A mákszem éppen olyan értékes, mint a fokhagyma vagy a spenót. Régen minden bódító, mérgező italt, sőt minden narkotikumot átvitt értelemben mákonynak neveztek. A magyar archaikus hitvilágban elsősorban rontáselhárító szerként használták. Szent György és Luca napján vagy tehénellés idején az istálló köré szórt mák megakadályozza a boszorkány behatolását. A karácsonyi mákos tésztából a baromfinak is adtak, hogy sok tojása legyen. Apró szemeihez bőségvarázsló és termékenységserkentő motívumok kapcsolódnak. Valamikor szerelmi jósláshoz is használták. Ha a karácsonyi vacsora közben a lány a bátyja villájáról levett mákoskalács falattal kiszalad az utcára, az a fiú lesz a férje, akit először meglát…
Feltételezhetően Afganisztán, Tádzsikisztán és Üzbegisztán az őshazája. A pipacs rokonáról már Hippokratész is írt Kr. e. 460-ban, a görögök és az egyiptomiak a zöld máktok nedvét fájdalomcsillapításra, görcsoldóként, valamint köhögés ellen használták. A görögök gyakran ábrázolták az isteneiket mákkal, a növényből kinyert morfium pedig a mitológiai Morpheusz után kapta a nevét. A rómaiak már akkor is előszeretettel ízesítettek vele süteményeket, sőt vallási szertartások bevált kellékeként is funkcionált. Gubója alkaloidákat tartalmaz; ezek közül a legfontosabbak a morfin, a kodein ás a papaverin, amelyek jelentős gyógyszerek alapanyagai.
Manapság elsősorban édességekbe használjuk, pedig értékes gyógynövény is! Számos kultúrában természetes gyógyszerként tartják számon. A mák a népi gyógyászat szerint nyugtató, görcsoldó hatással bír. Fogyasztása javítja az emésztést, a nem kívánatos méreganyagoktól is megszabadít. Magas a fehérje tartalma, B6-, E-vitamin, kalcium, magnézium cink, vas és Omega6 található benne nagy mennyiségben.
Ha a darált mákot összekeverjük egy kis mézzel és minden nap 1-2 kanállal megeszünk belőle, sokat tehetünk azért, hogy megelőzzük a csontritkulást. Hűtőszekrényben tartsuk ezt a keveréket, mert a levegőn hamar megavasodik. A mákszemeknek ugyanis közel 50%-os az olajtartalma és háromszor annyi E-vitamin található benne, mint az olívaolajban, így a mákolaj étolajként is kiváló.
Mivel a mákszem mentes az alkaloidáktól, gyerekek is fogyaszthatják. Így nemrég bobojka, azaz mákos guba került az asztalra vaníliapudinggal és almakompóttal. 1 liter tejet lassú tűzön felforraltam. Még forrón belekevertem 15 dkg darált mákot, 15 dkg nádcukrot és 5 dkg vajat. 10 darab kisebb kiflit széttépdestem egy tálba, ráöntöttem a mákos tejet, majd egy csomag vaníliás pudingporból készítettem rá hígabb öntetet. Néhány szem almát felapróztam, meggőzöltem majd megszórtam pici fahéjjal.
Végül az almákat mézbe forgattam és a bobojka tetejére szórtam. Mákony a javából..
.