A KÖNYV ÍZE

Konyha, kultúra, étel és irodalom. Ízletes körítés, érdekes történetekkel szórakoztatás, az egyszerűség nagyszerűsége. Alapanyagok és kíváncsiság.

portré.jpg

book5b.jpg

 

Miner.hu

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

Creative Commons Licenc

A blogon található írások, saját fotók a szerző  tulajdonát képezik, ezek másolása, terjesztése akár részletként is csak előzetes írásbeli engedéllyel lehetséges. Kivételt képez az Index2, illetve azok a gyűjtőportálok is, ahol nem közlik az egész írást, csak annak első pár sorát, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.

postaláda.jpg

kantortothkriszta@gmail.com

Címkék

"Charmat" (1) aceto balsamico (1) aceto balsamico di Modena (1) Ady (1) aioli (1) ajurvédikus gyógyítás (1) allicin (1) alliin (1) alma (1) Almásy László (1) almás süti (1) ananász (1) ananász-papaya lekvár (1) antibiotikum (1) anyakovász (1) aranyalma (1) árpa (3) Árvalányok (1) aszalt gyümölcs (1) asztalnok mester (1) Attila (1) azzurri (1) Az angol beteg (1) A hülyeség kora (1) A szerelem almája (1) bab (1) babapiskóta (1) Bagna cauda (1) Bálint gazda (1) Balzsamecet (1) balzsamecet (1) barna rizs (1) Barolo (1) bejgli (1) Besztercei (1) betegség (1) bicsérdizmus (1) Bicsérdy Béla (2) bobojka (1) Boccaccio (1) bodzalekvár (1) bonbon (1) bormártás (1) bőrrák (1) briós (1) Buddha (1) Buddhizmus (2) Cato (1) Ceylon (1) Charlie és a csokigyár (1) chili con carne (1) citromos méz (1) Codex Atlanticus (1) cornetti (1) crema pasticcera (1) croissant (1) Cselenfi János (1) Csendes-óceán (1) csirkemell (1) csodaszer (1) csokikrém (1) csokimáz (1) csokis (1) csokis süti (1) csokoládé (3) csöröge (2) Csukás István (1) cukrászkrém (2) Dalai Láma (1) Datolyaszilva (1) diéta (1) dijoni mustár (2) dió (1) dióbél (1) diós (1) diós bejgli (1) disznóvér (1) DOP (2) édesnemes fűszerpaprika (1) egészséges édesség (1) egészséges ételek (1) Egyiptom (3) egytálétel (1) élesztő (1) Élet és Irodalom (1) Emilia-Romagna (4) érdekességek (1) erjedés (1) étekfogó (1) evés (1) fagylalt (1) fahéj (2) fánk (1) farsangi étel (1) fehér rizs (1) fenyőmag (1) fermentáció (1) Ferrero (1) focaccia (1) fokhagyma (1) földimogyoró (1) forgácsfánk (1) főtt must (1) főzelék (2) Franciaország (1) füge (1) fügeesszenciás joghurt (1) fűszer (1) fűszeres sajtgolyó (1) fűszerpaprika (1) fuszulyka (1) Gasztro (8) Gasztronómia (3) gasztronómia (3) gersli (1) globális felmelegedés (1) GMO (1) gnocchi (2) Gnocco (1) Gnocco fritto (1) gránátalma (1) Grecsó Krisztián (1) gyógyhatás (1) gyógynövény (2) gyógyulás (1) gyümölcsleves (1) házi joghurt (1) házi kenyér (1) házi mogyorókrém (1) házi nutella (1) Himalayablues (1) Hippokratész (2) Hús (1) I. Károly (1) II. Viktor Emanuel (1) indiai füge (1) Indul a bakterház (1) Irodalom (2) ivóvízhiány (1) jak (1) Japán (2) joghurt (1) Jókai (1) József Attila (1) juhtúrós puliszka (1) Jupiter makkja (1) K.Kovász & co. (1) kacsatojás (1) kakaó (1) Kakiszilva (1) kalács (1) kalocsai paprika (1) karácsonyi menü (1) kávés (1) kekszes süti (1) kelt fánk (1) kenyérsütés (1) kenyértészta (1) kivándorlás (1) Kobe marha (1) koleszterin (1) kolin (1) kolónia-összeomlás (1) konyhaművészet (1) könyv (1) kopra (1) Kosztolányi Dezső (2) kovász (2) kovászmag (1) középkori konyha (1) középkori magyar konyha (1) kukorica (1) kukoricaleves (1) Kutyaszar (1) L-carnitin (1) Laktobacillus bulgaricus (1) Lambrusco (1) láz (1) lazac (1) lázcsillapító (1) lecsó (1) lecsós pizza (1) lencse (1) Leonardo da Vinci (2) lepény (1) leveles tészta (1) leves (2) licopin (1) liszt nélkül (1) lúdláb (1) lúdláb torta (1) magyarok (1) majdnem Torta Barozzi (1) mák (1) mákkrém (1) mákony (1) mákos (1) mákos guba (1) mákos süti (1) Mandarinello (1) mandula (2) mandulapuding (1) mandulás süti (1) mandulatej (1) mángold (1) maradék (1) marcipán (1) marhahús (2) mascarpone (1) mascarpone házi (1) mazsola (1) mazsolabor (1) megfázás (1) méh (1) melanzana (1) melograno (1) méz (1) Minoh (1) mítosz (1) mocsi (1) Modena (3) mogyorókrém (1) Momo (1) Móricz Zsigmond (1) must (2) mustár (1) mustáros lazac (1) napraforgómag (1) narancslekvár (1) nátha (1) nektár (1) népi gyógymód (3) népi orvoslás (2) Nizza (1) növényi ösztrogén (1) nudli (1) nutella (1) nyerskoszt (1) Nyugat (1) O-bento (1) olaszok és magyarok (1) Olaszország (1) Olasz Királyság (1) olasz konyha (1) olasz sütemény (1) olívabogyó (1) olivaolaj (2) olívaolaj (1) olvasás (1) öntött saláta (1) Oriza Triznyák (1) őrölt paprika (1) őrölt pirospaprika (1) őstulok (1) Ovidius (1) Padlizsán (1) padlizsán (1) palacsinta (1) paprikaőrlemény (1) paradicsom (1) paradicsompüré (1) parboiled (1) parmezán sajt (3) Parmigiano Reggiano (1) Parti Nagy Lajos (1) paszuly (1) pellagra (1) pesto (1) Piaszt Erzsébet (1) pinoli (1) pizza (1) Polinézia (1) portói (1) probiotikumok (1) prosciutto (1) puding (1) rakott padlizsán (1) rák ellenszere (1) ramen leves (1) rántott csirke (1) rántott falevél (1) receptek (1) reformkonyha (1) reggeli (1) Regős Bendegúz (1) répatorta (1) repülés (1) ringló (1) rizs (1) rizses zöldséges hús (1) rizssör (1) Róma (1) római pizza (1) rózsavíz (1) rozsliszt (1) sáfrányos rizs (1) sajtgolyó (1) saláta (2) Salsomaggiore (1) Sandro Boticelli (1) sanguinaccio (1) San Geminiano (1) Savoyai-ház (1) sebgyógyulás (2) Simai Kristóf (1) soba tészta (1) solanin (1) sonka (1) sörélesztő (1) sós palacsinta (1) spagetti (1) spenót (2) Sri Lanka (1) Streptococcus thermophilus (1) sült disznóvér (1) Sült dudor (1) sütés (1) süti reggelire (1) süti sütés nélkül (1) szalagos fánk (1) szaloncukor (1) szardella (1) szarvasmarha (1) szegedi paprika (1) szerelem almája (1) szerelmi bájital (1) Szerzetesek (1) szicíliai narancs (1) szilva (1) szőlő (1) Taxidermia (1) tej (1) tejallergia (1) tejérzékenység (1) tejszín (1) Tendzin Gyaco (1) tengeri (1) természetes gyógyszer (2) testtömegindex (1) Tibet (1) tiramisu (1) tojás (1) tojásgyümölcs (1) tojáskód (1) tökmag (1) tökmagolaj (1) töltött palacsinta (1) tomatin (1) tönkölybúza (1) törökbúza (1) törökparadicsom (1) török ételek (1) tradícionális modenai balzsamecet (1) Trebbiano (1) tudomány (1) Tuvalu (1) tyúk (1) utazás (1) vadlazac (1) vadmajmok (1) vadrizs (1) vaj (1) Váncsa István (3) Vega (1) Vegetarianizmus (1) Vezúz (1) Vignola (1) Visegrád (1) Vitis Labrusca (1) wagyu (1) xocoatl (1) Záh Felicián (1) zöldborsó (1) zöldborsó főzelék (1) zöldcitrom (1) zöldség (1) zsír (1) Címkefelhő

Bejglis dió

2012.10.20. 07:31 A könyv íze

diós bejgli szőlővel

Tudom, tudom! Nincs még itt az ideje a diós bejglinek, minek már most, lesz nekünk még bejglimérgezésünk, de… Anyukám küldött a gyerkőcöknek jónéhány rúddal, tudja, hogy imádják. A mamát. A bejglijét is. Édesanyám ráadásul nem diós bejglit készít ám, hanem bejglis diót: annyi a töltelék, ki sem látszik a leheletvékony tészta. Egész álló nap szöszmötöl rajta, kész kulináris remekmű. A legjobb barátnőm, Bella pedig balatoni levegőt lélegzett diókat küldött, így a süti elfogytával nekiálltam én is, hogy utánpótlást készítsek. De a nagymama íz, az valahogy mindig hiányzik az enyémből…

 

dió bejglivel

A dióbél egyébként az egyik legértékesebb étek, eszegetjük is szorgalmasan. Már 9000 éve fogyasztják. Magyarországon a közönséges diót és a parkokat díszítő, nem ehető fekete diót találjuk meg. Az ehetőt Jupiter makkjának vagy népiesen kulcsos diónak is nevezik. Kis-Ázsiából származik, de a honfoglaló magyarok már  itt találták a Kárpát-medencében. Gyógyászati célra a levelét, termésének külső, zöld burkát és a terméseket elválasztó hártyát is felhasználják,  bőrbetegségeket,  aranyeret kezelnek ezekkel.

 

dió földön

A dióbél javítja a cukorbetegek ereinek állapotát, csökkenti a koleszterinszintet. A benne rejlő  Omega-3 zsírsav  szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére kiváló, növényi rostokban gazdag, magas a magnézium tartalma, E-vitamint és többféle B-vitamint is tartalmaz. Jódban gazdag a dióolaj, amely salátákhoz, levesekhez, szószokhoz és  desszertekhez is kiváló,  a bőrre kenve pedig véd a napsugár káros hatásaitól.

 

diók

A dió a termékenység, a bőség, a hosszú élet jelképe, szerelmi praktikák eszköze.  A következő év időjárását 12 üres fél dióhéjba tett vízből jósolták meg év végén, a víz elpárolgásának mértékéből következtettek másnap reggel a következő 12 hónap csapadékmennyiségére. A németek úgy tartják, aki diófa árnyékában alszik el, megálmodhatja az igazságot. A Nápolyhoz közeli sorrentói félszigeten régi szokás volt diót ajándékozni a menyasszonynak. Enélkül  nem jöhetett létre házasság. "Pane e noce mangiare da sposa." Azaz a menyasszony egyen kenyeret és diót   -  hangzik a helyi, ősi közmondás. A kínai nyelv jelképrendszerében a dió a kacérkodást, a flörtöt jelenti. Több vallásban szerepel: Ősi Krisztus jelkép, amint a dióbél a héjában, úgy rejtőzött a Megváltó anyja méhében. A karácsony egyik jelképe, valamint a diószórás szokása is ehhez az ünnephez kapcsolódik. Szufi, az egyik legelső Korán-magyarázó szerint a dió az iszlám vallást jelképezi. És még sorolhatnám...

 

dió

Több növény termését is nevezik diónak, néhány közülük érdekességként: A világ legdrágább diója a makadámia dió. Nagyon kemény héja krémes belsőt rejt, melynek 80%-a olaj, 4%-a cukor. A kesudió fogyokúrázók étke, olyan hormonok kiválasztására serkenti a szervezetet, amely azt sugallja az agynak, hogy már jóllakott.  A szerecsendió csípős ízű értékes fűszer, kis mennyisége segíti az emésztést, csökkenti a savtúltengést. A mosódió fája a szappanfélék családjába tartozik, termését  évszázadok óta használják természetes tisztító és mosószerként.

 

bejgli darab

 És akkor a diós bejgli… A bejgli készítése karácsonykor magyar népi hagyomány, a  hiedelem szerint a diót rontás ellen kell enni, a mák pedig bőséget hoz a házhoz.

Hozzávalók: ½ kg liszt, 25 dkg vaj, 2 tojás, 5 dkg méz vagy nádcukor, 2 dkg élesztő, kb. 1,5 dl tej, 5 kanál tejföl, csipet só. A diótöltelékhez 20 dkg nádcukrot sziruposra főzök  3 dl vízzel, majd hozzáteszek 40 dkg darált dióbelet bio citrom reszelt héjával együtt. 

 

bejgli egész

Az élesztőt felfuttatom langyos tejben egy kis mézzel vagy cukorral. A lisztet elmorzsolom a vajjal, hozzáadom a villával felvert tojásokat, a mézet vagy a porrá őrölt cukrot, a tejfölt, sót, az élesztős masszát és annyi tejjel dagasztom be gyors mozdulatokkal, hogy közepesen lágy tésztát kapjak. Két órát hagyom pihenni betakargatva. 4 kisebb cipót formálok belőle, ezeket fél centisekre nyújtom, rárakom a diótölteléket és feltekerem. Tetejét tojással megkenem és langyos helyen egy órát kelesztem. Átkenem tojásfehérjével és hűtőben egy óra hosszat hagyom feküdni. Ezután az oldalait óvatosan megszurkálom villával és 180 fokon fél órát sütöm. Hol reped, hol nem, ígyis-úgyis elfogy…

 

diós bejgli

Szólj hozzá!

Címkék: dió bejgli dióbél diós bejgli Jupiter makkja

A bejegyzés trackback címe:

https://akonyvize.blog.hu/api/trackback/id/tr174858824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása