A KÖNYV ÍZE

Konyha, kultúra, étel és irodalom. Ízletes körítés, érdekes történetekkel szórakoztatás, az egyszerűség nagyszerűsége. Alapanyagok és kíváncsiság.

portré.jpg

book5b.jpg

 

Miner.hu

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

Creative Commons Licenc

A blogon található írások, saját fotók a szerző  tulajdonát képezik, ezek másolása, terjesztése akár részletként is csak előzetes írásbeli engedéllyel lehetséges. Kivételt képez az Index2, illetve azok a gyűjtőportálok is, ahol nem közlik az egész írást, csak annak első pár sorát, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.

postaláda.jpg

kantortothkriszta@gmail.com

Címkék

"Charmat" (1) aceto balsamico (1) aceto balsamico di Modena (1) Ady (1) aioli (1) ajurvédikus gyógyítás (1) allicin (1) alliin (1) alma (1) Almásy László (1) almás süti (1) ananász (1) ananász-papaya lekvár (1) antibiotikum (1) anyakovász (1) aranyalma (1) árpa (3) Árvalányok (1) aszalt gyümölcs (1) asztalnok mester (1) Attila (1) azzurri (1) Az angol beteg (1) A hülyeség kora (1) A szerelem almája (1) bab (1) babapiskóta (1) Bagna cauda (1) Bálint gazda (1) Balzsamecet (1) balzsamecet (1) barna rizs (1) Barolo (1) bejgli (1) Besztercei (1) betegség (1) bicsérdizmus (1) Bicsérdy Béla (2) bobojka (1) Boccaccio (1) bodzalekvár (1) bonbon (1) bormártás (1) bőrrák (1) briós (1) Buddha (1) Buddhizmus (2) Cato (1) Ceylon (1) Charlie és a csokigyár (1) chili con carne (1) citromos méz (1) Codex Atlanticus (1) cornetti (1) crema pasticcera (1) croissant (1) Cselenfi János (1) Csendes-óceán (1) csirkemell (1) csodaszer (1) csokikrém (1) csokimáz (1) csokis (1) csokis süti (1) csokoládé (3) csöröge (2) Csukás István (1) cukrászkrém (2) Dalai Láma (1) Datolyaszilva (1) diéta (1) dijoni mustár (2) dió (1) dióbél (1) diós (1) diós bejgli (1) disznóvér (1) DOP (2) édesnemes fűszerpaprika (1) egészséges édesség (1) egészséges ételek (1) Egyiptom (3) egytálétel (1) élesztő (1) Élet és Irodalom (1) Emilia-Romagna (4) érdekességek (1) erjedés (1) étekfogó (1) evés (1) fagylalt (1) fahéj (2) fánk (1) farsangi étel (1) fehér rizs (1) fenyőmag (1) fermentáció (1) Ferrero (1) focaccia (1) fokhagyma (1) földimogyoró (1) forgácsfánk (1) főtt must (1) főzelék (2) Franciaország (1) füge (1) fügeesszenciás joghurt (1) fűszer (1) fűszeres sajtgolyó (1) fűszerpaprika (1) fuszulyka (1) Gasztro (8) gasztronómia (3) Gasztronómia (3) gersli (1) globális felmelegedés (1) GMO (1) gnocchi (2) Gnocco (1) Gnocco fritto (1) gránátalma (1) Grecsó Krisztián (1) gyógyhatás (1) gyógynövény (2) gyógyulás (1) gyümölcsleves (1) házi joghurt (1) házi kenyér (1) házi mogyorókrém (1) házi nutella (1) Himalayablues (1) Hippokratész (2) Hús (1) I. Károly (1) II. Viktor Emanuel (1) indiai füge (1) Indul a bakterház (1) Irodalom (2) ivóvízhiány (1) jak (1) Japán (2) joghurt (1) Jókai (1) József Attila (1) juhtúrós puliszka (1) Jupiter makkja (1) K.Kovász & co. (1) kacsatojás (1) kakaó (1) Kakiszilva (1) kalács (1) kalocsai paprika (1) karácsonyi menü (1) kávés (1) kekszes süti (1) kelt fánk (1) kenyérsütés (1) kenyértészta (1) kivándorlás (1) Kobe marha (1) koleszterin (1) kolin (1) kolónia-összeomlás (1) konyhaművészet (1) könyv (1) kopra (1) Kosztolányi Dezső (2) kovász (2) kovászmag (1) középkori konyha (1) középkori magyar konyha (1) kukorica (1) kukoricaleves (1) Kutyaszar (1) L-carnitin (1) Laktobacillus bulgaricus (1) Lambrusco (1) láz (1) lazac (1) lázcsillapító (1) lecsó (1) lecsós pizza (1) lencse (1) Leonardo da Vinci (2) lepény (1) leveles tészta (1) leves (2) licopin (1) liszt nélkül (1) lúdláb (1) lúdláb torta (1) magyarok (1) majdnem Torta Barozzi (1) mák (1) mákkrém (1) mákony (1) mákos (1) mákos guba (1) mákos süti (1) Mandarinello (1) mandula (2) mandulapuding (1) mandulás süti (1) mandulatej (1) mángold (1) maradék (1) marcipán (1) marhahús (2) mascarpone (1) mascarpone házi (1) mazsola (1) mazsolabor (1) megfázás (1) méh (1) melanzana (1) melograno (1) méz (1) Minoh (1) mítosz (1) mocsi (1) Modena (3) mogyorókrém (1) Momo (1) Móricz Zsigmond (1) must (2) mustár (1) mustáros lazac (1) napraforgómag (1) narancslekvár (1) nátha (1) nektár (1) népi gyógymód (3) népi orvoslás (2) Nizza (1) növényi ösztrogén (1) nudli (1) nutella (1) nyerskoszt (1) Nyugat (1) O-bento (1) olaszok és magyarok (1) Olaszország (1) Olasz Királyság (1) olasz konyha (1) olasz sütemény (1) olívabogyó (1) olívaolaj (1) olivaolaj (2) olvasás (1) öntött saláta (1) Oriza Triznyák (1) őrölt paprika (1) őrölt pirospaprika (1) őstulok (1) Ovidius (1) Padlizsán (1) padlizsán (1) palacsinta (1) paprikaőrlemény (1) paradicsom (1) paradicsompüré (1) parboiled (1) parmezán sajt (3) Parmigiano Reggiano (1) Parti Nagy Lajos (1) paszuly (1) pellagra (1) pesto (1) Piaszt Erzsébet (1) pinoli (1) pizza (1) Polinézia (1) portói (1) probiotikumok (1) prosciutto (1) puding (1) rakott padlizsán (1) rák ellenszere (1) ramen leves (1) rántott csirke (1) rántott falevél (1) receptek (1) reformkonyha (1) reggeli (1) Regős Bendegúz (1) répatorta (1) repülés (1) ringló (1) rizs (1) rizses zöldséges hús (1) rizssör (1) Róma (1) római pizza (1) rózsavíz (1) rozsliszt (1) sáfrányos rizs (1) sajtgolyó (1) saláta (2) Salsomaggiore (1) Sandro Boticelli (1) sanguinaccio (1) San Geminiano (1) Savoyai-ház (1) sebgyógyulás (2) Simai Kristóf (1) soba tészta (1) solanin (1) sonka (1) sörélesztő (1) sós palacsinta (1) spagetti (1) spenót (2) Sri Lanka (1) Streptococcus thermophilus (1) sült disznóvér (1) Sült dudor (1) sütés (1) süti reggelire (1) süti sütés nélkül (1) szalagos fánk (1) szaloncukor (1) szardella (1) szarvasmarha (1) szegedi paprika (1) szerelem almája (1) szerelmi bájital (1) Szerzetesek (1) szicíliai narancs (1) szilva (1) szőlő (1) Taxidermia (1) tej (1) tejallergia (1) tejérzékenység (1) tejszín (1) Tendzin Gyaco (1) tengeri (1) természetes gyógyszer (2) testtömegindex (1) Tibet (1) tiramisu (1) tojás (1) tojásgyümölcs (1) tojáskód (1) tökmag (1) tökmagolaj (1) töltött palacsinta (1) tomatin (1) tönkölybúza (1) törökbúza (1) törökparadicsom (1) török ételek (1) tradícionális modenai balzsamecet (1) Trebbiano (1) tudomány (1) Tuvalu (1) tyúk (1) utazás (1) vadlazac (1) vadmajmok (1) vadrizs (1) vaj (1) Váncsa István (3) Vega (1) Vegetarianizmus (1) Vezúz (1) Vignola (1) Visegrád (1) Vitis Labrusca (1) wagyu (1) xocoatl (1) Záh Felicián (1) zöldborsó (1) zöldborsó főzelék (1) zöldcitrom (1) zöldség (1) zsír (1) Címkefelhő

Alma, a csábító

2013.01.28. 08:01 A könyv íze

mákos-almás keksz

Az almáról csak egy levegővétellel lehet beszélni: az ókorban sok növénynek nem volt neve, így az almához hasonló nagyságú, kerek gyümölcsöket vagy zöldségeket is almának nevezték el, mivel a női kebelhez hasonlít, ezért a szerelem és a termékenység, míg virága a nőiesség, a szépség szimbóluma, a csábítás királynője minden  bűnbeesésről szóló festményen vagy szobron szerepel, Ádám és Éva miatta űzetett ki a paradicsomból, a tudás fáján alma termett és Éva ebből szakított a kígyó bíztatására, hogy Ádámot a bűn útjára csábítsa, Héraklész csaknem az életével fizetett az almáért a sárkánnyal vívott harcban, Parisz trójai király a három szépség közül Helénának nyújtotta át a győztest megillető aranyalmát, tette aztán háborúhoz vezetett,  a skandináv mitológiában az örök fiatalság jelképe, a Római Birodalomban a hatalomé, Dante szerint az alma az Isten, Tell Vilmosnak almát kellett lelőnie íjával az uralkodó fejéről, "A Hófehérke és a hét törpe" című mesében a mostoha ezzel mérgezi meg a hősnőt, de aztán jött a hős, tudjuk ki és mivel és mi lett a vége, mindannyian erről álmodunk, valószínűleg már az ősember is vitt ajándékba almát az őslánynak, hiszen már a korai kőkorban ismerték, a rómaiak már 36 különböző fajtát tartottak számon, később a szerzetesek foglalkoztak a gyümölcs nevelésével, a népek ünnepekkor  sült almát, mustot, almabort,  almapálinkát készítettek,  Galénosz, az ókor híres orvosa száz éven felüli életkorát annak tulajdonította, hogy naponta evett ánizzsal, fahéjjal, mézzel ízesített almapépet, a 14. századtól már kereskedtek vele, Newtont a kertjében fejére hulló alma indította el azon az úton, amely aztán az általános gravitáció törvényéhez vezetett, a középkori babonák egyik fontos szereplője volt, a népi hiedelmek szerint  például a karácsonykor meghámozott alma szerencsét hozott, ha egyben maradt a héja, ha tőből szakad el az alma szára, akkor  a nőnek lánygyermeke, ha kis csonkot hagyott maga után, akkor fia lesz, ha pedig meg szeretnéd álmodni milyen lesz jövőbeli szerelmed, egy almát tekerj át bal harisnyakötőddel, és helyezd a párnád alá éjszakára, horul a szurok, de ha ez sem elég, akkor dobd a hátad mögé a héját, a formájából kiolvashatod leendő vőlegényed nevének kezdőbetűjét, nagyanyáink vasszöget szúrtak egy almába és azzal etették a sápatag leányokat, ki is virultak, mint az almaág tavasszal, nemhiába ennek az évszaknak a szimbóluma hazájában, mely Japán, Észak-Amerika, és főképp  Ázsia, ahol a Tang-dinasztia császárának szép ágyasát, Yang Guifei-t "Mennyei almalány"-nak hívták, néhol szerelmet jelent, máshol földi dolgokat, így lett az országalma a hatalom jelképe, de szimbóluma New Yorknak és az Apple cégnek is, a Beatles alapította 1968-ban az Apple Records-ot, a legnagyobb kazah város, Alma-Ata  nevének jelentése “almák atyja”, Horo, a mangahős szinte kizárólag almát eszik, A Karib tenger kalózai első három részében Hector Barbarossa kapitány ha eszik, csak zöld almával látni, talán kampányol az egészséges gyümölcsért, mivel mindennap egy alma az egészség oltalma, amely sok kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, nyomelemeket, A-vitamint, B-vitaminokat tartalmaz, csodás hatóanyaga a pektin, ami vízben oldva kocsonyás zselét képez és segíti a méreganyagok eltávozását a szervezetből, a héjában sok a C-vitamin és a  cellulóz, amelynek béltisztító hatása van, az egyetlen gyümölcs, amelyet más ételekkel együtt is ehetünk, anélkül, hogy erjedés lépne fel, a világon megtalálható mintegy 7000 almafajta mind ilyen tulajdonságokkal rendelkezik, szerencsére ehetünk bőven, mert tavaszig eláll és mert az összes almatermés felét Európa állítja elő…

 

almahéj

A mostani csemege is egy gyors, szempillantás alatt elkészülő sütemény, mint az előző bejegyzésben szereplő Tiramisú. A sütés nélküli kekszest már megmutattam almával, most az egyik réteg mákos lett. Háztartási kekszeket sorban egymás mellé fektettem egy nagyobb tálba, 6 kis almát lereszeltem és egy edényben felmelegítettem 1 dl almalével (vízzel is lehet), majd adtam hozzá 4 evőkanál mézet és egy teáskanál fahéjat, hozzákevertem 2 dl vízben felodott vanília pudingport és addig melegítettem tovább, amíg besűrűsödött. 10 dkg mákot ledaráltam, beleszórtam 4 dl felmelegített tejbe, hozzáadtam 4 ek búzadarát és 4 ek mézzel kevertem el, biocitromhéjat reszeltem rá. A kekszre kentem a mákos pépet, befedtem egy másik sor keksszel, majd következett az almás réteg, erre is kekszborítás került, a tetejére pedig másfél tábla olvasztott csokoládét simítottam. Igazán csábító csemege.

Ajánlatom hozzá egy rövidfilm Scherer Péter főszereplésével: Az alma, amely egy csoda...

 

almás-mákos

almák

P1090310

 

mákkrém

 

P1090315

csokis máz

Szólj hozzá!

Címkék: alma mák keksz puding csokis almás süti kekszes mákos süti sütés nélküli süti mákkrém süti sütés nélkül

A bejegyzés trackback címe:

https://akonyvize.blog.hu/api/trackback/id/tr944920507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása