A KÖNYV ÍZE

Konyha, kultúra, étel és irodalom. Ízletes körítés, érdekes történetekkel szórakoztatás, az egyszerűség nagyszerűsége. Alapanyagok és kíváncsiság.

portré.jpg

book5b.jpg

 

Miner.hu

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

Creative Commons Licenc

A blogon található írások, saját fotók a szerző  tulajdonát képezik, ezek másolása, terjesztése akár részletként is csak előzetes írásbeli engedéllyel lehetséges. Kivételt képez az Index2, illetve azok a gyűjtőportálok is, ahol nem közlik az egész írást, csak annak első pár sorát, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.

postaláda.jpg

kantortothkriszta@gmail.com

Címkék

"Charmat" (1) aceto balsamico (1) aceto balsamico di Modena (1) Ady (1) aioli (1) ajurvédikus gyógyítás (1) allicin (1) alliin (1) alma (1) Almásy László (1) almás süti (1) ananász (1) ananász-papaya lekvár (1) antibiotikum (1) anyakovász (1) aranyalma (1) árpa (3) Árvalányok (1) aszalt gyümölcs (1) asztalnok mester (1) Attila (1) azzurri (1) Az angol beteg (1) A hülyeség kora (1) A szerelem almája (1) bab (1) babapiskóta (1) Bagna cauda (1) Bálint gazda (1) balzsamecet (1) Balzsamecet (1) barna rizs (1) Barolo (1) bejgli (1) Besztercei (1) betegség (1) bicsérdizmus (1) Bicsérdy Béla (2) bobojka (1) Boccaccio (1) bodzalekvár (1) bonbon (1) bormártás (1) bőrrák (1) briós (1) Buddha (1) Buddhizmus (2) Cato (1) Ceylon (1) Charlie és a csokigyár (1) chili con carne (1) citromos méz (1) Codex Atlanticus (1) cornetti (1) crema pasticcera (1) croissant (1) Cselenfi János (1) Csendes-óceán (1) csirkemell (1) csodaszer (1) csokikrém (1) csokimáz (1) csokis (1) csokis süti (1) csokoládé (3) csöröge (2) Csukás István (1) cukrászkrém (2) Dalai Láma (1) Datolyaszilva (1) diéta (1) dijoni mustár (2) dió (1) dióbél (1) diós (1) diós bejgli (1) disznóvér (1) DOP (2) édesnemes fűszerpaprika (1) egészséges édesség (1) egészséges ételek (1) Egyiptom (3) egytálétel (1) élesztő (1) Élet és Irodalom (1) Emilia-Romagna (4) érdekességek (1) erjedés (1) étekfogó (1) evés (1) fagylalt (1) fahéj (2) fánk (1) farsangi étel (1) fehér rizs (1) fenyőmag (1) fermentáció (1) Ferrero (1) focaccia (1) fokhagyma (1) földimogyoró (1) forgácsfánk (1) főtt must (1) főzelék (2) Franciaország (1) füge (1) fügeesszenciás joghurt (1) fűszer (1) fűszeres sajtgolyó (1) fűszerpaprika (1) fuszulyka (1) Gasztro (8) Gasztronómia (3) gasztronómia (3) gersli (1) globális felmelegedés (1) GMO (1) gnocchi (2) Gnocco (1) Gnocco fritto (1) gránátalma (1) Grecsó Krisztián (1) gyógyhatás (1) gyógynövény (2) gyógyulás (1) gyümölcsleves (1) házi joghurt (1) házi kenyér (1) házi mogyorókrém (1) házi nutella (1) Himalayablues (1) Hippokratész (2) Hús (1) I. Károly (1) II. Viktor Emanuel (1) indiai füge (1) Indul a bakterház (1) Irodalom (2) ivóvízhiány (1) jak (1) Japán (2) joghurt (1) Jókai (1) József Attila (1) juhtúrós puliszka (1) Jupiter makkja (1) K.Kovász & co. (1) kacsatojás (1) kakaó (1) Kakiszilva (1) kalács (1) kalocsai paprika (1) karácsonyi menü (1) kávés (1) kekszes süti (1) kelt fánk (1) kenyérsütés (1) kenyértészta (1) kivándorlás (1) Kobe marha (1) koleszterin (1) kolin (1) kolónia-összeomlás (1) konyhaművészet (1) könyv (1) kopra (1) Kosztolányi Dezső (2) kovász (2) kovászmag (1) középkori konyha (1) középkori magyar konyha (1) kukorica (1) kukoricaleves (1) Kutyaszar (1) L-carnitin (1) Laktobacillus bulgaricus (1) Lambrusco (1) láz (1) lazac (1) lázcsillapító (1) lecsó (1) lecsós pizza (1) lencse (1) Leonardo da Vinci (2) lepény (1) leveles tészta (1) leves (2) licopin (1) liszt nélkül (1) lúdláb (1) lúdláb torta (1) magyarok (1) majdnem Torta Barozzi (1) mák (1) mákkrém (1) mákony (1) mákos (1) mákos guba (1) mákos süti (1) Mandarinello (1) mandula (2) mandulapuding (1) mandulás süti (1) mandulatej (1) mángold (1) maradék (1) marcipán (1) marhahús (2) mascarpone (1) mascarpone házi (1) mazsola (1) mazsolabor (1) megfázás (1) méh (1) melanzana (1) melograno (1) méz (1) Minoh (1) mítosz (1) mocsi (1) Modena (3) mogyorókrém (1) Momo (1) Móricz Zsigmond (1) must (2) mustár (1) mustáros lazac (1) napraforgómag (1) narancslekvár (1) nátha (1) nektár (1) népi gyógymód (3) népi orvoslás (2) Nizza (1) növényi ösztrogén (1) nudli (1) nutella (1) nyerskoszt (1) Nyugat (1) O-bento (1) olaszok és magyarok (1) Olaszország (1) Olasz Királyság (1) olasz konyha (1) olasz sütemény (1) olívabogyó (1) olivaolaj (2) olívaolaj (1) olvasás (1) öntött saláta (1) Oriza Triznyák (1) őrölt paprika (1) őrölt pirospaprika (1) őstulok (1) Ovidius (1) Padlizsán (1) padlizsán (1) palacsinta (1) paprikaőrlemény (1) paradicsom (1) paradicsompüré (1) parboiled (1) parmezán sajt (3) Parmigiano Reggiano (1) Parti Nagy Lajos (1) paszuly (1) pellagra (1) pesto (1) Piaszt Erzsébet (1) pinoli (1) pizza (1) Polinézia (1) portói (1) probiotikumok (1) prosciutto (1) puding (1) rakott padlizsán (1) rák ellenszere (1) ramen leves (1) rántott csirke (1) rántott falevél (1) receptek (1) reformkonyha (1) reggeli (1) Regős Bendegúz (1) répatorta (1) repülés (1) ringló (1) rizs (1) rizses zöldséges hús (1) rizssör (1) Róma (1) római pizza (1) rózsavíz (1) rozsliszt (1) sáfrányos rizs (1) sajtgolyó (1) saláta (2) Salsomaggiore (1) Sandro Boticelli (1) sanguinaccio (1) San Geminiano (1) Savoyai-ház (1) sebgyógyulás (2) Simai Kristóf (1) soba tészta (1) solanin (1) sonka (1) sörélesztő (1) sós palacsinta (1) spagetti (1) spenót (2) Sri Lanka (1) Streptococcus thermophilus (1) sült disznóvér (1) Sült dudor (1) sütés (1) süti reggelire (1) süti sütés nélkül (1) szalagos fánk (1) szaloncukor (1) szardella (1) szarvasmarha (1) szegedi paprika (1) szerelem almája (1) szerelmi bájital (1) Szerzetesek (1) szicíliai narancs (1) szilva (1) szőlő (1) Taxidermia (1) tej (1) tejallergia (1) tejérzékenység (1) tejszín (1) Tendzin Gyaco (1) tengeri (1) természetes gyógyszer (2) testtömegindex (1) Tibet (1) tiramisu (1) tojás (1) tojásgyümölcs (1) tojáskód (1) tökmag (1) tökmagolaj (1) töltött palacsinta (1) tomatin (1) tönkölybúza (1) törökbúza (1) törökparadicsom (1) török ételek (1) tradícionális modenai balzsamecet (1) Trebbiano (1) tudomány (1) Tuvalu (1) tyúk (1) utazás (1) vadlazac (1) vadmajmok (1) vadrizs (1) vaj (1) Váncsa István (3) Vega (1) Vegetarianizmus (1) Vezúz (1) Vignola (1) Visegrád (1) Vitis Labrusca (1) wagyu (1) xocoatl (1) Záh Felicián (1) zöldborsó (1) zöldborsó főzelék (1) zöldcitrom (1) zöldség (1) zsír (1) Címkefelhő

Bab, a melengető fuszulyka

2012.11.19. 08:02 A könyv íze


toscana közeli

Virágának illata szerelemre késztet, szeplő ellenszere, van fojtó, galamb, here, ugráló, viszkető és a legerősebb mérgeket készítették belőle régen: íme a bab. Szinte minden fajtája mérgező, azonban az étkezésre használt Phaseolus fajták méreganyagai szerencsére a főzéssel elbomlanak. A földművesek régen minden “fészekbe” 4 magot vetettek: egyet a varjaknak, egyet a csókáknak, egyet hogy elrohadjon, és egyet hogy növekedjen. A virágzó lóbabmező illatának Angliában szerelemserkentő hatást tulajdonítottak… 

 

babfélék

A magyar nyelv több mint hetven különféle babot ismer. A veteménybab, népiesen paszuly, paszulyka, fuszulyka Amerikában őshonos növény. A legrégebbi leletek 8-10 ezer évesek, perui és mexikói ásatásokból kerültek elő. Európába először az 1530-as években került  a kezdeti globalizációval, azaz Colombusz Kristóf hajóival, később  a többi kontinensen is megjelent. A finomra őrölt bablisztet Plinius szerint már a rómaiak is használták a kenyér szaporítására. Szerepel a bab “Az ezeregyéjszaka meséi”-ben is. Európában lisztjét egy időben étkezésre majd a gyógyításban is használták. Belgiumban a hántolatlan magvakból őrölt liszt a sörgyártásban malátapótló volt. Nagy fehérjetartalma miatt erős ragasztók gyártásához is használtak bablisztet. Fontos élelmiszernövény Olaszországban, Japánban édességeket is készítenek belőle, míg Indiában a magvait pörkölve fogyasztják, mint a földimogyorót.

 

babok

A mag 40-50% keményítő mellett 22-35% fehérjét tartalmaz ezért tápértéke nagy. Magas a nitrogén, kén, vas és foszfortartalma, sokféle vitamint, így folsavat is rejt. A szárazbab fehérjetartalma tízszerese a burgonyáénak, háromszorosa a kenyérének, de magas az ásványi anyag tartalma  is. Vegetáriánusoknak ajánlott, hiszen fehérjéje gabonafélék fehérjéivel kiegészítve  a hússal egyenértékű táplálék.

 

szalonna
 

A gyógyításban a bablisztet elsősorban ecettel keverve szeplő ellenszerének tartják, fájdalmak enyhítésére, hurutos köhögés és vesepanaszok, vesekövek illetve nyersen, tejjel keverve vérhas ellen használják. A szárának hamujából főzőtt lúgot már az ókortól vízkórság ellen ajánlották. A babvirágvizet vizelethajtásra és szépítőszerként is alkalmazták. „Babsót“ még gyógyszertárban is árultak fülfájdalmakra. Víz- és vizelethajtó, vesetisztító hatása mellett cukorbetegek részére is nagyon ajánlott. Rostban gazdag, így segíti az emésztést. A hüvelyesek, így a bab is gazdag olyan vegyületben, amely bizonyos védelmet nyújt a bélbe került rákkeltő anyagokkal szemben. Áztatással és fűszerekkel is csökkenthető puffadást okozó hatása. A savanykás tejfölös bab az alkohollal terhelt gyomor legjobb ellenszere.

 

leveszöldség

 

A tápláló, magas fehérjetartalmú egytálételhez különböző babfajtákat, árpát, felesborsót, lencsét, vöröslencsét, tönkölybúzát, összesen mintegy 400 gr-ot, főzés előtti napon beáztattam. Másnap többször átmostam, majd olivaolajon 1 fej hagymát dinszteltem. 3 szem burgonyát és 2 szem répát feldaraboltam, a hüvelyesekkel és a gabonákkal együtt a hagymára raktam és fedő alatt pároltam. Közben egy edénybe vizet melegítettem, amint felforrt, ráöntöttem a párolódó keverékre úgy, hogy egy ujjnyira elfedje. Babérlevelet, egy kis rozmaringot és parmezán sajt “héját” tettem még hozzá. Amint a bab megpuhult, mintegy másfél óra múlva, kiszedtem a krumplikat, a répákat és egy kis lével együtt összeturmixoltam. Visszakevertem a készülődő ételbe, ez volt a “rántás”. Sóztam, borsoztam és belenyomtam három gerezd fokhagymát. Így vega, de aztán tálaláskor olivaolajjal locsoltam meg, parmezán sajt darabokkal,  sült szalonnával és házikiflivel kínáltam. Bő lére eresztve levesnek is kitűnő. 

 

 

zuppa toscana

 

 

speck

 

makk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: leves lencse főzelék egytálétel bab tönkölybúza árpa paszuly fuszulyka parmezán sajt

A bejegyzés trackback címe:

https://akonyvize.blog.hu/api/trackback/id/tr844913387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása