A KÖNYV ÍZE

Konyha, kultúra, étel és irodalom. Ízletes körítés, érdekes történetekkel szórakoztatás, az egyszerűség nagyszerűsége. Alapanyagok és kíváncsiság.

portré.jpg

book5b.jpg

 

Miner.hu

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

Creative Commons Licenc

A blogon található írások, saját fotók a szerző  tulajdonát képezik, ezek másolása, terjesztése akár részletként is csak előzetes írásbeli engedéllyel lehetséges. Kivételt képez az Index2, illetve azok a gyűjtőportálok is, ahol nem közlik az egész írást, csak annak első pár sorát, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.

postaláda.jpg

kantortothkriszta@gmail.com

Címkék

"Charmat" (1) aceto balsamico (1) aceto balsamico di Modena (1) Ady (1) aioli (1) ajurvédikus gyógyítás (1) allicin (1) alliin (1) alma (1) Almásy László (1) almás süti (1) ananász (1) ananász-papaya lekvár (1) antibiotikum (1) anyakovász (1) aranyalma (1) árpa (3) Árvalányok (1) aszalt gyümölcs (1) asztalnok mester (1) Attila (1) azzurri (1) Az angol beteg (1) A hülyeség kora (1) A szerelem almája (1) bab (1) babapiskóta (1) Bagna cauda (1) Bálint gazda (1) Balzsamecet (1) balzsamecet (1) barna rizs (1) Barolo (1) bejgli (1) Besztercei (1) betegség (1) bicsérdizmus (1) Bicsérdy Béla (2) bobojka (1) Boccaccio (1) bodzalekvár (1) bonbon (1) bormártás (1) bőrrák (1) briós (1) Buddha (1) Buddhizmus (2) Cato (1) Ceylon (1) Charlie és a csokigyár (1) chili con carne (1) citromos méz (1) Codex Atlanticus (1) cornetti (1) crema pasticcera (1) croissant (1) Cselenfi János (1) Csendes-óceán (1) csirkemell (1) csodaszer (1) csokikrém (1) csokimáz (1) csokis (1) csokis süti (1) csokoládé (3) csöröge (2) Csukás István (1) cukrászkrém (2) Dalai Láma (1) Datolyaszilva (1) diéta (1) dijoni mustár (2) dió (1) dióbél (1) diós (1) diós bejgli (1) disznóvér (1) DOP (2) édesnemes fűszerpaprika (1) egészséges édesség (1) egészséges ételek (1) Egyiptom (3) egytálétel (1) élesztő (1) Élet és Irodalom (1) Emilia-Romagna (4) érdekességek (1) erjedés (1) étekfogó (1) evés (1) fagylalt (1) fahéj (2) fánk (1) farsangi étel (1) fehér rizs (1) fenyőmag (1) fermentáció (1) Ferrero (1) focaccia (1) fokhagyma (1) földimogyoró (1) forgácsfánk (1) főtt must (1) főzelék (2) Franciaország (1) füge (1) fügeesszenciás joghurt (1) fűszer (1) fűszeres sajtgolyó (1) fűszerpaprika (1) fuszulyka (1) Gasztro (8) gasztronómia (3) Gasztronómia (3) gersli (1) globális felmelegedés (1) GMO (1) gnocchi (2) Gnocco (1) Gnocco fritto (1) gránátalma (1) Grecsó Krisztián (1) gyógyhatás (1) gyógynövény (2) gyógyulás (1) gyümölcsleves (1) házi joghurt (1) házi kenyér (1) házi mogyorókrém (1) házi nutella (1) Himalayablues (1) Hippokratész (2) Hús (1) I. Károly (1) II. Viktor Emanuel (1) indiai füge (1) Indul a bakterház (1) Irodalom (2) ivóvízhiány (1) jak (1) Japán (2) joghurt (1) Jókai (1) József Attila (1) juhtúrós puliszka (1) Jupiter makkja (1) K.Kovász & co. (1) kacsatojás (1) kakaó (1) Kakiszilva (1) kalács (1) kalocsai paprika (1) karácsonyi menü (1) kávés (1) kekszes süti (1) kelt fánk (1) kenyérsütés (1) kenyértészta (1) kivándorlás (1) Kobe marha (1) koleszterin (1) kolin (1) kolónia-összeomlás (1) konyhaművészet (1) könyv (1) kopra (1) Kosztolányi Dezső (2) kovász (2) kovászmag (1) középkori konyha (1) középkori magyar konyha (1) kukorica (1) kukoricaleves (1) Kutyaszar (1) L-carnitin (1) Laktobacillus bulgaricus (1) Lambrusco (1) láz (1) lazac (1) lázcsillapító (1) lecsó (1) lecsós pizza (1) lencse (1) Leonardo da Vinci (2) lepény (1) leveles tészta (1) leves (2) licopin (1) liszt nélkül (1) lúdláb (1) lúdláb torta (1) magyarok (1) majdnem Torta Barozzi (1) mák (1) mákkrém (1) mákony (1) mákos (1) mákos guba (1) mákos süti (1) Mandarinello (1) mandula (2) mandulapuding (1) mandulás süti (1) mandulatej (1) mángold (1) maradék (1) marcipán (1) marhahús (2) mascarpone (1) mascarpone házi (1) mazsola (1) mazsolabor (1) megfázás (1) méh (1) melanzana (1) melograno (1) méz (1) Minoh (1) mítosz (1) mocsi (1) Modena (3) mogyorókrém (1) Momo (1) Móricz Zsigmond (1) must (2) mustár (1) mustáros lazac (1) napraforgómag (1) narancslekvár (1) nátha (1) nektár (1) népi gyógymód (3) népi orvoslás (2) Nizza (1) növényi ösztrogén (1) nudli (1) nutella (1) nyerskoszt (1) Nyugat (1) O-bento (1) olaszok és magyarok (1) Olaszország (1) Olasz Királyság (1) olasz konyha (1) olasz sütemény (1) olívabogyó (1) olívaolaj (1) olivaolaj (2) olvasás (1) öntött saláta (1) Oriza Triznyák (1) őrölt paprika (1) őrölt pirospaprika (1) őstulok (1) Ovidius (1) Padlizsán (1) padlizsán (1) palacsinta (1) paprikaőrlemény (1) paradicsom (1) paradicsompüré (1) parboiled (1) parmezán sajt (3) Parmigiano Reggiano (1) Parti Nagy Lajos (1) paszuly (1) pellagra (1) pesto (1) Piaszt Erzsébet (1) pinoli (1) pizza (1) Polinézia (1) portói (1) probiotikumok (1) prosciutto (1) puding (1) rakott padlizsán (1) rák ellenszere (1) ramen leves (1) rántott csirke (1) rántott falevél (1) receptek (1) reformkonyha (1) reggeli (1) Regős Bendegúz (1) répatorta (1) repülés (1) ringló (1) rizs (1) rizses zöldséges hús (1) rizssör (1) Róma (1) római pizza (1) rózsavíz (1) rozsliszt (1) sáfrányos rizs (1) sajtgolyó (1) saláta (2) Salsomaggiore (1) Sandro Boticelli (1) sanguinaccio (1) San Geminiano (1) Savoyai-ház (1) sebgyógyulás (2) Simai Kristóf (1) soba tészta (1) solanin (1) sonka (1) sörélesztő (1) sós palacsinta (1) spagetti (1) spenót (2) Sri Lanka (1) Streptococcus thermophilus (1) sült disznóvér (1) Sült dudor (1) sütés (1) süti reggelire (1) süti sütés nélkül (1) szalagos fánk (1) szaloncukor (1) szardella (1) szarvasmarha (1) szegedi paprika (1) szerelem almája (1) szerelmi bájital (1) Szerzetesek (1) szicíliai narancs (1) szilva (1) szőlő (1) Taxidermia (1) tej (1) tejallergia (1) tejérzékenység (1) tejszín (1) Tendzin Gyaco (1) tengeri (1) természetes gyógyszer (2) testtömegindex (1) Tibet (1) tiramisu (1) tojás (1) tojásgyümölcs (1) tojáskód (1) tökmag (1) tökmagolaj (1) töltött palacsinta (1) tomatin (1) tönkölybúza (1) törökbúza (1) törökparadicsom (1) török ételek (1) tradícionális modenai balzsamecet (1) Trebbiano (1) tudomány (1) Tuvalu (1) tyúk (1) utazás (1) vadlazac (1) vadmajmok (1) vadrizs (1) vaj (1) Váncsa István (3) Vega (1) Vegetarianizmus (1) Vezúz (1) Vignola (1) Visegrád (1) Vitis Labrusca (1) wagyu (1) xocoatl (1) Záh Felicián (1) zöldborsó (1) zöldborsó főzelék (1) zöldcitrom (1) zöldség (1) zsír (1) Címkefelhő

Da Vinci automata grillezője

2012.08.27. 16:07 A könyv íze

lei.jpg

Firenze egyik középkori kocsmájának, a “Tre Rane di Sandro e Leonardo”-nak később világhírűvé vált tulajdonosai nem mások, mint Boticelli (1445-1510) és da Vinci (1452-1519) voltak. Kevésbé köztudott, de Leonardo da Vincinek különleges kapcsolata volt az étellel és konyhaművészettel. Szenvedélye volt a főzés, ugyanolyan aktívan foglalkozott vele, mint a festészettel és a tudományokkal.

Firenze híres hídján, a Ponte Vecchio-n “A három csigához” címzett tavernában dolgozott fiatal korában pincérként. Egy sor véletlennek köszönhetően egyszer konyhafőnök nélkül maradt a kocsma, így beállt főszakácsnak. Azonnal megpróbálta kifinomultabbá tenni a kínálatot, lecsökkentette az adagokat és ötletelt az ételek új módon történő tálalásán. A bőséges adagokhoz szokott vendégeknél azonban ez elégedetlenséget váltott ki, így hamar abba kellett hagynia a kísérletezést. A kocsma egy tűzvészben leégett, helyén nem sokkal később itt nyitotta barátjával, Boticellivel együtt a “Sandro és Leonardo három békája” elnevezésű tavernát 1473-ban. Étlapjukon szerepelt töltött nyúl olajban, grillezett bárány, füstölt kardhal, meleg tönkölybúza sült zöldségekkel, nyulacska saját lében is. 

Kifinomultságát és szenvedélyét a kulinária iránt néhány évvel később a milánói királyi udvarban is kiélhette, többek között az ünnepek és bankettek nagymestere lett. A Sforza kastély konyhájában kísérletezte ki, miképpen könnyíthetne a főzés előkészületein és az étkezésen. Gépeket és eszközöket talált ki a hámozáshoz, a daraboláshoz és szeleteléshez, megalkotta a dugóhúzó elődjét, a fokhagymaprést, a szeletelőgépet, az automata sütőt és a háromágú villát. Próbálta kieszelni, hogyan tarhatná melegen az ételt és hogyan szabadulhatna meg a szagtól és a füsttől a konyhában. Nagyon zavarta például az urak étkezések alatti hanyagsága és a piszok: bevezette, hogy minden vendégnek legyen a keze ügyében egy kis terítő, amelybe beletörölheti száját és a kezét. Neki tulajdonítják, hogy 1491-ben megjelent az étkezőasztalokon a szalvéta. Leonardo szenvedélye a konyhaművészet iránt jól látható “Az utolsó vacsora” című freskóján is. Harminc év után Franciaországba került Ferenc király udvarába, akinek szintén szenvedélye volt a jó konyha. Kettejük között különleges barátság szövődött, órák hosszat végeztek mindenféle konyhai kísérleteket. Egy alkalommal Ferenc király kérte Leonardót, mutassa már meg neki annak a fekete doboznak a tartalmát, amelyet mindig magával hord. Da Vinci visszautasította a kérést azzal, hogy abban van elhelyezve egy szerkezet, amelyet a világnak szán majd: egy spagettikészítő. Azonban a feltételezések szerint a camera obscura elődjét őrizte féltve.
Az általa írt Codex Atlanticusból kiderül, hogy jól ismerte a gyógynövényeket és a fűszereket is. Nemcsak ételekhez használta fel ezeket, hanem érdekes italokat készített. Ilyen receptje a frissítő rózsavíz is. 1 liter vízhez 4 kanál nádcukrot 2 citromot és 4 kanál szárított rózsaszirmot adunk. Bedugaszoljuk és három vagy még több órán át hűvös, fénytől védett helyen állni hagyjuk. Leszűrjük gézen át és kész is a frissítő da Vinci-féle rózsaital. 

Aki szeretne egy Itália középkorából fennmaradt ételreceptet is elkészíteni, amely akár a “Három béka” étlapján is szerepelhetett, íme: 

Sáfrányos rizs: 300 g rizs, fél liter húsleves, 3 tojássárga, 2 kanál sáfrány, egy csipet fahéj, egy csipet frissen reszelt gyömbér, só. Főzzük meg a rizst a levesben, ha megpuhult és maradt lé, azt szűrjük le. Egy kis maradék lében keverjük el a sáfrányt és adjuk a rizshez, ahogy a fahéjat, a gyömbért és a sót is. Végül keverjük hozzá a felvert tojássárgákat.

Több mint 30000 oldalnyi kézirat őrzi a géniusz munkáit. Ezek közül a konyhai eszközök a Codex Atlanticusban találhatóak, mely a milánói Biblioteca Ambrosiana-ban tekinthető meg. A festő, tudós, matematikus, hadmérnök, feltaláló, anatómus, szobrász, építész, zeneszerző, költő és író egyik találmánya a gőzös grillező is (girarrosto al vapore). Leírása szerint a meleg levegő, amely felfelé száll, megmozgat egy tengelyhez rögzített propellert. A végén egy csiga található, amely hajtja a nyársat. A mozgás teljesen automatikus, a nyárs mozgásának sebessége függ a tűz erősségétől…
További fotók: desztilláló készülék, szagelszívó, virágrajzok és a tervei alapján megépített automata grillező
lepárló.jpg   szagelszívó.jpg
virágok.jpg
sültforgató.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: olvasás könyv tudomány gasztronómia rózsavíz érdekességek konyhaművészet Gasztro Leonardo da Vinci sáfrányos rizs Codex Atlanticus

A bejegyzés trackback címe:

https://akonyvize.blog.hu/api/trackback/id/tr984735305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása