A KÖNYV ÍZE

Konyha, kultúra, étel és irodalom. Ízletes körítés, érdekes történetekkel szórakoztatás, az egyszerűség nagyszerűsége. Alapanyagok és kíváncsiság.

portré.jpg

book5b.jpg

 

Miner.hu

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

Creative Commons Licenc

A blogon található írások, saját fotók a szerző  tulajdonát képezik, ezek másolása, terjesztése akár részletként is csak előzetes írásbeli engedéllyel lehetséges. Kivételt képez az Index2, illetve azok a gyűjtőportálok is, ahol nem közlik az egész írást, csak annak első pár sorát, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.

postaláda.jpg

kantortothkriszta@gmail.com

Címkék

"Charmat" (1) aceto balsamico (1) aceto balsamico di Modena (1) Ady (1) aioli (1) ajurvédikus gyógyítás (1) allicin (1) alliin (1) alma (1) Almásy László (1) almás süti (1) ananász (1) ananász-papaya lekvár (1) antibiotikum (1) anyakovász (1) aranyalma (1) árpa (3) Árvalányok (1) aszalt gyümölcs (1) asztalnok mester (1) Attila (1) azzurri (1) Az angol beteg (1) A hülyeség kora (1) A szerelem almája (1) bab (1) babapiskóta (1) Bagna cauda (1) Bálint gazda (1) balzsamecet (1) Balzsamecet (1) barna rizs (1) Barolo (1) bejgli (1) Besztercei (1) betegség (1) bicsérdizmus (1) Bicsérdy Béla (2) bobojka (1) Boccaccio (1) bodzalekvár (1) bonbon (1) bormártás (1) bőrrák (1) briós (1) Buddha (1) Buddhizmus (2) Cato (1) Ceylon (1) Charlie és a csokigyár (1) chili con carne (1) citromos méz (1) Codex Atlanticus (1) cornetti (1) crema pasticcera (1) croissant (1) Cselenfi János (1) Csendes-óceán (1) csirkemell (1) csodaszer (1) csokikrém (1) csokimáz (1) csokis (1) csokis süti (1) csokoládé (3) csöröge (2) Csukás István (1) cukrászkrém (2) Dalai Láma (1) Datolyaszilva (1) diéta (1) dijoni mustár (2) dió (1) dióbél (1) diós (1) diós bejgli (1) disznóvér (1) DOP (2) édesnemes fűszerpaprika (1) egészséges édesség (1) egészséges ételek (1) Egyiptom (3) egytálétel (1) élesztő (1) Élet és Irodalom (1) Emilia-Romagna (4) érdekességek (1) erjedés (1) étekfogó (1) evés (1) fagylalt (1) fahéj (2) fánk (1) farsangi étel (1) fehér rizs (1) fenyőmag (1) fermentáció (1) Ferrero (1) focaccia (1) fokhagyma (1) földimogyoró (1) forgácsfánk (1) főtt must (1) főzelék (2) Franciaország (1) füge (1) fügeesszenciás joghurt (1) fűszer (1) fűszeres sajtgolyó (1) fűszerpaprika (1) fuszulyka (1) Gasztro (8) Gasztronómia (3) gasztronómia (3) gersli (1) globális felmelegedés (1) GMO (1) gnocchi (2) Gnocco (1) Gnocco fritto (1) gránátalma (1) Grecsó Krisztián (1) gyógyhatás (1) gyógynövény (2) gyógyulás (1) gyümölcsleves (1) házi joghurt (1) házi kenyér (1) házi mogyorókrém (1) házi nutella (1) Himalayablues (1) Hippokratész (2) Hús (1) I. Károly (1) II. Viktor Emanuel (1) indiai füge (1) Indul a bakterház (1) Irodalom (2) ivóvízhiány (1) jak (1) Japán (2) joghurt (1) Jókai (1) József Attila (1) juhtúrós puliszka (1) Jupiter makkja (1) K.Kovász & co. (1) kacsatojás (1) kakaó (1) Kakiszilva (1) kalács (1) kalocsai paprika (1) karácsonyi menü (1) kávés (1) kekszes süti (1) kelt fánk (1) kenyérsütés (1) kenyértészta (1) kivándorlás (1) Kobe marha (1) koleszterin (1) kolin (1) kolónia-összeomlás (1) konyhaművészet (1) könyv (1) kopra (1) Kosztolányi Dezső (2) kovász (2) kovászmag (1) középkori konyha (1) középkori magyar konyha (1) kukorica (1) kukoricaleves (1) Kutyaszar (1) L-carnitin (1) Laktobacillus bulgaricus (1) Lambrusco (1) láz (1) lazac (1) lázcsillapító (1) lecsó (1) lecsós pizza (1) lencse (1) Leonardo da Vinci (2) lepény (1) leveles tészta (1) leves (2) licopin (1) liszt nélkül (1) lúdláb (1) lúdláb torta (1) magyarok (1) majdnem Torta Barozzi (1) mák (1) mákkrém (1) mákony (1) mákos (1) mákos guba (1) mákos süti (1) Mandarinello (1) mandula (2) mandulapuding (1) mandulás süti (1) mandulatej (1) mángold (1) maradék (1) marcipán (1) marhahús (2) mascarpone (1) mascarpone házi (1) mazsola (1) mazsolabor (1) megfázás (1) méh (1) melanzana (1) melograno (1) méz (1) Minoh (1) mítosz (1) mocsi (1) Modena (3) mogyorókrém (1) Momo (1) Móricz Zsigmond (1) must (2) mustár (1) mustáros lazac (1) napraforgómag (1) narancslekvár (1) nátha (1) nektár (1) népi gyógymód (3) népi orvoslás (2) Nizza (1) növényi ösztrogén (1) nudli (1) nutella (1) nyerskoszt (1) Nyugat (1) O-bento (1) olaszok és magyarok (1) Olaszország (1) Olasz Királyság (1) olasz konyha (1) olasz sütemény (1) olívabogyó (1) olívaolaj (1) olivaolaj (2) olvasás (1) öntött saláta (1) Oriza Triznyák (1) őrölt paprika (1) őrölt pirospaprika (1) őstulok (1) Ovidius (1) padlizsán (1) Padlizsán (1) palacsinta (1) paprikaőrlemény (1) paradicsom (1) paradicsompüré (1) parboiled (1) parmezán sajt (3) Parmigiano Reggiano (1) Parti Nagy Lajos (1) paszuly (1) pellagra (1) pesto (1) Piaszt Erzsébet (1) pinoli (1) pizza (1) Polinézia (1) portói (1) probiotikumok (1) prosciutto (1) puding (1) rakott padlizsán (1) rák ellenszere (1) ramen leves (1) rántott csirke (1) rántott falevél (1) receptek (1) reformkonyha (1) reggeli (1) Regős Bendegúz (1) répatorta (1) repülés (1) ringló (1) rizs (1) rizses zöldséges hús (1) rizssör (1) Róma (1) római pizza (1) rózsavíz (1) rozsliszt (1) sáfrányos rizs (1) sajtgolyó (1) saláta (2) Salsomaggiore (1) Sandro Boticelli (1) sanguinaccio (1) San Geminiano (1) Savoyai-ház (1) sebgyógyulás (2) Simai Kristóf (1) soba tészta (1) solanin (1) sonka (1) sörélesztő (1) sós palacsinta (1) spagetti (1) spenót (2) Sri Lanka (1) Streptococcus thermophilus (1) sült disznóvér (1) Sült dudor (1) sütés (1) süti reggelire (1) süti sütés nélkül (1) szalagos fánk (1) szaloncukor (1) szardella (1) szarvasmarha (1) szegedi paprika (1) szerelem almája (1) szerelmi bájital (1) Szerzetesek (1) szicíliai narancs (1) szilva (1) szőlő (1) Taxidermia (1) tej (1) tejallergia (1) tejérzékenység (1) tejszín (1) Tendzin Gyaco (1) tengeri (1) természetes gyógyszer (2) testtömegindex (1) Tibet (1) tiramisu (1) tojás (1) tojásgyümölcs (1) tojáskód (1) tökmag (1) tökmagolaj (1) töltött palacsinta (1) tomatin (1) tönkölybúza (1) törökbúza (1) törökparadicsom (1) török ételek (1) tradícionális modenai balzsamecet (1) Trebbiano (1) tudomány (1) Tuvalu (1) tyúk (1) utazás (1) vadlazac (1) vadmajmok (1) vadrizs (1) vaj (1) Váncsa István (3) Vega (1) Vegetarianizmus (1) Vezúz (1) Vignola (1) Visegrád (1) Vitis Labrusca (1) wagyu (1) xocoatl (1) Záh Felicián (1) zöldborsó (1) zöldborsó főzelék (1) zöldcitrom (1) zöldség (1) zsír (1) Címkefelhő

A hős alétekfogó, a hős nő és az árpa

2012.09.06. 09:21 A könyv íze

 

                                             merénylet.jpg

Az étekfogókat ma személyzeti főnöknek nevezzük. Az étekfogó mester (vagy asztalnok mester)  a középkori Magyarországon eredetileg a királyi konyha személyzetének volt a vezetője, azaz közvetlenül nem vett részt a munkálatokban, csak irányította azokat. Már I. István udvarában volt ilyen állás, I. András udvarában infertornak hívták és  fontos pozíciónak számított.

A mohácsi csata után formális címmé vált, a királyi törvények záradékában 1848-ig szerepelt, a főrendi háznak 1918-ig tagja volt a cím viselője. Szolgálataikért nemegyszer földet, várat és hatalmat  is kaptak uruktól, sajnos nem fele királyságot és királykisasszony kezét. Pedig az étekfogók sokszor vitéz tetteket is végrehajtottak a királyi asztaloknál. A  krónikák megemlékeznek egy hős al-étekfogóról, Csele fia Sándor fia Jánosról. A történet igazolja, hogy a helyettesek sokszor talpraesettebbek főnökeiknél...

Cselenfi János gömöri kisnemesi családból származott. Ő töltötte be I. Károly felesége, Piaszt Erzsébet,  Magyarország  királynőjének udvarában az al-asztalnok mesteri tisztséget. Nagyon jó indulatú ifjúként említik a krónikák. 1330. április 17-én, kedden a királyi család Visegrádon az asztalnál étkezett. A királyné főétekfogója,  Kónya mester távollétében annak helyettese, Cselenfi János volt a felügyelő. A királyné egyik udvarhölgyének apja, Záh Felicián kardot rántva váratlanul a családra támadt. Az uralkodónak szánt első csapás Károlynak csak könnyebb sérülést okozott, mivel a  királynő kezével védte férjét:  a hős nő jobb kezének négy ujját vesztette el.  Záh  rátámadt a királyi gyermekekre is:  a négyéves Lajos és a hároméves Endre nevelői a saját testükkel védelmezték őket. Végül  János, az  al-étekfogó szúrta le tőrével a merénylőt. A hős János tettéért Záh Felicián rokonságának javaiból kapott jutalmat:  Nógrád megyei falvakat adományoztak neki, így többek között Karancsságot, Szendrőt is. Ezután 1354-ig királyi udvari lovagként szerepel a történelmi írásokban, több ispáni és várnagyi méltóságot is betöltött,  majd a királyné ajtónálló mestereként a bárók sorába lépett. Aranyból készült pecsétgyűrűjét az 1800-as években találták meg Szécsényfelfalu határában szántás során, a gyűrűbe vésetett feliratról azonosították.

A XIV. század magyar konyhája az európai sokközpontú kolostori-udvari szakácsművészethez kapcsolódik. A középkor alapvető élelmiszere a  marhahús volt, a korábbinál több disznó-, juhhús és baromfi; tejtermékek, gabonafélék, hüvelyesek, levél- és gyökérzöldségek, elmaradt viszont a lóhús. (Az olaszok manapság is előszeretettel fogyasztják kedvező élettani hatásai miatt.) Gabonafélékből és hüvelyesből egyaránt elsősorban kásaétel készült. Az egyik legfontosabb gabonaféle az árpa volt. Megfigyelték, hogy azokon a tájakon, ahol az árpa népeledel, ott kevés a szívbeteg. Árpalisztes ételek hatásosak a vérkoleszterin-szint csökkentésére. A római gladiátorok is rendszeresen kásaételt kaptak és mivel küzdelmek mai is vannak  nap mint nap, ezért nem árt, ha eszünk néha árpakását. A zöldséges formájához szükségünk van 1 bögre hántolt árpára (árpagyöngy vagy gersli), amelyet 2-3 órára beáztatunk. 1 nagy fej vöröshagymát,  2-3 gerezd fokhagymát olajon megdinsztelünk,  egy  karikára szelt  sárgarépát és  fehérrépát valamint egy marék zöldborsót adunk hozzá, megpároljuk. Az árpát puhára főzzük  3 bögre vízben. Összekeverjük a zöldségekkel, sózzuk, kakukkfűvel, oregánóval fűszerezzük. A gersli egyébként mindenféle pörkölt kísérőjeként is kiváló.

                                                                      Mindezt pedig lejegyezte:                  Magdolna lánya Mária lánya Kriszta

 

Visegrád a középkor elején, János gyűrűje, Piaszt Erzsébet, étekfogók ábrázolása a középkorban és az árpa:

visegrád.jpg

gyűrű.jpg

erzsébet.jpg

étek.jpg

étekf2.jpg

étekfog.jpg

étekfogó.jpg

lakoma.jpg

orzo.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: gasztronómia gersli árpa Gasztro Visegrád étekfogó asztalnok mester Cselenfi János Piaszt Erzsébet I. Károly Záh Felicián középkori magyar konyha

A bejegyzés trackback címe:

https://akonyvize.blog.hu/api/trackback/id/tr404758352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása