Tudjátok mi a hasonlóság a lazacok és az emberek között? A kor előrehaladtával mindkét faj elveszíti a fogait. És hát a kalandos élet, hogy aztán belepusztuljanak a szerelembe… A lazac édesvízben születik, majd elindul a hidegebb tengerek felé, akár Grönlandig is. 8-10 életévükből a tengerben a fiúk 5, míg a lányok 7 évet töltenek. Itt éldegélnek, mint hal a vízben, majd a szaporodási idő közeledtével mehetnékjük támad. A szerelem nem ismer határokat, és hát várja őket az anyavíz, ahol születtek. Akár három métert is képesek ugrani, hogy az akadályokat leküzdjék, mindezt a folyásiránnyal szemben. Mivel egész életüket úszással töltik, edzésben vannak, izmos testüknek ez meg sem kottyan. Alaszkában például sok helyen medvék által sűrűn lakott térségeken kell átúszniuk, így folyamatosan veszélyben vannak. Egy másik ragadozó fajról nem is szólva.
A lazacok a Föld mágneses mezője alapján tájékozódnak és nagyon jó a szaglásuk is, így szülővizük ismerős illatai felé veszik az irányt. Néhol hallétra segít nekik legyőzni az akadályt. Életük nagy részében ragadozók, halakat, akár heringeket is fogyasztanak. Amikor azonban hazatérnek, felhagynak az evéssel. Egy-két hét után látszik rajtuk a változás, főképp a hímeken: hasoldaluk szerelemszínű lesz. A nem túl mély, kavicsos vízbe a nőstény a farokúszójával fészket ás és ebbe rakja a többezer rózsaszín ikrát, amiket a hím azonnal meg is termékenyít. Ez a folyamat egy-két hétig tart, majd a hímek és a nőstények többsége a kimerültségtől elpusztul...
Az utódok, amíg az édesvízben tartózkodnak, rovarokkal és más folyami állatokkal táplálkoznak, ekkor nyeri el húsuk a jellemző színt. Majd amikor elindulnak a tenger felé, ragadozóvá válnak és pikkelyük színe ezüstösre vált.
A legértékesebb a vadlazac, mivel többezer kilométert is megtesz, teste szinte csak izomból áll. Rendkívül ízletes és mivel igen keresett, fokozottan veszélyeztetett faj a nagymértékű túlhalászás miatt. A kereskedelemben leginkább csak tenyésztett lazacot lehet kapni. Ez is nagyon zamatos, még a halíztől idegenkedőket is rávehetjük, hogy megkóstolják. Nagyon magas a fehérjetartalma, egyenértékű a marháéval, kevés zsírja van és abból is az egészséges. 100 g mindössze 180 kcal.
A lazac karácsonyi menű része lehet, nálam mustárbundát öltött. 2 kanál egész magokat tartalmazó dijoni mustárhoz kevertem 1 ek. extra szűz oliva olajat, 2 ek. zsemlemorzsát, két gerezd felaprított fokhagymát, egy bionarancs reszelt héját és 2 ek. narancslevet valamint őrölt borsot. Egy tepsit kibéleltem sütőpapírral és 4 lazacszeletet fektettem rá. Rákentem a mustáros keveréket és 180 fokon 20 percig sütöttem. A karácsonyi ételhez a köret árpa és enyhén párolt oliva olajos spenót volt.