) chili con carne (1) citromos méz (1) Codex Atlanticus (1) cornetti (1) crema pasticcera (1) croissant (1) Cselenfi János (1) Csendes-óceán (1) csirkemell (1) csodaszer (1) csokikrém (1) csokimáz (1) csokis (1) csokis süti (1) csokoládé (3) csöröge (2) Csukás István (1) cukrászkrém (2) Dalai Láma (1) Datolyaszilva (1) diéta (1) dijoni mustár (2) dió (1) dióbél (1) diós (1) diós bejgli (1) disznóvér (1) DOP (2) édesnemes fűszerpaprika (1) egészséges édesség (1) egészséges ételek (1) Egyiptom (3) egytálétel (1) élesztő (1) Élet és Irodalom (1) Emilia-Romagna (4) érdekességek (1) erjedés (1) étekfogó (1) evés (1) fagylalt (1) fahéj (2) fánk (1) farsangi étel (1) fehér rizs (1) fenyőmag (1) fermentáció (1) Ferrero (1) focaccia (1) fokhagyma (1) földimogyoró (1) forgácsfánk (1) főtt must (1) főzelék (2) Franciaország (1) füge (1) fügeesszenciás joghurt (1) fűszer (1) fűszeres sajtgolyó (1) fűszerpaprika (1) fuszulyka (1) Gasztro (8) Gasztronómia (3) gasztronómia (3) gersli (1) globális felmelegedés (1) GMO (1) gnocchi (2) Gnocco (1) Gnocco fritto (1) gránátalma (1) Grecsó Krisztián (1) gyógyhatás (1) gyógynövény (2) gyógyulás (1) gyümölcsleves (1) házi joghurt (1) házi kenyér (1) házi mogyorókrém (1) házi nutella (1) Himalayablues (1) Hippokratész (2) Hús (1) I. Károly (1) II. Viktor Emanuel (1) indiai füge (1) Indul a bakterház (1) Irodalom (2) ivóvízhiány (1) jak (1) Japán (2) joghurt (1) Jókai (1) József Attila (1) juhtúrós puliszka (1) Jupiter makkja (1) K.Kovász & co. (1) kacsatojás (1) kakaó (1) Kakiszilva (1) kalács (1) kalocsai paprika (1) karácsonyi menü (1) kávés (1) kekszes süti (1) kelt fánk (1) kenyérsütés (1) kenyértészta (1) kivándorlás (1) Kobe marha (1) koleszterin (1) kolin (1) kolónia-összeomlás (1) konyhaművészet (1) könyv (1) kopra (1) Kosztolányi Dezső (2) kovász (2) kovászmag (1) középkori konyha (1) középkori magyar konyha (1) kukorica (1) kukoricaleves (1) Kutyaszar (1) L-carnitin (1) Laktobacillus bulgaricus (1) Lambrusco (1) láz (1) lazac (1) lázcsillapító (1) lecsó (1) lecsós pizza (1) lencse (1) Leonardo da Vinci (2) lepény (1) leveles tészta (1) leves (2) licopin (1) liszt nélkül (1) lúdláb (1) lúdláb torta (1) magyarok (1) majdnem Torta Barozzi (1) mák (1) mákkrém (1) mákony (1) mákos (1) mákos guba (1) mákos süti (1) Mandarinello (1) mandula (2) mandulapuding (1) mandulás süti (1) mandulatej (1) mángold (1) maradék (1) marcipán (1) marhahús (2) mascarpone (1) mascarpone házi (1) mazsola (1) mazsolabor (1) megfázás (1) méh (1) melanzana (1) melograno (1) méz (1) Minoh (1) mítosz (1) mocsi (1) Modena (3) mogyorókrém (1) Momo (1) Móricz Zsigmond (1) must (2) mustár (1) mustáros lazac (1) napraforgómag (1) narancslekvár (1) nátha (1) nektár (1) népi gyógymód (3) népi orvoslás (2) Nizza (1) növényi ösztrogén (1) nudli (1) nutella (1) nyerskoszt (1) Nyugat (1) O-bento (1) olaszok és magyarok (1) Olaszország (1) Olasz Királyság (1) olasz konyha (1) olasz sütemény (1) olívabogyó (1) olívaolaj (1) olivaolaj (2) olvasás (1) öntött saláta (1) Oriza Triznyák (1) őrölt paprika (1) őrölt pirospaprika (1) őstulok (1) Ovidius (1) padlizsán (1) Padlizsán (1) palacsinta (1) paprikaőrlemény (1) paradicsom (1) paradicsompüré (1) parboiled (1) parmezán sajt (3) Parmigiano Reggiano (1) Parti Nagy Lajos (1) paszuly (1) pellagra (1) pesto (1) Piaszt Erzsébet (1) pinoli (1) pizza (1) Polinézia (1) portói (1) probiotikumok (1) prosciutto (1) puding (1) rakott padlizsán (1) rák ellenszere (1) ramen leves (1) rántott csirke (1) rántott falevél (1) receptek (1) reformkonyha (1) reggeli (1) Regős Bendegúz (1) répatorta (1) repülés (1) ringló (1) rizs (1) rizses zöldséges hús (1) rizssör (1) Róma (1) római pizza (1) rózsavíz (1) rozsliszt (1) sáfrányos rizs (1) sajtgolyó (1) saláta (2) Salsomaggiore (1) Sandro Boticelli (1) sanguinaccio (1) San Geminiano (1) Savoyai-ház (1) sebgyógyulás (2) Simai Kristóf (1) soba tészta (1) solanin (1) sonka (1) sörélesztő (1) sós palacsinta (1) spagetti (1) spenót (2) Sri Lanka (1) Streptococcus thermophilus (1) sült disznóvér (1) Sült dudor (1) sütés (1) süti reggelire (1) süti sütés nélkül (1) szalagos fánk (1) szaloncukor (1) szardella (1) szarvasmarha (1) szegedi paprika (1) szerelem almája (1) szerelmi bájital (1) Szerzetesek (1) szicíliai narancs (1) szilva (1) szőlő (1) Taxidermia (1) tej (1) tejallergia (1) tejérzékenység (1) tejszín (1) Tendzin Gyaco (1) tengeri (1) természetes gyógyszer (2) testtömegindex (1) Tibet (1) tiramisu (1) tojás (1) tojásgyümölcs (1) tojáskód (1) tökmag (1) tökmagolaj (1) töltött palacsinta (1) tomatin (1) tönkölybúza (1) törökbúza (1) törökparadicsom (1) török ételek (1) tradícionális modenai balzsamecet (1) Trebbiano (1) tudomány (1) Tuvalu (1) tyúk (1) utazás (1) vadlazac (1) vadmajmok (1) vadrizs (1) vaj (1) Váncsa István (3) Vega (1) Vegetarianizmus (1) Vezúz (1) Vignola (1) Visegrád (1) Vitis Labrusca (1) wagyu (1) xocoatl (1) Záh Felicián (1) zöldborsó (1) zöldborsó főzelék (1) zöldcitrom (1) zöldség (1) zsír (1) Címkefelhő

A lófogú kukoricaleves

2012.10.04. 08:18 A könyv íze

 

kukoricaleves

Mielőtt elkészítjük a popcornt és megnézzük Petőfi Kukoricza Jancsijának történetét Jankovics Marcell gyönyörű rajzfilmjén, érdemes olvasni egy kicsit a kukoricáról. Egy tréfa miatt például sokáig vitatott volt a kukorica eredeti élőhelye, ugyanis az egyiptomi piramisok feltárásakor az egyik szarkofágba viccből elrejtettek egy marék afrikai  kukoricát, melyet “feltárt” egy régész…

 

kukorica

Maya, inka és azték mondák ősrégi szereplője a  tengeri, törökbúza vagy másképp málé, ott termesztették először.  Rejtélyes növény, mivel vad formája nem ismert. Az eddig talált legidősebb, valódi kukoricamaradványok a Teohuacán-völgy egyik barlangjából kerültek elő, és körülbelül hatezer évesek: a szemek pelyvásak és kisméretűek, színük pedig vörös és kék volt. Sokkal értékesebb élettanilag ez az ősi fajta, azonban nem tűri a nagyüzemi termelést, az intenzív trágyázást, az időjárás és a kártevők ellen kevésbé ellenálló. Polifenol és antocianin tartalma magasabb, és sokkal több benne a mikroelem.

kukoricák.jpg

A tengeren túlról a gyarmatosítás idejében került a kukorica Európába, ezért is tengeri, a  tengeri búza kifejezés rövidítve. A kukorica szó valószínűleg a szerb és horvát kukuruz szóból származik. Székelyföldön  málénak,  az erdélyi magyarok pedig még ma is törökbúzának hívják, mert az oszmán birodalmon keresztül jutott  magyar területekre. Európában gyorsan elterjedt, olyannyira, hogy az olaszok már az 1500-as évek közepén termesztették és nagy mennyiségben fogyasztották. Azonban figyelmen kívül hagyták az amerikai őslakosok szokásait, akik mindig hozzákevertek egy kevés meszet vagy fahamut az ételhez. A Padania síkságon élők étrendje kizárólag  kukoricaalapú volt,  amely a niacin, azaz a B3 vitamin hiányához vezetett és  ez a XIX. század legszörnyűbb endémiás betegségét,  a bőr, az emésztőrendszer és az idegrendszer elváltozásával járó  pellagrát okozta.

hagyma2

Európa több országában szinte kirárólag csak takarmányozásra használják a tengerit. A lófogú kukorica  Magyarországon   a legértékesebb és legnagyobb területen termesztett változat, kitűnő halcsali, a tyúktojás sárgáját erőteljesen színezi. A csemege fajtának is magas a tápanyagtartalma. A friss szemek 75% vizet, 3-10 g fehérjét, 4,3 g zsírt és  15-17 g szénhidrátot rejtenek.   Figyelemre méltó az A, B1, B5, B9 és C-vitamin mennyisége. Élelmi rostban gazdag, sok benne a vas, foszfor és magnézium. E fajtának legmagasabb a cukortartalma.

hagyma dinsztelt

A kukorica bibéje belsőleg elsősorban húgyúti problémákra  javasolt, illetve  köszvényre is ajánlják. Hajszálgyökereit hatásosnak tartják koszorúér problémák esetén, de ma már ritkán alkalmazzák. Az el nem szappanosítható zsíranyagot ínygyulladás kezelésére tanácsolják. A kozmetikában a kukoricolajat bőrnyugtató, revitalizáló, hidratáló és ránctalanító szerként tartják számon. Allantoin tartalma sejtosztódást serkentő hatású, így a sebkezelés, sebgyógyítás íre. Tumorellenes növény hírében  áll, vércukorszint- és vérnyomáscsökkentő hatását pedig kutatják.

sajt

Mostanában nagy viták kísérik a génmódosított kukorica egyre nagyobb területeken történő termesztését a világ különböző pontjain. A kutatók patkányokon végeztek kísérleteket, amelyeket egész életükön át génmódosított kukoricával etettek. A hím patkányok fele, a nőstények 70 százaléka pusztult el idő előtt… Ha boltban vásároljuk a kukoricát, jó ha tudjuk, hogy a csomagoláson a cégnek köteles jeleznie a génmódosítás tényét, így  csak olyat vegyünk, amelyen szerepel, hogy GMO mentes övezetből származik!

turmix

A tejszínes kukoricalevessel Japánban ismerkedtünk meg közelebbről, azóta is a gyerkőcök egyik nagy kedvence. Nagyon egyszerű elkészíteni. Egy fej felaprított hagymát vajon megdinsztelek, majd rászórom a kukoricaszemeket és párolom néhány percig. Felöntöm húsleves alaplével és kb. 15 percen át főzöm. Összeturmixolom az egészet, amíg viszonylag sima állagú lesz és hozzákeverek ízlés szerint friss tejszínt. Sózom, borsozom, és még 5 percig lassan főzöm. Egy kis darab parmezánsajt héjat szoktam belerakni ekkor, még finomabb lesz tőle a leves íze. Olivaolajjal gazdagítom tálaláskor, pirított kenyeret és reszelt sajtot kínálok hozzá. Sokszor főzéskor répát is teszek bele, kevesebb alaplé hozzáadásával pedig főzeléknek is kiváló.

bors2



Szólj hozzá!

Címkék: kukorica sebgyógyulás kukoricaleves tengeri pellagra GMO törökbúza

A bejegyzés trackback címe:

https://akonyvize.blog.hu/api/trackback/id/tr644819198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása