Oszakától nem messze fekszik Minoh városa, melynek nemzeti parkja a “Meiji no Mori Minoo Kokutei Kouen” az egyik legrégebbi Japánban. Igazi csemegére lel itt az ember: a rántott falevél ínycsiklandozó különlegesség.
Az 1871-ben alapított parkot évente több mint 1,4 millió ember keresi fel. Itt található a japán makákói vadmajmok egyik legnagyobb populációja. Néhány helyi állítja, hogy az állatok a turistáktól pénzt kunyerálnak és az italautomatákból vesznek maguknak frissítőt. Nyilván ezek a példányok kapják majd a Macaca fuscata coca-colaticus nevet. A természetvédelmi területen nagyon sok régi szentély és templom hirdeti a természet dicsőségét. A legszebb közülük a Ryuanji templom. Az őszi hónapok vonzzák a legtöbb turistát. Lélegzetellállító színekben pompáznak ilyenkor a fák. A minohi park legnagyobb eseménye a japán juhar levelének hullása. Ilyenkor családostul kirándulnak ide a helyiek és a tursiták, hogy megcsodálják és lefényképezzék e rendkívüli természeti látványt. A fotósok (szinte minden japán kezében van legalább egy fényképezőgép) órákat állnak a fotóállvány mögött, hogy elkaphassák a pillanatot, amikor a levelek elbúcsúznak az ágtól. Ezekben a hetekben ínyencség is készül itt. Mi is megkostóltuk a rántott japán juharfalevelet, amelyet szezámmaggal elkevert sörtésztában forgatnak meg és forró olajban sütnek ki.
Japánban a legáltalánosabb étek a leves. A ramen levest szinte minden család másképpen készíti. Az alapja valamilyen húsleves: csirke, sertés vagy hal. Lassan melegítsünk fel egy edényben 3 ek. szezámolajat 3 gerezd fokhagymával és egy csipet reszelt gyömbérrel. Öntsünk hozzá egy liter húslevest, picit forraljuk össze. Rakjunk bele 5 ek. szójaszószt, melybe egy kis kanál cukrot kevertünk. Mehet bele mindenféle zöldség: legjellemzőbb a spenót, egy kis alga vagy moszat, zsenge zöldborsó héjastól. Főzzünk ki egy csomag hajdinakásából készült soba tésztát, de a legvékonyabb spagettivel is kiváló. Ha kész, a tányérba rakjunk egy kis adagot a tésztából, merjünk rá a forró levesből, rakjunk hozzá néhány szeletet a leveshúsból, de adhatunk hozzá akár egy nyers tojást is. Szórjuk meg újhagyma, póréhagyma esetleg erőspaprika karikákkal.
Magyarországon nem illik szürcsölni a levest, ám a japánoknál udvariatlanság nem így enni. Minél hangosabban fogyasztjuk, annál elégedettebb a házigazda. És ha még böfögsz is hozzá, el lesz ragadtatva…




