A kilenc Oscar-díjjal jutalmazott “Az angol beteg” című játékfilm főszereplőjét Almásy László (1895 –1951) utazó, Afrika-kutató, felfedezőről mintázták. A film egy szerelmi történet keretébe ágyazva mutat be részleteket Almásy kutatásairól és életéből, az általa felfedezett sziklafestményekről és a háború előtti Egyiptomról. Afrikai évei alatt került egyszer a légierő kórházába, hogy tolmácsoljon egy sérült kanadai pilóta mellett. Visszaemlékezéseiben is szerepel ez az esemény, és erre épül a film alaptörténete.
Almásy László: Egy expedíció kudarca című 1931-es visszaemlékezésében a török konyha ínyecségeit is feltérképezte. Így ír: “Mindenki előtt egy tányér, néhány pohár és evőeszköz. Utóbbit és a tányérokat étkezés közben nem váltják, csak úgy kissé megtörlik kenyérrel és folyik tovább az étkezés. Igyekeztem követni őexcellenciája példáját és így körülbelül a következő menüt ettem: néhány szem kitűnő vastaghéjú szőlőt, utána étvágygerjesztőnek néhány kanálnyit abból a vastag aludttejből, amely csészékben állott minden tál mellett. Következett egy cigaretta és egy szelet dinnye, hozzá egy kis főtt rizs. Erről aztán már komolyabb ételre tértünk át és a legfinomabb sült báránydarabokat maga a tábornok úr személyesen rakta a tányéromra, ezekhez illett egy kis szárított szőlős lepényt enni. A kis hússzeleteket csak addig szabad fogyasztani, amíg melegek, amikor már kissé faggyúsodnak, jobb áttérni a töltöttpaprikára, hozzá nagyon finom az aludttej. Kenyér és sajt is van bőven, a tányérok és az evőeszközök tisztításához, míg az egészen elsőrendű anatóliai vörösbort csak egy közben elszívott cigaretta mellett szabad élvezni."
A “L’Imam Bayildi” egy híres török étel, Almásy barátja, Zichy Nándor fogyasztotta előszeretettel ezt a töltött padlizsánt. Négy padlizsánt 15 percig 240 fokos sütőbe helyezünk. Ezután elfelezzük, a felpuhult belsejét kiszedjük és felaprítjuk. A fél padlizsánokat sütőpapírra téve egy tepsibe rakjuk. 3 hagymát, 3 paradicsomot és egy zöldpaprikát vágjunk kockákra, egy marék mazsolával, kakukkfűvel, zöldfűszerkeverékkel és a padlizsándarabokkal keverjük el. Sózzuk, öntsünk hozzá bőségesen olivaolajat és kanalazzuk vissza a padlizsánokba. Lassú tűznél egy-másfél órán át süssük. Hagyjuk kihűlni, majd legalább egy éjszakára rakjuk hűtőbe. Friss korianderrel hidegen tálaljuk ezt az igen laktató étket. Körítésként pedig nézzük meg ismét Ralph Fiennes és Kristin Scott Thomas és Juliette Binoche felejthetetlen alakítását Az angol beteg című filmben, amelyben egyébként elhangzik a Szerelem, szerelem című gyönyörű magyar népdal Sebestyén Márta előadásában.