A KÖNYV ÍZE

Konyha, kultúra, étel és irodalom. Ízletes körítés, érdekes történetekkel szórakoztatás, az egyszerűség nagyszerűsége. Alapanyagok és kíváncsiság.

portré.jpg

book5b.jpg

 

Miner.hu

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

Creative Commons Licenc

A blogon található írások, saját fotók a szerző  tulajdonát képezik, ezek másolása, terjesztése akár részletként is csak előzetes írásbeli engedéllyel lehetséges. Kivételt képez az Index2, illetve azok a gyűjtőportálok is, ahol nem közlik az egész írást, csak annak első pár sorát, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.

postaláda.jpg

kantortothkriszta@gmail.com

Címkék

"Charmat" (1) aceto balsamico (1) aceto balsamico di Modena (1) Ady (1) aioli (1) ajurvédikus gyógyítás (1) allicin (1) alliin (1) alma (1) Almásy László (1) almás süti (1) ananász (1) ananász-papaya lekvár (1) antibiotikum (1) anyakovász (1) aranyalma (1) árpa (3) Árvalányok (1) aszalt gyümölcs (1) asztalnok mester (1) Attila (1) azzurri (1) Az angol beteg (1) A hülyeség kora (1) A szerelem almája (1) bab (1) babapiskóta (1) Bagna cauda (1) Bálint gazda (1) Balzsamecet (1) balzsamecet (1) barna rizs (1) Barolo (1) bejgli (1) Besztercei (1) betegség (1) bicsérdizmus (1) Bicsérdy Béla (2) bobojka (1) Boccaccio (1) bodzalekvár (1) bonbon (1) bormártás (1) bőrrák (1) briós (1) Buddha (1) Buddhizmus (2) Cato (1) Ceylon (1) Charlie és a csokigyár (1) chili con carne (1) citromos méz (1) Codex Atlanticus (1) cornetti (1) crema pasticcera (1) croissant (1) Cselenfi János (1) Csendes-óceán (1) csirkemell (1) csodaszer (1) csokikrém (1) csokimáz (1) csokis (1) csokis süti (1) csokoládé (3) csöröge (2) Csukás István (1) cukrászkrém (2) Dalai Láma (1) Datolyaszilva (1) diéta (1) dijoni mustár (2) dió (1) dióbél (1) diós (1) diós bejgli (1) disznóvér (1) DOP (2) édesnemes fűszerpaprika (1) egészséges édesség (1) egészséges ételek (1) Egyiptom (3) egytálétel (1) élesztő (1) Élet és Irodalom (1) Emilia-Romagna (4) érdekességek (1) erjedés (1) étekfogó (1) evés (1) fagylalt (1) fahéj (2) fánk (1) farsangi étel (1) fehér rizs (1) fenyőmag (1) fermentáció (1) Ferrero (1) focaccia (1) fokhagyma (1) földimogyoró (1) forgácsfánk (1) főtt must (1) főzelék (2) Franciaország (1) füge (1) fügeesszenciás joghurt (1) fűszer (1) fűszeres sajtgolyó (1) fűszerpaprika (1) fuszulyka (1) Gasztro (8) gasztronómia (3) Gasztronómia (3) gersli (1) globális felmelegedés (1) GMO (1) gnocchi (2) Gnocco (1) Gnocco fritto (1) gránátalma (1) Grecsó Krisztián (1) gyógyhatás (1) gyógynövény (2) gyógyulás (1) gyümölcsleves (1) házi joghurt (1) házi kenyér (1) házi mogyorókrém (1) házi nutella (1) Himalayablues (1) Hippokratész (2) Hús (1) I. Károly (1) II. Viktor Emanuel (1) indiai füge (1) Indul a bakterház (1) Irodalom (2) ivóvízhiány (1) jak (1) Japán (2) joghurt (1) Jókai (1) József Attila (1) juhtúrós puliszka (1) Jupiter makkja (1) K.Kovász & co. (1) kacsatojás (1) kakaó (1) Kakiszilva (1) kalács (1) kalocsai paprika (1) karácsonyi menü (1) kávés (1) kekszes süti (1) kelt fánk (1) kenyérsütés (1) kenyértészta (1) kivándorlás (1) Kobe marha (1) koleszterin (1) kolin (1) kolónia-összeomlás (1) konyhaművészet (1) könyv (1) kopra (1) Kosztolányi Dezső (2) kovász (2) kovászmag (1) középkori konyha (1) középkori magyar konyha (1) kukorica (1) kukoricaleves (1) Kutyaszar (1) L-carnitin (1) Laktobacillus bulgaricus (1) Lambrusco (1) láz (1) lazac (1) lázcsillapító (1) lecsó (1) lecsós pizza (1) lencse (1) Leonardo da Vinci (2) lepény (1) leveles tészta (1) leves (2) licopin (1) liszt nélkül (1) lúdláb (1) lúdláb torta (1) magyarok (1) majdnem Torta Barozzi (1) mák (1) mákkrém (1) mákony (1) mákos (1) mákos guba (1) mákos süti (1) Mandarinello (1) mandula (2) mandulapuding (1) mandulás süti (1) mandulatej (1) mángold (1) maradék (1) marcipán (1) marhahús (2) mascarpone (1) mascarpone házi (1) mazsola (1) mazsolabor (1) megfázás (1) méh (1) melanzana (1) melograno (1) méz (1) Minoh (1) mítosz (1) mocsi (1) Modena (3) mogyorókrém (1) Momo (1) Móricz Zsigmond (1) must (2) mustár (1) mustáros lazac (1) napraforgómag (1) narancslekvár (1) nátha (1) nektár (1) népi gyógymód (3) népi orvoslás (2) Nizza (1) növényi ösztrogén (1) nudli (1) nutella (1) nyerskoszt (1) Nyugat (1) O-bento (1) olaszok és magyarok (1) Olaszország (1) Olasz Királyság (1) olasz konyha (1) olasz sütemény (1) olívabogyó (1) olivaolaj (2) olívaolaj (1) olvasás (1) öntött saláta (1) Oriza Triznyák (1) őrölt paprika (1) őrölt pirospaprika (1) őstulok (1) Ovidius (1) padlizsán (1) Padlizsán (1) palacsinta (1) paprikaőrlemény (1) paradicsom (1) paradicsompüré (1) parboiled (1) parmezán sajt (3) Parmigiano Reggiano (1) Parti Nagy Lajos (1) paszuly (1) pellagra (1) pesto (1) Piaszt Erzsébet (1) pinoli (1) pizza (1) Polinézia (1) portói (1) probiotikumok (1) prosciutto (1) puding (1) rakott padlizsán (1) rák ellenszere (1) ramen leves (1) rántott csirke (1) rántott falevél (1) receptek (1) reformkonyha (1) reggeli (1) Regős Bendegúz (1) répatorta (1) repülés (1) ringló (1) rizs (1) rizses zöldséges hús (1) rizssör (1) Róma (1) római pizza (1) rózsavíz (1) rozsliszt (1) sáfrányos rizs (1) sajtgolyó (1) saláta (2) Salsomaggiore (1) Sandro Boticelli (1) sanguinaccio (1) San Geminiano (1) Savoyai-ház (1) sebgyógyulás (2) Simai Kristóf (1) soba tészta (1) solanin (1) sonka (1) sörélesztő (1) sós palacsinta (1) spagetti (1) spenót (2) Sri Lanka (1) Streptococcus thermophilus (1) sült disznóvér (1) Sült dudor (1) sütés (1) süti reggelire (1) süti sütés nélkül (1) szalagos fánk (1) szaloncukor (1) szardella (1) szarvasmarha (1) szegedi paprika (1) szerelem almája (1) szerelmi bájital (1) Szerzetesek (1) szicíliai narancs (1) szilva (1) szőlő (1) Taxidermia (1) tej (1) tejallergia (1) tejérzékenység (1) tejszín (1) Tendzin Gyaco (1) tengeri (1) természetes gyógyszer (2) testtömegindex (1) Tibet (1) tiramisu (1) tojás (1) tojásgyümölcs (1) tojáskód (1) tökmag (1) tökmagolaj (1) töltött palacsinta (1) tomatin (1) tönkölybúza (1) törökbúza (1) törökparadicsom (1) török ételek (1) tradícionális modenai balzsamecet (1) Trebbiano (1) tudomány (1) Tuvalu (1) tyúk (1) utazás (1) vadlazac (1) vadmajmok (1) vadrizs (1) vaj (1) Váncsa István (3) Vega (1) Vegetarianizmus (1) Vezúz (1) Vignola (1) Visegrád (1) Vitis Labrusca (1) wagyu (1) xocoatl (1) Záh Felicián (1) zöldborsó (1) zöldborsó főzelék (1) zöldcitrom (1) zöldség (1) zsír (1) Címkefelhő

Szilva: a Macskatökű, a Lotyó és a Lószemű

2012.11.01. 09:33 A könyv íze

 

gyümölcsleves

 

Nosztalgiázom egy picit, próbálom visszacsempészni  mindenféle formában a napsugarakat a  borongós napokon. Az ősz gyümölcseiből például kellemesen langyos, lelket melengető leves készülhet. Raktam bele többfajta almát, körtét, őszibarackot, kökényt és ringlószilvát is. A szilváról eszembe jutott Bálint gazda: imádtam nézni az Ablak című műsorban annak idején, olyan nagy szeretettel és tudással beszélt a zöldségekről, gyümölcsökről, hogy az embernek azon nyomban, 17 évesen kedve támadt kimenni a mezőre, feltörni az ugart és megművelni. De tényleg! Szilvafát azóta már ültettem, Bálint gazda pedig manapság, 93 évesen is osztja népszerű tanácsait, még  a Facebook oldalán is.

 

P1080966

 

A szilvának nem könnyű: vitatott nemzetségű, bár könnyít a helyzetén, hogy rózsaféle. Elnevezése a kék színnel kapcsolatos. Szoros rokonságban áll a kökénnyel, testvére a kajszi, unokatesói pedig az őszibarack,  a cseresznye és a zelnicemeggy. Őshazája a Földközi-tenger medencéje volt. Természetesen, mint  a legtöbb gyümölcsről, a szilváról is írtak a rómaiak. Ovidius az Átváltozások című költeményében említi: "...és nedvdús szilvát, nemcsak feketét, de olyant is, mely sárgásan tud vetekedni a zsenge viasszal." Ázsiában “jégbőrű és jádecsontú” gyümölcsként tartják számon.

 

dió és 2

 

A ringlószilva is rokona a szilvának. Nyáron egy jó kis desedai futás után hazafelé mindig megállok egy vadon termő ringlófánál, nem lehet ellenállni az édes és zamatos pici piros gyümölcsöknek. A ringló elnevezéséről néhány érdekesség: a XV. században  a kor egyik híres botanikusa, Pierre Belon hozott keleti kutatóútjáról egy ringlófajtát, amelynek a Reine Claude nevet adta  a királyné, I. Ferenc felesége tiszteletére. A németek aztán ringlottének, mi pedig ringlónak neveztük el. Angliában például ezt a fajtát egy tévedés miatt Greengage-nek nevezik. Egy Párizsban tanuló angol pap, Gages fiatal csemetéket küldött testvérének, út közben azonban eltűntek a fákról a címkék. Így  a kertészek Green Gages-nek keresztelték  el  a gyümölcsöt a küldője után és  a mai napig így ismerik az angolok.

 

alma

 

Európában nagyon elterjedt a szilva, Magyarország pedig rangos helyen áll termesztésében. Hazánkban legkedveltebb a muskotályos zamatú “Besztercei” fajta. Valószínű, hogy Beszterce volt az a város, melynek vidékén nagyobb mennyiségben termelték és aszalták. Ezt a fajtát  magyar szilvaként ismerték külföldön. A szilvafajták elnevezései regénybe illőek: penyigei, boldogasszony, lotyó vagy fosó, pisa, lószemű, hideglelő, macskatökű…

 

dióval

 

A gyümölcs A, B1, B2 és  C vitaminokat tartalmaz, ásványi anyagokból kálium, foszfor, calcium, vas és magnézium található benne. A szilva héjában lévő cellulóz  hasznos a máj számára, de jó hatással van az emésztésre is. Egyes kutatások szerint hatásos lehet különböző ízületi gyulladások megelőzésében. Fenntartja a sav-lúg egyensúlyt, szabályozza a keringési rendszert. A szilva fogyasztása csökkenti a szív- és rákbetegségek kockázatát. Tisztítja a vért és óvja a szemet. Antioxidáns fenoljai semlegesítik a szabadgyököket, védik a sejtfalat. Mértékkel kiváló fogyókúrás gyümölcs: felgyorsítja az anyagcserét, fokozódik a zsírsejtek lebontása. A ringló megköti a fölösleges zsírt, így a szervezet azt nem raktározza el.

 

gyümölcsszeletek

 

Az indián nyár ízű leveshez felaprítottam a gyümölcsöket és gőz fölött puhítottam egy picit őket.  Ezalatt egy  edényt félig felöntöttem vízzel és   felforraltam. Lekapcsoltam a gázt és  beleraktam a megpuhult gyümölcsöket. A ringlószilva különlegesen szép színt adott neki. Beletettem egy fél rúd fahéjat és néhány szem szegfűszeget. Hozzáöntöttem annyi 100 %-os baracklevet, hogy tele legyen az edény. Amint langyosra hűlt a lé, hozzákevertem 200 ml natúr joghurtot és két evőkanál mézet. Balzsamecet cseppekkel  megbolondított vaníliafagylalt  került a  leves közepére. 

 

gyümölcsleves fűszer

Szólj hozzá!

Címkék: szilva gyümölcsleves ringló Bálint gazda Ovidius Besztercei

A bejegyzés trackback címe:

https://akonyvize.blog.hu/api/trackback/id/tr804882991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása