A KÖNYV ÍZE

Konyha, kultúra, étel és irodalom. Ízletes körítés, érdekes történetekkel szórakoztatás, az egyszerűség nagyszerűsége. Alapanyagok és kíváncsiság.

portré.jpg

book5b.jpg

 

Miner.hu

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

Creative Commons Licenc

A blogon található írások, saját fotók a szerző  tulajdonát képezik, ezek másolása, terjesztése akár részletként is csak előzetes írásbeli engedéllyel lehetséges. Kivételt képez az Index2, illetve azok a gyűjtőportálok is, ahol nem közlik az egész írást, csak annak első pár sorát, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.

postaláda.jpg

kantortothkriszta@gmail.com

Címkék

"Charmat" (1) aceto balsamico (1) aceto balsamico di Modena (1) Ady (1) aioli (1) ajurvédikus gyógyítás (1) allicin (1) alliin (1) alma (1) Almásy László (1) almás süti (1) ananász (1) ananász-papaya lekvár (1) antibiotikum (1) anyakovász (1) aranyalma (1) árpa (3) Árvalányok (1) aszalt gyümölcs (1) asztalnok mester (1) Attila (1) azzurri (1) Az angol beteg (1) A hülyeség kora (1) A szerelem almája (1) bab (1) babapiskóta (1) Bagna cauda (1) Bálint gazda (1) balzsamecet (1) Balzsamecet (1) barna rizs (1) Barolo (1) bejgli (1) Besztercei (1) betegség (1) bicsérdizmus (1) Bicsérdy Béla (2) bobojka (1) Boccaccio (1) bodzalekvár (1) bonbon (1) bormártás (1) bőrrák (1) briós (1) Buddha (1) Buddhizmus (2) Cato (1) Ceylon (1) Charlie és a csokigyár (1) chili con carne (1) citromos méz (1) Codex Atlanticus (1) cornetti (1) crema pasticcera (1) croissant (1) Cselenfi János (1) Csendes-óceán (1) csirkemell (1) csodaszer (1) csokikrém (1) csokimáz (1) csokis (1) csokis süti (1) csokoládé (3) csöröge (2) Csukás István (1) cukrászkrém (2) Dalai Láma (1) Datolyaszilva (1) diéta (1) dijoni mustár (2) dió (1) dióbél (1) diós (1) diós bejgli (1) disznóvér (1) DOP (2) édesnemes fűszerpaprika (1) egészséges édesség (1) egészséges ételek (1) Egyiptom (3) egytálétel (1) élesztő (1) Élet és Irodalom (1) Emilia-Romagna (4) érdekességek (1) erjedés (1) étekfogó (1) evés (1) fagylalt (1) fahéj (2) fánk (1) farsangi étel (1) fehér rizs (1) fenyőmag (1) fermentáció (1) Ferrero (1) focaccia (1) fokhagyma (1) földimogyoró (1) forgácsfánk (1) főtt must (1) főzelék (2) Franciaország (1) füge (1) fügeesszenciás joghurt (1) fűszer (1) fűszeres sajtgolyó (1) fűszerpaprika (1) fuszulyka (1) Gasztro (8) Gasztronómia (3) gasztronómia (3) gersli (1) globális felmelegedés (1) GMO (1) gnocchi (2) Gnocco (1) Gnocco fritto (1) gránátalma (1) Grecsó Krisztián (1) gyógyhatás (1) gyógynövény (2) gyógyulás (1) gyümölcsleves (1) házi joghurt (1) házi kenyér (1) házi mogyorókrém (1) házi nutella (1) Himalayablues (1) Hippokratész (2) Hús (1) I. Károly (1) II. Viktor Emanuel (1) indiai füge (1) Indul a bakterház (1) Irodalom (2) ivóvízhiány (1) jak (1) Japán (2) joghurt (1) Jókai (1) József Attila (1) juhtúrós puliszka (1) Jupiter makkja (1) K.Kovász & co. (1) kacsatojás (1) kakaó (1) Kakiszilva (1) kalács (1) kalocsai paprika (1) karácsonyi menü (1) kávés (1) kekszes süti (1) kelt fánk (1) kenyérsütés (1) kenyértészta (1) kivándorlás (1) Kobe marha (1) koleszterin (1) kolin (1) kolónia-összeomlás (1) konyhaművészet (1) könyv (1) kopra (1) Kosztolányi Dezső (2) kovász (2) kovászmag (1) középkori konyha (1) középkori magyar konyha (1) kukorica (1) kukoricaleves (1) Kutyaszar (1) L-carnitin (1) Laktobacillus bulgaricus (1) Lambrusco (1) láz (1) lazac (1) lázcsillapító (1) lecsó (1) lecsós pizza (1) lencse (1) Leonardo da Vinci (2) lepény (1) leveles tészta (1) leves (2) licopin (1) liszt nélkül (1) lúdláb (1) lúdláb torta (1) magyarok (1) majdnem Torta Barozzi (1) mák (1) mákkrém (1) mákony (1) mákos (1) mákos guba (1) mákos süti (1) Mandarinello (1) mandula (2) mandulapuding (1) mandulás süti (1) mandulatej (1) mángold (1) maradék (1) marcipán (1) marhahús (2) mascarpone (1) mascarpone házi (1) mazsola (1) mazsolabor (1) megfázás (1) méh (1) melanzana (1) melograno (1) méz (1) Minoh (1) mítosz (1) mocsi (1) Modena (3) mogyorókrém (1) Momo (1) Móricz Zsigmond (1) must (2) mustár (1) mustáros lazac (1) napraforgómag (1) narancslekvár (1) nátha (1) nektár (1) népi gyógymód (3) népi orvoslás (2) Nizza (1) növényi ösztrogén (1) nudli (1) nutella (1) nyerskoszt (1) Nyugat (1) O-bento (1) olaszok és magyarok (1) Olaszország (1) Olasz Királyság (1) olasz konyha (1) olasz sütemény (1) olívabogyó (1) olivaolaj (2) olívaolaj (1) olvasás (1) öntött saláta (1) Oriza Triznyák (1) őrölt paprika (1) őrölt pirospaprika (1) őstulok (1) Ovidius (1) padlizsán (1) Padlizsán (1) palacsinta (1) paprikaőrlemény (1) paradicsom (1) paradicsompüré (1) parboiled (1) parmezán sajt (3) Parmigiano Reggiano (1) Parti Nagy Lajos (1) paszuly (1) pellagra (1) pesto (1) Piaszt Erzsébet (1) pinoli (1) pizza (1) Polinézia (1) portói (1) probiotikumok (1) prosciutto (1) puding (1) rakott padlizsán (1) rák ellenszere (1) ramen leves (1) rántott csirke (1) rántott falevél (1) receptek (1) reformkonyha (1) reggeli (1) Regős Bendegúz (1) répatorta (1) repülés (1) ringló (1) rizs (1) rizses zöldséges hús (1) rizssör (1) Róma (1) római pizza (1) rózsavíz (1) rozsliszt (1) sáfrányos rizs (1) sajtgolyó (1) saláta (2) Salsomaggiore (1) Sandro Boticelli (1) sanguinaccio (1) San Geminiano (1) Savoyai-ház (1) sebgyógyulás (2) Simai Kristóf (1) soba tészta (1) solanin (1) sonka (1) sörélesztő (1) sós palacsinta (1) spagetti (1) spenót (2) Sri Lanka (1) Streptococcus thermophilus (1) sült disznóvér (1) Sült dudor (1) sütés (1) süti reggelire (1) süti sütés nélkül (1) szalagos fánk (1) szaloncukor (1) szardella (1) szarvasmarha (1) szegedi paprika (1) szerelem almája (1) szerelmi bájital (1) Szerzetesek (1) szicíliai narancs (1) szilva (1) szőlő (1) Taxidermia (1) tej (1) tejallergia (1) tejérzékenység (1) tejszín (1) Tendzin Gyaco (1) tengeri (1) természetes gyógyszer (2) testtömegindex (1) Tibet (1) tiramisu (1) tojás (1) tojásgyümölcs (1) tojáskód (1) tökmag (1) tökmagolaj (1) töltött palacsinta (1) tomatin (1) tönkölybúza (1) törökbúza (1) törökparadicsom (1) török ételek (1) tradícionális modenai balzsamecet (1) Trebbiano (1) tudomány (1) Tuvalu (1) tyúk (1) utazás (1) vadlazac (1) vadmajmok (1) vadrizs (1) vaj (1) Váncsa István (3) Vega (1) Vegetarianizmus (1) Vezúz (1) Vignola (1) Visegrád (1) Vitis Labrusca (1) wagyu (1) xocoatl (1) Záh Felicián (1) zöldborsó (1) zöldborsó főzelék (1) zöldcitrom (1) zöldség (1) zsír (1) Címkefelhő

Utolsó kommentek:

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.25. 15:08:22

most megyek is eszem egy kis sajtot, kedvet kaptam hozzá!

Bejegyzés: A sajtok királya, a Parmigiano Reggiano

bratya 2013.02.02. 20:40:42

Hát igen! A szemetet tömik belénk, de szerencsére elindult egy folyamat, és egyre többen visszatérnek a kiskerthez és megtermelik azt amit nagymamáink is ettek.

Bejegyzés: Édesbús fűszerpapri

A könyv íze · http://akonyvize.blog.hu 2013.01.18. 19:20:30

@joskarola: Az anyatejjel szívják magukba, biztos azért :-). Az eszkimók alapvető tápláléka meg főként a bálnazsír...

Bejegyzés: Tartsunk jakot!

joskarola 2013.01.18. 16:59:02

Nemrég jártam Tibetben és kóstoltam a jakvajas teát. Nagyon-nagyon rossz. Tényleg. Sós és zsíros. Mégis mindenki ezt issza ott.

Bejegyzés: Tartsunk jakot!

no mail, no problem 2013.01.11. 20:30:51

szerintem pár dolog hozzátratozik a képhez:

- az európai emberek között is vannak a tejallergiások. most nem tudom hány százalékban, nincs is kedven kiguglizni, de a mérési hibánál jóval többen.

- a tej azóta olyan roppant egészséges, amióta túltermelik, és az ipar nem bírja másképp eladni. így se tudja, rengeteg tejet dolgoznak fel porrá, és használják fel ebben a formában.

- egyetlen egy felnőtt emlősállat sem iszik anyatejet.

- különösen nem más egy más állatét, ami gyökeresen más szükségletekre optimalizált kizárólagos táplálék az egyedfejledős egy korai szakaszában.

ez utóbbival összefüggésben persze, h megnőttek tőle az emberek, mert fogalmam sincs hányszor több kazein van benne. a kazein az a fehérje, amitől megnőned a csontjaid. és a szarvasmarhának sokkal nagyobb csontokat kellett növeszteni, mint az embernek.

(ugyan nagyon messzi asszociáció, de az utóbbi két pontról az is eszembe jut, h mennyire beszólnak azoknak a nőknek, akik több éven keresztül a saját tejükkel szoptatják a saját gyereküket. sőt, már olyan véleménnyel is találkoztam, h ez undorító. ehhez képest ugyanezek az emberek, egy másik állat csecsemőjének szánt tejet napi rendszereséggel isszák. ez nekem megalol.)

összeségében a nyers tej fogyasztása számomra merőben irracionális, felesleges és szükségtelen szokás. személy szerint még jónak se mondanám, de ez már végképp egyéni probléma.

Bejegyzés: A tej, a Riska meg a Bimbó

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.11. 11:44:40

ez most így ebéd előtt jó volt étvágygerjesztőnek. :D

Bejegyzés: A tej, a Riska meg a Bimbó

pappeci · www.eztettem.hu 2013.01.06. 14:13:14

zseniálisan szellemes a tányér. gratulál
É

Bejegyzés: Lazac, a szerelemszínű kalandor

anima_trix 2012.12.19. 12:23:06

ez tényleg nagyon jó ötlet, szaloncukor aszalt gyümölccsel. ezt el kell készítenem, amúgy, megoszthatnád itt is ezt a <a href="http://redir.ec/receptjatek"> receptet </a>, tuti sok mindenkinek tetszene

Bejegyzés: Év és világvégi mustos kézműves bonbon

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2012.12.02. 23:21:05

A mai napig nem értem, hogy hogyan lehet a mazsolát nem szeretni.

Bejegyzés: Mazsola a Holdon

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2012.12.02. 23:15:33

Az angolok is odáig vannak a borsóért. Sokkal többet esznek belőle, mint mi.
Én még imádom a borsó-friss menta kombinációt, akár levesnek, akár vajasan köretnek. A menta nagyon feldobja.

Bejegyzés: Zöldborsó főzelék, mármint "Tavasz van! Gyönyörű!"

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2012.09.06. 14:24:20

Gyerekkoromban nálunk többször nem volt nutella, mint igen, főleg a borsos ára miatt. Nem szoktunk nagyon rá. Ha már mogyoró, akkor inkább mogyoróvaj és lekvár! Nyammm! :) (De ezt is felnőtt koromban fedeztem már fel)
De amúgy tetszett a cikk nagyon. :)

Bejegyzés: A Nutella megszelidítése
süti beállítások módosítása