A KÖNYV ÍZE

Konyha, kultúra, étel és irodalom. Ízletes körítés, érdekes történetekkel szórakoztatás, az egyszerűség nagyszerűsége. Alapanyagok és kíváncsiság.

portré.jpg

book5b.jpg

 

Miner.hu

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

Creative Commons Licenc

A blogon található írások, saját fotók a szerző  tulajdonát képezik, ezek másolása, terjesztése akár részletként is csak előzetes írásbeli engedéllyel lehetséges. Kivételt képez az Index2, illetve azok a gyűjtőportálok is, ahol nem közlik az egész írást, csak annak első pár sorát, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.

postaláda.jpg

kantortothkriszta@gmail.com

Címkék

"Charmat" (1) aceto balsamico (1) aceto balsamico di Modena (1) Ady (1) aioli (1) ajurvédikus gyógyítás (1) allicin (1) alliin (1) alma (1) Almásy László (1) almás süti (1) ananász (1) ananász-papaya lekvár (1) antibiotikum (1) anyakovász (1) aranyalma (1) árpa (3) Árvalányok (1) aszalt gyümölcs (1) asztalnok mester (1) Attila (1) azzurri (1) Az angol beteg (1) A hülyeség kora (1) A szerelem almája (1) bab (1) babapiskóta (1) Bagna cauda (1) Bálint gazda (1) balzsamecet (1) Balzsamecet (1) barna rizs (1) Barolo (1) bejgli (1) Besztercei (1) betegség (1) bicsérdizmus (1) Bicsérdy Béla (2) bobojka (1) Boccaccio (1) bodzalekvár (1) bonbon (1) bormártás (1) bőrrák (1) briós (1) Buddha (1) Buddhizmus (2) Cato (1) Ceylon (1) Charlie és a csokigyár (1) chili con carne (1) citromos méz (1) Codex Atlanticus (1) cornetti (1) crema pasticcera (1) croissant (1) Cselenfi János (1) Csendes-óceán (1) csirkemell (1) csodaszer (1) csokikrém (1) csokimáz (1) csokis (1) csokis süti (1) csokoládé (3) csöröge (2) Csukás István (1) cukrászkrém (2) Dalai Láma (1) Datolyaszilva (1) diéta (1) dijoni mustár (2) dió (1) dióbél (1) diós (1) diós bejgli (1) disznóvér (1) DOP (2) édesnemes fűszerpaprika (1) egészséges édesség (1) egészséges ételek (1) Egyiptom (3) egytálétel (1) élesztő (1) Élet és Irodalom (1) Emilia-Romagna (4) érdekességek (1) erjedés (1) étekfogó (1) evés (1) fagylalt (1) fahéj (2) fánk (1) farsangi étel (1) fehér rizs (1) fenyőmag (1) fermentáció (1) Ferrero (1) focaccia (1) fokhagyma (1) földimogyoró (1) forgácsfánk (1) főtt must (1) főzelék (2) Franciaország (1) füge (1) fügeesszenciás joghurt (1) fűszer (1) fűszeres sajtgolyó (1) fűszerpaprika (1) fuszulyka (1) Gasztro (8) gasztronómia (3) Gasztronómia (3) gersli (1) globális felmelegedés (1) GMO (1) gnocchi (2) Gnocco (1) Gnocco fritto (1) gránátalma (1) Grecsó Krisztián (1) gyógyhatás (1) gyógynövény (2) gyógyulás (1) gyümölcsleves (1) házi joghurt (1) házi kenyér (1) házi mogyorókrém (1) házi nutella (1) Himalayablues (1) Hippokratész (2) Hús (1) I. Károly (1) II. Viktor Emanuel (1) indiai füge (1) Indul a bakterház (1) Irodalom (2) ivóvízhiány (1) jak (1) Japán (2) joghurt (1) Jókai (1) József Attila (1) juhtúrós puliszka (1) Jupiter makkja (1) K.Kovász & co. (1) kacsatojás (1) kakaó (1) Kakiszilva (1) kalács (1) kalocsai paprika (1) karácsonyi menü (1) kávés (1) kekszes süti (1) kelt fánk (1) kenyérsütés (1) kenyértészta (1) kivándorlás (1) Kobe marha (1) koleszterin (1) kolin (1) kolónia-összeomlás (1) konyhaművészet (1) könyv (1) kopra (1) Kosztolányi Dezső (2) kovász (2) kovászmag (1) középkori konyha (1) középkori magyar konyha (1) kukorica (1) kukoricaleves (1) Kutyaszar (1) L-carnitin (1) Laktobacillus bulgaricus (1) Lambrusco (1) láz (1) lazac (1) lázcsillapító (1) lecsó (1) lecsós pizza (1) lencse (1) Leonardo da Vinci (2) lepény (1) leveles tészta (1) leves (2) licopin (1) liszt nélkül (1) lúdláb (1) lúdláb torta (1) magyarok (1) majdnem Torta Barozzi (1) mák (1) mákkrém (1) mákony (1) mákos (1) mákos guba (1) mákos süti (1) Mandarinello (1) mandula (2) mandulapuding (1) mandulás süti (1) mandulatej (1) mángold (1) maradék (1) marcipán (1) marhahús (2) mascarpone (1) mascarpone házi (1) mazsola (1) mazsolabor (1) megfázás (1) méh (1) melanzana (1) melograno (1) méz (1) Minoh (1) mítosz (1) mocsi (1) Modena (3) mogyorókrém (1) Momo (1) Móricz Zsigmond (1) must (2) mustár (1) mustáros lazac (1) napraforgómag (1) narancslekvár (1) nátha (1) nektár (1) népi gyógymód (3) népi orvoslás (2) Nizza (1) növényi ösztrogén (1) nudli (1) nutella (1) nyerskoszt (1) Nyugat (1) O-bento (1) olaszok és magyarok (1) Olaszország (1) Olasz Királyság (1) olasz konyha (1) olasz sütemény (1) olívabogyó (1) olivaolaj (2) olívaolaj (1) olvasás (1) öntött saláta (1) Oriza Triznyák (1) őrölt paprika (1) őrölt pirospaprika (1) őstulok (1) Ovidius (1) Padlizsán (1) padlizsán (1) palacsinta (1) paprikaőrlemény (1) paradicsom (1) paradicsompüré (1) parboiled (1) parmezán sajt (3) Parmigiano Reggiano (1) Parti Nagy Lajos (1) paszuly (1) pellagra (1) pesto (1) Piaszt Erzsébet (1) pinoli (1) pizza (1) Polinézia (1) portói (1) probiotikumok (1) prosciutto (1) puding (1) rakott padlizsán (1) rák ellenszere (1) ramen leves (1) rántott csirke (1) rántott falevél (1) receptek (1) reformkonyha (1) reggeli (1) Regős Bendegúz (1) répatorta (1) repülés (1) ringló (1) rizs (1) rizses zöldséges hús (1) rizssör (1) Róma (1) római pizza (1) rózsavíz (1) rozsliszt (1) sáfrányos rizs (1) sajtgolyó (1) saláta (2) Salsomaggiore (1) Sandro Boticelli (1) sanguinaccio (1) San Geminiano (1) Savoyai-ház (1) sebgyógyulás (2) Simai Kristóf (1) soba tészta (1) solanin (1) sonka (1) sörélesztő (1) sós palacsinta (1) spagetti (1) spenót (2) Sri Lanka (1) Streptococcus thermophilus (1) sült disznóvér (1) Sült dudor (1) sütés (1) süti reggelire (1) süti sütés nélkül (1) szalagos fánk (1) szaloncukor (1) szardella (1) szarvasmarha (1) szegedi paprika (1) szerelem almája (1) szerelmi bájital (1) Szerzetesek (1) szicíliai narancs (1) szilva (1) szőlő (1) Taxidermia (1) tej (1) tejallergia (1) tejérzékenység (1) tejszín (1) Tendzin Gyaco (1) tengeri (1) természetes gyógyszer (2) testtömegindex (1) Tibet (1) tiramisu (1) tojás (1) tojásgyümölcs (1) tojáskód (1) tökmag (1) tökmagolaj (1) töltött palacsinta (1) tomatin (1) tönkölybúza (1) törökbúza (1) törökparadicsom (1) török ételek (1) tradícionális modenai balzsamecet (1) Trebbiano (1) tudomány (1) Tuvalu (1) tyúk (1) utazás (1) vadlazac (1) vadmajmok (1) vadrizs (1) vaj (1) Váncsa István (3) Vega (1) Vegetarianizmus (1) Vezúz (1) Vignola (1) Visegrád (1) Vitis Labrusca (1) wagyu (1) xocoatl (1) Záh Felicián (1) zöldborsó (1) zöldborsó főzelék (1) zöldcitrom (1) zöldség (1) zsír (1) Címkefelhő

Mandulapuding narancsízzel csokiágyon

2012.11.15. 07:59 A könyv íze

mandulapuding csokival

Azért csokiágyon, mert így legalább meg kell olvasztani  a csokit, van indok a nyalakodásra, hiszen a tál alján maradtat ujjal ki lehet törölgetni, mégse menjen kárba…A mandulapuding pedig azért készült, mert a Barozzi torta készítésekor nem használtam fel minden mandulát. A mandula egyébként rózsaféle, a legközelebbi rokonai az őszibarack, a szilva és a kajszi.

 

mandula

A legrégebb óta ismert gyümölcs, (melynek vadon termő fajtája mérgező) Közép-Ázsiából a “selyemúton” került mediterrán vidékre. A háziasított fajtát már a bronzkorban ismerték,  Tutanhamon fáraó sírjában is találtak mandulát, amely valószínűleg olasz vidékről származott. Görögországból Szicíliába a főníciaiak vitték, ezért sokáig “noce greca”-nak, azaz görög diónak hívták. Már az antik írásokban is szerepel. A középkorban gyakran a liszt szó mandulalisztet jelentett, a cukrozott mandula pedig becses ajándéknak számított.

 

mandulaliszt

A mandulaliszt bőrtisztító, míg az olaj természetes bőrápoló, tisztít és puhít, ezért gyerkőceimnek  is ez került mindig a fürdővizébe. Az édesmandula csökkenti a koleszterinszintet, a magas vérnyomást, megakadályozza a vércukorszint gyors emelkedését,  elhízás ellen is hatásos.  Természetes olajtartalma megelőzi az érendszeri problémákat, rostokban  gazdag. A népi gyógyászat szerint napi 5-10 szem mandula rendben tartja a szívet. A mandulatej kiváló  alternatíva a tejérzékenyeknek és a vegetáriánusoknak.  A benne rejlő kalcium és vas megelőzi a vérszegénységet és a csontritkulást. Segíti a sportolók regenerelódását: magas a fehérjetartalma, sok benne a magnézium, foszfor, réz, cink, kálium, E és B1, B2 vitamin. Vizsgálják rákellenes hatását is. A “Mandorla di Avola DOC” egy  szíciliai védett fajta, amely már tél közepén virágzik, Siracusa és Ragusa környéke, Olaszország legnaposabb vidékei a termőterülete. Kézzel szedik, napon szárítják, beltartalma is értékesebb más típusoknál,  ellenáll a gombásodásnak, amely nagy problémát okoz az amerikai mandulák esetében.

 

lekváros kanál

“Egy dunántúli mandulafáról” című versében így írt Janus Pannonius:

 

“Herkules ilyet a Hesperidák kertjébe' se látott,
  

Hősi Ulysses sem Alkinoos szigetén.


Még boldog szigetek bő rétjein is csoda lenne,
  

Nemhogy a pannon-föld északi hűs rögein.

 

S íme virágzik a mandulafácska merészen a télben,
  

Ám csodaszép rügyeit zuzmara fogja be majd!


Mandulafám, kicsi Phyllis, nincs még fecske e tájon,
 

 Vagy hát oly nehezen vártad az ifju Tavaszt?  “

 Az édes mandulát fogyasztjuk, a keserű mandulából gyógyszert és olajat is készítenek. A közkedvelt marcipánnak  a mandula az alapanyaga. Magyarországon a Dunántúlon a 19. század végén kezdték el telepíteni  a barackkal együtt a filoxéravész miatt kipusztult szőlők helyére. Európában vastagabb, míg az USA déli részén vékonyabb héjú fajták terjedtek el.

 

mandulapuding

A gyümölcsöt igen sok kultúra tiszteli, a Biblia tízszer is említi, a legjobb gyümölcsök egyikének tartja. Mandula szavunk a latin mandorlából származik. A legkorábban virágzó gyümölcsfa, ezért az éberség és az ébrenlét szimbóluma. A színarany gyertyatartó, a menóra ágain és a frigyszekrényen lévő, mandula alakú díszítések Isten állandó jelenlétét szimbolizálják, egyúttal Isten hatalmát és hűségét is hangsúlyozzák. A képzőművészetben  a mandorla, a mandula alakú dicsfény egyes szentképeken vagy domborműveken található, Jézus és Szűz Mária alakját övezik. A lencsébe egy szem mandulát is főztek régen újévkor, mert az a lány, akinek a tányérjára került, még abban az esztendőben megházasodik - jósolták. Svédországban a karácsonyi rizspudingba tesznek egy szemet: aki megtalálja, az különösen szerencsés lesz a következő évben.

 

tej

 

A mandulapuding elkészítése igen egyszerű,  a hozzávalók: 140 gr mandula, 400 ml tej (vagy mandulatej), 50 gr burgonyakeményítő és 2 kanál méz. A mandulát kávédarálón óvatosan ledaráltam, nem baj, ha maradnak benne kis szemecskék is. 200 ml tejet lassan felforraltam, elkevertem a mandulaliszttel, amíg homogén állagú nem lett. Hozzákevertem a keményítőt, majd az egészet a maradék tejhez adtam és lassú tűzön felmelegítettem állandó keverés mellett. Amint besűrűsödött, hagytam egy picit hűlni, hogy hozzákeverhessem a mézet.  A poharakat vagy pudingformákat kiöblítettem, majd beletöltöttem a langyos pudingokat. Miután kihűltek, a frigóban várták a sorsukat. A csokoládét felolvasztottam vízgőz felett, majd zsírpapírra  a pudingforma  nagyságának megfelelő köröket csöpögtettem, erre ültettem később, a megszilárdulásuk után a pudingokat. Ha  inkább a pohárban hagyom a pudingot, akkor  két adag közé csurgatom a csokit, a maradékot  pedig megeszem, ígyis-úgyis.

 

narancslekvár

 

A narancslekvárhoz  szíciliai vérnarancsot hámoztam meg, a hártyákból is kiszedtem a gyümölcshúst. Lassú tűzön egy alaposan megtisztított és apróra vágott héjjal együtt addig főztem, amíg lekvár állagú lett. Langyosan mézet kevertem hozzá. Ezt tettem a mandulapuding tetejére, íme:

 

mandulapuding csokival, lekvárral

Szólj hozzá!

Címkék: csokoládé mandula tejérzékenység narancslekvár mandulatej mandulás süti mandulapuding szicíliai narancs

A bejegyzés trackback címe:

https://akonyvize.blog.hu/api/trackback/id/tr134907791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása