A KÖNYV ÍZE

Konyha, kultúra, étel és irodalom. Ízletes körítés, érdekes történetekkel szórakoztatás, az egyszerűség nagyszerűsége. Alapanyagok és kíváncsiság.

portré.jpg

book5b.jpg

 

Miner.hu

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

Creative Commons Licenc

A blogon található írások, saját fotók a szerző  tulajdonát képezik, ezek másolása, terjesztése akár részletként is csak előzetes írásbeli engedéllyel lehetséges. Kivételt képez az Index2, illetve azok a gyűjtőportálok is, ahol nem közlik az egész írást, csak annak első pár sorát, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.

postaláda.jpg

kantortothkriszta@gmail.com

Címkék

"Charmat" (1) aceto balsamico (1) aceto balsamico di Modena (1) Ady (1) aioli (1) ajurvédikus gyógyítás (1) allicin (1) alliin (1) alma (1) Almásy László (1) almás süti (1) ananász (1) ananász-papaya lekvár (1) antibiotikum (1) anyakovász (1) aranyalma (1) árpa (3) Árvalányok (1) aszalt gyümölcs (1) asztalnok mester (1) Attila (1) azzurri (1) Az angol beteg (1) A hülyeség kora (1) A szerelem almája (1) bab (1) babapiskóta (1) Bagna cauda (1) Bálint gazda (1) Balzsamecet (1) balzsamecet (1) barna rizs (1) Barolo (1) bejgli (1) Besztercei (1) betegség (1) bicsérdizmus (1) Bicsérdy Béla (2) bobojka (1) Boccaccio (1) bodzalekvár (1) bonbon (1) bormártás (1) bőrrák (1) briós (1) Buddha (1) Buddhizmus (2) Cato (1) Ceylon (1) Charlie és a csokigyár (1) chili con carne (1) citromos méz (1) Codex Atlanticus (1) cornetti (1) crema pasticcera (1) croissant (1) Cselenfi János (1) Csendes-óceán (1) csirkemell (1) csodaszer (1) csokikrém (1) csokimáz (1) csokis (1) csokis süti (1) csokoládé (3) csöröge (2) Csukás István (1) cukrászkrém (2) Dalai Láma (1) Datolyaszilva (1) diéta (1) dijoni mustár (2) dió (1) dióbél (1) diós (1) diós bejgli (1) disznóvér (1) DOP (2) édesnemes fűszerpaprika (1) egészséges édesség (1) egészséges ételek (1) Egyiptom (3) egytálétel (1) élesztő (1) Élet és Irodalom (1) Emilia-Romagna (4) érdekességek (1) erjedés (1) étekfogó (1) evés (1) fagylalt (1) fahéj (2) fánk (1) farsangi étel (1) fehér rizs (1) fenyőmag (1) fermentáció (1) Ferrero (1) focaccia (1) fokhagyma (1) földimogyoró (1) forgácsfánk (1) főtt must (1) főzelék (2) Franciaország (1) füge (1) fügeesszenciás joghurt (1) fűszer (1) fűszeres sajtgolyó (1) fűszerpaprika (1) fuszulyka (1) Gasztro (8) gasztronómia (3) Gasztronómia (3) gersli (1) globális felmelegedés (1) GMO (1) gnocchi (2) Gnocco (1) Gnocco fritto (1) gránátalma (1) Grecsó Krisztián (1) gyógyhatás (1) gyógynövény (2) gyógyulás (1) gyümölcsleves (1) házi joghurt (1) házi kenyér (1) házi mogyorókrém (1) házi nutella (1) Himalayablues (1) Hippokratész (2) Hús (1) I. Károly (1) II. Viktor Emanuel (1) indiai füge (1) Indul a bakterház (1) Irodalom (2) ivóvízhiány (1) jak (1) Japán (2) joghurt (1) Jókai (1) József Attila (1) juhtúrós puliszka (1) Jupiter makkja (1) K.Kovász & co. (1) kacsatojás (1) kakaó (1) Kakiszilva (1) kalács (1) kalocsai paprika (1) karácsonyi menü (1) kávés (1) kekszes süti (1) kelt fánk (1) kenyérsütés (1) kenyértészta (1) kivándorlás (1) Kobe marha (1) koleszterin (1) kolin (1) kolónia-összeomlás (1) konyhaművészet (1) könyv (1) kopra (1) Kosztolányi Dezső (2) kovász (2) kovászmag (1) középkori konyha (1) középkori magyar konyha (1) kukorica (1) kukoricaleves (1) Kutyaszar (1) L-carnitin (1) Laktobacillus bulgaricus (1) Lambrusco (1) láz (1) lazac (1) lázcsillapító (1) lecsó (1) lecsós pizza (1) lencse (1) Leonardo da Vinci (2) lepény (1) leveles tészta (1) leves (2) licopin (1) liszt nélkül (1) lúdláb (1) lúdláb torta (1) magyarok (1) majdnem Torta Barozzi (1) mák (1) mákkrém (1) mákony (1) mákos (1) mákos guba (1) mákos süti (1) Mandarinello (1) mandula (2) mandulapuding (1) mandulás süti (1) mandulatej (1) mángold (1) maradék (1) marcipán (1) marhahús (2) mascarpone (1) mascarpone házi (1) mazsola (1) mazsolabor (1) megfázás (1) méh (1) melanzana (1) melograno (1) méz (1) Minoh (1) mítosz (1) mocsi (1) Modena (3) mogyorókrém (1) Momo (1) Móricz Zsigmond (1) must (2) mustár (1) mustáros lazac (1) napraforgómag (1) narancslekvár (1) nátha (1) nektár (1) népi gyógymód (3) népi orvoslás (2) Nizza (1) növényi ösztrogén (1) nudli (1) nutella (1) nyerskoszt (1) Nyugat (1) O-bento (1) olaszok és magyarok (1) Olaszország (1) Olasz Királyság (1) olasz konyha (1) olasz sütemény (1) olívabogyó (1) olívaolaj (1) olivaolaj (2) olvasás (1) öntött saláta (1) Oriza Triznyák (1) őrölt paprika (1) őrölt pirospaprika (1) őstulok (1) Ovidius (1) padlizsán (1) Padlizsán (1) palacsinta (1) paprikaőrlemény (1) paradicsom (1) paradicsompüré (1) parboiled (1) parmezán sajt (3) Parmigiano Reggiano (1) Parti Nagy Lajos (1) paszuly (1) pellagra (1) pesto (1) Piaszt Erzsébet (1) pinoli (1) pizza (1) Polinézia (1) portói (1) probiotikumok (1) prosciutto (1) puding (1) rakott padlizsán (1) rák ellenszere (1) ramen leves (1) rántott csirke (1) rántott falevél (1) receptek (1) reformkonyha (1) reggeli (1) Regős Bendegúz (1) répatorta (1) repülés (1) ringló (1) rizs (1) rizses zöldséges hús (1) rizssör (1) Róma (1) római pizza (1) rózsavíz (1) rozsliszt (1) sáfrányos rizs (1) sajtgolyó (1) saláta (2) Salsomaggiore (1) Sandro Boticelli (1) sanguinaccio (1) San Geminiano (1) Savoyai-ház (1) sebgyógyulás (2) Simai Kristóf (1) soba tészta (1) solanin (1) sonka (1) sörélesztő (1) sós palacsinta (1) spagetti (1) spenót (2) Sri Lanka (1) Streptococcus thermophilus (1) sült disznóvér (1) Sült dudor (1) sütés (1) süti reggelire (1) süti sütés nélkül (1) szalagos fánk (1) szaloncukor (1) szardella (1) szarvasmarha (1) szegedi paprika (1) szerelem almája (1) szerelmi bájital (1) Szerzetesek (1) szicíliai narancs (1) szilva (1) szőlő (1) Taxidermia (1) tej (1) tejallergia (1) tejérzékenység (1) tejszín (1) Tendzin Gyaco (1) tengeri (1) természetes gyógyszer (2) testtömegindex (1) Tibet (1) tiramisu (1) tojás (1) tojásgyümölcs (1) tojáskód (1) tökmag (1) tökmagolaj (1) töltött palacsinta (1) tomatin (1) tönkölybúza (1) törökbúza (1) törökparadicsom (1) török ételek (1) tradícionális modenai balzsamecet (1) Trebbiano (1) tudomány (1) Tuvalu (1) tyúk (1) utazás (1) vadlazac (1) vadmajmok (1) vadrizs (1) vaj (1) Váncsa István (3) Vega (1) Vegetarianizmus (1) Vezúz (1) Vignola (1) Visegrád (1) Vitis Labrusca (1) wagyu (1) xocoatl (1) Záh Felicián (1) zöldborsó (1) zöldborsó főzelék (1) zöldcitrom (1) zöldség (1) zsír (1) Címkefelhő

Pinolibunda

2012.11.07. 08:05 A könyv íze

zöldben

Ideje van az olajos magoknak, hisz itt a tél… no meg a zimankós napokon a hús is megérdemel vastagabb öltözetet, így a csibemell bundája most pinoli, tök- és napraforgómagokból készült. A mandulafenyő magját, a pinolit Itália különböző térségeiben "pinoccoli"-nak vagy "pinocchi"-nak is hívják, innen  a Carlo Collodi által megálmodott Pinokkió, a híres fabábú elnevezése is. A festői szépségű Pinus pinea fenyő régóta látja el az embereket táplálékkal, a fenyőmagokat már az ősemberek is fogyaszthatták. Az olasz tengerparton gyakran sétálhatunk végig pinetán, azaz  mandulafenyőfákkal ölelt partszakaszokon. Az ország jellegzetes fafajtája, ezért szimbóluma is, olyannyira, hogy az angolok olasz mandulafenyőnek, míg a franciák olasz fenyőnek nevezik e fenyőfajtát.

 

pinoli

 

A mediterrán vidékek fájának bölcsője Portugália és Spanyolország lehetett. Már 6000 évvel ezelőtt termesztették, csereáruként is használták. A római katonák alapvető étke volt. Érdekesség, hogy a fa rügyei nagyon érzékenyek: ha az első hetekben csupasz kézzel érintik őket, leszáradnak és elpusztulnak. Olaszországban komoly problémát okoz, hogy sok fenyőerdő kezd kiöregedni, ezért kampánnyal hívják fel a figyelmet az ültetésére. E fenyőfajtát előszerettettel szaporítják bonsaiként is.

 

brokkolik, borsó

Az ehető magokat sötétbarna, vastag és kemény héj védi. Mintegy 20 fajta fenyő tobozából nyernek ki ehető magokat, egy tobozban akár száz pinyola is rejtőzhet. A tobozokat télen szedik össze, a szétnyíló pikkelylevelek közül könnyen kihullanak az értékes magok. Amelyek mégsem esnek ki, azokat kemencében kipattogtatják.

 

rizs

A mandula ízére emlékeztető aromás pinoli igazi fehérje és ásványi anyag forrás, azonban magas olajtartalma miatt hamar avasodik. Segíti a zsírégetést és az izomépítést,  gyógyhatása sem elhanyagolható. Mivel gazdag cinkben, immunerősítő és antioxidáns hatású, emellett a fehérje, a zsír és a szénhidrát anyagcsere fontos résztvevője. A magok továbbá nagy mennyiségben tartalmaznak gyulladásgátló, telítetlen zsírsavakat, szívvédő hatású, segít az alacsony koleszterinszint fenntartásában. E-vitaminban gazdag. A benne rejlő magnézium enyhíti az allergiás reakciókat. Egy másik mag,  a tökmag is kivívta magának a helyet  a népi gyógyászatban, főképp prosztatavédő hatása miatt. A legjobb a marhatökből kiszedett friss tökmag, amit azonnal megpirítva, téli estéken fogyasztották az emberek, számos betegséget megelőzve így. Hashajtóként és béltisztítóként is rágcsálták, máshol féregűzőnek tartották. A tökmagban, tökmagolajban számos értékes vitamin és  ásványi anyag, nyomelemek vannak: A, E, B1, B2, B3, B5, B6, C vitamin, kálium, kalcium, magnézium, foszfor, vas, cink, vörösréz, katalizátorok, enzimek, protein, mangán, szelén. A tökmag kiváló élettani hatású, sötétbarna, aromás olaját főleg Ausztriában és Szlovéniában fogyasztják salátákhoz,  szószokhoz és húsokhoz. Magyarországon is kezdik felfedezni. Mivel a tökmagolaj igen sok antioxidánst tartalmaz, kiválóan véd a szabadgyökök káros hatásaitól.

 

rántott hús

A rántott csirkemell panírja, ahogy most készítettem: egy marék fenyő-, tök- és szotyimagot apróra összedaráltam kávédarálóban, egy másik marékkal pedig épp hogy összetörtem benne. Teljes kiőrlésű rozsliszthez kevertem hozzá,  ez adta a külső burkát a rántott húsnak. Először tönkölybúzalisztben forgattam meg a húst, majd tojásban,  végül a magos rozslisztben. A fenyőmag az alapja a közkedvelt olasz szósznak, a pestónak is, salátába, süteménybe is nagyon ízletes. Tökmagolajjal meglocsolt brokkolifélék, karfiol, borsó, kelbimbó, spenót  és rizs kísérte a csibemellet. 

Érdemes megnézni a gyönyörű zenével kísért Pinokkió című 1940-ben megjelent amerikai animációs filmet, a régi változatban többek között Csákányi László, Domján Edit és Alfonzó magyar hangjával... 

 

rántott hús zöldséggel

 

brokkolik

rizs

 

rántott hús magokkal

Szólj hozzá!

Címkék: fenyőmag pesto rántott csirke tökmagolaj napraforgómag rozsliszt tökmag pinoli

A bejegyzés trackback címe:

https://akonyvize.blog.hu/api/trackback/id/tr904894000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása