“…Az arcok kipirultak s az egész társaság szervezetét lefoglalta a remek munka: az evés. Egy időre mindenki elfelejtett minden bánatot és minden haragot. El az idealizmust és a realizmust. El a lelki ügyeket és el az egész világot. Ez az igazi perc, s e percben a tál az asztalon, a tányér, a kés, a villa, ezek a legdicsőbb szerszámok, s a szájban szétfolyó nedvek, a pác íze, a tejfelek, a fűszerek, a zsírok, a jól sült friss kenyér, a jó könnyű, iható szőlősi bor. Ez olyan gyönyörű és nemes érzésekkel fonta össze a társaságot, hogy ebben a szent pillanatban senkinek nem volt gyilkos szándéka felebarátja ellen.“
Az Árvalányok (1917) című regényében olvashatjuk ezeket a sorokat Móricz Zsigmondtól. Krúdy Gyula mellett Móricz írásaiban játszik nagy szerepet a gasztronómia. Műveiben kirajzolódik a magyar ember evés iránti szeretete, szinte minden regényében előkerül e téma. A naturalista ihletésű népszínművekben az evés a jellemzés dramaturgiai eszköze, a kritikusok Móricz parasztábrázolását Schönherr, Maupassant, Franssen műveihez hasonlították. Nagy Endre 1924-ben a Nyugat című irodalmi folyóiratban azt jegyzi le az íróról, hogy a cifra francia ételköltemények iránt nincs érzéke, szereti a babot, lencsét, füstölt oldalast. Kedvenc étele a felesége főztje. “A kútvíznek olyan rajongója és ismerője, mint némely gravellier ínyenc a francia likőröknek. Szomjúság nélkül is inni tudja a kútvizet és élvezi eltérő sajátságait: ez a víz lágy, az kemény, amaz vasas.”
Felteszünk főni egy fazékban 2 liter vizet, melyet enyhén megsózunk. Amikor forr a víz, óvatosan beleszórunk fél kiló kukoricalisztet és egy fakanállal gyorsan egyenletesre keverjük. Kétszer-háromszor pöffenjen a keverék. Fél kiló juhtúrót és fél csomag vajat osszunk el úgy, hogy egy jénai tálba rakunk egy réteg puliszkát, rá egy pici vajat, majd túrót és addig rétegezzük, amíg elfogy a puliszka. A tetejére túrót rakunk. Közepes hőfokú sütőbe tesszük addig, amíg pírt nem kap a teteje. Egy nagy fej megmosott salátát széttépkedünk. 100 g kis darabokra vágott császárszalonnát zsíron megpirítunk egy fej áttört fokhagymával majd fél liter hideg vizet öntünk rá. Mikor főni kezd, egy percre beledobjuk a salátát, majd sóval, ecettel, cukorral ízesítjük. Tálaláskor tejfölt is adunk hozzá.


