A KÖNYV ÍZE

Konyha, kultúra, étel és irodalom. Ízletes körítés, érdekes történetekkel szórakoztatás, az egyszerűség nagyszerűsége. Alapanyagok és kíváncsiság.

portré.jpg

book5b.jpg

 

Miner.hu

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

Creative Commons Licenc

A blogon található írások, saját fotók a szerző  tulajdonát képezik, ezek másolása, terjesztése akár részletként is csak előzetes írásbeli engedéllyel lehetséges. Kivételt képez az Index2, illetve azok a gyűjtőportálok is, ahol nem közlik az egész írást, csak annak első pár sorát, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.

postaláda.jpg

kantortothkriszta@gmail.com

Címkék

"Charmat" (1) aceto balsamico (1) aceto balsamico di Modena (1) Ady (1) aioli (1) ajurvédikus gyógyítás (1) allicin (1) alliin (1) alma (1) Almásy László (1) almás süti (1) ananász (1) ananász-papaya lekvár (1) antibiotikum (1) anyakovász (1) aranyalma (1) árpa (3) Árvalányok (1) aszalt gyümölcs (1) asztalnok mester (1) Attila (1) azzurri (1) Az angol beteg (1) A hülyeség kora (1) A szerelem almája (1) bab (1) babapiskóta (1) Bagna cauda (1) Bálint gazda (1) Balzsamecet (1) balzsamecet (1) barna rizs (1) Barolo (1) bejgli (1) Besztercei (1) betegség (1) bicsérdizmus (1) Bicsérdy Béla (2) bobojka (1) Boccaccio (1) bodzalekvár (1) bonbon (1) bormártás (1) bőrrák (1) briós (1) Buddha (1) Buddhizmus (2) Cato (1) Ceylon (1) Charlie és a csokigyár (1) chili con carne (1) citromos méz (1) Codex Atlanticus (1) cornetti (1) crema pasticcera (1) croissant (1) Cselenfi János (1) Csendes-óceán (1) csirkemell (1) csodaszer (1) csokikrém (1) csokimáz (1) csokis (1) csokis süti (1) csokoládé (3) csöröge (2) Csukás István (1) cukrászkrém (2) Dalai Láma (1) Datolyaszilva (1) diéta (1) dijoni mustár (2) dió (1) dióbél (1) diós (1) diós bejgli (1) disznóvér (1) DOP (2) édesnemes fűszerpaprika (1) egészséges édesség (1) egészséges ételek (1) Egyiptom (3) egytálétel (1) élesztő (1) Élet és Irodalom (1) Emilia-Romagna (4) érdekességek (1) erjedés (1) étekfogó (1) evés (1) fagylalt (1) fahéj (2) fánk (1) farsangi étel (1) fehér rizs (1) fenyőmag (1) fermentáció (1) Ferrero (1) focaccia (1) fokhagyma (1) földimogyoró (1) forgácsfánk (1) főtt must (1) főzelék (2) Franciaország (1) füge (1) fügeesszenciás joghurt (1) fűszer (1) fűszeres sajtgolyó (1) fűszerpaprika (1) fuszulyka (1) Gasztro (8) gasztronómia (3) Gasztronómia (3) gersli (1) globális felmelegedés (1) GMO (1) gnocchi (2) Gnocco (1) Gnocco fritto (1) gránátalma (1) Grecsó Krisztián (1) gyógyhatás (1) gyógynövény (2) gyógyulás (1) gyümölcsleves (1) házi joghurt (1) házi kenyér (1) házi mogyorókrém (1) házi nutella (1) Himalayablues (1) Hippokratész (2) Hús (1) I. Károly (1) II. Viktor Emanuel (1) indiai füge (1) Indul a bakterház (1) Irodalom (2) ivóvízhiány (1) jak (1) Japán (2) joghurt (1) Jókai (1) József Attila (1) juhtúrós puliszka (1) Jupiter makkja (1) K.Kovász & co. (1) kacsatojás (1) kakaó (1) Kakiszilva (1) kalács (1) kalocsai paprika (1) karácsonyi menü (1) kávés (1) kekszes süti (1) kelt fánk (1) kenyérsütés (1) kenyértészta (1) kivándorlás (1) Kobe marha (1) koleszterin (1) kolin (1) kolónia-összeomlás (1) konyhaművészet (1) könyv (1) kopra (1) Kosztolányi Dezső (2) kovász (2) kovászmag (1) középkori konyha (1) középkori magyar konyha (1) kukorica (1) kukoricaleves (1) Kutyaszar (1) L-carnitin (1) Laktobacillus bulgaricus (1) Lambrusco (1) láz (1) lazac (1) lázcsillapító (1) lecsó (1) lecsós pizza (1) lencse (1) Leonardo da Vinci (2) lepény (1) leveles tészta (1) leves (2) licopin (1) liszt nélkül (1) lúdláb (1) lúdláb torta (1) magyarok (1) majdnem Torta Barozzi (1) mák (1) mákkrém (1) mákony (1) mákos (1) mákos guba (1) mákos süti (1) Mandarinello (1) mandula (2) mandulapuding (1) mandulás süti (1) mandulatej (1) mángold (1) maradék (1) marcipán (1) marhahús (2) mascarpone (1) mascarpone házi (1) mazsola (1) mazsolabor (1) megfázás (1) méh (1) melanzana (1) melograno (1) méz (1) Minoh (1) mítosz (1) mocsi (1) Modena (3) mogyorókrém (1) Momo (1) Móricz Zsigmond (1) must (2) mustár (1) mustáros lazac (1) napraforgómag (1) narancslekvár (1) nátha (1) nektár (1) népi gyógymód (3) népi orvoslás (2) Nizza (1) növényi ösztrogén (1) nudli (1) nutella (1) nyerskoszt (1) Nyugat (1) O-bento (1) olaszok és magyarok (1) Olaszország (1) Olasz Királyság (1) olasz konyha (1) olasz sütemény (1) olívabogyó (1) olivaolaj (2) olívaolaj (1) olvasás (1) öntött saláta (1) Oriza Triznyák (1) őrölt paprika (1) őrölt pirospaprika (1) őstulok (1) Ovidius (1) padlizsán (1) Padlizsán (1) palacsinta (1) paprikaőrlemény (1) paradicsom (1) paradicsompüré (1) parboiled (1) parmezán sajt (3) Parmigiano Reggiano (1) Parti Nagy Lajos (1) paszuly (1) pellagra (1) pesto (1) Piaszt Erzsébet (1) pinoli (1) pizza (1) Polinézia (1) portói (1) probiotikumok (1) prosciutto (1) puding (1) rakott padlizsán (1) rák ellenszere (1) ramen leves (1) rántott csirke (1) rántott falevél (1) receptek (1) reformkonyha (1) reggeli (1) Regős Bendegúz (1) répatorta (1) repülés (1) ringló (1) rizs (1) rizses zöldséges hús (1) rizssör (1) Róma (1) római pizza (1) rózsavíz (1) rozsliszt (1) sáfrányos rizs (1) sajtgolyó (1) saláta (2) Salsomaggiore (1) Sandro Boticelli (1) sanguinaccio (1) San Geminiano (1) Savoyai-ház (1) sebgyógyulás (2) Simai Kristóf (1) soba tészta (1) solanin (1) sonka (1) sörélesztő (1) sós palacsinta (1) spagetti (1) spenót (2) Sri Lanka (1) Streptococcus thermophilus (1) sült disznóvér (1) Sült dudor (1) sütés (1) süti reggelire (1) süti sütés nélkül (1) szalagos fánk (1) szaloncukor (1) szardella (1) szarvasmarha (1) szegedi paprika (1) szerelem almája (1) szerelmi bájital (1) Szerzetesek (1) szicíliai narancs (1) szilva (1) szőlő (1) Taxidermia (1) tej (1) tejallergia (1) tejérzékenység (1) tejszín (1) Tendzin Gyaco (1) tengeri (1) természetes gyógyszer (2) testtömegindex (1) Tibet (1) tiramisu (1) tojás (1) tojásgyümölcs (1) tojáskód (1) tökmag (1) tökmagolaj (1) töltött palacsinta (1) tomatin (1) tönkölybúza (1) törökbúza (1) törökparadicsom (1) török ételek (1) tradícionális modenai balzsamecet (1) Trebbiano (1) tudomány (1) Tuvalu (1) tyúk (1) utazás (1) vadlazac (1) vadmajmok (1) vadrizs (1) vaj (1) Váncsa István (3) Vega (1) Vegetarianizmus (1) Vezúz (1) Vignola (1) Visegrád (1) Vitis Labrusca (1) wagyu (1) xocoatl (1) Záh Felicián (1) zöldborsó (1) zöldborsó főzelék (1) zöldcitrom (1) zöldség (1) zsír (1) Címkefelhő

Fahéj, a szerelmi bájital csodás fűszere

2012.09.13. 08:29 A könyv íze

 

    almás keksz                  

Háborúk dúltak miatta és új  vidékek felfedezésére ösztönzött, felhasználásával  a keresztes lovagok szerelmi bájitalt készítettek. A  csodás fahéj régen az aranynál volt értékesebb. Én almás-kekszes sütibe raktam most. 

Már a Bibliában említik, az egyiptomiak a testek bebalzsamozásánál használták, szerepel a görög és a római írásokban is. A régi rómaiak hite szerint csak  denevérektől védett, eldugott mocsarakban terem. A középkorban karavánok útján került Európába, Magyarországon már a 15. században említették.  Bármit megért: a Fűszer-szigetekről 1522-ben Magellán hajóiból csak egy tért vissza, ám több száz mázsa fűszerrel megrakodva.  Az 1600-as évek elején a holllandok kezdték el  folyamatos forgalmazását, igaz, háborúztak is érte eleget.

keksz

Legismertebb fajtái a valódi fahéj és a kínai fahéj. A valódi ceyloni fahéj  a legszebb és legdrágább, leheletvékonyságú rétegekből áll. Sokszor helyettesítik az olcsóbb indonéziai vagy kínai Cassiával, amely egyetlen vastag réteg, sokkal  keserűbb  és csípősebb az aromája. A könycsepp alakú Sri Lankán termő valódi fahéjért a fa fiatal ágairól fejtik le a kérget, míg a kínai fahéj esetében egy másfajta fa idős ágairól és a törzsről. Európában inkább a ceylonit használják szerencsénkre, bár igazán jó minőségűt nem könnyű találni. A nyugati hagyomány gyümölcsöt,  desszertet ízesít vele míg a keleti hagyomány  sós ételekben is használja, például  remek kísérője a füstölt húsoknak. Mindkét kultúra  szereti  aromás teáját.

reszelt alma

A fahéj az egyik legjobb antioxidáns fűszer, hatása 62-szer nagyobb az almánál. A gyógyászatban a kérgét és a leveleit is használják. Csak néhány a hatásai közül: megfázás ellen kiváló, baktériumölő és görcsoldó. Bizonyított tény, hogy csökkenti a koleszterinszintet és a magas vérnyomást, fertőtlenítő hatású, cukorbetegségnél is javalt. Az ayurvédikus és a kínai gyógyászat menstruációs zavarok, láz, egyes bélrendellenességek kezelésére használja,  mivel  melegítő hatással van a szervezetre. Illóolaja erős gombaölő szer. Nemrégiben kutatók felfedezték, hogy kivonata képes gátolni az Alzheimer-kór kialakulását illetve lassítani a tünetek jelentkezését. Létezik esszenciális fahéjolaj, a kérget tengervízben áztatják, majd a folyadékot lepárolják. A borostyánszínű párlat a leggyakrabban használt gyógyszer Ázsiában.

keksz1

Jóbarátainknál kóstoltam először azt a sütit, amely azóta nagy sláger nálunk. A fahéjas almáshoz (ahogy mi nevezzük), szögletes háztartási kekszeket rakok le egymás mellé egy sütőforma aljára. 1 kg almát lereszelek, hozzáöntök 5 dl vizet és lassan felforralom. Belekeverek ízlés szerint fahéjat. Egy kis tálban 3 csomag vanília pudingot elkeverek 4 kanál cukorral és 3 dl vízzel. Hozzákeverem a forró almához és addig hevítem lassú tűzön, amíg besűrűsödik. A masszát hagyom egy kicsit hűlni és ízlés szerint mézet keverek hozzá.  (Ha cukor, akkor kb. 20 dkg.) Rásimítom a kekszalapra és a tetejére ugyanúgy háztartási kekszeket fektetek. (Ez megadja a majdani felszeletelés koordinátáit is.) Ha túl sok a massza, több réteget is készítek. Néha a tetejére csokoládét is olvasztok és rásimítom. Amint kihűlt, berakom a hűtőbe, amíg teljesen átpuhul, bár sokszor nem várjuk  ki. Ez jól látszik a sütiről készült fotón is, szegényke volt a maradék...

 

almás

csoki

A keresztesek bájitala kapcsán pedig álljon itt egy szerelemlikőr recept: 
Két héten keresztül áztassunk egy liter pálinkában 10 g fahéjat, 5 g vaníliát, 20 g biocitrom héját, 5 g koriandert és 15 g kakukkfüvet, ezt naponta keverjük meg. Szűrjük le a pálinkát és keverjük el 1 liter víz és  tetszőleges mennyiségű  méz keverékéből készült sziruppal.

Az első fotón a valódi, a másodikon a kínai fahéj látható. 

valódi fahéj

fahéj első.jpg

fa.jpg

fahéjmunka.jpg

fah.jpg

cinna2.jpg

cinna.jpg

cinna3.jpg

fahé.jpg

ital.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: láz fűszer gyógynövény megfázás fahéj szerelmi bájital Sri Lanka kekszes süti Ceylon

A bejegyzés trackback címe:

https://akonyvize.blog.hu/api/trackback/id/tr1004774093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása