A KÖNYV ÍZE

Konyha, kultúra, étel és irodalom. Ízletes körítés, érdekes történetekkel szórakoztatás, az egyszerűség nagyszerűsége. Alapanyagok és kíváncsiság.

portré.jpg

book5b.jpg

 

Miner.hu

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

Creative Commons Licenc

A blogon található írások, saját fotók a szerző  tulajdonát képezik, ezek másolása, terjesztése akár részletként is csak előzetes írásbeli engedéllyel lehetséges. Kivételt képez az Index2, illetve azok a gyűjtőportálok is, ahol nem közlik az egész írást, csak annak első pár sorát, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.

postaláda.jpg

kantortothkriszta@gmail.com

Címkék

"Charmat" (1) aceto balsamico (1) aceto balsamico di Modena (1) Ady (1) aioli (1) ajurvédikus gyógyítás (1) allicin (1) alliin (1) alma (1) Almásy László (1) almás süti (1) ananász (1) ananász-papaya lekvár (1) antibiotikum (1) anyakovász (1) aranyalma (1) árpa (3) Árvalányok (1) aszalt gyümölcs (1) asztalnok mester (1) Attila (1) azzurri (1) Az angol beteg (1) A hülyeség kora (1) A szerelem almája (1) bab (1) babapiskóta (1) Bagna cauda (1) Bálint gazda (1) Balzsamecet (1) balzsamecet (1) barna rizs (1) Barolo (1) bejgli (1) Besztercei (1) betegség (1) bicsérdizmus (1) Bicsérdy Béla (2) bobojka (1) Boccaccio (1) bodzalekvár (1) bonbon (1) bormártás (1) bőrrák (1) briós (1) Buddha (1) Buddhizmus (2) Cato (1) Ceylon (1) Charlie és a csokigyár (1) chili con carne (1) citromos méz (1) Codex Atlanticus (1) cornetti (1) crema pasticcera (1) croissant (1) Cselenfi János (1) Csendes-óceán (1) csirkemell (1) csodaszer (1) csokikrém (1) csokimáz (1) csokis (1) csokis süti (1) csokoládé (3) csöröge (2) Csukás István (1) cukrászkrém (2) Dalai Láma (1) Datolyaszilva (1) diéta (1) dijoni mustár (2) dió (1) dióbél (1) diós (1) diós bejgli (1) disznóvér (1) DOP (2) édesnemes fűszerpaprika (1) egészséges édesség (1) egészséges ételek (1) Egyiptom (3) egytálétel (1) élesztő (1) Élet és Irodalom (1) Emilia-Romagna (4) érdekességek (1) erjedés (1) étekfogó (1) evés (1) fagylalt (1) fahéj (2) fánk (1) farsangi étel (1) fehér rizs (1) fenyőmag (1) fermentáció (1) Ferrero (1) focaccia (1) fokhagyma (1) földimogyoró (1) forgácsfánk (1) főtt must (1) főzelék (2) Franciaország (1) füge (1) fügeesszenciás joghurt (1) fűszer (1) fűszeres sajtgolyó (1) fűszerpaprika (1) fuszulyka (1) Gasztro (8) gasztronómia (3) Gasztronómia (3) gersli (1) globális felmelegedés (1) GMO (1) gnocchi (2) Gnocco (1) Gnocco fritto (1) gránátalma (1) Grecsó Krisztián (1) gyógyhatás (1) gyógynövény (2) gyógyulás (1) gyümölcsleves (1) házi joghurt (1) házi kenyér (1) házi mogyorókrém (1) házi nutella (1) Himalayablues (1) Hippokratész (2) Hús (1) I. Károly (1) II. Viktor Emanuel (1) indiai füge (1) Indul a bakterház (1) Irodalom (2) ivóvízhiány (1) jak (1) Japán (2) joghurt (1) Jókai (1) József Attila (1) juhtúrós puliszka (1) Jupiter makkja (1) K.Kovász & co. (1) kacsatojás (1) kakaó (1) Kakiszilva (1) kalács (1) kalocsai paprika (1) karácsonyi menü (1) kávés (1) kekszes süti (1) kelt fánk (1) kenyérsütés (1) kenyértészta (1) kivándorlás (1) Kobe marha (1) koleszterin (1) kolin (1) kolónia-összeomlás (1) konyhaművészet (1) könyv (1) kopra (1) Kosztolányi Dezső (2) kovász (2) kovászmag (1) középkori konyha (1) középkori magyar konyha (1) kukorica (1) kukoricaleves (1) Kutyaszar (1) L-carnitin (1) Laktobacillus bulgaricus (1) Lambrusco (1) láz (1) lazac (1) lázcsillapító (1) lecsó (1) lecsós pizza (1) lencse (1) Leonardo da Vinci (2) lepény (1) leveles tészta (1) leves (2) licopin (1) liszt nélkül (1) lúdláb (1) lúdláb torta (1) magyarok (1) majdnem Torta Barozzi (1) mák (1) mákkrém (1) mákony (1) mákos (1) mákos guba (1) mákos süti (1) Mandarinello (1) mandula (2) mandulapuding (1) mandulás süti (1) mandulatej (1) mángold (1) maradék (1) marcipán (1) marhahús (2) mascarpone (1) mascarpone házi (1) mazsola (1) mazsolabor (1) megfázás (1) méh (1) melanzana (1) melograno (1) méz (1) Minoh (1) mítosz (1) mocsi (1) Modena (3) mogyorókrém (1) Momo (1) Móricz Zsigmond (1) must (2) mustár (1) mustáros lazac (1) napraforgómag (1) narancslekvár (1) nátha (1) nektár (1) népi gyógymód (3) népi orvoslás (2) Nizza (1) növényi ösztrogén (1) nudli (1) nutella (1) nyerskoszt (1) Nyugat (1) O-bento (1) olaszok és magyarok (1) Olaszország (1) Olasz Királyság (1) olasz konyha (1) olasz sütemény (1) olívabogyó (1) olivaolaj (2) olívaolaj (1) olvasás (1) öntött saláta (1) Oriza Triznyák (1) őrölt paprika (1) őrölt pirospaprika (1) őstulok (1) Ovidius (1) Padlizsán (1) padlizsán (1) palacsinta (1) paprikaőrlemény (1) paradicsom (1) paradicsompüré (1) parboiled (1) parmezán sajt (3) Parmigiano Reggiano (1) Parti Nagy Lajos (1) paszuly (1) pellagra (1) pesto (1) Piaszt Erzsébet (1) pinoli (1) pizza (1) Polinézia (1) portói (1) probiotikumok (1) prosciutto (1) puding (1) rakott padlizsán (1) rák ellenszere (1) ramen leves (1) rántott csirke (1) rántott falevél (1) receptek (1) reformkonyha (1) reggeli (1) Regős Bendegúz (1) répatorta (1) repülés (1) ringló (1) rizs (1) rizses zöldséges hús (1) rizssör (1) Róma (1) római pizza (1) rózsavíz (1) rozsliszt (1) sáfrányos rizs (1) sajtgolyó (1) saláta (2) Salsomaggiore (1) Sandro Boticelli (1) sanguinaccio (1) San Geminiano (1) Savoyai-ház (1) sebgyógyulás (2) Simai Kristóf (1) soba tészta (1) solanin (1) sonka (1) sörélesztő (1) sós palacsinta (1) spagetti (1) spenót (2) Sri Lanka (1) Streptococcus thermophilus (1) sült disznóvér (1) Sült dudor (1) sütés (1) süti reggelire (1) süti sütés nélkül (1) szalagos fánk (1) szaloncukor (1) szardella (1) szarvasmarha (1) szegedi paprika (1) szerelem almája (1) szerelmi bájital (1) Szerzetesek (1) szicíliai narancs (1) szilva (1) szőlő (1) Taxidermia (1) tej (1) tejallergia (1) tejérzékenység (1) tejszín (1) Tendzin Gyaco (1) tengeri (1) természetes gyógyszer (2) testtömegindex (1) Tibet (1) tiramisu (1) tojás (1) tojásgyümölcs (1) tojáskód (1) tökmag (1) tökmagolaj (1) töltött palacsinta (1) tomatin (1) tönkölybúza (1) törökbúza (1) törökparadicsom (1) török ételek (1) tradícionális modenai balzsamecet (1) Trebbiano (1) tudomány (1) Tuvalu (1) tyúk (1) utazás (1) vadlazac (1) vadmajmok (1) vadrizs (1) vaj (1) Váncsa István (3) Vega (1) Vegetarianizmus (1) Vezúz (1) Vignola (1) Visegrád (1) Vitis Labrusca (1) wagyu (1) xocoatl (1) Záh Felicián (1) zöldborsó (1) zöldborsó főzelék (1) zöldcitrom (1) zöldség (1) zsír (1) Címkefelhő

Tuvalu, az eltűnő ország

2012.08.31. 23:26 A könyv íze

 

002-9884.jpg

 

A brit korona fennhatósága alá  tartozó Tuvalu, ez a Csendes-óceán vizein elterülő négy szigetből és öt  korallzátonyból álló kis ország  a közeljövőben teljesen eltűnhet. 11 ezer lakosa alig több mint 26 négyzetkilométeren él a Polinéziához tartozó Ellice-szigetek területén, Hawaii és Ausztrália között. Mindössze nyolc kilométernyi az aszfaltozott útja. A klímaváltozás miatt a ma is már csak alig pár méterrel az óceán szintje felett található szigetcsoportot ötven év múlva teljesen ellepi majd az óceán.

Az erőteljesebb hullámok manapság is komoly gondot okoznak a szigetek lakóinak, ahogy a  sós vízzel vegyülő, ezért szinte ihatatlanná váló talajvíz is. Tavaly  a súlyos ivóvízhiány  miatt szükségállapotot  hirdettek és az új-zélandi kormány katonai gépe szállított ivóvizet és sómentesítő berendezéseket az ország számára. A szigetországra  általában megfelelő mennyiségű eső hull, azonban a globális felmelegedésnek köszönhetően tavaly több mint fél évig nem volt jelentősebb csapadék.

Sokan  kénytelenek a  lakosok közül a kivándorlás mellett dönteni. Csakhogy menekültjogi státuszt nem kaphatnak, hiszen a nemzetközi jog a politikai és a humanitárius menekültek mellett egyelőre nem ruházza fel a klímaváltozás miatt hazájukat elhagyni  kényszerülőket menekültjoggal. Olyan még nem fordult elő a történelemben, hogy egy állam erőszakos vagy fegyveres konfliktus kirobbanása nélkül eltűnne a Föld színéről, lakossága viszont megmaradna.

Tuvalu Új-Zélanddal kötött megállapodása évente 75 fő kivándorlását teszi lehetővé.  Ennél sokkal többen szeretnék elhagyni országukat, emiatt azonban a sziget gazdasága teljesen összeomolhat. Egy felvetés szerint a sziget lakosságát egy tömbben át kellene telepíteni a Fidzsi-szigetekhez tartozó Kioa szigetére. Tuvalu egyébként a saját nyelvén azt jelenti: nyolcan összetartanak…

A kicsi ország,  a legkisebb küldöttséggel, részt vett a londoni olimpián is: két atléta, és egy súlyemelő képviselte hazáját.

Legnagyobb exporttermékük a kopra, a kókuszdió szárított húsa. Szinte minden ételhez használnak kókusztejet. Fő ételalapanyag a hal, de sokan tartanak disznót is. Konyhájuk hasonlít  a polinéziaihoz, azonban az elszigeteltségnek köszönhetően az ételeik elkészítésének vannak  sajátosságaik is, például erősen fűszerezik azokat. Fontos számukra az ennivaló  vizuális vonzereje,  a színek közötti egyensúly. Ízletes  ételeikben gyakran szerepet kap  a pácolt és füstölt sonka. A szigeten kókusz- és déligyümölcs ligetek találhatóak, ezért a gyümölcs az egyik legfontosabb kapocs a  külvilággal.  A papaya-ananász lekvárt akár mi is elkészíthetjük, hiszen  a hozzávalók itthon is beszerezhetőek.  Egy kis adag  lekvárhoz szükséges:  

 1 apróra vágott érett ananász

1 kockára vágott érett papaya

4 csésze cukor

egy biocitrom reszelt héja,

negyed csésze citromlé,

1-2 evőkanál frissen reszelt gyömbér

 Keverjük össze az ananászt és a cukrot egy nagy lapos serpenyőben, hagyjuk állni, míg feldaraboljuk a papayát. Ha kész, adjuk az ananászhoz a reszelt citromhéjjal, a citromlével és a gyömbérrel együtt. Lassú tűznél  forraljuk körülbelül 30 percig. Hagyományosan dunsztoljuk. Hat hónapnál tovább nem áll el, már csak azért sem, mert nem lehet neki ellenállni.

Ps.: Tuvalu címmel készült egy német filmdráma. A félig-meddig némafilm kortalan álomutazás, szavakkal leírhatatlan  nem mindennapi látvány. A különleges művészfilmeket kedvelőknek mindenképpen ajánlott.

 

t.jpg

tuv.jpg

tuv7.jpg

tuva.jpg

tuvalu_1.jpg

tuvalu2.jpg

lekvár.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: globális felmelegedés kivándorlás ivóvízhiány kopra Csendes-óceán Gasztronómia Gasztro Polinézia Tuvalu ananász-papaya lekvár

A bejegyzés trackback címe:

https://akonyvize.blog.hu/api/trackback/id/tr844744971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása