A KÖNYV ÍZE

Konyha, kultúra, étel és irodalom. Ízletes körítés, érdekes történetekkel szórakoztatás, az egyszerűség nagyszerűsége. Alapanyagok és kíváncsiság.

portré.jpg

book5b.jpg

 

Miner.hu

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

Creative Commons Licenc

A blogon található írások, saját fotók a szerző  tulajdonát képezik, ezek másolása, terjesztése akár részletként is csak előzetes írásbeli engedéllyel lehetséges. Kivételt képez az Index2, illetve azok a gyűjtőportálok is, ahol nem közlik az egész írást, csak annak első pár sorát, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.

postaláda.jpg

kantortothkriszta@gmail.com

Címkék

"Charmat" (1) aceto balsamico (1) aceto balsamico di Modena (1) Ady (1) aioli (1) ajurvédikus gyógyítás (1) allicin (1) alliin (1) alma (1) Almásy László (1) almás süti (1) ananász (1) ananász-papaya lekvár (1) antibiotikum (1) anyakovász (1) aranyalma (1) árpa (3) Árvalányok (1) aszalt gyümölcs (1) asztalnok mester (1) Attila (1) azzurri (1) Az angol beteg (1) A hülyeség kora (1) A szerelem almája (1) bab (1) babapiskóta (1) Bagna cauda (1) Bálint gazda (1) balzsamecet (1) Balzsamecet (1) barna rizs (1) Barolo (1) bejgli (1) Besztercei (1) betegség (1) bicsérdizmus (1) Bicsérdy Béla (2) bobojka (1) Boccaccio (1) bodzalekvár (1) bonbon (1) bormártás (1) bőrrák (1) briós (1) Buddha (1) Buddhizmus (2) Cato (1) Ceylon (1) Charlie és a csokigyár (1) chili con carne (1) citromos méz (1) Codex Atlanticus (1) cornetti (1) crema pasticcera (1) croissant (1) Cselenfi János (1) Csendes-óceán (1) csirkemell (1) csodaszer (1) csokikrém (1) csokimáz (1) csokis (1) csokis süti (1) csokoládé (3) csöröge (2) Csukás István (1) cukrászkrém (2) Dalai Láma (1) Datolyaszilva (1) diéta (1) dijoni mustár (2) dió (1) dióbél (1) diós (1) diós bejgli (1) disznóvér (1) DOP (2) édesnemes fűszerpaprika (1) egészséges édesség (1) egészséges ételek (1) Egyiptom (3) egytálétel (1) élesztő (1) Élet és Irodalom (1) Emilia-Romagna (4) érdekességek (1) erjedés (1) étekfogó (1) evés (1) fagylalt (1) fahéj (2) fánk (1) farsangi étel (1) fehér rizs (1) fenyőmag (1) fermentáció (1) Ferrero (1) focaccia (1) fokhagyma (1) földimogyoró (1) forgácsfánk (1) főtt must (1) főzelék (2) Franciaország (1) füge (1) fügeesszenciás joghurt (1) fűszer (1) fűszeres sajtgolyó (1) fűszerpaprika (1) fuszulyka (1) Gasztro (8) Gasztronómia (3) gasztronómia (3) gersli (1) globális felmelegedés (1) GMO (1) gnocchi (2) Gnocco (1) Gnocco fritto (1) gránátalma (1) Grecsó Krisztián (1) gyógyhatás (1) gyógynövény (2) gyógyulás (1) gyümölcsleves (1) házi joghurt (1) házi kenyér (1) házi mogyorókrém (1) házi nutella (1) Himalayablues (1) Hippokratész (2) Hús (1) I. Károly (1) II. Viktor Emanuel (1) indiai füge (1) Indul a bakterház (1) Irodalom (2) ivóvízhiány (1) jak (1) Japán (2) joghurt (1) Jókai (1) József Attila (1) juhtúrós puliszka (1) Jupiter makkja (1) K.Kovász & co. (1) kacsatojás (1) kakaó (1) Kakiszilva (1) kalács (1) kalocsai paprika (1) karácsonyi menü (1) kávés (1) kekszes süti (1) kelt fánk (1) kenyérsütés (1) kenyértészta (1) kivándorlás (1) Kobe marha (1) koleszterin (1) kolin (1) kolónia-összeomlás (1) konyhaművészet (1) könyv (1) kopra (1) Kosztolányi Dezső (2) kovász (2) kovászmag (1) középkori konyha (1) középkori magyar konyha (1) kukorica (1) kukoricaleves (1) Kutyaszar (1) L-carnitin (1) Laktobacillus bulgaricus (1) Lambrusco (1) láz (1) lazac (1) lázcsillapító (1) lecsó (1) lecsós pizza (1) lencse (1) Leonardo da Vinci (2) lepény (1) leveles tészta (1) leves (2) licopin (1) liszt nélkül (1) lúdláb (1) lúdláb torta (1) magyarok (1) majdnem Torta Barozzi (1) mák (1) mákkrém (1) mákony (1) mákos (1) mákos guba (1) mákos süti (1) Mandarinello (1) mandula (2) mandulapuding (1) mandulás süti (1) mandulatej (1) mángold (1) maradék (1) marcipán (1) marhahús (2) mascarpone (1) mascarpone házi (1) mazsola (1) mazsolabor (1) megfázás (1) méh (1) melanzana (1) melograno (1) méz (1) Minoh (1) mítosz (1) mocsi (1) Modena (3) mogyorókrém (1) Momo (1) Móricz Zsigmond (1) must (2) mustár (1) mustáros lazac (1) napraforgómag (1) narancslekvár (1) nátha (1) nektár (1) népi gyógymód (3) népi orvoslás (2) Nizza (1) növényi ösztrogén (1) nudli (1) nutella (1) nyerskoszt (1) Nyugat (1) O-bento (1) olaszok és magyarok (1) Olaszország (1) Olasz Királyság (1) olasz konyha (1) olasz sütemény (1) olívabogyó (1) olivaolaj (2) olívaolaj (1) olvasás (1) öntött saláta (1) Oriza Triznyák (1) őrölt paprika (1) őrölt pirospaprika (1) őstulok (1) Ovidius (1) padlizsán (1) Padlizsán (1) palacsinta (1) paprikaőrlemény (1) paradicsom (1) paradicsompüré (1) parboiled (1) parmezán sajt (3) Parmigiano Reggiano (1) Parti Nagy Lajos (1) paszuly (1) pellagra (1) pesto (1) Piaszt Erzsébet (1) pinoli (1) pizza (1) Polinézia (1) portói (1) probiotikumok (1) prosciutto (1) puding (1) rakott padlizsán (1) rák ellenszere (1) ramen leves (1) rántott csirke (1) rántott falevél (1) receptek (1) reformkonyha (1) reggeli (1) Regős Bendegúz (1) répatorta (1) repülés (1) ringló (1) rizs (1) rizses zöldséges hús (1) rizssör (1) Róma (1) római pizza (1) rózsavíz (1) rozsliszt (1) sáfrányos rizs (1) sajtgolyó (1) saláta (2) Salsomaggiore (1) Sandro Boticelli (1) sanguinaccio (1) San Geminiano (1) Savoyai-ház (1) sebgyógyulás (2) Simai Kristóf (1) soba tészta (1) solanin (1) sonka (1) sörélesztő (1) sós palacsinta (1) spagetti (1) spenót (2) Sri Lanka (1) Streptococcus thermophilus (1) sült disznóvér (1) Sült dudor (1) sütés (1) süti reggelire (1) süti sütés nélkül (1) szalagos fánk (1) szaloncukor (1) szardella (1) szarvasmarha (1) szegedi paprika (1) szerelem almája (1) szerelmi bájital (1) Szerzetesek (1) szicíliai narancs (1) szilva (1) szőlő (1) Taxidermia (1) tej (1) tejallergia (1) tejérzékenység (1) tejszín (1) Tendzin Gyaco (1) tengeri (1) természetes gyógyszer (2) testtömegindex (1) Tibet (1) tiramisu (1) tojás (1) tojásgyümölcs (1) tojáskód (1) tökmag (1) tökmagolaj (1) töltött palacsinta (1) tomatin (1) tönkölybúza (1) törökbúza (1) törökparadicsom (1) török ételek (1) tradícionális modenai balzsamecet (1) Trebbiano (1) tudomány (1) Tuvalu (1) tyúk (1) utazás (1) vadlazac (1) vadmajmok (1) vadrizs (1) vaj (1) Váncsa István (3) Vega (1) Vegetarianizmus (1) Vezúz (1) Vignola (1) Visegrád (1) Vitis Labrusca (1) wagyu (1) xocoatl (1) Záh Felicián (1) zöldborsó (1) zöldborsó főzelék (1) zöldcitrom (1) zöldség (1) zsír (1) Címkefelhő

Vegaság és buddhizmus, avagy momo

2012.09.02. 10:30 A könyv íze

 

    momo3.jpg

A XIV. Dalai Láma nem vegetáriánus. Hogyan lehet, hogy egy tibeti buddhista húst eszik? “A húsevés kioltja a szánalom magját” mondja Buddha a Mahaparinirvana Szutrában, a végső tanításban. Miközben az is tény, hogy a történelmi Buddha szerzetesei koldulásból éltek, így hús is került az adományok közé nemegyszer, amit nem utasítottak vissza.  

A buddhizmus nagyon liberális vallás.  Ahogy a Dalai Láma mondta, a buddhizmus aligha maradhatott volna fönn  a buddhisták nélkül, s aligha élne ma buddhista Tibetben, ha tartanák a húsevés tilalmát. Tibetben pedig mindenki Buddha követője. De míg Gautama Siddhartha Indiában élt a Himalája termékeny lábánál, addig a  tibetiek 3500 méternél magasabban, olyan vidéken ahol a legtöbb hely nem alkalmas arra, hogy növényt termesszenek, ezért ott nem lehet megtiltani a hús fogyasztását. Így megengedik, hogy  hal és  hús kerüljön az asztalra, de szorgalmazzák a vegetarianizmust. Vallásuk szerint a  szerzetes is fogyaszthat húst, hogy a testét táplálja vele, ha nem vett részt az állat leölésében és nem esett a torkosság bűnébe. Így megehetik azokat a halakat is, amiket kormoránnal, vagy vidrával ejtettek el. A tibetiek általában a nagy testű állatok húsát fogyasztják (jak, sertés, marha, birka), mivel ezek sok ember számára képesek táplálékot biztosítani. A tibeti buddhizmusban tehát nem tiltott a húsevés, viszont csak oly módon, ha az nem jár erőszakkal és  sérülésekkel. A XIV. Dalai Lámától, Tendzin Gyacotól olvashatunk egy régi történetet, mely szerint Dél-Indiában a kolostorokban vegetáriánusan étkeztek, a szomszédságukban lévő üzleteknek  azonban feltűnően nagy volt a forgalma. Ugyanis odajártak  a szerzetesek titokban húsos momo-t  (tésztába töltött húst) enni. Mint mesélte, amikor száműzetésekor megérkezett Dél-Indiába, felhagyott a húsevéssel 20 hónapra: diót, tejet fogyasztott helyette. Azonban nagyon súlyos sárgaságot kapott. Így az orvosai tanácsára újra el kellett kezdenie  a hús fogyasztását, de azt mértékkel teszi, hetente egyszer.  Általában halat eszik, mert nem bírja a szervezete hús nélkül. Egyik kedvenc étele a momo. Ezt az olasz ravaiolihoz hasonló töltött tésztát eszik párolva, sütve vagy  levesbetétnek egyaránt. Vegetáriánus változatához egy darab felaprított póréhagymát olajon megfuttatunk  egy gerezd fokhagymával,
 9 darab apróra vágott kelbimbóval és fél répával. Sózzuk, borsozzuk, majd ha megpuhult,  elkeverjük 50 g   feta
 sajttal. A tésztához 100 g lisztet 
cc. 50 g vízzel és sóval kemény tésztává gyúrunk. Fél órát állni hagyjuk, majd leheletvékonyra kinyújtjuk és nagyobb pohárral kör alakú tésztákat szaggatunk belőle. A körök közepére rakjuk a tölteléket, majd félbehajtjuk vagy batyut formázunk belőle.  A tészták szélét vizezzük meg és jól nyomkodjuk össze, mert így tapad össze megfelelően. 10-15 percig gőz fölött pároljuk. A még ízletesebb válozatnál olajon megpirítjuk a töltött tészták mindkét oldalát,  majd leöntjük  egy pohár vízzel és azonnal letakarjuk az edényt. Lassú tűz mellett hagyjuk főni, ha halljuk, hogy már nem rotyog, hanem serceg, kész a momo. Pikáns curry szósszal kísérjük. Ha húsos változatra vágyunk, akkor a töltelékhez 400 gr darált húst elkeverünk 2 darab zúzott fokhagymával, 100 g finomra vágott póréhagymával,
 egy teáskanál kurkumával, egy teáskanál  garam masalával (indiai fűszerkeverék), 
 egy csipet gyömbérrel,  sóval és tojássárgával.  Úgy járunk el vele, mint a vegetáriánus változatnál. A tölteléknél egyébként nyugodtan hagyatkozhatunk a fantáziánkra…

d2.jpg

mo2.jpg

momo1.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: Tibet Buddha Buddhizmus Vegetarianizmus Dalai Láma Momo Hús Tendzin Gyaco Szerzetesek

A bejegyzés trackback címe:

https://akonyvize.blog.hu/api/trackback/id/tr684747054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása