Háborúk dúltak miatta és új vidékek felfedezésére ösztönzött, felhasználásával a keresztes lovagok szerelmi bájitalt készítettek. A csodás fahéj régen az aranynál volt értékesebb. Én almás-kekszes sütibe raktam most.
Már a Bibliában említik, az egyiptomiak a testek bebalzsamozásánál használták, szerepel a görög és a római írásokban is. A régi rómaiak hite szerint csak denevérektől védett, eldugott mocsarakban terem. A középkorban karavánok útján került Európába, Magyarországon már a 15. században említették. Bármit megért: a Fűszer-szigetekről 1522-ben Magellán hajóiból csak egy tért vissza, ám több száz mázsa fűszerrel megrakodva. Az 1600-as évek elején a holllandok kezdték el folyamatos forgalmazását, igaz, háborúztak is érte eleget.
Legismertebb fajtái a valódi fahéj és a kínai fahéj. A valódi ceyloni fahéj a legszebb és legdrágább, leheletvékonyságú rétegekből áll. Sokszor helyettesítik az olcsóbb indonéziai vagy kínai Cassiával, amely egyetlen vastag réteg, sokkal keserűbb és csípősebb az aromája. A könycsepp alakú Sri Lankán termő valódi fahéjért a fa fiatal ágairól fejtik le a kérget, míg a kínai fahéj esetében egy másfajta fa idős ágairól és a törzsről. Európában inkább a ceylonit használják szerencsénkre, bár igazán jó minőségűt nem könnyű találni. A nyugati hagyomány gyümölcsöt, desszertet ízesít vele míg a keleti hagyomány sós ételekben is használja, például remek kísérője a füstölt húsoknak. Mindkét kultúra szereti aromás teáját.
A fahéj az egyik legjobb antioxidáns fűszer, hatása 62-szer nagyobb az almánál. A gyógyászatban a kérgét és a leveleit is használják. Csak néhány a hatásai közül: megfázás ellen kiváló, baktériumölő és görcsoldó. Bizonyított tény, hogy csökkenti a koleszterinszintet és a magas vérnyomást, fertőtlenítő hatású, cukorbetegségnél is javalt. Az ayurvédikus és a kínai gyógyászat menstruációs zavarok, láz, egyes bélrendellenességek kezelésére használja, mivel melegítő hatással van a szervezetre. Illóolaja erős gombaölő szer. Nemrégiben kutatók felfedezték, hogy kivonata képes gátolni az Alzheimer-kór kialakulását illetve lassítani a tünetek jelentkezését. Létezik esszenciális fahéjolaj, a kérget tengervízben áztatják, majd a folyadékot lepárolják. A borostyánszínű párlat a leggyakrabban használt gyógyszer Ázsiában.
Jóbarátainknál kóstoltam először azt a sütit, amely azóta nagy sláger nálunk. A fahéjas almáshoz (ahogy mi nevezzük), szögletes háztartási kekszeket rakok le egymás mellé egy sütőforma aljára. 1 kg almát lereszelek, hozzáöntök 5 dl vizet és lassan felforralom. Belekeverek ízlés szerint fahéjat. Egy kis tálban 3 csomag vanília pudingot elkeverek 4 kanál cukorral és 3 dl vízzel. Hozzákeverem a forró almához és addig hevítem lassú tűzön, amíg besűrűsödik. A masszát hagyom egy kicsit hűlni és ízlés szerint mézet keverek hozzá. (Ha cukor, akkor kb. 20 dkg.) Rásimítom a kekszalapra és a tetejére ugyanúgy háztartási kekszeket fektetek. (Ez megadja a majdani felszeletelés koordinátáit is.) Ha túl sok a massza, több réteget is készítek. Néha a tetejére csokoládét is olvasztok és rásimítom. Amint kihűlt, berakom a hűtőbe, amíg teljesen átpuhul, bár sokszor nem várjuk ki. Ez jól látszik a sütiről készült fotón is, szegényke volt a maradék...
A keresztesek bájitala kapcsán pedig álljon itt egy szerelemlikőr recept: Két héten keresztül áztassunk egy liter pálinkában 10 g fahéjat, 5 g vaníliát, 20 g biocitrom héját, 5 g koriandert és 15 g kakukkfüvet, ezt naponta keverjük meg. Szűrjük le a pálinkát és keverjük el 1 liter víz és tetszőleges mennyiségű méz keverékéből készült sziruppal.
Az első fotón a valódi, a másodikon a kínai fahéj látható.