A KÖNYV ÍZE

Konyha, kultúra, étel és irodalom. Ízletes körítés, érdekes történetekkel szórakoztatás, az egyszerűség nagyszerűsége. Alapanyagok és kíváncsiság.

portré.jpg

book5b.jpg

 

Miner.hu

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

Creative Commons Licenc

A blogon található írások, saját fotók a szerző  tulajdonát képezik, ezek másolása, terjesztése akár részletként is csak előzetes írásbeli engedéllyel lehetséges. Kivételt képez az Index2, illetve azok a gyűjtőportálok is, ahol nem közlik az egész írást, csak annak első pár sorát, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.

postaláda.jpg

kantortothkriszta@gmail.com

Címkék

"Charmat" (1) aceto balsamico (1) aceto balsamico di Modena (1) Ady (1) aioli (1) ajurvédikus gyógyítás (1) allicin (1) alliin (1) alma (1) Almásy László (1) almás süti (1) ananász (1) ananász-papaya lekvár (1) antibiotikum (1) anyakovász (1) aranyalma (1) árpa (3) Árvalányok (1) aszalt gyümölcs (1) asztalnok mester (1) Attila (1) azzurri (1) Az angol beteg (1) A hülyeség kora (1) A szerelem almája (1) bab (1) babapiskóta (1) Bagna cauda (1) Bálint gazda (1) Balzsamecet (1) balzsamecet (1) barna rizs (1) Barolo (1) bejgli (1) Besztercei (1) betegség (1) bicsérdizmus (1) Bicsérdy Béla (2) bobojka (1) Boccaccio (1) bodzalekvár (1) bonbon (1) bormártás (1) bőrrák (1) briós (1) Buddha (1) Buddhizmus (2) Cato (1) Ceylon (1) Charlie és a csokigyár (1) chili con carne (1) citromos méz (1) Codex Atlanticus (1) cornetti (1) crema pasticcera (1) croissant (1) Cselenfi János (1) Csendes-óceán (1) csirkemell (1) csodaszer (1) csokikrém (1) csokimáz (1) csokis (1) csokis süti (1) csokoládé (3) csöröge (2) Csukás István (1) cukrászkrém (2) Dalai Láma (1) Datolyaszilva (1) diéta (1) dijoni mustár (2) dió (1) dióbél (1) diós (1) diós bejgli (1) disznóvér (1) DOP (2) édesnemes fűszerpaprika (1) egészséges édesség (1) egészséges ételek (1) Egyiptom (3) egytálétel (1) élesztő (1) Élet és Irodalom (1) Emilia-Romagna (4) érdekességek (1) erjedés (1) étekfogó (1) evés (1) fagylalt (1) fahéj (2) fánk (1) farsangi étel (1) fehér rizs (1) fenyőmag (1) fermentáció (1) Ferrero (1) focaccia (1) fokhagyma (1) földimogyoró (1) forgácsfánk (1) főtt must (1) főzelék (2) Franciaország (1) füge (1) fügeesszenciás joghurt (1) fűszer (1) fűszeres sajtgolyó (1) fűszerpaprika (1) fuszulyka (1) Gasztro (8) gasztronómia (3) Gasztronómia (3) gersli (1) globális felmelegedés (1) GMO (1) gnocchi (2) Gnocco (1) Gnocco fritto (1) gránátalma (1) Grecsó Krisztián (1) gyógyhatás (1) gyógynövény (2) gyógyulás (1) gyümölcsleves (1) házi joghurt (1) házi kenyér (1) házi mogyorókrém (1) házi nutella (1) Himalayablues (1) Hippokratész (2) Hús (1) I. Károly (1) II. Viktor Emanuel (1) indiai füge (1) Indul a bakterház (1) Irodalom (2) ivóvízhiány (1) jak (1) Japán (2) joghurt (1) Jókai (1) József Attila (1) juhtúrós puliszka (1) Jupiter makkja (1) K.Kovász & co. (1) kacsatojás (1) kakaó (1) Kakiszilva (1) kalács (1) kalocsai paprika (1) karácsonyi menü (1) kávés (1) kekszes süti (1) kelt fánk (1) kenyérsütés (1) kenyértészta (1) kivándorlás (1) Kobe marha (1) koleszterin (1) kolin (1) kolónia-összeomlás (1) konyhaművészet (1) könyv (1) kopra (1) Kosztolányi Dezső (2) kovász (2) kovászmag (1) középkori konyha (1) középkori magyar konyha (1) kukorica (1) kukoricaleves (1) Kutyaszar (1) L-carnitin (1) Laktobacillus bulgaricus (1) Lambrusco (1) láz (1) lazac (1) lázcsillapító (1) lecsó (1) lecsós pizza (1) lencse (1) Leonardo da Vinci (2) lepény (1) leveles tészta (1) leves (2) licopin (1) liszt nélkül (1) lúdláb (1) lúdláb torta (1) magyarok (1) majdnem Torta Barozzi (1) mák (1) mákkrém (1) mákony (1) mákos (1) mákos guba (1) mákos süti (1) Mandarinello (1) mandula (2) mandulapuding (1) mandulás süti (1) mandulatej (1) mángold (1) maradék (1) marcipán (1) marhahús (2) mascarpone (1) mascarpone házi (1) mazsola (1) mazsolabor (1) megfázás (1) méh (1) melanzana (1) melograno (1) méz (1) Minoh (1) mítosz (1) mocsi (1) Modena (3) mogyorókrém (1) Momo (1) Móricz Zsigmond (1) must (2) mustár (1) mustáros lazac (1) napraforgómag (1) narancslekvár (1) nátha (1) nektár (1) népi gyógymód (3) népi orvoslás (2) Nizza (1) növényi ösztrogén (1) nudli (1) nutella (1) nyerskoszt (1) Nyugat (1) O-bento (1) olaszok és magyarok (1) Olaszország (1) Olasz Királyság (1) olasz konyha (1) olasz sütemény (1) olívabogyó (1) olivaolaj (2) olívaolaj (1) olvasás (1) öntött saláta (1) Oriza Triznyák (1) őrölt paprika (1) őrölt pirospaprika (1) őstulok (1) Ovidius (1) Padlizsán (1) padlizsán (1) palacsinta (1) paprikaőrlemény (1) paradicsom (1) paradicsompüré (1) parboiled (1) parmezán sajt (3) Parmigiano Reggiano (1) Parti Nagy Lajos (1) paszuly (1) pellagra (1) pesto (1) Piaszt Erzsébet (1) pinoli (1) pizza (1) Polinézia (1) portói (1) probiotikumok (1) prosciutto (1) puding (1) rakott padlizsán (1) rák ellenszere (1) ramen leves (1) rántott csirke (1) rántott falevél (1) receptek (1) reformkonyha (1) reggeli (1) Regős Bendegúz (1) répatorta (1) repülés (1) ringló (1) rizs (1) rizses zöldséges hús (1) rizssör (1) Róma (1) római pizza (1) rózsavíz (1) rozsliszt (1) sáfrányos rizs (1) sajtgolyó (1) saláta (2) Salsomaggiore (1) Sandro Boticelli (1) sanguinaccio (1) San Geminiano (1) Savoyai-ház (1) sebgyógyulás (2) Simai Kristóf (1) soba tészta (1) solanin (1) sonka (1) sörélesztő (1) sós palacsinta (1) spagetti (1) spenót (2) Sri Lanka (1) Streptococcus thermophilus (1) sült disznóvér (1) Sült dudor (1) sütés (1) süti reggelire (1) süti sütés nélkül (1) szalagos fánk (1) szaloncukor (1) szardella (1) szarvasmarha (1) szegedi paprika (1) szerelem almája (1) szerelmi bájital (1) Szerzetesek (1) szicíliai narancs (1) szilva (1) szőlő (1) Taxidermia (1) tej (1) tejallergia (1) tejérzékenység (1) tejszín (1) Tendzin Gyaco (1) tengeri (1) természetes gyógyszer (2) testtömegindex (1) Tibet (1) tiramisu (1) tojás (1) tojásgyümölcs (1) tojáskód (1) tökmag (1) tökmagolaj (1) töltött palacsinta (1) tomatin (1) tönkölybúza (1) törökbúza (1) törökparadicsom (1) török ételek (1) tradícionális modenai balzsamecet (1) Trebbiano (1) tudomány (1) Tuvalu (1) tyúk (1) utazás (1) vadlazac (1) vadmajmok (1) vadrizs (1) vaj (1) Váncsa István (3) Vega (1) Vegetarianizmus (1) Vezúz (1) Vignola (1) Visegrád (1) Vitis Labrusca (1) wagyu (1) xocoatl (1) Záh Felicián (1) zöldborsó (1) zöldborsó főzelék (1) zöldcitrom (1) zöldség (1) zsír (1) Címkefelhő

Az ízletes kutyaszar avagy Merda de can

2012.09.11. 12:17 A könyv íze

 

                                               gno.jpg

Csak azért, mert egy étel hasonlít a kutya ürülékére, nevezzük is így? A nizzaiak nem szívbajosak, remek humorukat jelzi az is, hogy  messzi földön híres mángoldos gnocchijukat (nudlijukat) régóta így nevezik tájszólásban.

A  Côte d’Azur, az Azúrpart városa, Nizza  jellemzője az  olasz mediterrán konyha, bár a város Franciaországban található. Története során hol Olaszországhoz, hol Franciaországhoz tartozott. Autonóm politikai mozgalmak manapság is azon ügyködnek, hogy a város önálló lehessen és speciális státuszt kapjon az országon belül, Korzika mintájára. A város lakosságának 35%  eredetileg külföldi, legtöbbjük észak-afrikai. De nagyon sok orosz is él itt, az 1917-es forradalom utáni cárista politikai menekültek találtak itt új hazára. Párizs után a leglátogatottabb város és nagyon népszerű volt a magyar írók és költők között is. Jókai Mór 1903 novemberétől 1904 áprilisáig, halála előtt pihent  a városban.  Elkerülték egymást Ady-val, aki  1904. szeptemberi első tengerparti tartózkodásáról írta,  hogy oly sok magyar fordult meg ott akkoriban, hogy “még a borbélya is megtanult „köszönni és káromkodni Árpád nyelvén.”  Vészi Margitnak Párizsból  1904. november 17-én kelt levelében azt írta:

“Bocsásson meg. Tizenkét napig Nizzában voltam ujra. Milyen meleg, fényes ott minden. Virág, szín, ragyogás. Itt pedig köd van, hideg és szomorúság. Tíz-tizennyolc nap mulva alighanem Budapesten leszek. Ha már fázni kell, inkább otthon fázzak. Csókolja kezeit – s a Jolánéit – szegény, fázlódó, igaz híve.” Két hónapot volt  a  költő a riviérán Lédával, kapcsolatukban az első hosszabb időtartam, amikor maguk voltak csupán és így  nem kellett másokra tekintettel lenniük. Lédának 1905 februárjában így írt: „Nagyon szerencsétlen ember vagyok én. Nizza után éreztem csak, hogy mit adhatott volna Nizza, s most érzem csak rettentő valójában, hogy nem tudok, nem bírok maga nélkül élni…”  Ahogy  az “Egyedül a tengerrel” című versében olvashatjuk:  

 “Itt pihent, csókolt, az ölembe hullt,


Dalol a tenger és dalol a mult,


Dalol a tenger és dalol a mult.”

József Attila 1927 nyarán töltött két hónapot Nizza közelében, Cagnes-sur-mer-ben. Ez a nyaralás párizsi tartózkodása befejező állomása volt. Tudni, hogy a házban, ahol laktak  húgával, Etussal, a földszinten munkaeszközök, kocsik kaptak helyet, az emeleten pedig a francia család lakott. Itt adtak ki Attila és a húga számára egy szobát. Ez tiszta, egyszerűen bútorozott volt, de elektromosság híján este petróleumlámpával kellett megvilágítani. A vendégeket legyek és szúnyogok zaklatták és reggel korán felkeltették. Egy levélben meg is említi ezt: "az Avenue Germanie-en szedek egy csokor mezei virágot, kaktuszt, pálmát és majomkenyérfát (...). Az egész táj tele van kengurukkal, krokodillal és elefánttal, mint az egy Afrikával kacérkodó nyaralóhelyhez illik is. Csak egy rossz (...) tulajdonságuk van, s ez az, hogy röpködnek. És csípnek."  

Íróink, költőink is biztosan megkóstolták a helyi konyhát. Nizzának jellegzetes ételei  vannak:  egyebek mellett a  Fiori di zucca ripieni azaz töltött cukkinivirágok, a világon közismert  Ratatouille és Soupe au pistou, vagyis zöldségleves pesztóval és persze a bevezetőben említett kutyaszar, a Merda de can (olaszul: merda di cane). Ha egy kis mediterrán hangulatot szeretnénk varázsolni az asztalunkra, mi magunk is készíthetünk mángoldos gnocchi-t.

 Hozzávalók:

fél kiló mángold (spenóttal helyettesíthető)

600 gr liszt

2 tojás

1 üveg paradicsompüré

1 póréhagyma

1 teáskanál sáfrány

extra szűz olivaolaj

provence-i fűszerkeverék

A mángoldot megmosom, forró vízbe dobom 1-2 percre. Mixerrel apróra turmixolom. Tálba teszem a mángoldot,  a lisztet és a tojást, 2 evőkanál olivaolajat  és egy csipet sót. Elkezdem keverni villával, majd kézzel gyúrom tovább. Ha a tészta túl kemény, adhatunk hozzá két evőkanál meleg vizet. Labdácskát formázok a tésztából és 15 percet pihentetem, amíg elkészül a szósz. A mártáshoz egy nagy serpenyőben olivaolajat melegítek, ráöntöm a paradicsompürét, hozzáadom az apróra vágott póréhagymát, a sáfrányt és a fűszert. Sózzuk, akár egy csipet cukrot  is rakhatunk hozzá, ha túl savasnak érezzük a szószt. Alacsony lángon tartjuk addig, amíg kifőzzük a gnocchi-t. Vizet teszek fel forrni. 1 cm vastagra kinyújtom a tésztát, és tésztavágóval 1,5x2 cm-es téglalapokra osztom. Így is hagyhatom vagy gombócokat formálok belőle. Beledobom a gombócokat a forró vízbe, ha feljöttek a víz felszínére, még 2-3 percig főzöm.  Mielőtt kiszedjük, érdemes megkóstolni, hogy megfőtt-e. Leszűrve a paradicsomos püréhez adom, kissé átkeverem. Parmezán sajttal ízesíthetjük.

bietole.jpg 

gnocc3.jpg

merda.jpg

nizza.jpg

nice.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: spenót olasz konyha gnocchi mángold József Attila Franciaország Ady Jókai Nizza

A bejegyzés trackback címe:

https://akonyvize.blog.hu/api/trackback/id/tr974769304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása