Tudom, tudom! Nincs még itt az ideje a diós bejglinek, minek már most, lesz nekünk még bejglimérgezésünk, de… Anyukám küldött a gyerkőcöknek jónéhány rúddal, tudja, hogy imádják. A mamát. A bejglijét is. Édesanyám ráadásul nem diós bejglit készít ám, hanem bejglis diót: annyi a töltelék, ki sem látszik a leheletvékony tészta. Egész álló nap szöszmötöl rajta, kész kulináris remekmű. A legjobb barátnőm, Bella pedig balatoni levegőt lélegzett diókat küldött, így a süti elfogytával nekiálltam én is, hogy utánpótlást készítsek. De a nagymama íz, az valahogy mindig hiányzik az enyémből…
A dióbél egyébként az egyik legértékesebb étek, eszegetjük is szorgalmasan. Már 9000 éve fogyasztják. Magyarországon a közönséges diót és a parkokat díszítő, nem ehető fekete diót találjuk meg. Az ehetőt Jupiter makkjának vagy népiesen kulcsos diónak is nevezik. Kis-Ázsiából származik, de a honfoglaló magyarok már itt találták a Kárpát-medencében. Gyógyászati célra a levelét, termésének külső, zöld burkát és a terméseket elválasztó hártyát is felhasználják, bőrbetegségeket, aranyeret kezelnek ezekkel.
A dióbél javítja a cukorbetegek ereinek állapotát, csökkenti a koleszterinszintet. A benne rejlő Omega-3 zsírsav szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére kiváló, növényi rostokban gazdag, magas a magnézium tartalma, E-vitamint és többféle B-vitamint is tartalmaz. Jódban gazdag a dióolaj, amely salátákhoz, levesekhez, szószokhoz és desszertekhez is kiváló, a bőrre kenve pedig véd a napsugár káros hatásaitól.
A dió a termékenység, a bőség, a hosszú élet jelképe, szerelmi praktikák eszköze. A következő év időjárását 12 üres fél dióhéjba tett vízből jósolták meg év végén, a víz elpárolgásának mértékéből következtettek másnap reggel a következő 12 hónap csapadékmennyiségére. A németek úgy tartják, aki diófa árnyékában alszik el, megálmodhatja az igazságot. A Nápolyhoz közeli sorrentói félszigeten régi szokás volt diót ajándékozni a menyasszonynak. Enélkül nem jöhetett létre házasság. "Pane e noce mangiare da sposa." Azaz a menyasszony egyen kenyeret és diót - hangzik a helyi, ősi közmondás. A kínai nyelv jelképrendszerében a dió a kacérkodást, a flörtöt jelenti. Több vallásban szerepel: Ősi Krisztus jelkép, amint a dióbél a héjában, úgy rejtőzött a Megváltó anyja méhében. A karácsony egyik jelképe, valamint a diószórás szokása is ehhez az ünnephez kapcsolódik. Szufi, az egyik legelső Korán-magyarázó szerint a dió az iszlám vallást jelképezi. És még sorolhatnám...
Több növény termését is nevezik diónak, néhány közülük érdekességként: A világ legdrágább diója a makadámia dió. Nagyon kemény héja krémes belsőt rejt, melynek 80%-a olaj, 4%-a cukor. A kesudió fogyokúrázók étke, olyan hormonok kiválasztására serkenti a szervezetet, amely azt sugallja az agynak, hogy már jóllakott. A szerecsendió csípős ízű értékes fűszer, kis mennyisége segíti az emésztést, csökkenti a savtúltengést. A mosódió fája a szappanfélék családjába tartozik, termését évszázadok óta használják természetes tisztító és mosószerként.
És akkor a diós bejgli… A bejgli készítése karácsonykor magyar népi hagyomány, a hiedelem szerint a diót rontás ellen kell enni, a mák pedig bőséget hoz a házhoz.
Hozzávalók: ½ kg liszt, 25 dkg vaj, 2 tojás, 5 dkg méz vagy nádcukor, 2 dkg élesztő, kb. 1,5 dl tej, 5 kanál tejföl, csipet só. A diótöltelékhez 20 dkg nádcukrot sziruposra főzök 3 dl vízzel, majd hozzáteszek 40 dkg darált dióbelet bio citrom reszelt héjával együtt.
Az élesztőt felfuttatom langyos tejben egy kis mézzel vagy cukorral. A lisztet elmorzsolom a vajjal, hozzáadom a villával felvert tojásokat, a mézet vagy a porrá őrölt cukrot, a tejfölt, sót, az élesztős masszát és annyi tejjel dagasztom be gyors mozdulatokkal, hogy közepesen lágy tésztát kapjak. Két órát hagyom pihenni betakargatva. 4 kisebb cipót formálok belőle, ezeket fél centisekre nyújtom, rárakom a diótölteléket és feltekerem. Tetejét tojással megkenem és langyos helyen egy órát kelesztem. Átkenem tojásfehérjével és hűtőben egy óra hosszat hagyom feküdni. Ezután az oldalait óvatosan megszurkálom villával és 180 fokon fél órát sütöm. Hol reped, hol nem, ígyis-úgyis elfogy…