Sok fügével készült receptet olvasni mostanság, így utána néztem, mit is kell tudni róla. Majd házasítottam borral, mézzel, fahéjjal.
A füge legfontosabb tulajdonsága, hogy gyógyír sok nyavalyára. Áldásos hatásait már 10 ezer év óta ismerik. A gyümölcs eredetét Kis-Ázsiában kell keresni. Már az első mezőgazdasági civilizációk - Mezopotámia, Palesztina és Egyiptom – termesztették, hatalmas fügeültetvények voltak a fáraók korában. Innen terjedt el az egész Földközi-tenger medencéjében. A mediterrán füge pedig a kaukázusi és Fekete-tengeri régióból származik. A legenda szerint Magyarországra a fügét a törökök hozták magukkal és először a Gellért-hegy déli lejtőjén telepítették a kivágott szőlők helyére.
Ez az eperféle nem egyszerű húsos termés, hanem apró termések sokaságából álló, a befelé fordult, elhúsosodott virágzati tengelyt is magában foglaló terméságazat. A fügéknek négy nagy csoportja van: a kaprifikuszok terméseit parányi rovarok, a fügedarazsak termékenyítik meg, a török szmirnai virágai önbeporzók és sok magot tartalmaznak; a közönséges vagy adriai fügék gyümölcsei megtermékenyítés nélkül érlelik be mag nélküli terméseiket; a San Pedro pedig az utóbbi kettő tulajdonságait egyesíti. A magyar kertekben érlelődő fügék a közönséges fügékhez tartoznak.
A fügefa gyümölcse szénhidrátokban gazdag, kitűnő tápanyagforrás. A “Terebess gyümölcskalauz” szerint gyógyító hatásáról Urukagina sumer király már 2900 évvel időszámításunk kezdete előtt beszámolt. A Biblia is megemlékezik róla. A fügetermesztés és a fügeevés igazi szakértői azonban a görögök és rómaiak voltak. Krisztus előtt 753. április 21-én alapította meg Rómát Romulus és Remus, ott, ahol egykor a legenda szerint egy anyafarkas egy fügefa alatt szoptatta őket. Plinius idejében már 29 féle fügét ismertek. A füge birtoklása büszkévé, erőssé tette a római polgárokat és sokszor féltékennyé is. Amikor Cato — jól ismerve patrícius barátait — egy tál csodálatos karthágói fügét rakott a tanács asztalára, a város bölcsei haragra gerjedve indultak Karthágó elfoglalására: azt, hogy a világon valahol jobb füge terem, mint Itáliában, egy büszke római sem viselhette el. Így vált a lakomák édes csemegéje a ravasz Cato kezében a hódítás eszközévé.
Különleges, misztikus növény a füge egyik közeli rokona, a szikomorusz, a „szent fügefa". A hatalmas termetű növény az indiaiak büszkesége, úgy tartják, égi sugallatai közben Buddha alatta tartózkodott. Az indiai fügéhez nincs köze, ez egy másik fügeféle, a fügekaktusz termése. A nacza és a maya indiánok már termesztették. Ocelot és jaguárbőrrel együtt fizetőeszközként használták. A fügekaktusz gyümölcsét manapság tunának, mi lófügének hívjuk. A mai Mexikóban a legjelentősebb táplálék a kukoricával és tequila agavéval együtt. A gyümölcsöt nyersen vagy szárítva fogyasztják. A héjon szúros tüskék vannak, ezért alaposan meg kell tisztítani, és hámozni. Íze leginkább a kakiszilvára emlékeztet, állaga pedig kocsonyás.
A közönséges fügének sokféle hatása ismert, például hashajtó. A termésben és a fiatal levelekben található bioaktív anyagok emésztést elősegítő, lágyító, nyugtató, gyulladásgátló, vérnyomáscsökkentő, méregtelenítő és köptető hatásúak. Vértisztító és emeli a spermák számát. A levelek a trigliceridekre gyakorolt hatásuk következtében hatékonyak a cukorbetegség kezelésében. Légúti panaszok esetén hatásos köptetőszer. A rügyeket glicerinbe áztatják, és az így nyert kivonatot gyomorhurut kezelésére használják. A füge tejnedve (latex) külsőleg enyhíti a kisebb fájdalmakat. A gyümölcs csillapítja a szájüregben lévő afták okozta kellemetlen érzést is.
A szárított gyümölcs gazdag A és B vitaminban, proteint, cukrot, ásványi sókat (foszfor, magnézium, kálcium) tartalmaz és ez is elősegíti az emésztést.
Imádod a forralt bor illatát? Próbáld ki a fügét bormártással:
4 nagyobb lila füge
250 ml könnyű, desszertekhez való vörösbor
50 ml Portói
1 teáskanál fahéj
2 szegfűszeg
2 teáskanál méz
1 kis vanília
60 g nádcukor
Óvatosan mossuk meg a fügét, úgy, hogy ne sértsük meg a bőrét. Távolítsuk el a szárát és metszünk éles késsel egy kis keresztet a helyére. A fügén és a mézen kívül minden összetevőt tegyünk egy edénybe és forraljuk fel a bort. Rakjuk takaréklángra, helyezzük a borba a gyümölcsöt és néhányszor óvatosan megforgatva öt percig főzzük. Vegyük ki a fügéket, hagyjuk kihűlni és daraboljuk fel. Eközben főzzük tovább a vörösboros mártást addig, amíg legalább a felét elfőtte. Ezután vegyük ki a szegfűszeget. Ha langyossá hűlt a mártás, keverjük bele a mézet, öntsük a fügére és hagyjuk kihűlni. Tejszínhabbal vagy vanília fagylattal kínáljuk.