Egyik nagy kedvencünk Csukás István. Mesehősei, így Mirr Murr barátja, Oriza Triznyák is többek között ötletes nevének köszönheti halhatatlanságát. Az Oriza egy csecsemőtápszer volt, amelyet egy nagy hasú csecsemővel reklámoztak, míg a Triznyák egyszerűen beugrott neki – mondta az író a név választásról. Az Oryza a rizs latin neve, a Triznyák meg ugye a rizsnyákra hajaz, nálunk meg így lett az egyik rizses eledelünk Oriza Triznyák.
A mindennapi lét alapvető szükségletei egy kínai közmondás szerint a tüzifa, rizs, olaj, só, szósz, ecet és tea. A rizs a keleti népek szerint a pozitív energiák szimbóluma. Teljes értékű, igen egészséges gabona, mely az emberiség több mint 60 százalékának alapvető tápláléka. Biológiai értéke az állati fehérjékhez hasonlítható esszenciális aminosav összetétele miatt. Azonban ez csak a barna rizsre igaz. A fehér és a barna rizs is ugyanannak a növénynek a termése, a különbség a feldolgozás módjában van. A barna rizsnél kizárólag a legfelső réteg kerül le a magról, megmarad az úgynevezett „ezüsthártya”, a korpa és csíra. Kiváló mangánforrás, gazdag szelénben, tartalmaz magnéziumot, rostban gazdag, bizonyítottan csökkenti az LDL koleszterinszintet. Átmenetet képez a hántolt rizsek egy speciális változata, a parboiled vagy opál rizs. Ezt a rizsfajtát még a héjában felgőzölik és csak utána hántolják. Barnás színű, ízesebb, tápdúsabb és mire elkészül, kifehéredik.
A fehér rizs pedig a barnához képest elveszti a B3 vitamin 67%-át, a B1 vitamin 80%-át, a B6 vitamin 90%-át és vastartalmának 60%-át. A feldolgozás során odaveszik az összes rostanyag is, csakúgy, mint az esszenciális zsírsavak. Tulajdonképpen semmi más nem marad, mint egy fényezetlen keményítő. Ha fényezik, azt rizsviasz vagy olaj és zsírkő hozzáadásával teszik. A hosszú szemű rizs általában nem tapadós, míg a kisebb, gömbölyűbb ragad. A vadrizs valójában nem rizs, hanem egy fűféle, a tuszkaróra termése (ennek a nevét is érdemes ízlelgetni), de ugyanúgy használjuk, mint a pergősebb rizsféléket. Intenzív aromája van a basmati, a jázmin és a vörös rizsnek. A fekete rizs vagy császárok rizse Kínában annyira ritkaságszámba ment évszázadokig, hogy csak a császár részére termesztették. Nagyon magas a rost és ásványi anyag tartalma, antioxidáns hatású.
A gabonát már az újkőkor óta ismerték, fő terménynek számított Kína déli vidékein, innen indult hódító útjára. Magyarországon mostanra csökkent a rizsmezők területe, főleg az Alföldön, Békés, Karcag, és Szarvas közelében folyik a termesztése.
A rizsből sokféle étel készíthető. Különleges felhasználásainak egyike a tibeti vajas rizssör, amelyet a szervezetet erősítő hatása miatt fogyasztják, gyermekágyas asszonyoknak is adják. A fehér rizst vízzel felforralják, majd megvárják, amíg langyosra hűl és belekevernek sörélesztőt valamint cukrot. Erjedni hagyják, ebből lesz a “lum”, amelyet csemegeként is fogyasztanak: egy kis olajban megpirítják, cukorral ízesítik és édességként tálalják. Ha a lumot hideg vízzel elkeverik és lezárják, rizssör, azaz “csang” érlelődik. Két-három hétig hagyják állni, sárral, jakürülékkel vagy méhviasszal tapasztják be a korsó tetejét. Amikor a csang megérett, leöntik a lét és átszűrik, ez a rizssör. Olvasztott jakvajjal és felmelegítve is tápláló étel. Miközben ezt írtam, úgy néztem, mint a szupermárket árcédulájára írt "disznó szárny" olvastán. A jakvajról amúgy már írtam itt:
http://akonyvize.blog.hu/2012/09/19/tartsunk_jakot_korosi_csoma_emlekere
Oszakában a rizsből egy család meghívására mi mocsit, egy japán tradícionális édességet készítettünk. Ez egy sütemény, persze nem a nyugati fogalmaink szerinti. Megfőztek egy nagy adag rizst tapadósra, amit aztán az udvaron egy kőlapra helyeztek és egy termetes fakalapáccsal addig ütögették, míg pépessé majd nyúlóssá nem vált. Ritmusos vezényszót kántálva az apa forgatta a kezével a ragacsos masszát, míg az ütögetésből mindenki, a gyerekek is kivették a részüket. Amikor elkészült, kis gombócokat formáztunk a tésztaszerű anyagból, melyek belsejébe különböző tölteléket nyomtunk: babpürét, porított zöldteát, gesztenyét, csokoládét, vagy lekvárt.
A megszokott hazait, a rizses húst zöldséggel szoktam feldobni. Az Oriza Triznyákhoz most maradék csirkepörköltet használtam. Feltettem a rizst főni. Hagymát pirítottam olivaolajon, rászórtam kis zöldbabot, paprikát, brokkolit, karfiolt, répát, hagymát, krumplit, fokhagymát és néhány vajborsó héjat. Fedő alatt hagytam egy picit párolódni majd fedő nélkül egy szempillantásnyit pirítottam. Hozzákevertem a pörköltet és a rizst: így lett a fényezetlen keményítőből tápláló ebéd…